Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Фінансовий тижневик (станом на 20 липня 2021 року)


20.07.2021 15:58

Тижневий огляд ринків від компанії ICU станом на 20.07.2021

 

Фокус: Україна
Сегменти: внутрішня ліквідність, державні облігації, валютний ринок, макроекономіка
Аналітики: Олександр Мартиненко, Тарас Котович

 

 

 

Інтерес до ОВДП не високий

Стислий виклад коментарів

 

Огляд міжнародних ринків

Песимізм знову переважає

Минулий тиждень став найгіршим для фондових ринків із середини червня, адже побоювання стійкої високої інфляції, жорсткішої політики центробанків і нового спалаху COVID-19 переважили позитив від добрих фінансових результатів провідних компаній за 2кв21.

 

Внутрішня ліквідність та ринок облігацій

Інтерес до ОВДП не високий

Минулого тижня Мінфіну вдалося збільшити запозичення більш ніж утричі, але цього недостатньо для покращення фінансування бюджету. Ми не очікуємо, що всі завтрашні погашення будуть рефінансовані на аукціоні сьогодні.

 

Валютний ринок

Баланс зберігається

Баланс пропозиції і попиту на валютному ринку зберігається, і за минулий тиждень гривня навіть посилилася. Цього тижня особливих змін на ринку не відбуватиметься, але попит на валюту може поступово збільшитися через великі боргові виплати.

 

                             

 

                            

 

Огляд міжнародних ринків

 

Песимізм знову переважає

Минулий тиждень став найгіршим дляфондових ринківізсерединичервня, адже побоювання стійкої високої інфляції, жорсткішої політики центробанків і нового спалаху COVID-19 переважили позитиввід добрих фінансових результатів провідних компаній за 2кв21.

Минулого тижня червневі інфляційні дані в США показали, що споживчі та промислові ціни зросли набагато вище очікувань. Утім голова ФРС Джером Пауелл протягом наступних двох днів у своїх виступах у Конгресі запевнював, що ФРС обов`язково відреагує, якщо інфляція в США буде довго утримуватися значно вище за 2%, і що наразі зарано починати згортання стимулів. Такі заяви голови ФРС прозвучали на тлі все більш жорсткої риторики центробанків інших країн, зокрема Великобританії, Канади й Нової Зеладії. А опубліковане у п’ятницю зростання червневих роздрібних продажів у США на 0.6% було інтерпретовано ринками не тільки як ознака подальшого економічного відновлення, але й як сигнал більшого інфляційного тиску.

Отже, незважаючи на те що фінансові результати за 2кв21 чотирьох провідних банків США перевищили очікування, за підсумками тижня гл обальні провідні індекси знизились: американські S&P 500 і Nasdaq Composite впали на 1% та 1.9% відповідно; європейський Euro Stoxx 600 та глобальний FTSE All -World втратили 0.6% кожний. Дохідності десятирічних казначейських облігацій США впали за тиждень на 7 б.п. до 1.29%. Індекс долара США, DXY, укріпився за тиждень на 0.6%. Індекс суверенних облігацій ринків, що розвиваються, EMBI, збільшився на 0.3% до 112.45.

На ринках сировини головні події розвивалися навколо дискусій членів ОПЕК+. Остаточне узгодження нового зростання об`ємів видобутку нафти країнами блоку усунуло значну частку невизначенностей з боку пропозиції і продавило ціни на нафту Brent на 3% за тиждень. Промислові метали хоч і здебільшого зросли минулого тижня, проте цей зріст виявився незначним. Низка статистичних китайських даних засвідчила прискорення економічної діяльності у 2кв21, але для цін це виявилося недостатнім стимулом.

Погляд ICU: Надії багатьох інвесторів пов`язані з продовженням сезону фінансової звітності за 2кв21, яка обіцяє продемонструвати значне зростання прибутків «блакитних фішок» глобального фондового ринку. Однак, як і минулого тижня, цього може виявитися недостатн ьо, щоб вгамувати ринки, знервовані перспективами жорсткішої політики центробанків і можливого посилення пандемії. Випуск даних PMI в Європі, Великобританії та США може показати деяке зниження економічної активності, що також не сприятиме покращенню ринкових настроїв.

Олександр Мартиненко, м.Київ, (044) 377-7040 дод.726

 

 

Внутрішня ліквідність та ринок облігацій

 

Інтерес до ОВДП не високий

Минулого тижня Мінфіну вдалося збільшити запозичення більш ніж утричі, але цього недостатньо для покращення фінансування бюджету. Ми не очікуємо, що всі завтрашні погашення будуть рефінансовані на аукціоні сьогодні.

На аукціоні минулого тижня Мінфін зміг залучити майже 9.9 млрд грн, з яких 8.1 млрд у національній валюті без змін у відсоткових ставках (детальніше в огляді аукціону). Переважно покупцями нових облігацій були банки, хоча й небанківські установи, і фізичні особи теж збільшили свої портфелі, проте несуттєво. Зменшували вкладення в ОВДП лише нерезиденти, які за минулий тиждень продали 2.5 млрд грн облігацій.

На вторинному ринку особливих змін у відсоткових ставках не відбувалося, а обсяг торгів зменшився з 6 до 5 млрд грн за гривневими паперами. Найбільше знову торгувалися облігації з погашенням у 2022 році.

Погляд ICU: Зменшення інтересу до ОВДП від нерезидентів через глобальний песимізм та очікування інвесторами на рішення НБУ щодо облікової ставки цього четверга стануть причинами для досить невеликого попиту на нові облігації. Адже ймовірність підвищення облікової ставки досить висока, що може спричинити підвищення відсоткових ставок і за ОВДП вже наступного тижня, тож інвестори не поспішатимуть купувати облігації сьогодні. Тому завтрашнє погашення 15.6 млрд грн буде рефінансоване лише частково.

Тарас Котович, м.Київ, (044) 377-7040 дод.724

 

 

 

Валютний ринок

 

Баланс зберігається

Баланс пропозиції і попиту на валютному ринку зберігається, і за минулий тиждень гривня навіть посилилася. Цього тижня особливих змін на ринку не відбуватиметься, але попит на валюту може поступово збільшитися через великі боргові виплати.

Пропозиція валюти на ринку залишається дуже близькою до попиту серед клієнтів банків, хоча й не повністю задовольняла потреби покупців. Але цю різницю могли покривати банки та таким чином нівелювати вихід нерезидентів із гривневих активів. Загалом обсяг торгів на ринку серед клієнтів банків коливався на рівні $300 млн на день.

Відносна збалансованість попиту і пропозиції, а також невисокий темп виходу нерезидентів посприяли не тільки припиненню послаблення курсу, а й невеличкому посиленню курсу гривні на 0.25% за минулий тиждень до 27.23 грн/$.

Погляд ICU: Сезон нового врожаю та високі світові ціни на зерно спричиняють активний експорт та продаж валюти аграріями для розрахунків з підрядниками та працівниками. Це сприяє збереженню досить високого рівня пропозиції валюти при відносно нижчому попиті від імпортерів через сезон відпусток та менший попит на товари. Тому ми не очікуємо, що гривня послаблюватиметься, але в умовах відсутності попиту на ОВДП від нерезидентів значного укріплення гривні очікувати теж не варто. Курс продовжить і надалі коливатися в межах 27-27.5/$, зокрема цього тижня ближче до рівня 27.2/$.

Тарас Котович, м.Київ, (044) 377-7040 дод.724

 

 

 

 

------------------------------------------------------------------

АНАЛІТИЧНІ ДОСЛІДЖЕННЯ

Тарас Котович - старший фінансовий аналітик (державний борг)  -  taras.kotovych@icu.ua
Олександр Мартиненко - керівник підрозділу аналізу корпорацій (небанківський сектор)  -  alexander.martynenko@icu.ua
Михайло Демків - фінансовий аналітик (банківський сектор)  -  mykhaylo.demkiv@icu.ua
Дмитро Дяченко - молодший аналітик  -  dmitriy.dyachenko@icu.ua

-----------------------------------------------------------------------

бізнес центр "Леонардо", 11-й пов., 
вул. Богдана Хмельницького, 19-21, Київ, 01030 Україна,
тел: +38 044 3777040
       WEB   www.icu.ua


 
ТОВ «ІНВЕСТИЦІЙНИЙ КАПІТАЛ УКРАЇНА» Ліцензії НКЦПФР на здійснення професійної діяльності на фондовому ринку: дилерська діяльність – AE 263019, брокерська діяльність – AE 263018, депозитарна діяльність депозитарної установи – АЕ 286555, діяльність андерайтера – АЕ 263020.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ЗАСТЕРЕЖЕННЯ / РОЗКРИТТЯ ДОДАТКОВОЇ ІНФОРМАЦІЇ
Цю аналітичну публікацію підготовлено в ТОВ «Інвестиційний капітал Україна» суто для інформаційних цілей для своїх клієнтів. Вона не є інвестиційною порадою або пропозицією продати чи купити будь-який фінансовий інструмент. Тоді як було вжито відповідних заходів, щоб опублікована інформація не була неправдивою чи вводила в оману, ТОВ «Інвестиційний капітал Україна» не робить заяв, що вона є повною і точною. Інформація, що міститься в цій публікації, може бути змінена без жодних попереджень. Захист авторських прав та права на базу даних присутні в цій публікації, і її не може відтворити, поширити або опублікувати будь-яка особа для будь-яких цілей без попередньої згоди ТОВ «Інвестиційний капітал Україна». Усі права захищено.
Будь-які інвестиції, згадані тут, можуть включати значний ризик, не обов’язково у всіх юрисдикціях, можуть бути неліквідними й не можуть бути прийнятними для всіх інвесторів. Вартість або дохід згаданих тут інвестицій можуть змінюватися або залежати від обмінного курсу. Історичні дані не можуть бути підставою для майбутніх результатів. Інвестори мають робити власні дослідження та приймати рішення, не покладаючися на цю публікацію. Лише інвестори зі значними знаннями й досвідом у фінансових питаннях, які спроможні оцінити переваги та ризики, мають розглядати інвестиції в будь-якого емітента або ринок, а інші особи не повинні робити жодних дій на підставі цієї публікації.
Будь ласка, надсилайте запит про додаткову інформацію із цього звіту на
 research@icu.ua.       
--------
УВАГА!
  АРІФРУ може не розділяти оціночних суджень авторів оглядів і прогнозів, не надає жодних гарантій реалізації прогнозів та рекомендацій, викладених у цьому документі, і не бере на себе відповідальності за будь-які можливі наслідки використання цієї інформації, включаючи фінансові втрати, але не обмежуючись ними. Наведену інформацію в жодному разі не можна розглядати як рекомендацію на купівлю чи продаж цінних паперів.


Теги: | Галузеві огляди |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.