Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Фінансовий тижневик (станом на 21 лютого 2022 року)


21.02.2022 16:10

Тижневий огляд ринків від компанії ICU станом на 21.02.2022

 

Фокус: Україна
Сегменти: внутрішня ліквідність, державні облігації, валютний ринок, макроекономіка
Аналітики: Віталій Ваврищук, Олександр Мартиненко, Тарас Котович

 

 

Валютний ринок знервований

Стислий виклад коментарів

 

Огляд міжнародних ринків

Геополітична напруга стає ключовим фактором для ринків

Минулого тижня загроза російського вторгнення в Україну стала ключовим негативним чинником для ринків, які до того ж продовжують перебувати під тиском страхів інфляції й підвищення ставок центробанками.

 

Ринки державних облігацій

Активність на ринку ОВДП залишається низькою

Загальний обсяг угод на вторинному ринку за минулий тиждень зріс несуттєво, а запозичення на первинному ринку були мінімальними з 2018 року.

Ринок єврооблігацій знову лихоманить

Інвестори в українські єврооблігації знову дуже знервовано реагують на всі новини щодо можливого збільшення агресії Росії проти України і за можливості зменшують інвестиції в українські активи.

 

Валютний ринок

Валютний ринок знервований

Курс гривні минулого тижня ще послабшав, хоча і не встановив нових негативних рекордів.

 

                     

 

                   

 

Огляд міжнародних ринків

 

Геополітична напруга стає ключовим фактором для ринків

Минулого тижня загроза російського вторгнення в Україну стала ключовим негативним чинником для ринків, які до того ж продовжують перебувати під тиском страхів інфляції й підвищення ставок центробанками.

Численні попередження західних країн про російське вторгнення, початок інтенсивних обстрілів на лінії зіткнення на Донбасі й провокації на його окупованих територіях створили майже безперервний інформаційний тиск на ринки протягом тижня, який хіба що пом’якшувався надіями на подальші контакти й перемовини між сторонами конфлікту.

Ще одним чинником, що втримав акції від значнішого падіння, була публікація протоколу засідання ФРС у середу: він показав, що тональність дискусії була не настільки жорсткою, як того очікували інвестори. Зокрема, учасники засідання зійшлися на тому, що рішенню про ставки кожного засідання передуватиме детальний аналіз інфляції та інших даних. Утім, позитивного впливу від публікації протоколу вистачило лише на те, щоби провідні індекси залишилися без суттєвих змін у середу.

Не допомогли суттєво покращити настрої і чергові опубліковані корпоративні фінансові звіти, хоча, згідно з даними Refinitiv, cтаном на минулу п’ятницю фінансові показники приблизно 78% із 417 компаній індексу S&P 500 перевищили прогнози аналітиків. Сезон корпоративної фінансової звітності добігає кінця, і його позитивний вплив на фондові індекси минулого тижня ще більше зменшився.

В підсумку провідні фондові індекси світу знизилися другий тиждень поспіль. Американські S&P 500 і Nasdaq Composite впали на 1.6% і 1.8%, відповідно, європейський індекс Euro Stoxx на 1.9%, а глобальний FTSE All-World на 1.7%. При цьому індекс долара США DXY та дохідності десятирічних казначейських облігацій США залишилися майже на тих же позначках, 96.0 та 1.93%, відповідно. Індекс єврооблігацій країн, що розвиваються, EMBIV, знизився ще на 0.4% до 102.8, і його зниження з початку року вже складає 4.8%.

Геополітична напруга давалася взнаки і на сировинних ринках: вищі ризики збільшили попит на золото та інші дорогоцінні метали, а загроза санкцій проти російських компаній підтримала ціни на паладій, алюміній та нікель. Але в деяких випадках переважав вплив і специфічних факторів. Так, незважаючи на загрозу обмеження російських постачань природного газу до Європи, ціни на нього впали на 8% завдяки теплій лютневій погоді і рекордно високим морським постачанням зрідженого газу. За цінами на газ також попрямували ціни на енергетичне вугілля (-6%). Прогрес у перемовинах США з Іраном підсилив перспективи повернення на ринок значних обсягів іранської нафти і спричинили тижневе зниження нафтових цін на 1%.

Погляд ICU: Надвисока невизначеність подальшого перебігу подій у протистоянні Заходу і України проти Росії тримає ринки у високій напрузі. Водночас високі шанси дипломатичного вирішення конфлікту стримує їх від ще більшого падіння. Також ринками вже враховані у вартості активів достатньо жорсткі сценарії подальших дій центробанків. Цього тижня Україна залишатиметься в центрі уваги, а головними макроекономічними публікаціями будуть дані індивідуальних споживчих витрат у США, а також дані ділової активності PMI у США, Єврозоні і Великобританії.

Олександр Мартиненко, м.Київ, (044) 377-7040 дод.726

 

 

Ринки державних облігацій

 

Активність на ринку ОВДП залишається низькою

Загальний обсяг угод на вторинному ринку за минулий тиждень зріс несуттєво, а запозичення на первинному ринку були мінімальними з 2018 року.

Іноземні інвестори продовжують зменшувати портфель гривневих ОВДП, і за минулий тиждень він скоротився на 2.4 млрд до 75.4 млрд грн. Погашення валютних ОВДП минулого четверга призвело до скорочення портфелів й інших груп інвесторів. Вони не поспішали купувати нові облігації ні на первинному аукціоні, ні на вторинному ринку.

Минулого тижня Міністерство фінансів оголосило пропозицію тільки двох випусків облігацій із терміном до одного року, фактично скасувавши розміщення більш довгих термінів обігу. Було відхилено тільки одну заявку на 5 млн грн, а до бюджету залучено всього 66 млн грн (більше деталей в огляді аукціону). Це найменший обсяг із кінця листопада 2018 року, коли до бюджету було залучено всього 48 млн грн.

На вторинному ринку активність торгів гривневими ОВДП несуттєво покращилася порівняно із попереднім тижнем. Обсяг угод із ними зріс всього на 1.5 млрд грн до 7.8 млрд грн. А от із валютними облігаціями, зокрема через погашення великого випуску в четвер, обсяг угод скоротився на 0.5 млрд грн до 1.7 млрд грн. Хоча досить важливим є те, що обсяг угод із трирічними ОВДП скоротився до 0.7 млрд грн з 1.2 млрд у попередній тиждень, і з 2.7 млрд грн ще тижнем раніше. Цей випуск ОВДП вже незабаром буде включено в індекс JP Morgan GBI EM попри загрозу війни.

Погляд ICU: Через те що ризики вторгнення Росії зберігаються і курс гривні залишається досить слабким у порівнянні з початком року (див. коментар нижче), попит на нові ОВДП дуже низький серед вітчизняних інвесторів і фактично відсутній серед нерезидентів. Цього тижня погашення 18 млрд грн облігацій може збільшити інтерес до нових ОВДП серед резидентів, особливо українських банків, які були найбільшим інвестором у випуск облігацій, що погашається. Але значного покращення фінансування бюджету найближчими тижнями очікувати не варто.

Тарас Котович, м.Київ, (044) 377-7040 дод.724

 

 

 

Ринок єврооблігацій знову лихоманить

Інвестори в українські єврооблігації знову дуже знервовано реагують на всі новини щодо можливого збільшення агресії Росії проти України і за можливості зменшують інвестиції в українські активи.

Геополітична напруга і надалі була визначальною для дохідностей: вони залишалися під впливом негативних новин про ескалацію Росією військового конфлікту. Впродовж тижня відбулося декілька різких коливань, зокрема у відповідь на провокативні обстріли росіянами цивільних об'єктів у четвер. Вони подавалися російськими ЗМІ як атака з українського боку і могли бути використані Росією як підстава для вторгнення. Подання достовірних фактів заспокоювало інвесторів, але не сприяло значному зниженню дохідностей, особливо за єврооблігаціями з погашенням у вересні цього року.

Не змінили загальний настрій і новини про наміри США надати гарантії за українським боргом на $1 млрд, завершення процедур ЄС із надання Україні першого траншу макрофінансової допомоги на 600 млн. євро, а також інформація про фінансову підтримку України низкою країн.

Погляд ICU: Цей тиждень дасть більше ясності щодо справжності намірів Росії відвести війська від українського кордону. За попередніми заявами, військові навчання мали закінчитися в неділю, але за заявами Міноборони Білорусі перевірка сил реагування буде продовжена. Тож поведінка інвесторів залишатиметься дуже обережною. Ключовим фактором ціноутворення на українські цінні папери і надалі залишатиметься геополітична напруга, адже деескалації найближчим часом очікувати не варто.

Тарас Котович, м.Київ, (044) 377-7040 дод.724

 

 

Валютний ринок

Валютний ринок знервований

Курс гривні минулого тижня ще послабшав, хоча і не встановив нових негативних рекордів.

У понеділок продаж валюти різко зменшився, і клієнти банків продали іноземної валюти на $305 млн менше, ніж купили, хоча загальний оборот ринку зріс до майже $1.1 млрд у цей день. Такий надмірний попит фактично задовольнив НБУ з резервів, продавши приблизно $377 млн у понеділок. Загалом за тиждень інтервенції з продажу валюти переважали, всього було продано $503 млн, але в короткочасні періоди, коли ринок був спокійніший, НБУ навіть придбав назад в резерви $50 млн.

Наприкінці тижня валютний ринок став дещо спокійнішим, а обсяг продажу валюти клієнтами міг зрости через наближення кінцевих строків сплати низки податків за 4кв21. Тож курс гривні в п'ятницю стабілізувався біля позначки 28.4 грн/$. Загалом за тиждень курс гривні послабшав на 1.2% до 28.41 грн/$, а з початку року ослаблення національної валюти складає 4.1%.

Погляд ICU: Сплата податків сьогодні може додати пропозиції на валютному ринку, але негативні очікування ескалації Росією воєнного конфлікту додаватимуть знервованості і не сприятимуть укріпленню курсу гривні. Може збільшитися попит на валюту для фінансування імпорту газу та інших товарів, адже імпортери можуть збільшити купівлі, скориставшись тимчасовою стабілізацією курсу.

Тарас Котович, м.Київ, (044) 377-7040 дод.724

 

 

 

 

------------------------------------------------------------------

АНАЛІТИЧНІ ДОСЛІДЖЕННЯ

 

Віталій Ваврищук – керівник підрозділу макроекономічних досліджень - vitaliy.vavryshchuk@icu.ua

Тарас Котович - старший фінансовий аналітик (державний борг)  -  taras.kotovych@icu.ua
Олександр Мартиненко - керівник підрозділу аналізу корпорацій (небанківський сектор)  -  alexander.martynenko@icu.ua
Михайло Демків - фінансовий аналітик (банківський сектор)  -  mykhaylo.demkiv@icu.ua
Дмитро Дяченко - молодший аналітик  -  dmitriy.dyachenko@icu.ua

-----------------------------------------------------------------------

бізнес центр "Леонардо", 11-й пов., 
вул. Богдана Хмельницького, 19-21, Київ, 01030 Україна,
тел: +38 044 3777040
       WEB   www.icu.ua


 
ТОВ «ІНВЕСТИЦІЙНИЙ КАПІТАЛ УКРАЇНА» Ліцензії НКЦПФР на здійснення професійної діяльності на фондовому ринку: дилерська діяльність – AE 263019, брокерська діяльність – AE 263018, депозитарна діяльність депозитарної установи – АЕ 286555, діяльність андерайтера – АЕ 263020.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ЗАСТЕРЕЖЕННЯ / РОЗКРИТТЯ ДОДАТКОВОЇ ІНФОРМАЦІЇ
Цю аналітичну публікацію підготовлено в ТОВ «Інвестиційний капітал Україна» суто для інформаційних цілей для своїх клієнтів. Вона не є інвестиційною порадою або пропозицією продати чи купити будь-який фінансовий інструмент. Тоді як було вжито відповідних заходів, щоб опублікована інформація не була неправдивою чи вводила в оману, ТОВ «Інвестиційний капітал Україна» не робить заяв, що вона є повною і точною. Інформація, що міститься в цій публікації, може бути змінена без жодних попереджень. Захист авторських прав та права на базу даних присутні в цій публікації, і її не може відтворити, поширити або опублікувати будь-яка особа для будь-яких цілей без попередньої згоди ТОВ «Інвестиційний капітал Україна». Усі права захищено.
Будь-які інвестиції, згадані тут, можуть включати значний ризик, не обов’язково у всіх юрисдикціях, можуть бути неліквідними й не можуть бути прийнятними для всіх інвесторів. Вартість або дохід згаданих тут інвестицій можуть змінюватися або залежати від обмінного курсу. Історичні дані не можуть бути підставою для майбутніх результатів. Інвестори мають робити власні дослідження та приймати рішення, не покладаючися на цю публікацію. Лише інвестори зі значними знаннями й досвідом у фінансових питаннях, які спроможні оцінити переваги та ризики, мають розглядати інвестиції в будь-якого емітента або ринок, а інші особи не повинні робити жодних дій на підставі цієї публікації.
Будь ласка, надсилайте запит про додаткову інформацію із цього звіту на
 research@icu.ua.       
--------
УВАГА!
  АРІФРУ може не розділяти оціночних суджень авторів оглядів і прогнозів, не надає жодних гарантій реалізації прогнозів та рекомендацій, викладених у цьому документі, і не бере на себе відповідальності за будь-які можливі наслідки використання цієї інформації, включаючи фінансові втрати, але не обмежуючись ними. Наведену інформацію в жодному разі не можна розглядати як рекомендацію на купівлю чи продаж цінних паперів.


Теги: | Галузеві огляди |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.