Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Фінансовий тижневик (станом на 28 лютого 2022 року)


28.02.2022 15:54

Тижневий огляд ринків від компанії ICU станом на 28.02.2022

 

Фокус: Україна
Сегменти: внутрішня ліквідність, державні облігації, валютний ринок, макроекономіка
Аналітики: Віталій Ваврищук, Олександр Мартиненко, Тарас Котович

 

 

Український фінансовий ринок зупинено через війну

Стислий виклад коментарів

 

Огляд міжнародних ринків

Російське вторгнення в Україну викликає змішану реакцію ринків

Російське вторгнення в Україну затьмарило інші світові події, які могли вплинути на ринки минулого тижня. Подальша ринкова динаміка може змінюватися дуже швидко залежно від військових дій, інтенсивності західних санкцій проти РФ і перемовин.

Ринки державних облігацій

Захмарні дохідності єврооблігацій

Початок повномасштабного вторгнення Російської Федерації в Україну призвів до захмарного зростання дохідностей єврооблігацій як України, так і Росії.

Валютний ринок

НБУ обмежив операції з валютою

Вторгнення російських військ в Україну в четвер змусило НБУ вжити низку неординарних заходів щодо операцій з іноземною валютою.

 

                           

 

                       

 

Огляд міжнародних ринків

 

Російське вторгнення в Україну викликає змішану реакцію ринків

Російське вторгнення в Україну затьмарило інші світові події, які могли вплинути на ринки минулого тижня. Подальша ринкова динаміка може змінюватися дуже швидко залежно від військових дій, інтенсивності західних санкцій проти РФ і перемовин.

Під загрозою російського вторгнення провідні світові фондові індекси втрачали свою вартість протягом перших трьох днів минулого тижня, аж поки за самим фактом початку війни і запровадження Заходом першого пакету санкцій деякі з індексів не відновилися частково в четвер і п’ятницю. Для більшості інвесторів санкції здалися надто м’якими, до того ж після реалізації найгірших очікувань деякі учасники ринку вирішили, що котирування сягнули достатньо привабливих рівнів для купівлі. Перспективи початку переговорів між Україною та Росією вселили в ринки ще більше надій та підштовхнули їх до ще більшого зростання в п’ятницю.

У підсумку провідні фондові індекси світу закінчили тиждень зі змішаною динамікою. Американські S&P 500 і Nasdaq Composite зросли на 0.8% і 1.1% відповідно. Водночас європейський індекс Euro Stoxx впав на 1.6%, а глобальний FTSE All-World на 0.7%. Індекс долара США DXY та дохідності десятирічних казначейських облігацій США ще незначно підросли, до 96.6 та 1.96% відповідно. Індекс єврооблігацій країн, що розвиваються, EMBIV, впав на 2.1% до 100.7. Російський індекс RTS обвалився за тиждень на 32.7%.

Сировинні ціни відреагували на війну майже одностайним зростанням, за винятком свинцю (0%), міді (-1%) і залізної руди (-1%). Найбільше зростання вже черговий раз показали ціни на природний газ (+18%) і енергетичне вугілля (+9%).

Погляд ICU: Наразі ринки стикаються з величезною невизначеністю у розвитку подальших подій, а спроби ринкових гравців зайти в активи з розрахунком на подальше відновлення їхньої вартості можуть виявитися дуже передчасними. За вихідні західні країни врешті наважилися до застосування значно жорсткіших санкцій проти РФ, у тому числі відключення від платіжної інформаційної системи SWIFT, яке може завдати серйозних втрат не тільки російській, але й глобальній економіці. Втім, можливе обмежене застосування відключення SWIFT лише до низки російських банків значно обмежить ефективність цих заходів. Але найпотужнішим обмежувальним заходом стало по-суті заморожування активів Центробанку Росії, номінованих у доларах США та євро, що унеможливлює його інтервенції на валютному ринку. Хід перемовин між Україною і РФ також може змінювати ринкові настрої на прямо протилежні.

Олександр Мартиненко, м.Київ, (044) 377-7040 дод.726

 

 

Ринки державних облігацій

 

Захмарні дохідності єврооблігацій

Початок повномасштабного вторгнення Російської Федерації в Україну призвів до захмарного зростання дохідностей єврооблігацій як України, так і Росії.

Минулого четверга уночі російська федерація розпочала повномасштабне вторгнення в Україну, називаючи це спеціальною операцією з демілітаризації. На такі дії ринки відреагували одразу негайно.

За українськими паперами дохідності зросли стрімко до 180% для облігацій із погашенням у 2022 році, за випуском із погашенням наступного року до 78%, а за найдовшими – з погашенням у 2033 році – до 23.2%. Але вже ввечері 24 лютого ситуація на ринках почала змінюватися. Були оголошені перші санкційні рішення, і дохідності українських єврооблігацій почали знижуватися, а от за російськими, навпаки, зростати. Тож у п'ятницю ринки закрилися з дохідностями за українськими єврооблігаціями вже на рівні 19-103%, а от за російськими з погашенням у квітні цього року зросли до 57%.

Погляд ICU: Враховуючи, що Російська федерація продовжує здійснювати військову агресію проти України, дохідності і надалі визначатимуться виключно динамікою бойових дій та ходом переговорів із агресором, перший раунд яких розпочався сьогодні. Позитивним сигналом для ринку може стати вчасна сплата Україною купону за єврооблігаціями у вівторок, це продемонструє інвесторам готовність країни виконувати свої зобов'язання навіть у такий складний період.

Тарас Котович, м.Київ, (044) 377-7040 дод.724

 

 

Валютний ринок

 

НБУ обмежив операції з валютою

Вторгнення російських військ в Україну в четвер змусило НБУ вжити низку неординарних заходів щодо операцій з іноземною валютою.

Як повідомив регулятор, з 24 лютого 2022 року в Україні було введено низку тимчасових обмежень:

  • призупинено роботу валютного ринку України, крім операцій із продажу іноземної валюти клієнтами;
  • зафіксовано офіційний курс гривні до іноземних валют станом на 24 лютого 2022 року;
  • обмежено зняття готівки з рахунку клієнта банку в обсязі 100 тис. грн на день;
  • заборонено видачу готівкових коштів із рахунків клієнтів в іноземній валюті, крім пов'язаних із мобілізацією та окремих дозволів Національного банку;
  • уведено мораторій на здійснення транскордонних валютних платежів;
  • зупинене здійснення обслуговуючими банками видаткових операцій за рахунками резидентів держави, що здійснила збройну агресію проти України;
  • банкам – емітентам електронних грошей – наказано призупинити здійснення їх випуску, поповнення електронних гаманців, розповсюдження електронних грошей.

Погляд ICU: Такі обмеження НБУ був змушений запровадити для забезпечення надійного та стабільного функціонування фінансової системи країни та максимального забезпечення діяльності Збройних Сил України, а також безперебійної роботи об’єктів критичної інфраструктури. На сьогодні ще рано прогнозувати, коли НБУ може перейти до часткового пом’якшення запроваджених обмежень. Рішення будуть визначатися виключно динамікою відновлення Україною контролю над своєю територією.

Тарас Котович, м.Київ, (044) 377-7040 дод.724

 

 

 

------------------------------------------------------------------

АНАЛІТИЧНІ ДОСЛІДЖЕННЯ

 

Віталій Ваврищук – керівник підрозділу макроекономічних досліджень - vitaliy.vavryshchuk@icu.ua

Тарас Котович - старший фінансовий аналітик (державний борг)  -  taras.kotovych@icu.ua
Олександр Мартиненко - керівник підрозділу аналізу корпорацій (небанківський сектор)  -  alexander.martynenko@icu.ua
Михайло Демків - фінансовий аналітик (банківський сектор)  -  mykhaylo.demkiv@icu.ua
Дмитро Дяченко - молодший аналітик  -  dmitriy.dyachenko@icu.ua

-----------------------------------------------------------------------

бізнес центр "Леонардо", 11-й пов., 
вул. Богдана Хмельницького, 19-21, Київ, 01030 Україна,
тел: +38 044 3777040
       WEB   www.icu.ua


 
ТОВ «ІНВЕСТИЦІЙНИЙ КАПІТАЛ УКРАЇНА» Ліцензії НКЦПФР на здійснення професійної діяльності на фондовому ринку: дилерська діяльність – AE 263019, брокерська діяльність – AE 263018, депозитарна діяльність депозитарної установи – АЕ 286555, діяльність андерайтера – АЕ 263020.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ЗАСТЕРЕЖЕННЯ / РОЗКРИТТЯ ДОДАТКОВОЇ ІНФОРМАЦІЇ
Цю аналітичну публікацію підготовлено в ТОВ «Інвестиційний капітал Україна» суто для інформаційних цілей для своїх клієнтів. Вона не є інвестиційною порадою або пропозицією продати чи купити будь-який фінансовий інструмент. Тоді як було вжито відповідних заходів, щоб опублікована інформація не була неправдивою чи вводила в оману, ТОВ «Інвестиційний капітал Україна» не робить заяв, що вона є повною і точною. Інформація, що міститься в цій публікації, може бути змінена без жодних попереджень. Захист авторських прав та права на базу даних присутні в цій публікації, і її не може відтворити, поширити або опублікувати будь-яка особа для будь-яких цілей без попередньої згоди ТОВ «Інвестиційний капітал Україна». Усі права захищено.
Будь-які інвестиції, згадані тут, можуть включати значний ризик, не обов’язково у всіх юрисдикціях, можуть бути неліквідними й не можуть бути прийнятними для всіх інвесторів. Вартість або дохід згаданих тут інвестицій можуть змінюватися або залежати від обмінного курсу. Історичні дані не можуть бути підставою для майбутніх результатів. Інвестори мають робити власні дослідження та приймати рішення, не покладаючися на цю публікацію. Лише інвестори зі значними знаннями й досвідом у фінансових питаннях, які спроможні оцінити переваги та ризики, мають розглядати інвестиції в будь-якого емітента або ринок, а інші особи не повинні робити жодних дій на підставі цієї публікації.
Будь ласка, надсилайте запит про додаткову інформацію із цього звіту на
 research@icu.ua.       
--------
УВАГА!
  АРІФРУ може не розділяти оціночних суджень авторів оглядів і прогнозів, не надає жодних гарантій реалізації прогнозів та рекомендацій, викладених у цьому документі, і не бере на себе відповідальності за будь-які можливі наслідки використання цієї інформації, включаючи фінансові втрати, але не обмежуючись ними. Наведену інформацію в жодному разі не можна розглядати як рекомендацію на купівлю чи продаж цінних паперів.


Теги: | Галузеві огляди |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.