Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Фінансовий тижневик (станом на 30 серпня 2021 року)


30.08.2021 16:41

Тижневий огляд ринків від компанії ICU станом на 30.08.2021

 

Фокус: Україна
Сегменти: внутрішня ліквідність, державні облігації, валютний ринок, макроекономіка
Аналітики: Олександр Мартиненко, Тарас Котович

 

 

 

Курс гривні повернувся до 27 грн/$

Стислий виклад коментарів

 

Огляд міжнародних ринків

Промова голови ФРС знову підбадьорює інвесторів

Головна подія минулого тижня – виступ голови ФРС на віртуальній конференції в Джексон Хоулі – надала ринкам більше впевненості, що скорочення стимулювання буде поступовим. У результаті провідні фондові індекси й ціни на ключові види сировини завершили тиждень стрімким зростанням.

 

Внутрішня ліквідність та ринок облігацій

Активність інвесторів зросла

Хоч нерезиденти й продовжили скорочувати свій портфель ОВДП, активність інвесторів зросла як на внутрішньому ринку, так і міжнародних ринках капіталу. Отримання інвесторами погашення єврооблігацій має додати позитиву і підтримати ціни на них на високому рівні.

 

Валютний ринок

Курс гривні повернувся до 27 грн/$

Завершення сплати квартальних податків змістило баланс ринку на бік попиту та повернуло курс гривні до верхньої межі коридору 26.5-27 грн/$. І вже цього тижня курс може послабшати та наблизитися ще більше до 27 грн/$.

 

                                       

 

                                        

 

Огляд міжнародних ринків

 

Промова голови ФРС знову підбадьорює інвесторів

Головна подія минулого тижня – виступ голови ФРС на віртуальній конференції в Джексон Хоулі – надала ринкам більше впевненості, що скорочення стимулювання буде поступовим. У результаті п ровідні фондові індекси й ціни на ключові види сировини завершили тиждень стрімким зростанням.

На початку минулого тижня публікація економічних даних у США підтвердила, що економічне відновлення в країні продовжується, але все ще потребує підтримки з боку ФРС. Також з`явилися ознаки того, що темпи розповсюдження нового штаму коронавірусу «Дельта» вже могли сягнути свого піку. Нарешті в п`ятницю голова ФРС Джером Пауелл у своєму довгоочікуваному ринками виступі на конференції в Джексон Хоулі підтвердив, що американський центробанк може почати поступове згортання програми викупу ринкових активів до кінця цього року, але вказав точних термінів.

Подальша бурхлива позитивна реакція ринків показала, що вони очікували набагато жорсткішої заяви. За підсумками тижня S&P 500 і Nasdaq Composite піднялися на 1.5% та на 2.8% відповідно, європейський Euro Stoxx 600 на 0.8%, а глобальний FTSE All - World на 2%. Через покращення ринкових настроїв індекс долара США DXY знизився на 0.9% до 92.7. Водночас дохідності десятирічних казначейських облігацій США зросли на 5 б.п. до 1.31%. Індекс єврооблігацій країн, що розвиваються, EMBIV, зріс на 0.5%.

Підвищення ринкових апетитів до ризику й послаблення долара дало поштовх цінам на сировину, які показали зростання для всіх ключових видів. Ціни на природний газ у Європі (+17%) знову оновили рекорди післ я чергового скорочення пропозиції Газпромом та загрози зриву постачань зрідженого газу із США через тропічний шторм. Друге місце за зростанням посіли ціни на нафту Brent (+12%) на тлі тривалого падіння запасів у нафтосховищах і зростання попиту на моторне паливо в західних країнах. Надії інвесторів на нову порцію грошового стимулювання економіки китайською владою спричинили стрибок цін на залізну руду (+9%).

Погляд ICU: Голова ФРС надіслав ринкам черговий заспокійливий сигнал. Утім сам факт тривалого стрімкого зростання вартості активів і неминуче згортання підтримки ФРС і надалі тиснутимуть на ринки. Ще двома потужними джерелами занепокоєності залишаються розповсюдження «Дельта» штаму та регуляторний тиск на сектори високих технологій і нерухомості в Китаї. Головними подіями цього тижня можуть стати публікація індикаторів ділової активності PMI в Китаї, звіт із зайнятості в США і результати зустрічі блоку ОПЕК+.

Олександр Мартиненко, м.Київ, (044) 377-7040 дод.726

 

 

Внутрішня ліквідність та ринок облігацій

 

Активність інвесторів зросла

Хоч нерезиденти й продовжили скорочувати свій портфель ОВДП, активність інвесторів зросла як на внутрішньому ринку, так і міжнародних ринках капіталу. Отримання інвесторами погашення єврооблігацій має додати позитиву і підтримати ціни на них на високому рівні.

Продаж нерезидентами ОВДП триває, але залишається на досить стриманому рівні. За минулий тиждень вони скоротили портфель на 2.2 млрд грн, чим задовольнили частину попиту, що виник через відсутність первинного аукціону зокрема.

Відсутність первинних розміщень активізувала вторинний ринок загалом. Якщо перед тривалими вихідними оборот ринку складав 2.4 млрд грн, то минулого "короткого" тижня обсяг угод зріс майже утричі, до 6.3 млрд грн. Найбільш активно торгувалися облігації з погашенням влітку 2022 ро ку та в травні 2023 року обсягом понад мільярд гривень за кожним випуском. А от обсяг угод з облігаціями, що погашатимуться в 2025 році та переважно знаходяться у власності нерезидентів, зменшився до незначних 69 млн грн у 17 угодах.

Збільшився інтерес і до українських єврооблігацій. За минулий тиждень ціни на них зросли, а дохідності знизилися в середньому на 20 б.п., особливо минулої п'ятниці. Схоже, що інвестори позитивно оцінили отримання Україною $2.7 млрд від МВФ, які допоможуть країні розрахуватися за зовнішніми боргами у вересні. Крім того, після виступу голови ФРС Джерома Пауелла на конференції в Джексон Хоулі зросли апетити до ризику та підвищили попит на українські єврооблігації ще більше.

Погляд ICU: Цього тижня Мінфін повертається на первинний ринок ОВДП та планує запропонувати п'ять гривневих випусків з термінами обігу від року до шести та дворічні валютні ОВДП у доларах США. Це може трохи зменшити оборот на вторинному ринку, але покращить фінансування бюджету.

Тарас Котович, м.Київ, (044) 377-7040 дод.724

 

 

 

Валютний ринок

 

Курс гривні повернувся до 27 грн/$

Завершення сплати квартальних податків змістило баланс ринку на бік попиту та повернуло курс гривні до верхньої межі коридору 26.5-27 грн/$. І вже цього тижня курс може послабшати та наблизитися ще більше до 27 грн/$.

Зростання імпорту та відповідно збільшення попиту від імпортерів на валюту більшу частину серпня компенсувалося пропозицією валюти від аграріїв та експортерів, а в середині місяця ще й зросла через необхідність сплатити квартальні податки. Але одразу після завершення періоду сплати квартальних податків і святкування 30-річчя незалежності країни валютний ринок отримав збільшення попиту від імпортерів. Зокрема й відкладений попит через додаткові вихідні. А от пропозиція валюти зменшилася та не могла забезпечити всіх охочих.

Це обернулося послабленням курсу гривні впродовж кількох робочих днів до рівня 26.89 грн/$ минулої п'ятниці. Водночас НБУ не виходив з інтервенціями, дозволяючи такі коливання та не вважаючи таке послаблення таким, що потребує втручання. Але у суботу гривня ще більше ослабла до 26.97 грн/$, що спонукало НБУ продати $20.5 млн для задоволення надлишкового попиту.

Погляд ICU: Цього тижня відбуватимуться податкові платежі зі щомісячних податків та пов'язаних з виплатою заробітних плат. Це може збільшити пропозицію валюти на ринку, та збалансувати його, хоча у окремі дні її може бути недостатньо для покриття всього обсягу попиту. Тому ми очікуємо, що цього тижня курс гривні продовжить коливатися в межах все того ж коридору 26.5-27 грн/$, хоча і ближче до його верхньої межі.

Тарас Котович, м.Київ, (044) 377-7040 дод.724

 

 

 

------------------------------------------------------------------

АНАЛІТИЧНІ ДОСЛІДЖЕННЯ

Тарас Котович - старший фінансовий аналітик (державний борг)  -  taras.kotovych@icu.ua
Олександр Мартиненко - керівник підрозділу аналізу корпорацій (небанківський сектор)  -  alexander.martynenko@icu.ua
Михайло Демків - фінансовий аналітик (банківський сектор)  -  mykhaylo.demkiv@icu.ua
Дмитро Дяченко - молодший аналітик  -  dmitriy.dyachenko@icu.ua

-----------------------------------------------------------------------

бізнес центр "Леонардо", 11-й пов., 
вул. Богдана Хмельницького, 19-21, Київ, 01030 Україна,
тел: +38 044 3777040
       WEB   www.icu.ua


 
ТОВ «ІНВЕСТИЦІЙНИЙ КАПІТАЛ УКРАЇНА» Ліцензії НКЦПФР на здійснення професійної діяльності на фондовому ринку: дилерська діяльність – AE 263019, брокерська діяльність – AE 263018, депозитарна діяльність депозитарної установи – АЕ 286555, діяльність андерайтера – АЕ 263020.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ЗАСТЕРЕЖЕННЯ / РОЗКРИТТЯ ДОДАТКОВОЇ ІНФОРМАЦІЇ
Цю аналітичну публікацію підготовлено в ТОВ «Інвестиційний капітал Україна» суто для інформаційних цілей для своїх клієнтів. Вона не є інвестиційною порадою або пропозицією продати чи купити будь-який фінансовий інструмент. Тоді як було вжито відповідних заходів, щоб опублікована інформація не була неправдивою чи вводила в оману, ТОВ «Інвестиційний капітал Україна» не робить заяв, що вона є повною і точною. Інформація, що міститься в цій публікації, може бути змінена без жодних попереджень. Захист авторських прав та права на базу даних присутні в цій публікації, і її не може відтворити, поширити або опублікувати будь-яка особа для будь-яких цілей без попередньої згоди ТОВ «Інвестиційний капітал Україна». Усі права захищено.
Будь-які інвестиції, згадані тут, можуть включати значний ризик, не обов’язково у всіх юрисдикціях, можуть бути неліквідними й не можуть бути прийнятними для всіх інвесторів. Вартість або дохід згаданих тут інвестицій можуть змінюватися або залежати від обмінного курсу. Історичні дані не можуть бути підставою для майбутніх результатів. Інвестори мають робити власні дослідження та приймати рішення, не покладаючися на цю публікацію. Лише інвестори зі значними знаннями й досвідом у фінансових питаннях, які спроможні оцінити переваги та ризики, мають розглядати інвестиції в будь-якого емітента або ринок, а інші особи не повинні робити жодних дій на підставі цієї публікації.
Будь ласка, надсилайте запит про додаткову інформацію із цього звіту на
 research@icu.ua.       
--------
УВАГА!
  АРІФРУ може не розділяти оціночних суджень авторів оглядів і прогнозів, не надає жодних гарантій реалізації прогнозів та рекомендацій, викладених у цьому документі, і не бере на себе відповідальності за будь-які можливі наслідки використання цієї інформації, включаючи фінансові втрати, але не обмежуючись ними. Наведену інформацію в жодному разі не можна розглядати як рекомендацію на купівлю чи продаж цінних паперів.


Теги: | Галузеві огляди |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.