Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

"Focus Ukraine" (червень 2021)


13.08.2021 17:47

Аналітичний огляд "Focus Ukraine" від Райффайзен Банку Аваль за червень 2021 року

 

Аналітики:

Сергій Колодій, д.е.н., serhii.kolodii@aval.ua

Олег Клімов, oleh.klimov@aval.ua

 

ОСНОВНІ ПОДІЇ

✓ У червні та першій половині липня епідеміологічна обстановка залишалася порівняно спокійною, хоча поступово посилюються побоювання з приводу поширення нових штамів коронавірусної інфекції COVID-19. Рівень і темпи вакцинації населення поступово підвищуються, проте залишаються на низькому рівні (близько 7%), що зберігає вельми високими ризики посилення карантинних обмежень при потенційному збільшенні рівнів захворюваності та госпіталізації.

✓ 22 липня Правління НБУ прийняло рішення про підвищення облікової ставки на 50 бп до 8% на тлі очікувань прискорення інфляції в найближчі місяці. Представлений прогноз передбачає ще одне підвищення ставки на 50 бп на найближчому засіданні у вересні.

✓ ДССУ погіршила оцінку скорочення ВВП у першому кварталі 2021р. з - 2,0% до -2,2% р/р, при цьому незначно змінена і динаміку зниження сезонно скоригованого квартального показника до -1,2% р/р.

✓ Після стрімкого зростання в квітні динаміка травневих секторальних індексів виявилася не такою сильною і досить нерівномірною. Індекс виробництва базових галузей знизився з 18,3% до вельми скромних, з урахуванням досить низької бази порівняння, 4,1% р/р, зростання промислового виробництва в червні продовжило сповільнюватися і склало 1,1% р/р.

✓ Інфляція в червні не змінилася в порівнянні з травневим показником і склала 9,5% р/р, при цьому базова інфляція прискорилася з 6,9% до 7,3%. Місячний індекс інфляції (0,2%) був навіть трохи нижчим за середнє для червня значення.

✓ За підсумками першого півріччя доходи держбюджету продовжували перевищувати планові показники (+6,5%), при цьому збільшившись на 12,2% в порівнянні з 2020р. Тим часом залишки коштів на ЄКР скоротилися до 10,4 млрд грн., суттєво не виконується план зовнішніх запозичень.

✓ З другої половини червня долар США торгується в досить вузькому діапазоні біля рівня 27,3 грн., інвестиції нерезидентів в ОВДП дещо скоротилися. Разом з цим поточний баланс ризиків створює умови для поступового зміцнення гривні в найближчі тижні, що посилюється підвищенням облікової ставки і очікуваннями подальшого її зростання у вересні. Валові міжнародні резерви НБУ в червні збільшилися до USD28,4 млрд, в основному за рахунок валютних інтервенцій.

 

                              

 

           

 

ЕКОНОМІЧНИЙ РОЗВИТОК

Ситуація з поширенням коронавірусної інфекції залишається досить спокійною і виглядає керованою, однак підвищуються ризики «четвертої хвилі». Темпи вакцинації, хоча і пришвидшуються, залишаютьсядосить низькими.

Швидке поширення нових штамів COVID-19 в Росії, Великий британії, Індонезії та інших державах показує «ілюзорність» відчуття керованості ситуацією і створює значні ризики для повторного посилення карантинних обмежень. Однак вже зараз чітко видно, що високий рівень вакцинації населення, хоча і не сильно перешкоджає поширенню інфекції, але робить її протікання набагато легшим, а показники смертності зменшуються в десятки разів. Це, з одного боку, дає підстави для підтвердження зроблених раніше висновків про позитивний, якщо не визначальний, характер впливу рівня вакцинації на відновлення економічної активності, а з іншого боку, ставить у залежність від нього характер і темпи відновлення не тільки економічної активності, а й звичного життя.

В останні місяці ситуація з доступом до вакцинації в Україні істотно покращилася, в середині липня розпочався її п'ятий етап, що передбачає масовий доступ всіх категорій населення. Основний акцент змістився до бажання вакцинуватися з боку населення, і в зв'язку з цим важливим елементом є високий рівень корпоративної відповідальності бізнесу. Райффайзен Банк, як і багато інших українських великих компаній, активно включився до цього процесу, надаючи спрощену і зручну схему вакцинації не тільки співробітникам, а й членам їхніх сімей.

Державна служба статистики України незначно погіршила оцінку динаміки ВВП за перший квартал2021р. до -2,2% р/р.

Основними факторами зниження реального ВВП були: посилення карантинних обмежень у січні по всій території і з середини березня в окремих регіонах, включаючи найбільші міста; поганий урожай зернових і зернобобових культур, що відбилося на харчової промисловості та реальних обсягах чистого експорту; відносно холодна погода, в результаті чого погіршилися показники вантажоперевезень і будівництва; ефект бази порівняння для більшості секторів економіки, але особливо послуг. Також мав місце статистичний ефект високої дефлятора ВВП (20,7% р/р), що трохи знизило показники динаміки реальної доданої вартості, особливо в добувній промисловості, сільському господарстві та оптовій торгівлі.

Секторальні індекси переважно знаходилися в позитивній зоні, проте їхня динаміка була різнобічної і дещо гірше очікувань.

Динаміка основних секторальних індексів в травні відбила різнопланові тенденції, в результаті чого індекс виробництва базових галузей залишився збільшився на 4,1% р/р. Роздрібна торгівля знову показала вражаючий ріст (22,7% у травні та 13,1% р/р у червні), а будівництво після сильного зростання в квітні знову зафіксувало значне скорочення (-8,4%). Промисловість в червні зросла, але нижче очікувань (+1,1% р/р), а сільськогосподарське виробництво скоротилося у травні на 3,9% р/р.

Зростання в промисловості у першому півріччі (+2,1% р/р) було дещо нижчим за наші очікування внаслідок дії різних факторів, що в різні місяці уповільнили динаміку за кожної з трьох складових. За нашими очікуваннями, динаміка будівництва потроху відновлюватиметеся, і як й минулого року у підсумку воно відіб’є зростання, в тому числі завдяки реалізації державної програми «Велике будівництво».

Бізнес очікування в червні другий місяць поспіль покращувалися після погіршенняв квітні

Ділові очікування в червні покращилися: за результатами останнього (червневого) опитування НБУ підприємств щодо їхніх економічних очікувань на майбутнє (проводиться з липня 2019р.) зафіксовано покращення ситуації, особливо за рахунок будівництва. Індекс очікувань ділової активності другий місяць поспіль перевищує критичний рівень у 50 пунктів та склав 51,6, що відповідає максимуму з листопада 2019р. В сфері будівництва взагалі зафіксовано історичний максимум на рівні 58,1.

Рівень безробіття в першому кварталі підвищився до рекордних за останні роки 10,4%, середня заробітна плата другий місяць поспіль незначно знизилася

Середня зарплата в травні склала 13449 грн., збільшившись в річному вимірі на 28,0%. Однак в номінальному вираженні вона знизилася в порівнянні з квітнем на 0,3%, що в принципі є досить типовим для травня і мало місце й в 2019 році. Реальна заробітна плата знову показала двозначне зростання, збільшившись на 16,8% р/р. Відновлення ділової активності і триваюче дію ефекту підвищення мінімальної зарплати й надалі сприятимуть подальшій позитивній динаміці статистики заробітних плат, попутно виступаючи проінфляційнафактором.

Показники першого кварталу, а також динаміка секторальних індексів в травні-червні виявилися дещо гіршими за наші очікування, однак ми зберігаємо прогноз економічного зростання в 2021р. на рівні 3,8% р/р

Показники економічного розвитку в першому кварталі виявилися дещо гіршими за наші очікування, однак основними причинами цього були чинники, пов'язані з несприятливими погодними умовами і нерівномірним здійсненням будівельних робіт та введенням в експлуатацію об'єктів. Також незначні статистичні спотворення пов'язані з досить високим значенням дефлятора ВВП в першому півріччі і високою мінливістю його поквартальних значень протягом року. В результаті цього, за нашими оцінками частина доданої вартості, особливо в сільському господарстві і будівництві, буде перенесена в третій квартал року. Очікування хорошого врожаю підтримує наш прогноз, а висока питома вага сільського господарства в структурі ВВП в третьому і четвертому кварталах дає підстави для незначного перегляду в бік збільшення квартальних показників динаміки ВВП.

 

                         

 

 

                                 

 

ФІСКАЛЬНА ПОЛІТИКА

Державний бюджет за доходами за підсумками першого півріччя перевиконано на 35,4 млрд грн. або 6,5%; дефіцит бюджету є набагатонижчим за плановий

Загальні надходження до державного бюджету за січень-червень склали 582,8 млрд грн. при плановому показнику 547,4 млрд грн., що продовжує залишатися головним фактором зниження фактичного дефіциту бюджету в порівнянні з плановим. Основною причиною цього є прискорення внутрішньої інфляції та більш високий рівень цін на товари експорту, включаючи залізну руду, кукурудзу, пшеницю і соняшникову олію. Надходження, які адмініструються податковими і митними органами, за підсумками шести місяців виявилися на 25,0 млрд грн. (5,7%) вищими за планові показники.

За підсумками січня-травня дефіцит державного бюджету склав 33,7 млрд грн., в основному за рахунок дефіциту загального фонду (31,8 млрд грн.), який виявився на 54,7 млрд грн. нижчим за плановий згідно бюджетного розпису (86,5 млрд грн.). Таке відхилення викликано як перевиконанням бюджету за доходами за п'ять місяців (21,3 млрд грн.), так і неповним фінансуванням бюджетних витрат внаслідок різних причин. Вочевидь, як і в минулі роки, фактичний дефіцит бюджету буде нижчим за плановий (249,0 млрд грн.), що, з одного боку, не сприяє зростанню сукупних витрат, а з іншого боку, дещо стримує інфляцію попиту.

Залишок коштів на ЄКР в червні скоротився на 12,8 млрд грн. і на початок липня склав 10,4 млрд грн.

Подібна динаміка пояснюється традиційним використанням коштів ЄКР для фінансування касових розривів ПФУ та місцевих бюджетів, невиконанням плану за запозиченнями в бюджет. Разом з цим порівняно низький обсяг коштів на рахунках ЄКР поки не створює проблем для своєчасності розрахунків за бюджетними зобов'язаннями внаслідок очікувань поступового повернення позик з боку місцевих бюджетів та Пенсійного фонду. Однак подібна негативна динаміка поступово актуалізує проблему необхідності залучення коштів для фінансування дефіциту державного бюджету та боргових операцій.

Доходи місцевих бюджетів та надходження ЄСВ в червні знову зафіксували сильне двозначне зростання, що випереджає динаміку середньої заробітної плати

Подальше зростання заробітних плат у порівнянні з 2020р. генерує сильне зростання доходів місцевих бюджетів і надходжень ЄСВ, темпи якого в квітні-червні були випереджаючими. З урахуванням того, що оподатковуваний дохід фізичних осіб одночасно є базовим індикатором і для ПДФО як основного джерела надходжень місцевих бюджетів (без трансфертів), і для ЄСВ, - темпи зростання обох показників є порівнянними. У червні доходи місцевих бюджетів збільшилися на 25,4%, а надходження ЄСВ на 25,5% р/р. Всього за перше півріччя приріст першого показника склав 20,8%, а другого 19,5%. Динаміка обох показників перевищує зростання доходів держбюджету за перше півріччя, який становить 12,2%. Подібна позитивна тенденція в майбутньому сприятиме своєчасному погашенню короткострокових позичок, традиційно надаються за рахунок коштів ЄКР для покриття тимчасових касових розривів місцевих бюджетів та ПФУ в перші місяці бюджетного року.

За результатами п'яти місяців план запозичень за загальним фондом держбюджету не виконаний на 69,7 млрд грн., переважно за рахунок зовнішніх запозичень

Невиконання плану за запозиченнями до загального фонду держбюджету пояснюється насамперед тривалою паузою у взаєминах з МВФ і відсутністю перегляду чинної програми SBA. Разом з тим ситуація на міжнародних фінансових ринках продовжує залишатися досить сприятливою для нового випуску або додаткового розміщення євробондів держав з економікою, що розвивається. Останнім часом зростання дохідностей за десятирічних облігаціях казначейства США спочатку припинився, а потім тренд і зовсім розвернувся, що створює передумови для здійснення більш дешевих запозичень. 22 липня Мінфін залучив USD 500 млн під досить низькі 6,3% за рахунок додаткового розміщення євробондів з погашенням в травні 2029р., ціна пропозиції яких на момент розміщення на 3,5% перевищувала номінал. Також дещо покращилася ситуація у взаємовідносинах з Світовим банком, від якого Україна отримала на початку липня USD 350 млн.

 

                             

 

                         

 

ІНФЛЯЦІЯ

Після сильного інфляційного тиску в травні інфляція стабілізувалася на рівні 9,5% р/р у червні завдяки дії сезонних чинників; зміцнення гривні допомогло знизити ціни на товари імпорту

Після підвищеного інфляційного тиску в травні динаміка в червні сповільнилася через дію сезонних чинників. Сприятливі погодні умови допомогли знизити попит на їжу та напої. Підтримувана продажем іноземної валюти експортерами сильна гривня сприяла зниженню цін на імпортні товари.

Споживчі ціни в червні 2021 р. зросли на 0,2% м/м, що склало 9,5% р/р. Базова інфляція в червні 2021 року порівняно з травнем 2021 р склала 0,4% м/м або 7,3% р/р.

Продовольчі товари та безалкогольні напої в червні здешевшали на 0,1% м/м до 9,4% р/р. В цілому динаміка інфляції визначалася динамікою цін на сирі і необроблені продукти харчування через більш сприятливі погодні умови, ніж в попередньому році, а це означає, що хороший сезон врожаю може вповільнити зростання інфляції. Ціни на фрукти, овочі, молоко і м'ясо знизилися в середньому на 1,5%. При цьому соняшникова олія, морепродукти, рис, макаронні вироби, безалкогольні напої, сири, масло і цукор подорожчали в середньому на 1,9%.

Здебільшого внаслідок підвищення акцизу ціни на алкогольні напої та тютюнові вироби зросли на 1,0%, при цьому ціни на тютюн зросли на 1,2%, а алкогольнінапої - на 0,7%.

Підвищення тарифів на житло, воду, електроенергію, газ та інші види палива на 0,4% в основному пов'язане зі збільшенням плати за утримання будинків та прибудинкових територій на 1,0% і ціни природного газу на 0,7%. Однак в даний час ціни на електроенергію регулюються Кабінетом міністрів, тому їхня динаміка обумовлена адміністративними рішеннями.

Зрештою, посилення короткострокового інфляційного тиску з боку цієї групи тарифів стане можливим після запровадження ринкового механізму ціноутворенняна них.

Ціни на транспорт зросли на 1,0%, в основному за рахунок підвищення тарифів на залізничний транспорт, де зростання склало 5,3%, і на автомобільний пасажирський транспорт на 2,4%. Таке зростання було очікуваним, оскільки ціни на бензин підвищуються, а також поступово відновлюється попит населення на послуги даного сектора. Існує ймовірність подальшого збільшення обсягів перевезень, оскільки ціни на нафту неохоче знижуються, а сезон відпусток тільки розпочався.

Ціни на одяг знижуються на 2,8% м/м внаслідок зміцнення гривні в порівнянні з першими місяцями 2021 року.

Як ми і очікували раніше, інфляція за підсумками 2 кв.2021 р була досить близькою до прогнозу НБУ (9,2% р/р), хоча й перевищила його на 0,3 п.п. Таким чином, поточна динаміка інфляції навіть з урахуванням різкого прискорення в травні залишається близькою до квітневого прогнозу НБУ.

Швидше за все, в липні і серпні в Україні буде зафіксована дефляція, і очікується, що 2021 рік не стане винятком. Однак внаслідок дії невеликого ефекту бази порівняння річний рівень інфляції може трохи збільшитися вже за підсумками липня.

 

 

                           

 

МОНЕТАРНА ПОЛІТИКА

22 липня Правління Національного банку України прийняло рішення про підвищення ключової ставки на 50 б.п. до 8%.

Більш того, представлена прогнозна динаміка базової ставки показує, що чергове підвищення ключової ставки до 8,5% можливо вже у вересні. З іншого боку, центральний банк запевнив, що інфляція повернеться в коридор таргетування інфляції 5% +/- 1 п.п. у другому кварталі 2022 року разом з поступовим зниженням ключової ставки.

У своїй заяві регулятор акцентував увагу на двох ключових факторах, що стоять за цим рішенням:

- ЄЦБ і ФРС стануть агресивнішими в найближчі місяці і скоротять ринкові інтервенції за своїми програмами покупки активів. Щоб краще підготуватися до такого ринкового зрушення НБУ вирішив діяти наперед для того, щоб зберегти сприятливий паритет процентних ставок, а також позначити думку монетарного комітету щодо майбутнього сильного інфляційноготиску в розвинених країнах;

- швидке відновлення ділової активності в Україні призведе до збільшення ІСЦ, яке буде вищим за очікуванне регулятором раніше значення. Про це, на думку НБУ, свідчать місячні та інші високочастотні показники. Наприклад, в квітні індекс випуску ключових секторів зріс на 18,3% р/р, в травні - на 4,1% р/р, а індекс очікувань ділової активності в червні досяг максимального значення з жовтня 2019 року. Таким чином, НБУ скоригував прогноз річної інфляції в 2021 році з 8% до 9,6% підкреслюючи негативнийефект на інфляційні очікування.

Незважаючи на доволі міцне обґрунтування для підвищення ставок, ми вважаємо, що таке рішення може нести певні внутрішні загрози для української економіки

По-перше, в Україні інфляційні і валютні очікування фірм покращилися за останній час. Інфляційні очікування знизилися з 7,7% до 7,2% у другому кварталі 2021 року, а очікування щодо курсу гривні в порівнянні з першим кварталом зросли до 28,71 з 29,15 за долар США, що в цілому не виступає аргументом на користь підвищення ключової ставки.

По-друге, на наш погляд, розрив випуску (ВВП) залишається досить великим та нижче потенційного, і тому жорсткіша грошовокредитнаполітика не сприятиме його зменшенню.

У першому кварталі 2021 року рівень безробіття в Україні досяг 10,5%, що є рекордним показником за багато років. У тому ж кварталі ВВП України впав на 2,2%. Незважаючи на двозначне зростання IKSO, Мінекономіки очікує збільшення у 2К2021 всього на 6% р/р, що нижче очікувань НБУ в 8,7% р/р.

Більш того, згідно результатів опитування ділових очікувань фірм існує ще багато можливостей для подальшого збільшення випуску продукції. У ньому підкреслюється, що основними факторами, що стримують розвиток підприємств, виступають високі ціни на енергоносії, сировину та проміжні товари, а також недостатній попит, який ймовірно стиснеться при підвищенні ставок.

Незважаючи на високе зростання IKSO в другому кварталі 2021 року, зростання інфляції навпаки стабілізувався на рівні 9,5%, збільшившись в червні всього на 0,2% м/м.

Таким чином ми бачимо певний ризик для відновлення економіки Українипісля попередніх підвищень вище нейтрального рівня, оскільки подальше підвищення ставок потенційно знижує інвестиційний попит і скорочує споживання домашніх господарств.

 

                         

 

БАНКІВСЬКИЙ СЕКТОР

Ліквідність банківської системи в червні збільшилась

Сумарний показник коштів на коррахунках в НБУ та вкладень в депозитні сертифікати зріс на 6,44 млрд грн. та станом на початок липня склав 216,78 млрд грн. За червень банки збільшили свої вкладення в депозитні сертифікати: банківський портфель зріс на 14,78 млрд грн. і на початок липня складав 156,97 млрд грн. Треба відмітити, що в червні НБУ прийняв рішення щодо зміни дизайну монетарної політики, в рамках чого, починаючи з 1 липня, збільшує строковість депозитних сертифікатів з 7 до 14 днів, що повинно стимулювати розвиток міжбанківського ринку та дещо збільшити волатильність ставок на короткі ресурси. В той же час залишки на кореспондентських рахунках показали негативну динаміку і за місяць зменшились на 8,33 млрд грн. до 59,82 млрд грн. при значенні обов’язкових резервів в поточному резервному періоді 54,47 млрд грн.

Основними каналами відтоку ліквідності стали операції банків з НБУ щодо конвертації резервів в готівку

Так за червень банки перерахували до НБУ 9,2 млрд грн. безготівкових коштів та взамін отримали готівкові кошти в каси. Також негативний ефект на безготівкову ліквідність у червні чинили операції з рефінансування, що проводяться НБУ. За минулий місяць негативний вплив склав 4,6 млрд грн., хоча треба відзначити, що головним чинником по цій статті стало погашення кредиту овернайт, що був отриманий наприкінці травня. В цілому за червень НБУ видав довгострокових кредитів строком на 5 років на 9,13 млрд грн., але великі погашення попередніх кредитів привели майже до нульового впливу на ліквідність в частині довгострокового рефінансування. Треба зазначити, що в рамках анонсованого скорочення антикризових заходів із 01 липня 2021 року граничні строки кредитів довгострокового рефінансування скоротились з 5 до 3 років. Також, починаючи з липня, вступили в силу обмеження на обсяги тендерів до 5 млрд грн. Згідно плану із серпня обсяги будуть скорочені до 4 млрд грн, а із вересня – до 3 млрд грн.

Джерелами поповнення ліквідності в червні стали операції НБУ на валютному ринку, а також операції з Держаним Казначейством

В червні присутність НБУ на валютному ринку значно посилилась, в результаті інтервенцій регулятор викупив 583 млн дол. США, що додало близько 15,9 млрд грн. на коррахунки банків. Вплив Державного бюджету на ліквідність був не таким значним, проте в цілому за червень позитивний нетто-ефект склав 3,5 млрд грн.

Індекс міжбанківських ставок овернайт UONIA традиційно знаходився близько до рівня ставок на депозитні сертифікати овернайт, в середньому за червень близько позначки 6,7 %.

Також слід відмітити зростання попиту, а також ставок на аукціонах за операціями своп процентної ставки. Так на п`ятирічному аукціоні гранична фіксована ставка була встановлена на рівні 9,21%, обсяг задоволених заявок склав 500 млн грн. Дворічний аукціон також пройшов із збільшенням фіксованої ставки, рівень відсікання був встановлений на позначці 8%. Пожвавлення попиту викликано зростаючими інфляційними очікуваннями, а також рішенням НБУ з початку липня зменшити періодичність таких аукціонів з двох до одного разу на місяць та зниженням граничної строковість із 5 до 3 років.

oleksandr.varenytsia@aval.ua 

 

ЗОВНІШНІЙ СЕКТОР

За оперативними оцінками перших п'яти місяців, рахунок поточних операцій зведений з незначним профіцитом, при цьому в аналогічний кризовий період минулого року профіцит склав 4 млрд дол. США. Активне відновлення експорту і імпорту товарів і послуг взаємно компенсувало одне одного, а різниця в 4 млрд дол. США з'явилася за рахунок значних виплат за первинними доходами

Експорт товарів зріс на 26% в порівнянні з минулим роком, склавши 24,6 млрд дол. США. В першу чергу це відбулося за рахунок зростання експорту мінеральних продуктів (+85% до 3,7 млрд дол. США), масел рослинного і тваринного виробництва (+14% до 2,8 млрд дол. США), базових металів (+47% до 5,6 млрд дол. США). При цьому експорт рослинних продуктів скоротився на 8,4%, досягнувши 4,3 млрд дол. США

Імпорт товарів синхронно з експортом зріс на 24% до 25,7 млрд дол. США. Зростання відбулося в незмінних статтях українського імпорту - нафтопродуктах (+18,7% до 4,2 млрд дол. США) і машинобудуванні (+26,7% до 5,1 млрд дол. США).

У цей же час баланс і обсяги експорту та імпорту послуг мало змінилися в порівнянні з минулим роком, склавши 1,9 млрд дол. США порівняно з 1,6 млрд дол. США у 2020 році.

В цілому динаміка поточного рахунку відповідає нашим очікуванням.

Світові ціни на продовольчі товари залишаються волатильними

На даний момент тільки погана погода в Південній Америці утримує ціни від корекції. За попередніми даними, оцінка запасів сирих продовольчих продуктів на 3 квартал 2021 року є значно вищою, ніж в 2020 році. Це потенційно може привести до падіння цін на агропродукти в найближчі кілька місяців. Незважаючи на зниження експорту рослинних продуктів в Україні, ми очікуємо, що це є проявом сезонного ефекту відкладеного пропозиції, і до кінця року експорт буде на рівні минулого року.

Ціни на нафтопродукти стабілізувалися після короткострокового падіння в серединілипня на тлі нової угоди ОПЕК+

Фундаментально ми не бачимо причин для зниження цін на нафту і газ в короткостроковій перспективі, так як країни ОПЕК+ збільшуватимуть видобуток лише на тлі сильного відновлення попиту. При цьому в середньостроковій перспективі ціни можуть трохи знизитися завдяки більш низькому попиту внаслідок вирівнювання фіскальних дисбалансів провідних країн-імпортерів. Але цей ефект проявиться не раніше наступного року.

Китай, який є головним імпортером для українських металів, намагається маневрувати на ринку, де ціни знаходяться на рекордних рівнях.

Головним чином Китайський уряд посилає сигнали, що високі ціни роблять можливим збільшення внутрішнього видобутку і зниження імпорту металів з інших країн. В даному випадку це буде можливо лише в середньостроковій перспективі, і, на наш погляд, будь-яке падіння цін на ринку буде носити скоріше спекулятивний характер або наслідком торговельних суперечок між країнами-імпортерами та експортерами.

В цілому ми зберігаємо наш нейтральний прогноз з деякими застереженнями, які можуть мати лише обмежений негативний ефект, тобто рахунок поточних операцій в 2021 році буде зведений з невеликим дефіцитом.

 

                           

 

ВАЛЮТНИЙ РИНОК

Протягом червня курс долара США змінювався різноспрямовано, перебуваючи під впливом різних факторів, в тому числі валютних інтервенцій НБУ

З метою згладжування коливань на валютному ринку НБУ здійснював значні інтервенції на початку червня, що частково сприяло тимчасовому розвороту тренду та зміцненню долара США. Так до кінця червня курс на міжбанку виріс до 27,55, і НБУ вже довелося виходити з продажем, щоб не допустити ще більш сильного зростання курсу. А вже наступного дня курс стрімко знизився більш ніж на 20 копійок, до 27,30, змусивши НБУ вийти з інтервенцією, в ході якої регулятор викупив надлишок валюти в 110 мільйонів доларів. Причиною такого значного зміцнення став продаж доларів США держкомпанією Укравтодор, отриманих від розміщення єврооблігацій на USD 700 млн. За деякими оцінками, на міжбанку була продана тільки половина від цієї суми. Таким чином компанія є потенційним джерелом підвищення пропозиції доларів на міжбанку, ймовірно чекаючи більш високих рівнів для продажу. В останній день місяця торги закрилися на позначці 27,27. Середньозважений курс долара США знизився з 27,60 до 27,24 грн., а євро з 33,51 до 32,85 грн.

Після незначного збільшення на початку липня курс долара США знижується, і існують передумови для зміцнення гривні в найближчі тижні

Традиційно на початку місяця покупка дивідендів від дочок нерезидентів тисне на курс, і в перші кілька днів липня долар США виріс до позначки 27,45. Після того, як попит від нерезидентів знизився, курс стабілізувався в діапазоні 27,25-27,35; торги проходили спокійно, позначався період відпусток, а до 20-го числа гривня зміцнилася до 27,20.

Існуючий баланс ризиків з урахуванням зниження попиту на валюту для виплат дивідендів, сприятливих погодних умов для дозрівання та збору врожаю, розміщення євробондів Мінфіном і держкомпаніями, підвищення облікової ставки і наближення періоду сплати квартальних податків створює передумови для зміцнення гривні по відношенню до долара США в найближчі тижні, яке може тривати й до кінця серпня. При цьому з великою ймовірністю знову буде пробито рівень 27,0. 

serhii.zarytskiy@aval.ua & serhii.kolodii@aval.ua

 

                                  

 

                                   

 

 

-----------------

КОНТАКТНА ІНФОРМАЦІЯ

Райффайзен Банк Аваль

Україна, Київ 01011, вул. Лєскова, 9

Тел. +380 44 490 8888

Аналіз та дослідження:

Сергій Колодій (+380 50 397 2707),

Олег Клімов (+380 44 590 5621)

Управління продажів фінансових інструментів:

Марчин Напьюрковські (+380 50 388 7780),

Емал Бахтарі (+380 95 276 6197),

Людмила Гамалій (+380 44 299 1020),

Юлія Ширназарова (+380 44 299 1021),

Костянтин Мирний (+380 44 495 4202),

Тимофій Попов (+380 44 495 4201)

Казначейство:

Мірослав Юзеф Мірявчек

Управління інвестиційного банкінгу:

Вікторія Масна (+380 44 230 2344)

Департамент корпоративних продуктів та розвитку бізнесу:

Наталія Пащенко (+380 44 007 539)

Департамент управління мережею та клієнтів середнього бізнесу:

Руслан Співак (+380 44 495 9001)

Департамент міжнародних корпоративних клієнтів:

Юрій Довгей (+380 44 299 1019)

Департамент великих корпоративних клієнтів:

Юрій Козак (+380 44 490 8702)

Управління торгового фінансування та факторингу:

Сергій Костогриз (+380 44 495 4100)

---------

Повідомлення про ризики і пояснення

Цей документ не є пропозицією або запрошенням до підписки або придбання будь-яких цінних паперів, і ні цей документ, ні будь-яка інформація, що в ньому викладена, не є підставою для укладення будь-якого договору або прийняття будь-якого зобов'язання. Цей документ надається виключно в інформаційних цілях. Якщо не зазначено інше, всі точки зору і думки (включаючи твердження та прогнози) належать лише Райффайзен Банку Аваль і можуть бути змінені без попередження або повідомлення. Будь-яка інвестиція або інші рішення не повинні прийматися на підставі цього документа. Райффайзен Банк Аваль також не гарантує надійності, точності або повноти інформації, представленої в цьому документі, і не несе будь-якої відповідальності або зобов'язань щодо збитків або шкоди, отриманих в результаті використання цієї інформації.

--------

УВАГА!  АРІФРУ може не розділяти оціночних суджень авторів оглядів і прогнозів, не надає жодних гарантій реалізації прогнозів та рекомендацій, викладених у цьому документі, і не бере на себе відповідальності за будь-які можливі наслідки використання цієї інформації, включаючи фінансові втрати, але не обмежуючись ними. Наведену інформацію в жодному разі не можна розглядати як рекомендацію на купівлю чи продаж цінних паперів.


Теги: | Макроекономіка |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.