Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

"Focus Ukraine" (вересень 2021)


12.11.2021 15:37

Аналітичний огляд "Focus Ukraine" від Райффайзен Банку за вересень 2021 року

 

Аналітики:

Сергій Колодій, д.е.н., serhii.kolodii@aval.ua

Олег Клімов, oleh.klimov@aval.ua

ОСНОВНІ ПОДІЇ

 

У вересні-жовтні епідеміологічна ситуація продовжила погіршуватися, серйозно зросли рівень госпіталізації та показники смертності. При цьому більше 97% госпіталізованих не було вакциновано, а загальний рівень вакцинації населення (близько 18%) залишається дуже низьким порівняно з розвиненими державами.

МВФ оновив прогнози макроекономічних показників України, погіршивши очікування економічного зростання у 2021 році з 4,0 до 3,5% з одночасним переглядом у бік збільшення показника на 2022р., з 3,4 до 3,6% р/р, що практично повністю відповідає нашим прогнозам. Очікувано було погіршено оцінки середньорічної інфляції: до 9,5% у 2021р. та 7,1% у 2022р.

МВФ заявив про перегляд чинної програми SBA та укладання домовленості на рівні персоналу (SLA), що передбачає надання траншу (SDR 500 млн) та пролонгацію програми до червня 2022р. Остаточне рішення очікується у середині листопада, а 25 жовтня вже було перераховано другий транш (EUR 600 млн) макрофінансової допомоги від ЄС.

Інфляція у вересні знову прискорилася, з 10,2% до 11,0% р/р, при цьому місячний індекс (1,2%) повністю відповідав середньому значенню у 2000-2021 роках. Базова інфляція трохи пришвидшилася, з 7,2 до 7,4% р/р, при цьому розрив між нею та показником ІСЦ збільшився з 3,0 до 3,6 пп.

НБУ залишив незмінною облікову ставку на рівні 8,5%, проте дещо змінив її прогнозну базову траєкторію, перенісши очікуваний старт пом'якшення монетарної політики з квітня на липень 2022р.

Ділова активність у вересні погіршилася після позитивної динаміки у серпні, індекс виробництва базових галузей суттєво знизився з 6,4 до -4,4% р/р.

Доходи держбюджету продовжують зростати високими темпами, і за підсумками дев'яти місяців на 5,3% перевищують скориговані планові та на 20,9% торішні. Залишки коштів на ЄКР, хоч і суттєво знизилися (на 15,4 млрд грн.), залишаються на досить високому рівні (42,1 млрд. грн.).

У вересні-жовтні продовжилося незначне зміцнення гривні, стримуване інтервенціями НБУ. Основними драйверами поточної динаміки є збільшення експортних надходжень і натомість досить помірної динаміки імпорту. У вересні середній курс долара США практично не змінився (26,73 грн.), а євро знизився з 31,5 до 31,2 грн. Валові резерви НБУ на початок жовтня скоротилися до USD 28,7 млрд після значних виплат із зовнішнього державного боргу.

 

                               

 

                          

 

ЕКОНОМІЧНИЙ РОЗВИТОК

Епідеміологічна обстановка різко погіршується, показники захворюваності та смертності у третій декаді жовтня досягли історичних максимумів

Різкий сплеск захворюваності, хоч і був очікуваним, виявився сильнішим за попередні, і наприкінці жовтня всі епідеміологічні показники були рекордно високими, а більшість регіонів перейшла до «червоної зони», що передбачає серйозні обмеження, в тому числі й на транспорті. Різке обмеження мобільності стало несподіванкою для багатьох українців, які не мають сертифікатів щодо вакцинації чи тестів. Темпи вакцинації продовжують поступово покращуватися, проте загальний рівень, як і раніше, є одним із найнижчих у Європі (близько 18% населення повністю вакциновано,ще 4,5% отримали першу дозу вакцини).

Низький рівень вакцинації населення є однією з основних причин уповільнення темпів економічного зростання та обмежує потенціал швидкого відновленняділової активності

Темпи економічного зростання у 2021 році у жовтні були переглянуті у бік зниження з боку МВФ (з 4,0% до 3,5%) та НБУ, причому оцінка регулятора була погіршена з 3,8 до 3,1% р/р. Незважаючи на порівняно слабкі результати другого кварталу, рекордні врожаї зернових, що підтримуються щодо високими цінами на світових ринках, повинні були сприяти сильному прискоренню зростання у другому півріччі. Проте оперативні статистичні дані фіксують його украй нестабільний характер. Після оптимістичних даних серпня економічні індикатори вересня дуже слабкі, а в промисловості взагалі зафіксовано невеликий спад (-0,7%).

В останньому економічному огляді МВФ вказує на низький рівень вакцинації як головний ризик відновлення економіки у 2021-2022 роках

12 жовтня МВФ опублікував традиційний економічний огляд, в якому акцентував увагу на суттєвій нерівності у розподілі вакцин та рівнях вакцинації. Спостерігається пряма кореляція між рівнем ВВП душу населення і відсотком вакцинування. Це вже призводить до підвищення рівня економічної нерівності у світовій економіці, а розвинуті держави швидше вийдуть на препандемічний рівень, головним чином за рахунок якнайшвидшого досягнення колективного імунітету.

У цьому фокусі особливістю України є додатковий ризик, пов'язаний з небажанням добровільно вакцинуватися з боку приблизно половини дорослого населення, що суттєво обмежує можливість досягнення колективного імунітету в найближчому майбутньому, а значить і поступового покращення епідеміологічної ситуації. Опитування показують, що найбільший рівень ворогів вакцинації характерний саме для постсоціалістичних держав Східної Європи.

Актуальний на початок листопада рівень вакцинації населення залишається вкрай низьким, незважаючи на її прискорення після введеннядодаткових обмежень

Відсоток громадян, які отримали хоча б одне щеплення, не перевищує 25%. При цьому можна припустити, що прихильники вакцинації вже зробили це добровільно понад півроку з моменту її старту. А отже основним стимулом збільшення рівня вакцинації залишається комплекс різних примусових заходів, що може одночасно збільшити рівень вакцинації та соціальну напруженість.

Низький рівень вакцинації однозначно негативно впливає на темпи та характер відновлення ділової активності, сприяючи запровадженню додаткових обмежень, що стискають розвиток, насамперед, сфери простих послуг та сприяють їх «тінізації». При цьому можливості бюджету щодо компенсації доходів, що випали, є обмеженими, а допомога з боку МВФ та інших міжнародних організацій вже була надана і навряд чи повториться, беручи до уваги внутрішні причини високого рівня госпіталізації населення та смертності. При цьому темпи скорочення населення стають ще більш загрозливими за рахунок 20% зростання смертності.

Ринок праці поступово стабілізується, безробіття знижується, зарплатапродовжує зростати

Рівень безробіття у другому кварталі знизився з 10,4 до 9,3%, а чисельність безробітних скоротилася з 1806 до 1620 тис. осіб; обидва показники є мінімальними з першого кварталу 2020р. і відображають поступове посткризове відновлення ділової активності та ринку праці, і ми очікуємо подальше поліпшення і в третьому кварталі. Номінальна середня заробітна плата з квітня 2021 р. збільшується на понад 20% р/р, що в умовах зміцнення гривні призвело до рекордного зростання зарплат, перерахованих у долари США. Реальна зарплата стабільно збільшується, у середньому на 11% р/р (10,9% у серпні, 6,9% у вересні), проте поступово темпи її зростання скорочуватимуться за рахунок зниження дії ефекту бази порівняння.

Високочастотні секторальні індекси фіксують у вересні різке погіршення економічної динаміки після досить сильних результатів у серпні

У серпні індекс виробництва базових галузей (ІВБГ) зафіксував сильне поліпшення, прискорившись до 6,4%, в основному завдяки значному прискоренню в сільському господарстві та будівництві та стабільному росту в роздрібній торгівлі. Однак у вересні ситуація сильно змінилася, і ІВБГ несподівано знизився на 4,4%. У сільському господарстві зафіксовано сильний спад (-11,4% р/р), причиною чого став пізній збір зернобобових культур, що водночас створює потенціал зростання у жовтні з допомогою ефекту перенесення вартості. Серед основних драйверів зростання залишилося тільки будівництво, другий місяць поспіль показавши десятивідсоткове зростання (+10,1% р/р), а роздрібна торгівля сильно сповільнила зростання (+5,9% р/р), проте залишившись сектором із найвищим зростанням за три квартали (+12,2% р/р).

Бізнесові очікування у вересні продовжують залишатися в позитивній зоні, споживчі настрої погіршилися

Баланс ділових очікувань (ІОДА) п'ятий місяць поспіль залишається позитивним, перевищуючи нейтральний рівень у 50 пунктів. У серпнівересні вони перевищували рівень 53,0, залишаючись на рівні максимуму з жовтня 2019р. Найкращі очікування спостерігалися у сфері торгівлі (56,1), що відповідало максимуму з початку розрахунку індексу. Водночас у промисловості, будівництві та сфері послуг очікування трохи погіршилися. Різке погіршення епідеміологічної обстановки та масовий перехід регіонів у «червону зону» очікувано призведуть до погіршення бізнес-очікувань у жовтні-листопаді. Одночасно дещо погіршилися споживчі настрої, зафіксувавши рівень 69,1 пункту, після п'ятимісячного перевищення рівня 70 пунктів.

За рахунок перегляду дефляторів було підвищено прогноз номінального ВВП

Ціни на ресурси продовжують залишатися високими, що з урахуванням низької бази порівняння призводить до високої цінової динаміки на компоненти ВВП і змусило нас вдруге протягом року підвищити прогноз дефлятора ВВП і за рахунок цього, незважаючи на погіршення прогнозу економічного зростання, покращити оцінку номінального ВВП на 2021 та наступні роки. Ми, як і НБУ, вважаємо, що ВВП у 2021р. перевищить рівень 5 трлн грн., а дефлятор ВВП за підсумками року буде близьким до 20%.

 

                         

 

                                

 

                               

 

ФІСКАЛЬНА ПОЛІТИКА

Місія МВФ завершила роботу з першого перегляду програми SBA підписанням Угоди на рівні персоналу (SLA)

Рекордні розрахунки із зовнішніх зобов'язань Україна пройшли безболісно завдяки розподілу з боку МВФ додаткових SDR. Водночас перебування у постійному контакті з МВФ та перегляд чинної програми є важливим компонентом майбутньої макроекономічної стабільності. Останні структурні реформи, пов'язані з посиленням незалежності НБУ та функціонуванням антикорупційних органів, дозволять зміцнити інституційну основу самопідтримуючого зростання. Без сильної позиції та активної ролі МВФ навряд чи було б запущено ринок землі сільськогосподарського призначення, розвиток якого у перші місяці оцінюється дуже позитивно.

Ми очікуємо на підтвердження на рівні Виконавчої ради МВФ та отримання траншу від МВФ у листопаді. Також високі шанси на підтвердження попереднього рішення про піврічне продовження програми до кінця червня 2022р.

Державний бюджет продовжує перевиконуватися за доходами, фіксуючи за дев'ять місяців більш ніж 20% зростання, а дефіцит бюджету залишаєтьсянабагато нижчим від планового

Фактично фіскальна політика в 2021 році за дев'ять місяців не є стимулюючою, а, скоріше, навіть рестрикційною, і скоригований плановий дефіцит загального фонду бюджету (141,1 млрд грн.) за три квартали набагато вищий за фактичний (40,6 млрд грн.). При цьому спеціальний рахунок виконано з профіцитом, а дефіцит держбюджету (39,8 млрд грн.) є нижчим за витрати, пов'язані з обслуговуванням держборгу (111,2 млрд грн.), що свідчить про первинний профіцит бюджету за три квартали на рівні 71,4 млрд грн. грн.

Загальні надходження до державного бюджету за січень-вересень становили 924,5 млрд грн., на 46,6 млрд грн. (5,3%) перевищуючи скоригований плановий показник, що продовжує залишатися суттєвим фактором зниження фактичного дефіциту бюджету порівняно з плановим. Кумулятивно за три квартали доходи бюджету зросли на 20,8% р/р, а надходження від податкових та митних органів на 24,0%.

Міністерство соціальної політики надало основні характеристики проекту державної накопичувальної системи пенсійного страхування

Необхідність запуску державного накопичувального пенсійного страхування назріла давно. В умовах зниження чисельності населення та збільшення очікуваної середньої тривалості життя співвідношення платників ЄСВ до одержувачів пенсії за віком постійно зменшується, незважаючи на зміну порядку виходу на пенсію. Солідарна система пенсійного страхування не відповідає сучасним демографічним тенденціям і давно потребувала доповнення шляхом впровадження накопичувальної системи. Представлена модель перерахування внесків (1+1+1), де лише 1% ЄСВ є обов'язковою компонентою, є досить компромісним та «м'яким» варіантом, який не збільшує навантаження на роботодавців (ставка ЄСВ у 22% залишається незмінною). При цьому надходження ЄСВ до ПФУ некритично скоротяться, але компенсуватимуться трансфертами з держбюджету. Добровільна складова передбачає додатковий 1% внесок за рахунок застрахованого, для стимулювання чого держава перераховуватиме на індивідуальний рахунок ще 1%.

 

                          

 

ІНФЛЯЦІЯ

Інфляція вперше за три роки досягла рівня 11%, але з листопада очікується незначне зниженняпоказника ІСЦ

Прискорення місячної інфляції була викликано переважно інфляційним тиском з боку категорій одягу та взуття (+7,9% м/м) та освітніх послуг (+13,2% м/м). Зміни цін на продукти харчування, які займають найбільшу частку у структурі ІСЦ (43,3%), є дуже близькими до загального показника інфляції (+1,1% м/м).

У річному вираженні ціни на продукти харчування зросли на 13,6%, в основному за рахунок стрімкого зростання цін на цукор (+88%), олію (+72%) та яйця (+61%). Спостерігалося помірне, але вище за середнє, зростання цін на хліб (+17%). Ціни на комунальні послуги та енергоносії також суттєво зросли, при цьому, як і очікувалося, найбільше підвищилися ціни на природний газ (+69%) та електроенергію (+37%). Оскільки ціни на інші компоненти цієї категорії здебільшого регулюються адміністративно, це може мати відстрочений вплив на інфляцію. З огляду на різке зростання вересня у річному обчисленні ціни на освіту прискорилися до 16,9%.

Інфляція у вересні виявилася трохи нижчою за прогноз НБУ в 11,2%, на 0,2 пп

Три квартали поспіль фактична інфляція була вищою за попередні прогнозні показники центрального банку, що виступало одним із аргументів на користь підвищення облікової ставки. Водночас високі ціни на енергоносії та продовольство на світових ринках залишають значні ризики для продовження відносно високої інфляції та повернення до цільового коридору 5%+-1 пп. може статися дещо пізніше, ніж очікувалося раніше

 

                          

 

 

МОНЕТАРНА ПОЛІТИКА ТА БАНКІВСЬКИЙ СЕКТОР

Облікова ставка залишилася без змін на рівні 8,5%, проте НБУ змінив базову прогнозну траєкторію її динаміки на наступний рік, показавши можливе зниженнялише з липня 2022р.

Згідно з прес-релізом, НБУ очікує на пік інфляції споживчих цін у вересніжовтні цього року. Однак інфляційний тиск, ймовірно, триватиме довше, і зростання цін залишиться вищим за діапазон таргетування інфляції в 5% +/- 1 пп. Зрештою, інфляція сповільниться внаслідок відсутності дії ефекту низької статистичної бази, збереження сприятливої ситуації на валютному ринку та хорошого врожаю цього року.

НБУ заявляє, що розтягнуті в часі ефекти проінфляційних факторів триватимуть довше через збої в ланцюжку постачання та підвищення цін на енергоносії; спроба уповільнити інфляцію до 5% вимагатиме від Національного банку посилення грошово-кредитних умов на 2022–2023 роки довше, ніж прогнозувалося раніше. Наступного року рівень інфляції, ймовірно, знижуватиметься повільніше, ніж очікувалося раніше. Відповідно до оновленої прогнозної траєкторії облікової ставки її базовий рівень до кінця 2022 року становитиме 7,5% порівняно з 6,5% у попередньому прогнозі.

НБУ залишив прогноз інфляції практично без змін, погіршивши при цьому прогноз економічного зростання

В останніх квартальних прогнозах НБУ неухильно погіршував прогнозні оцінки інфляції внаслідок зростання цін на світових ресурсних ринках та дії внутрішніх факторів, пов'язаних із збільшенням доходів населення, адміністративних цін та збільшенням витрат на виробництво товарів. Проте жовтневий прогноз загалом відображає очікування стабільної динаміки цін у наступні чотири квартали. Прогнози інфляції на 2021-2022 роки (на кінець періоду) не змінилися, і НБУ, як і раніше, очікує 9,6% у грудні 2021 року та 5,0% у грудні 2022 року.

НБУ погіршив прогноз економічного зростання у 2021 році з 3,8% до 3,1%, враховуючи слабку динаміку ВВП у другому кварталі та негативний вплив додаткових обмежень, пов'язаних із пандемією, які наразі вже й реалізуються. Прогноз динаміки реального ВВП на 2022 рік також був дещо знижений з 4,0% до 3,8%, що дуже близько до нашого вересневого прогнозу (3,7%) та жовтневого прогнозу МВФ (3,6%). У 2023 році, за прогнозом НБУ, економіка зросте на 4%. Через рекордний урожай і високі експортні ціни дефіцит поточного рахунку в 2021 році буде незначним та сягне близько 1% ВВП.

Прогнози номінального ВВП на 2021-2023 роки було підвищено за рахунок коригування дефлятора у бік збільшення. Оновлення прогнозів ВВП повністю відповідає нашим попереднім оновленням індексу зростання ВВП та дефлятора ВВП, номінального ВВП. НБУ очікує, що найближчими роками дефіцит поточного рахунку поступово збільшуватиметься до 3-4% ВВП.

Ліквідність банківської системи у вересні поступово відновлювалась після значного падіння у серпні

Приріст безготівкових грошей у системі склав 23,6 млрд грн., та станом на початок жовтня ліквідність системи складала 196,2 млрд грн. Зростання кількості грошей у системі значно вплинуло на портфель депозитних сертифікатів НБУ, в той же час залишки на кореспондентських рахунках дещо знизились. Так, за вересень банки збільшили свої вкладення в депозитні сертифікати на 32 млрд грн., і на початок жовтня портфель цих паперів у власності банків складав 144,2 млрд грн. Залишки на кореспондентських рахунках за місяць знизились на 8,4 млрд грн. та на початок жовтня складали 51,9 млрд грн.

За всіма каналами впливу на ліквідність протягом вересня спостерігалась позитивна динаміка

З боку Державної казначейської служби за вересень на рахунки банків було перераховано 15,7 млрд грн. У той же час залишки на Єдиному казначейському рахунку скоротились на 15,3 млрд грн. та складали на початок жовтня 42,1 млрд грн. Операції банків з НБУ з поповнення готівкою кас у вересні також позитивно впливали на ліквідність системи, притік безготівкових коштів склав 1,8 млрд грн. Операції з рефінансування НБУ знизились в обсягах, проте також додали 2,7 млрд грн. за вересень з урахуванням поточних погашень. у минулому місяці було видано трирічних кредитів рефінансування на 3 млрд грн. під середньозважену ставку 9,91%.

Операції НБУ на валютному ринку по викупу валюти у резерви збільшили гривневу ліквідність приблизно на 3,5 млрд грн. У результаті інтервенцій за вересень регулятор викупив 140 млн доларів США.

Індекс міжбанківських ставок овернайт UONIA в вересні відреагував на підняття облікової ставки та в середньому знаходився близько значення7,7%

29 вересня у рамках згортання антикризових монетарних заходів мав відбутися останній аукціон своп процентної ставки, що проводився НБУ, але подані заявки не влаштували регулятора і не були задоволені. Також треба зазначити, що внаслідок останніх підвищень облікової ставки та відповідного зростання індексу UONIA за свопами процентної ставки, укладеними з НБУ літом минулого року, банки вже почали отримувати виплати з боку НБУ. Плаваючі ставки, за якими платником є НБУ, вже перевищили фіксовані, платником за якими виступають банки.

serhii.kolodii@aval.ua, oleh.klimov@aval.ua & oleksandr.varenytsia@aval.ua

 

ЗОВНІШНІЙ СЕКТОР

Зовнішня торгівля України зростає рекорднимиз 2014 року темпами

Рівномірне зростання за всіма основними товарними групами експорту та імпорту України зумовлене як вищими цінами на товари з низькою доданою вартістю, так і низькою базою порівняння, що була сформована у 2020 році. Проте, динаміка товарного обороту вже є найвищою з 2014 року. За попередніми оцінками за 8 місяців 2021 року, сукупний експорт товарів становив 45,1 млрд дол. США, а імпорт 51,9 млрд дол. США.

Високі ціни на товари, поряд із попитом з боку Китаю, що збільшується, значно прискорили експорт цього року

Експорт товарів зріс на значні 35,6% р/р порівняно з 2020 роком та більш ніж на 20% порівняно з 2019 роком. Зростання спостерігалося за всіма категоріями товарів, проте найбільший кількісний внесок зробили традиційні агрокультури та олії, де приріст склав близько 10% р/р, а обсяг експорту зріс до 11,8 млрд дол. США. Мінеральні продукти, за винятком нафти та газу, зросли вдвічі до 6,4 млрд дол. США. Істотне зростання зафіксовано і в експорті металів: приріст склав 69% р/р, а обсяг зріс до значення 10,2 млрд дол. США. Серед усіх статей експорту падіння обсягів цього року було зафіксовано для засобів наземного транспорту, літальних апаратів та плавучих засобів, але динаміка цих товарів не значно впливає на показники експорту в цілому. Найбільшими країнами покупцями наших товарів виступають: Китай з обсягом 5,7 млрд дол. США, який є номером один протягом останніх двох років, Польща з 3,4 млрд дол. США та Туреччина з 2,4 млрд дол. США.

У товарній групі імпорту немає значних змін, збільшується попит з боку вітчизняних підприємств

Імпорт товарів також продовжує активно відновлюватися, насамперед, за рахунок купівлі нафти та газу, де зростання склало 42% р/р, а обсяг збільшився до 7,5 млрд дол. США. Зафіксували зростання товари машинобудування, до 8,7 млрд дол. США або 24% р/р, іа хімічної та фармацевтичної промисловості із зростанням 26% р/р до 5,8 млрд дол. США. Головними країнами імпортерами залишаються Китай з 6,5, Німеччина з 3,9 та Польща з 3,4 млрд дол.

Динаміка поточного рахунку продовжує залишатися відносно позитивною та стабільною

За даними НБУ, рахунок поточних операцій із січня по серпень 2021 року був зведений з невеликим дефіцитом у 0,8 млрд дол. США, що є достатньо позитивним фактором для посилення гривні. Більший розрив у торгівлі товарами закривається за допомогою профіциту торгівлею послугами у 2,3 млрд дол. США та вищими трудовими перерахуваннями українців, які працюють за кордоном. За нашими оцінками, на кінець 2021 року рахунок поточного рахунку буде зведений із дефіцитом 1 млрд дол. США або 0,6% ВВП.

 

ВАЛЮТНИЙ РИНОК

Всупереч очікуванням сезонна девальвація у жовтні не відбулася, і гривня продовжила зміцнюватисядо долара США та євро

В останній тиждень вересня пара долар/гривня провела у бічному тренді, торги проходили в діапазоні 26,60-26,70. Однак, незважаючи на очікування більшістю учасників ринку зміцнення долара вище 27,00 на початку наступного місяця, пара продемонструвала протилежний тренд. Так, на початку жовтня долар США остаточно подолав рівень 26,60 і незабаром закріпився у діапазоні 26,30-26,40. Варто зазначити, що якби не активні інтервенції з боку НБУ, зміцнення гривні було б стрімкішим, оскільки в окремі дні регулятору доводилося по три рази втручатися у торги, викуповуючи надлишки валюти з ринку. Але, незважаючи на всі старання регулятора зі стримування курсу, долар США продовжував поступове зниження, і напередодні рішення НБУ з облікової ставки торги проходили недалеко від річного мінімуму в 26,16. Однак рішення Національного Банку про збереження облікової ставки на рівні 8,5% річних при офіційному рівні інфляції 11% більшості учасників ринку, м'яко кажучи, не сподобалося, і курс практично миттєво зріс до рівня 26,30, а до 15.30 21 жовтня котирування досягли позначки 26,38, однак у наступні дні курс стабілізувався на рівні 26,28-26,30.

У наступні тижні баланс ризиків буде зміщений у бік зміцнення гривні, проте очікуване на початку листопада рішення ФРС про старт поступового згортання програм викупу активів із ринку виступає серйозним девальваційним ризиком для гривні

У вересні середні курси основних валют трохи змінилися, зафіксувавши невелике зміцнення гривні: долар США з 26,78 до 26,73, а євро з 31,53 до 31,50. У жовтні ця тенденція навіть дещо посилилася, що призвело до перегляду нами прогнозу середньорічних валютних курсів на 2021-2022 роки у бік зміцнення.

У наступні тижні продаж валюти з боку експортерів продовжуватиме залишатися превалюючим фактором. Також очікується деяке скорочення імпорту порівняно з третім кварталом внаслідок стандартної, вже сталої, негативної реакції на посилення карантинних обмежень. Одночасно продовжить дію позитивний фон від високоймовірного надання траншу МВФ (USD 700 млн) у середині листопада та макрофінансової допомоги від ЄС (EUR 600 млн), яка вже надійшла на рахунки Мінфіну. Також у другій декаді листопада гривня отримає додаткову підтримку внаслідок настання періоду сплати квартальних податків. Негативний вплив на валюти держав з ринками, що розвиваються, наддасть потенційне повторення «taper tantrum» внаслідок рішення ФРС про поступове зниження обсягів викупу активів, яке може бути анонсовано вже 3 листопада. Також очікується прискорене зростання бюджетних видатків, що позитивно позначиться на ліквідності банківської системи та сприятиме скороченню трансакційного попиту на гривню на валютному ринку.

serhii.zarytskiy@aval.ua & serhii.kolodii@aval.ua

 

                                   

 

                             

 

РИНОК ЦІННИХ ПАПЕРІВ

Попит на первинних аукціонах Міністерства Фінансів України продовжує залишатисяна низькому рівні

За чотири останні аукціони міністерство змогло зібрати лише 12 млрд грн., що у декілька разів є меншим за заплановані обсяги. При цьому нерезиденти за цей період збільшили свій портфель лише на 1 млрд грн. Виходячи з бюджетних планів уряду, на кінець вересня відставання від плану з внутрішніх позик становило 17,2% або 54,5 млрд грн., а всього за підсумками року міністерство планує залучити 519,1 млрд грн., хоча на кінець вересня вдалося залучити лише 262,6 млрд грн. Така динаміка аукціонів випливає через падіння апетиту з боку локальних інвесторів, так і інвесторів-нерезидентів. Незважаючи на те, що рівень фондування у банківській системі зріс на значні 200 млрд. грн. за звітний період минулого року активності на первинному ринку не додалося порівняно з минулим роком.

Насамперед це пов'язано з тим, що банківський сектор почав активніше кредитувати реальний сектор економіки, що відбивається на нинішніх показниках відсоткової маржі. Навіть незважаючи на незмінність обсягів активів протягом року, за рік було списано NPL обсягом 155 млрд. грн. При цьому незначно зросли залишки на коррахунках та депозитних сертифікатах. У другу чергу, висока інфляція створює деяку невизначеність у середньостроковій динаміці, і банки намагаються викуповувати ОВДП із вищими прибутковістю на вторинному ринку.

За нашими оцінками, низький обсяг залучених коштів на аукціонах не принесе значних дисбалансів до бюджету, оскільки значне перевиконання бюджету України відбувається за рахунок інших факторів цього року. Це швидше за все розуміють і в уряді, і ставки на аукціонах не підвищуються, незважаючи навіть на відверто слабкі аукціони, такі як 12 Жовтня, коли було залучено лише 514 млн. грн.

З 12 млрд. грн., залучених на аукціонах за минулий період, близько 1 млрд. грн. було отримано за рахунок розміщення дворічних доларових ОВДП. Прибутковість розміщення ОВДП на первинних аукціонах за місяць практично не змінилися.

На вторинному ринку за минулий місяць значних коливань не спостерігалося, доходності змінилися незначно

На даний момент на вторинному ринку ОВДП можна купити облігації з терміном погашення до 6-ти місяців з дохідностями значно вищими (у середньому на 50-80 б.п.), ніж на первинному ринку. Облігації з довшими термінами погашення торгуються, переважно, нижче рівня аналогічних облігацій на первинному ринку.

Протягом місяця спостерігалися деякі продажі з боку нерезидентів, проте вони мали скоріше точковий характер, ніж масовий, і досить часто нерезиденти хотіли продати папери з доходами нижчими за первинний ринок, що, у свою чергу, не знаходило потрібної підтримки з боку локальних інвесторів.

Прибутки на вторинному ринку практично не змінилися, курс USD/UAH знизився за міжбанківським приблизно на 0,40 грн.

aleksey.evdokimov@aval.ua

                               

 

 

 

-----------------

КОНТАКТНА ІНФОРМАЦІЯ

Райффайзен Банк

Україна, Київ 01011, вул. Лєскова, 9

Тел. +380 44 490 8888

Аналіз та дослідження:

Сергій Колодій (+380 50 397 2707),

Олег Клімов (+380 44 590 5621)

Управління продажів фінансових інструментів:

Марчин Напьюрковські (+380 50 388 7780),

Емал Бахтарі (+380 95 276 6197),

Людмила Гамалій (+380 44 299 1020),

Юлія Ширназарова (+380 44 299 1021),

Костянтин Мирний (+380 44 495 4202),

Тимофій Попов (+380 44 495 4201)

Казначейство:

Мірослав Юзеф Мірявчек

Управління інвестиційного банкінгу:

Анна Кільмухаметова (+380 44 299 1044)

Департамент корпоративних продуктів та розвитку бізнесу:

Наталія Пащенко (+380 44 007 539)

Департамент управління мережею та клієнтів середнього бізнесу:

Руслан Співак (+380 44 495 9001)

Департамент міжнародних корпоративних клієнтів:

Юрій Довгей (+380 44 299 1019)

Департамент великих корпоративних клієнтів:

Юрій Козак (+380 44 490 8702)

Управління торгового фінансування та факторингу:

Сергій Костогриз (+380 44 495 4100)

---------

Повідомлення про ризики і пояснення

Цей документ не є пропозицією або запрошенням до підписки або придбання будь-яких цінних паперів, і ні цей документ, ні будь-яка інформація, що в ньому викладена, не є підставою для укладення будь-якого договору або прийняття будь-якого зобов'язання. Цей документ надається виключно в інформаційних цілях. Якщо не зазначено інше, всі точки зору і думки (включаючи твердження та прогнози) належать лише Райффайзен Банку і можуть бути змінені без попередження або повідомлення. Будь-яка інвестиція або інші рішення не повинні прийматися на підставі цього документа. Райффайзен Банк також не гарантує надійності, точності або повноти інформації, представленої в цьому документі, і не несе будь-якої відповідальності або зобов'язань щодо збитків або шкоди, отриманих в результаті використання цієї інформації.

--------

УВАГА!  АРІФРУ може не розділяти оціночних суджень авторів оглядів і прогнозів, не надає жодних гарантій реалізації прогнозів та рекомендацій, викладених у цьому документі, і не бере на себе відповідальності за будь-які можливі наслідки використання цієї інформації, включаючи фінансові втрати, але не обмежуючись ними. Наведену інформацію в жодному разі не можна розглядати як рекомендацію на купівлю чи продаж цінних паперів.


Теги: | Макроекономіка |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.