Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Огляд ринку акцій станом на 11.01.2021


11.01.2021 17:07

Щоденний огляд ринку акцій від компанії КІНТО станом на 11.01.2021

 

На сьогодні з кінця минулого року за останні більш, ніж 10 днів є важливі новини для місцевих учасників фінансового ринку, включаючи новини по окремим емітентам акцій. З ними варто ознайомитись проглянувши дайджест фінансових новин, який йде після огляду ситуації на фінансових ринках.

Ринок акцій України.

В минулу середу, в передсвятковий день, значення індексу ПФТС не змінилось.

Однак, той день був примітний двома угодами на ПФТС з акціями шахтоуправління «Покровське» по безадресним заявкам, обидві по ціні 12,0 гривень за папір. Біржовий курс цих паперів в минулу середу не сформувався.

До 18.09.2020 індикативна ціна «Покровського» на УБ складала 0,5 гривень за акцію. Вже пару місяців назад ціна шахти на Українській біржі складала 3,20 гривень за акцію і це вважалось непоганою ціною. Тобто до 18.09.2020 індикативна ціна «Покровського» була в 24 рази меншою за ціну угоди на ПФТС в минулу п’ятницю.

На біржі ПФТС п’ять угод з цими паперами в 2019 році пройшли по цінам 1,50, 0,75, 0,80, 0,55, 0,80 гривень за акцію, а в 2020 до 24.09.2020 угод з цими акціями на ПФТС не було.

Тому орієнтація окремих ліцензованих українських так званих, якщо модна так їх назвати, оцінщиків акцій (окремих не всіх) виключно на угоди на неліквідному ринку без оглядки на фундаментальні показники емітентів видається в цьому світлі ще більше неадекватною.

В минулу середу на біржі ПФТС відбулось три угоди з акціями.

Крім згаданих двох угод з пайовими паперами шахтоуправління «Покровське» загальним обсягом 132 тисячі гривень в грошовому вираженні також відбулась одна угода по адресним заявкам з акціями АТ "Полтаваобленерго" обсягом 29,4 тисячі гривень теж в грошовому вираженні.

Ціна акцій «Полтаваобленерго» по цій угоді склала 2,90 гривень за акцію.

Індекс Української біржі в минулу середу зріс на 0,6%.

Індекс Української біржі перед святкуванням Нового року стрибком зріс до свого багатомісячного максимуму, потім в перший день нового року несильно продовжив рух наверх, але далі різко знизився і в короткий робочий день перед Різдвом трохи відновився.

В минулу середу на Українській біржі угод з акціями не було.

Того дня без угод на Українській біржі:

  • підросли на 2,3% котирування акцій «Укрнафти» - до рівно 180 гривень за акцію;
  • знизились на 1,1% котирування акцій американської компанії Apple до 3957 гривень за акцію.

Власне зміна котирувань акцій «Укрнафти» і стала причиною зростання індексу Української біржі в минулу середу.

Ніяких інших цінових змін в сегменті акцій, крім згаданих вище, того дня на Українській біржі не було.

Борговий ринок України.

Ціни українських державних облігацій після певного зниження відновились і перебувають майже на максимумах з лютого 2020 року, Рис. 1. Відповідно їх дохідності близькі до мінімальних значень з лютого 2020 року.

Посилання: http://ua.cbonds.info/

та https://www.boerse-frankfurt.de/bond/xs2010030836-ukraine-republik-7-253-20-33

Дохідності ОВДП на вторинному ринку не змінюються.

Декларована дохідність продажу (з якою можна купити) «2025 рік» та «2027 рік» за даними Райффайзен Банк Аваль є зараз максимальною і складає по пропозиціям 12,10%.

Посилання: https://www.aval.ua/promo/bonds-ovdp

Валютний ринок

Курс гривні на міжбанку по відношенню до долара США і євро продовжує триматись, Рис. 2.

Значення ф’ючерсів на пару гривня долар США на Українській біржі вказують на імовірне подальше зниження курсу гривні, Рис. 3.

Феноменом на світових ринках валют, який варто відзначити є зростання індексу долара США та відповідне відносне ослаблення євро, Рис. 4, Рис. 5.

EUR / USD опустився нижче позначки 1,22, що є найнижчим показником за останні три тижні. Зростання дохідності державних облігацій США (10-и річних вище відмітки у 1,1%) та небажання ФРС діяти сприяють росту долара США.

Річард Кларіда, заступник голови ФРС, заявив у п'ятницю, що хоче залишити нинішні темпи купівлі облігацій центробанком країни. Раніше Рафаель Бостіч, президент відділення Федерального резерву в Атланті, натякнув, що він готовий зменшити темпи купівлі боргових паперів з ринку, які здійснює ФРС.

Індекс долару втратив приблизно 12% зі свого трирічного піку в березні 2020. Однак він зріс майже 1,3% від свого майже трирічного мінімуму, який досяг минулого тижня. У понеділок він зріс на 0,1% до 90,418.

"Основною причиною росту стали наслідки виборів до Сенату і (фінансові) ринки передбачають, що ми можемо отримати значно більшу фінансову підтримку економіки США", - сказав керівник Національного банку Австралії по стратегії валютних операцій Рей Атрілл.

Атрілл однак заявив, що поки «не купує відскоку», оскільки зміни відносної дохідності, як правило, вимагають певного часу, щоб відобразитись на валютних ринках, додаткове стимулювання економіки США не гарантоване, а інші фактори, які негативно впливають на долар США, залишаються без змін.

"Тема більш слабкого долара (США) та широкі загрози для фінансових ринків країн, що розвиваються, були поставлені під сумнів на початку року, що може призвести до переосмислення нами консенсусних торгів, принаймні, на тиждень вперед", - зазначають аналітики Barclays.

«Євро / долар опустився нижче 50 та 100 простих ковзних середніх на чотиригодинному графіку, і імпульс різко повернувся в бік зменшення», пишуть аналітики по ринку валюти. «Індекс відносної міцності залишається вище 30 - поза перепроданими умовами. Ці технічні фактори дозволяють парі знижуватись і надалі».

Світові ринки акцій

Минулого дня фондові індекси США зросли до нових рекордних максимумів, Рис. 6.

Вчора широкий фондовий індекс США S&P 500 додав 0,55%, індекс Dow Jones Industrial Average - 0,2%, а Nasdaq Composite зріс на 1,1%, Рис. 6.

Сьогодні ф’ючерси на основні фондові індекси США знижуються на 0,4-0,5% після максимумів попереднього дня і кількаденного росту, що природно.

Сьогодні широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 після досягнення свого нового після кризового максимуму напередодні також втрачає 0,2%.

Композитний доларовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, вчора стрибнув на 2,4% і сьогодні додає ще 0,2%.

Зараз цей фондовий індикатор перебуває на своєму історичному максимумі, Рис. 7. Він зовсім недавно перевищив максимум, який тримався з 2008 року. Тоді, згадаємо, як і зараз, також причиною росту до дуже високих значень були дуже низькі відсоткові ставки в світі.

Графіки індексів S&P 500, Dow Jones, NASDAQ. Денні зміни

Графік індексу MSCI EM. Часові інтервали – місяць.

 

ФІНАНСОВІ ТА ЕКОНОМІЧНІ НОВИНИ

Українські фінансові та економічні новини.

Новини охоплюють період з кінця минулого року.

Фінанси.

Місія Міжнародного валютного фонду продовжить перегляд угоди з Україною у форматі stand-by з 11 січня, повідомив радник керівника Офісу президента Андрія Єрмака, колишній міністр економіки Тимофій Милованов.

***

Україна має виплатити Міжнародному валютному фонду (МВФ) близько 1,7 млрд доларів в 2021 році, дані на сайті МВФ. Найбільші виплати призначено на 12 березня і 13 вересня - по 295,5 млн СПЗ.

***

Міжнародні резерви України у 2020 році зросли на 15% до рекордного значення за останні 8 років (з 2012) і на 1 січня 2021 року становлять $29,1 млрд, повідомила прес-служба Національного банку України.

***

Україна в останні дні 2020 року залучила короткостроковий кредит від Deutsche Bank AG London на $340,7 млн, Міністерство фінансів. Це бридж-кредит терміном до півроку за ставкою до тримісячного LIBOR+5,75%, який може бути достроково погашено у разі зміни ринкової ціни єврооблігацій України або у разі їх нового випуску на умовах, визначених кредитним договором.

***

В грудні, як і в листопаді 2020, населення України купувало більше валюти, ніж продавало.

***

Нацбанк в період з 4 по 6 січня 2021 роки купив на міжбанку 20 млн доларів і продав стільки ж, дані НБУ. В останній тиждень 2020 року (з 28 по 31 грудня) регулятор лише продав на міжбанківському ринку 46,3 млн доларів.

***

Міністерство фінансів під час аукціону 5 січня розмістило облігації внутрішньої державної позики на 8,7 млрд гривень. Дохідності практично не змінились. Лише на 0,03% знизилась дохідність паперів з терміном обігу один рік.

Мінфін розмістив ОВДП з терміном обігу 70 днів на 7 903,6 млн гривень під 10% річних, 364 дня - на 698,6 млн гривень під 11,67% річних, 770 днів - на 103,8 млн гривень під 11,85% і 1 232 дні - на 7,3 млн гривень під 12,15% річних.

Новини економіки

Світовий банк підвищив прогноз зростання валового внутрішнього продукту (ВВП) України в 2021 році до 3%, тоді як на початку жовтня він оцінював перспективи відновлення скромніше - в 1,5%.

***

У грудні 2020 індекс очікувань ділової активності (ІОДА), який Національний банк розраховує з липня 2019 року, зріс на 2,1 базисного пункту (б.п.) до позначки 45,5.

"В умовах пандемії та карантину бізнес, незважаючи на незначне пом'якшення оцінок, і в подальшому продовжує песимістично оцінювати результати своєї економічної діяльності," - йдеться в повідомленні.

Новини емітентів, акції яких торгуються на місцевих біржах.

«Укрнафта»

Глава Мін'юсту очікує результату Стокгольмського арбітражу за позовом міноритаріїв "Укрнафти" до України на $6 млрд у лютому 2021 року.

Міноритарні акціонери ПАТ "Укрнафта" Littop Enterprises Limited, Bridgemont Ventures Limited і Bordo Management Limited у червні 2015 року подали позов до Стокгольмського арбітражу проти держави Україна. Вони обвинувачують Україну в нанесенні збитку через відбір газу, видобутого "Укрнафтою", без оплати або з оплатою за заниженою ціною; невиконанні "Нафтогазом України" та "Укртрансгазом" рішень українських судів; швидкому збільшенні ставок плати за користування надрами; зменшенні кворуму під час проведення зборів акціонерних товариств. На початку 2018 року стало відомо, що претензії міноритарних акціонерів "Укрнафти" до України збільшилися з $4,7 млрд до $5,4 млрд.

***

Тимчасовий виконувач обов'язків міністра енергетики Юрій Вітренко пропонує передати державний пакет акцій компаній «Укртранснафта» і «Укрнафта» від НАК «Нафтогаз України» до Міненерго.

«Центренерго»

***

"Центренерго" в 2020 році вдасться вивести у прибуток замість збитків, які за підсумками 2019 року становили 2,2 млрд грн, Сениченко.

***

Акціонерне товариство за участю ПАТ "Центренерго" і державних шахт може бути створено вже в першій половині поточного року, вважає заступник міністра енергетики Максим Немчінов. «Якщо не зміниться політичне рішення…», - цитата.

***

Державне ПАТ "Центренерго" 29 грудня провело аукціон з продажу 3,27 млн МВт-год, що приблизно дорівнює квартальному виробітку електроенергії станціями "Центренерго" з терміном поставки в січні-березні 2021 року. Весь обсяг електроенергії було продано трейдеру "Юнайтед Енерджі" з групи Ігоря Коломойського за ціною 1160 грн за МВт-год.

Раніше глава "Центренерго" Олександр Корчинський в інтерв'ю відзначав, що собівартість виробництва електроенергії на станціях компанії при спалюванні вугілля держшахт становить приблизно 1,6 грн / кВт-год.

Коментар. Є прибуток у 2020 році та імовірний збиток в першому кварталі 2021 за рахунок продажу електроенергії за невисокою ціною, яка можливо менша за собівартість. Є незрозуміла ситуація з приєднанням державних шахт.

«Турбоатом»

АТ «Турбоатом» повідомило про дистанційне проведення 22 січня 2021 року позачергових Загальних зборів.

Пропонується прийняти рішення про надання згоди на вчинення АТ «Турбоатом» значних правочинів, сукупна вартість яких перевищує 50 % вартості активів Товариства, а саме договорів про заставу майнових прав вимоги сплати грошових коштів за Контрактними угодами укладеними між АТ «Турбоатом» та ПрАТ «Укргідроенерго» в якості забезпечення виконання зобов’язань за Генеральним кредитним договором від 25 листопада 2020 року з АБ «Укргазбанк».

Коментар. Очевидно у «Турбоатому» є серйозні проблеми з грошовими потоками та значно збільшилась сума заборгованості за кредитами, що доволі негативно для ціни акцій.

Мотор Січ

Skyrizon Aircraft Holdings Limited (Британські Віргінські о-ви) китайських інвесторів і ТОВ "МС-4" (Харьков) українського бізнесмена Олександра Ярославського, як власники більше 10% акцій, скликають на 31 січня позачергові збори ПАТ "Мотор Січ" (Запоріжжя). На збори виносяться питання зміни спостережної ради та затвердження статуту в новій редакції.

Сайт з оголошенням mc-osa.com.ua.

https://mc-

osa.com.ua/files/downloads/%D0%9F%D0%BE%D0%B2%D1%96%D0%B4%D0%BE%D0%BC%D0%BB%D0%B

5%D0%BD%D0%BD%D1%8F%20%D0%BF%D1%80%D0%BE%20%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0

%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D1%8F%20%D0%97%D0%97%D0%90.pdf

Акції "Мотор Січ" знаходяться під арештом. Повідомляється, що Апеляційний суд Києва планує 11 січня 2021 року продовжити слухання клопотання про скасування арешту акцій "Мотор Січ".

Наразі інформації про скликання зборів на двох сайтах комісії з цінних паперів немає.

https://stockmarket.gov.ua/cabinet/?cabinet_report_filter%5Bcode%5D=14307794&cabinet_report_filter%5Bkind%5 D=all

https://smida.gov.ua/db/prof/14307794

Миронівський хлібопродукт

Лондонська фондова біржа (LSE) виключена з переліку бірж Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР).

У зв’язку з цим "Акції MHP SE з 4 січня 2021 тимчасово переводяться з біржового реєстру в біржовий список, поки відповідні зміни не внесені до переліку іноземних бірж", - заявили в "Українській біржі".

Обленерго

Фонд держмайна (ФДМ) України вітає набуття чинності з 1 січня 2021 року RAB-тарифами (з урахуванням стимулювального тарифоутворення) обленерго і розпочав підготовку конкурсів із відбору радників для їх приватизації, повідомив голова фонду Дмитро Сенниченко в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

"Ми чекали на RAB-тарифи і тепер дуже активно готуємося, тому що це дійсно вже конкурентний ринок. У держави залишилося шість останніх обленерго. Ми доручили зробити спеціальну оцінку, і всі обленерго наче впоралися, тому зараз виноситимемо на засідання Кабміну рішення про вибір радника", - сказав він.

Сенниченко наголосив, що фонд хотів би залучити радників із репутацією.

"Є спільне розуміння з прем'єр-міністром, його політична підтримка. Визначатимемо радників, щоб мати аукціони з продажу обленерго десь восени наступного року", - зазначив голова ФДМ.

Згідно з презентацією на сайті Фонду держмайна, до приватизації готують пакети акцій по 70% "Хмельницьк-" та "Миколаїв-", 65% "Харків-", 60,25% - "Запоріжжя-" та 50,99% "Тернопільобленерго".

***

Середня платіжка домогосподарства на електроенергію через скасування пільгового тарифу про сплату за перші 100 кВТ-год електроенергії з 2021 року збільшиться на 80-100 гривень на місяць.

Про це заступник міністра соціальної політики Віталій Музиченко сказав в ефірі телеканалу "Україна 24".

Коментар. Платіжка збільшиться, ці кошти разом з іншими отримає «Житомиробленерго», але, наприклад Наглядова Рада «Житомиробленерго» очевидно вважає, що, незважаючи на дуже значний ріст прибутку та операційного грошового потоку цього підприємства в 2021 році (конкретно, плюс додаткових 320-400 млн. грн. лише в перший рік з ростом в наступні періоди, що перекладається на 2,5-3,3 гривні на акцію в перший рік з наступним ростом і це в порівнянні з 1,67 грн. оцінки та 1,84 грн. запропонованою ціною викупу Наглядовою Радою - просто абсурд!), ні «Житомиробленерго», ні основні акціонери компанії великі вигодовинабувачі росту тарифу на електроенергію для населення не мають ділитись з міноритарними акціонерами. І все це на додачу з посиланням на одне рішення Великої Палати Верховного Суду України.

Сподіваємось, що Фонд державного майна України буде залучати інших консультантів при приватизації обленерго, а оцінка, яку здається вже зробили обленерго набагато вища, ніж згадано тільки-но.

Як зазначалось в нашому огляді за 30.12.2020, горе оцінщик, який лише недавно отримав ліцензію Фонду державного майна України, оцінив акції «Житомиробленерго» поза межами здорового глузду – більш, ніж в 10 разів нижче за їх реальну вартість для основного власника. Ця оцінка абсолютно не сумісна з фінансовими показниками підприємства.

Щоправда, і це звичайно дуже важливо, практичного значення ця оцінка не мала та не має, оскільки самі збори акціонерів «Житомиробленерго» 28 грудня 2020 року не відбулися.

Новини емітентів єврооблігацій з бізнесом переважно в Україні

Енергетична компанія ДТЕК створює у Лондоні інвестиційний хаб нової української енергетики. Залучення інвестицій в Україну у Великій Британії здійснюватиме спеціально створена компанії DTEK International Ltd. з новим офісом у лондонському Сіті.

***

Рада директорів компанії Ferrexpo plс (Велика Британія), яка контролює Полтавський і Єристівський гірничо-збагачувальні комбінати (обидва - Полтавська область), оголосила про виплату акціонерам спеціальних проміжних дивідендів у розмірі 13,2 цента за акцію, повідомлення компанії.

Галузеві новини

Національна енергетична компанія "Укренерго" підписала кредитні угоди з 3 державними банками "Укрексімбанк" "Ощадбанк" і "Укргазбанк"на 10,25 млрд гривень для погашення заборгованості перед державним підприємством "Гарантований покупець", повідомлення "Укренерго".

***

Вартість української пшениці на експортному ринку в січні поточного року перевищила шестирічний максимум.

Світові фінансові та економічні новини.

Деякі фахівці на Уолл-стріт бачать наступне зниження на ринку акцій США (та й світових ринках) після напрочуд сильного 2020 року. Індекс S&P 500 торік зріс 16,3%.

"Після того, як ми кілька місяців займали позицію «биків», ми, безумовно, стаємо більш обережними на фондовому ринку на таких рівнях", - пввідомив Метт Мейлі, головний стратег по ринкам дуже відомої брокерської компанії Miller Tabak, у записці в цю неділю. "Ми вважаємо, що переважна більшість росту з найнижчого рівня березня позаду ... і що корекція, швидше за все, почнеться в якийсь момент у першому кварталі цього року".

***

Від акцій високотехнологічних компаній до біткойнів, давній бик Ед Ярдені переживає, що після колосального росту фінансові ринки очікує сильне зниження.

Багаторічний бик, який десятиліттями керував інвестиційною стратегією для фірм, включаючи Prudential та Deutsche Bank, порівнює ейфорію з Уолл-стріт з висотою "дот-ком" в 1999 році.

«Nasdaq з кінця 1998 року до початку 2000 року подорожчав на понад 200%. Зараз ми зросли майже на 100%, і ми цілком можемо бути на тому ж шляху", - заявив президент Yardeni Research в ефірі CNBC в передачі "Нація, яка торгує". "Все, на що я дивлюсь, вказує на «розплав»".

Наразі Ярдені уважно стежить за фундаментальними показниками і ринковими індикаторами. Він сподівається, що вони спростують його тезу про занадто сильний стрибок наверх ринку акцій, оскільки такі стрибки, як правило, закінчуються кризами на ринку.

"Цей ринок випереджає мої прогнози", - сказав Ярдені. "Я сподіваюся, що ми неквапливо дійдемо до 4300, мого цільового показника S&P 500 [на кінець року]".

***

Минулого тижня орієнтовна прибутковість 10-річних державних облігацій США вперше з березня перевищила 1%.

***

Міністерство праці США повідомило у п'ятницю, що у грудні 2020 кількість робочих місць в США в несільськогосподарських секторах впала на 140 тисяч на тлі загострення пандемії кронавірусу. Ця цифра була гіршою за очікувані на 50 тисяч від економістів, опитаних Dow Jones, і це також стало першою втратою робочих місць з квітня минулого року. Рівень безробіття становив 6,7% у грудні порівняно з оцінкою 6,8%.

***

Обраний президент США Джозеф Байден пообіцяв у минулу п'ятницю значне додаткове стимулювання економіки країни, яке, за його словами, буде "на трильйони доларів". Детальніше про це буде повідомлено офіційно в цей четвер, за шість днів до того, як Байден вступить на посаду президента.

Демократи, які зараз після другого туру виборів в Джорджії отримали більшість в Сенаті, швидше за все зможуть прийняти необхідні законодавчі акти.

Проте аналітики сумніваються, що додаткові суми будуть саме у трильйони. Вони вважають, що стимулювання буде значним, але значно меншим.

Також графіки

 

Активи ЄЦБ

 

 

 

Зростання смертності в минулому році в різних країнах світу з початку пандемії

Рис. 12

 

ПОВЕРТАЮЧИСЬ ДО МІСЦЕВОГО РИНКУ АКЦІЙ

Сьогодні варто очікувати відновлення місцевого ринку акцій та росту індексу Української біржі.

 

-----------

вул. Сагайдачного, 25-Б, 3 поверх, тел.: 044 390 57 60

Звертаємо Вашу увагу на те, що ця інформація є власністю ТОВ «КІНТО, Лтд» та відображає бачення ситуації на фондових ринках фахівцями компанії. ТОВ «КІНТО, Лтд» не надає жодних гарантій стосовно реалізації прогнозів та рекомендацій, викладених у цьому документі, та не бере на себе відповідальності за будь-які можливі наслідки використання цієї інформації, включаючи фінансові втрати, але не обмежуючись ними. Наведену інформацію в жодному разі не можна розглядати як рекомендацію на купівлю чи продаж цінних паперів, вона призначена лише для Вашого використання. Цю інформацію ТОВ «КІНТО, Лтд» надає за власний кошт, тому ця інформація в повному обсязі та в усіх частинах є об’єктом власності, володіння, користування та розпорядження ТОВ «КІНТО, Лтд».

----------
УВАГА!
  АРІФРУ може не розділяти оціночних суджень авторів оглядів і прогнозів, не надає жодних гарантій реалізації прогнозів та рекомендацій, викладених у цьому документі, і не бере на себе відповідальності за будь-які можливі наслідки використання цієї інформації, включаючи фінансові втрати, але не обмежуючись ними. Наведену інформацію в жодному разі не можна розглядати як рекомендацію на купівлю чи продаж цінних паперів.


Теги: | Акції |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.