Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Огляд ринку акцій станом на 15 січня 2021 року


15.01.2021 17:27

Щоденний огляд ринку акцій від компанії КІНТО станом на 15.01.2021

 

На сьогодні надзвичайно важливих чи термінових новин для місцевих учасників фінансового ринку немає. Однак є новини, які все ж можна вважати значимими. З ними варто ознайомитись проглянувши дайджест фінансових новин, який йде після огляду ситуації на фінансових ринках.

ФІНАНСОВІ РИНКИ

Ринок акцій України.

За вчора значення індексу ПФТС не змінилось.

Минулого дня на біржі ПФТС відбулась одна угода з акціями. Це була угода з пайовими паперами шахтоуправління «Покровське» по безадресним заявкам по ціні 15,5 гривень за папір обсягом 1000 акцій.

Біржовий курс цих паперів на ПФТС вчора знову не був сформований.

Так само до 15,5 гривень вчора котирування акцій шахтоуправління «Покровське» (без угод) зросли і на Українській біржі.

До 18.09.2020 індикативна ціна «Покровського» на Українській біржі складала 0,5 гривень за акцію. Вже пару місяців назад ціна шахти на Українській біржі була на рівні 3,20 гривень за акцію і це вважалось непоганою ціною. Тобто до 18.09.2020 індикативна ціна «Покровського» була в 31 раз меншою за ціну угоди на ПФТС учора, позавчора та 05.01.2021, 06.01.2021!

На біржі ПФТС п’ять угод з цими паперами в 2019 році пройшли по цінам 1,50, 0,75, 0,80, 0,55, 0,80 гривень за акцію, а в 2020 до 24.09.2020 угод з цими акціями на ПФТС не було.

Тому орієнтація окремих ліцензованих українських так званих, якщо можна їх так назвати, оцінщиків акцій (окремих не всіх) виключно на угоди на неліквідному ринку без оглядки на фундаментальні показники емітентів видається в цьому світлі неадекватною.

Вчора індекс Української біржі знизився на 1,0%. Динаміка індексу Української біржі, який в останні місяці добре корелює зі світовими фондовими індексами, зі зростаючої змінилась на «полицю» на максимумі. Це аналогічно тому, що відбувається на світових ринках акцій.

Вчора на Українській біржі відбулось дев’ять угод з акціями п’яти емітентів. Результати цих угод представлені в Таблицях 1 та 2 нижче.

 

Таблиця 1. Ціни акцій по угодам по безадресним заявкам, біржовий курс та їх зміни на Українській біржі 14.01.2021, обсяги торгів

 

Таблиця 2. Ціни акцій по адресним угодам на Українській біржі, обсяги торгів 14.01.2021

Крім цього, як вже зазначалось, вчора без угод на Українській біржі зросли на 3,3% котирування акцій шахтоуправління «Покровське» до 15,5 гривень за акцію і без угод по безадресним заявкам зросли на 2,6% котирування акцій «Центренерго» до рівно 8 гривень за акцію.

Ніяких інших угод з акціями, як і інших значимих змін котирувань в сегменті акцій, крім згаданих вище, минулого дня на Українській біржі не було.

Борговий ринок України.

Ціни українських державних облігацій продовжують перебувати коло своїх максимумів з лютого 2020 року. Відповідно їх дохідності близькі до мінімальних значень з лютого 2020 року.

Вчора на «дальньому» кінці кривої дохідність ОЗДП номінованих в доларах США складала 6,35-6,40%, що трохи більше за мінімальні значення з лютого 2020 року.

Посилання: http://ua.cbonds.info/

та https://www.boerse-frankfurt.de/bond/xs2010030836-ukraine-republik-7-253-20-33

Декларовані дохідності Райффайзен Банк Аваль ОВДП в гривні на вторинному ринку незначно змінились на «ближньому кінці». Дохідності купівлі та продажу двох самих і дуже «коротких» паперів гривні зменшилась, що природно, оскільки наблизились дати їх погашення. Також на 0,25% зменшилась дохідність продажу паперів з погашенням в середині поточного року, але зросла на 0,07-0,20% дохідність продажу паперів з погашенням в кінці 2021 та до середини 2022 року. В іншому по паперам в гривнях - без змін.

Декларована дохідність продажу (з якою можна купити) «2025 рік» та «2027 рік» за даними Райффайзен Банк Аваль є зараз максимальною і складає по пропозиціям 12,10%.

Крім того, що стосується Райффайзен Банк Аваль і ОВДП в гривні, банк розширив спектр запропонованих паперів в гривні, додавши чотири випуски з погашенням у 2022 та 2023 роках.

Також змінились декларовані Райффайзен Банк Аваль дохідності ОВДП в доларах США, що примітно. Знизились на 0,05-0,15% дохідності самих «коротких» паперів та на 0,10% зросла дохідність продажу паперів з погашенням 03.02.2022 – самих умовно «довгих». Дохідність купівлі умовно на «дальньому кінці» (термін обігу цих паперів не такий вже й великий) зменшилась на 0,50-0,70%. Таким чином спред значно звузився – на 0,80% до 1-1,2%.

Посилання: https://www.aval.ua/promo/bonds-ovdp

Валютний ринок

Курс гривні на міжбанку по відношенню до долара США і євро продовжує укріплюватись, Рис. 1. Всьому причина, як ми вже писали в попередніх оглядах, ріст українського експорту через високі ціни на металопродукцію, залізну руду та сільгосппродукцію.

Як зазначалось в нашому огляді за 11.01.2021, з 13 опитаних Reuters експертів консенсус-прогноз на першу половину 2021 року – певний ріст курсу гривні після її ослаблення на 19% до долара США в 2020.

Однак, хоча ф’ючерси на пару гривня долар США на Українській біржі продовжили зниження вслід за укріпленням гривні, значення ф’ючерсів на пару гривня долар США вказують на імовірне подальше несильне зниження курсу гривні по відношенню до твердих валют, Рис. 2.

Долар США продовжив несильно укріплюватись на світових ринках валют. Курс євро по відношенню до долара США знижувався до відмітки 1,211, але потім трохи відновився, Рис 3.

 

Світові ринки акцій

Світові фондові індекси продовжують коливатись коло свої рекордних або багатомісячних локальних максимумів, наприклад Рис. 4.

Композитний доларовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, вчора зріс на 0,5% і оновив свій історичний максимум, Рис. 5. Сьогодні цей фондовий індикатор знижується на 0,4%.

Європейські акції сьогодні торгуються нижче, ф'ючерси на фондові індекси США нижчі оскільки проблеми з відновленням економіки компенсують сподівання на економічне стимулювання США.

 

Графіки індексів S&P 500, Dow Jones, NASDAQ. Денні зміни

Графік індексу MSCI EM. Часові інтервали – день.

 

ФІНАНСОВІ ТА ЕКОНОМІЧНІ НОВИНИ

Українські фінансові та економічні новини.

Фінанси.

Міжнародний валютний фонд стурбований можливим державним регулюванням цін на газ в Україні, повідомив міністр фінансів Сергій Марченко.

Він нагадав, що меморандум з МВФ містить зобов'язання України про ринкові ціни на газ.

"Рішень жодних ще не ухвалено... Найближчим часом, можливо, буде засідання уряду з цього питання", - зазначив міністр.

"Наразі питання стоїть так: переконати наших партнерів, що це може бути частиною механізму або тимчасовим рішенням", - сказав він в ефірі "Радіо "НВ" у четвер.

***

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив про конструктивну зустріч із Міжнародним валютним фондом щодо ціни на природний газ.

***

Міністр фінансів Сергій Марченко допускає перегляд державного бюджету на 2021 рік за умови відсутності співпраці з Міжнародним валютним фондом, хоча збереження такої співпраці залишається ключовим сценарієм для Мінфіну.

"Я не виключаю різних сценаріїв… ми готові до будь-яких ситуацій", - сказав він в ефірі "Радіо "НВ".

Міністр фінансів зазначив, що у 2021 році сума погашення держборгу становитиме 468 млрд грн, близько 370 млрд грн з яких - внутрішні боргові зобов'язання, сума обслуговування становитиме близько 159 млрд грн.

"На сьогодні в нас достатньо на ЄКР, щоб розплатитися з боргами. Але нам для цього потрібна співпраця з МВФ", - пояснив міністр.

***

Вчора пізно ввечері завершився онлайн-нарада по тарифам за участю нардепів, спікера Верховної Ради Дмитра Разумкова, прем'єр-міністра Дениса Шмигаля та деяких інших чиновників. "Затвердили, що ціна на газ буде 6,99, а також, що повернуть пільговий тариф на електроенергію для населення - 90 копійок за перші 100 кіловат", - повідомило один інформаційний ресурс джерело.

Відповідну постанову Кабмін має прийняти на найближчому засіданні.

***

Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" готова забезпечити фіксовану ціну 6,99 гривні/куб. м газу для всіх побутових споживачів газу під час карантину або до кінця опалювального сезону 2020/2021 років, повідомлення Нафтогазу.

***

Обмеження цін на газ для побутових споживачів діятиме на час карантинних заходів і не означає скасування реформи газового ринку. Про це президент Володимир Зеленський заявив позавчора на нараді з питань енергетики, повідомила прес-служба глави держави.

***

В Офісі Президента України сподіваються, що зниження тарифів на газ для населення не може заблокувати переговори з МВФ з приводу чергового траншу, повідомив радник президента України з економічних питань Олег Устенко.

"Головне питання, яке в цьому контексті має обговорюватися - наскільки обґрунтованим було збільшення тарифів. Газ в українські газосховища було закачано ще влітку 2020 і зовсім за іншою ціною. Влітку ціна на ринку була мінімальною… Я не бачу проблеми в тому, щоб узгодити питання ціни на газ з МВФ. Тут же не йдеться про те, щоб витрачати гроші платників податків на дотації "Нафтогазу" - тоді так, це була б абсолютно інша розмова. У цьому принципова різниця», - цитати.

***

Обміняти ВВП-варанти, випущені під час реструктуризації зовнішнього боргу України у 2015 році, на єврооблігації, пропонує голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев, в колонці в газеті "Сегодня".

"Наше завдання в середньостроковій перспективі - послабити боргове навантаження і поступово перейти від кредитування МВФ до стандартних способів залучення грошових коштів на внутрішньому та міжнародному ринках", - вважає голова комітету.

Він пояснив, що для цього необхідно підвищити кредитні рейтинги в 2021 році на один щабель - до рівня "B+" із боку Fitch і S&P, повернутися до первинного профіциту держбюджету в 2022 році й стабілізувати рівень держборгу до ВВП, зберігши його в 2021 році на рівні +/-1 процентний пункт на рівні 2020 року.

***

Чисті міжнародні резерви НБУ в грудні збільшилися на 18,7% з 15,221 млрд до 18,071 млрд доларів порівняно з попереднім місяцем, дані НБУ.

У 2020 році чисті резерви збільшилися на 14,5% з 15,785 млрд доларів.

Офіційні резервні активи НБУ в грудні збільшилися на 11,5% з 26,137 млрд до 29,133 млрд доларів.

У 2020 році вони збільшились на 15,1% з 25,302 млрд доларів.

Коментар. Усі попередні новини стосуються фінансової стабільності в Україні.

***

Грошова маса в Україні в грудні 2020 року зросла на 4,7% - до 1,85 трлн грн, що на 28,7% більше, в порівнянні з аналогічним показником минулого року, дані грошово-кредитної статистики Національного банку України.

Згідно з даними, грошова база (резервні кошти) за минулий місяць збільшилася на 1,7% - до 595,99 млрд грн.

Грошові кошти в обігу поза банками (M0) в грудні зросли на 4,6% - до 515,7 млрд грн.

Новини банківського сектору

Депозитний портфель банків за минулий місяць збільшився на 4,7% - до 1,33 трлн грн.; в національній валюті зріс на 9,5% (до 838,01 млрд грн), в інвалюті він скоротився - на 2,4% (до 493,72 млрд грн).

Кредитний портфель банків скоротився на 2,1% - до 944,38 млрд грн, в тому числі в нацвалюті - 1,2% (до 595,88 млрд грн), в інвалюті - на 3,5% (до 348 , 51 млрд грн).

У грудні 2020 року обсяг кредитів економіці України, тобто виданих банками України корпоративному сектору і фізичним особам, скоротився на 1,6% до 949,1 млрд гривень, повідомлення Нацбанку.

У 2020 році обсяг кредитів економіці скоротився на 2,3% з 971,9 млрд гривень.

***

Українські банки за підсумками січня-листопада 2020 року одержали 43,347 млрд грн чистого прибутку, найприбутковішим знову став державний Приватбанк, найбільш збитковим - державний "Укрексімбанк". Про це свідчать дані Нацбанку.

За 11 місяців минулого року Приватбанк отримав 25 млрд грн чистого прибутку, "Укрекісмбанк" - мінус 3,76 млрд грн.

62 з 73 діючих банків отримали 48,16 млрд грн прибутку, а 11 банків мали збитки на 4,81 млрд грн.

Крім Приватбанку, серед самих прибукових банків України - Ощадбанк (прибуток - 4,846 млрд грн), Райффайзен Банк Аваль (прибуток - 3,74 млрд грн), ПУМБ (2,488 млрд грн) і ОТП Банк (1,974 млрд грн).

Зокрема, найбільш збитковими стали ("мінус"): Укрексімбанк – збиток 3,765 млрд грн, Промінвестбанк - 718,3 млн грн, ПРАВЕКС-БАНК - 170,7 млн грн, БТА Банк - 85,43 млн грн, Юнекс Банк - 32, 6 млн грн.

Коментар. Доволі добре, як для часів економічної кризи. Однак до показників слід ставитись обережно, оскільки прибуток у великій мірі формувався а) несистемними умовно «разовими» і б) вони ж не грошовими прибутками від переоцінки. Це, наприклад, випадок «Ощаду», де картина, якщо взяти операційний грошовий потік до зміни в операційних активах та зобов’язаннях далеко не така позитивна.

***

Частка непрацюючих кредитів (NPL) в українських банках за станом на кінець 2020 року склала 42%, що на 6 процентних пункти (п.п.) нижче аналогічного показника роком раніше (48%), повідомила перша заступник голови Національного банку України Катерина Рожкова.

"Не сумніваюсь, в 2021 році цей показник буде нижче", - написала вона в Facebook.

Новини енергетики

Керуючий директор Європейського банку реконструкції та розвитку з питань Східної Європи та Кавказу Маттео Патроне звернувся до глави Нацкомісії, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та компослуг (НКРЕКП), Валерія Тарасюка з проханням дозволити ДП "Гарантований покупець" використати 10,25 млрд грн, залучені НЕК "Укренерго" в держбанків під держгарантії, на погашення заборгованості перед постачальниками електроенергії з відновлюваних джерел енергії (ВДЕ) за 2020 рік.

***

Різке подорожчання газу на ринку в другому півріччі 2020 року призвело до сумарних тарифних збитків 20 операторів газорозподільчих мереж (ГРМ, облгази), що працюють під брендом РГК, за підсумками всього минулого року в 1,6 млрд грн року, йдеться в повідомленні РГК у четвер.

"Головна стаття (40%) витрат - природний газ для технологічних потреб… діючі тарифи на розподіл вже не покривають всі обґрунтовані витрати Операторів ГРС", - наголошується в прес-релізі.

Вартість газу з липня по грудень 2020 року на Українській енергетичній біржі (УЕБ) зросла на 54% і на третину перевищила індикатив, закладений у тарифах на розподіл.

 

Новини економіки. Фінанси.

Від'ємне сальдо зовнішньої торгівлі України товарами в січні-листопаді 2020 року скоротилось на 58,6% в порівнянні з січнем-листопадом 2019 року - до $ 3,9 млрд з $ 9,42 млрд., повідомила Державна служба статистики.

Новини емітентів

Через снігопад в Запоріжжі обвалився дах в цеху №1 місцевого феросплавного заводу. Під вагою снігу дах впав прямо на середину цеху.

Працівники заводу припускають, дах упав не тільки через сніг, а й через встановленої недавно в цеху "дробарки", яка дробить феросплав і створює велику вібрацію.

За попередніми даними, при обвалі даху ніхто з людей не постраждав.

На заводі розповіли, що через інцидент в цеху не встигли розлити метал і він просто застиг в ковшах.

Галузеві новини. Новини аграрного сектору.

***

У 2020 році порівняно з 2019 роком експорт м'яса птиці в грошовому вираженні зменшився на 4,1%, або на 23,686 млн доларів, до 554,946 млн доларів, імпорт - на 13,4%, або на 7,017 млн доларів, до 45,510 млн доларів, повідомляє Державна фіскальна служба.

Найбільші поставки м'яса птиці з України були в Саудівську Аравію.

***

Ціна на пшеницю на Чиказькій товарній біржі досягла максимального з 2014 рівня $244,3/тонна, кукурудзи максимального із липня 2013 року - 203,6 долара за тонну асоціація "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ)

***

Міністерство сільського господарства США зберегло прогноз урожаю зернових культур в Україні на рівні 64,2 млн тонн у 2020/2021 маркетинговому році (липень 2020 - червень 2021).

Міністерство сільського господарства США підвищило прогноз експорту зернових культур з України на 0,4%, або на 0,2 млн тонн до 45,81 млн т в 2020/2021 маркетинговому році (липень 2020 - червень 2021).

Міністерство сільського господарства США зберегло прогноз урожаю соняшнику в Україні на рівні 14 млн тонн в 2020/2021 маркетинговому році (вересень 2020 - серпень 2021).

Міністерство сільського господарства США знизило прогноз експорту соняшникової олії з України на 0,5%, або на 0,03 млн тонн, до 5,52 млн тонн у 2020/2021 маркетинговому році (вересень 2020 - серпень 2021).

Світові фінансові та економічні новини.

Основне на що звертають увагу сьогодні фінансові ринки:

  • новий план стимулювання економіки США на $ 1,9 трлн, представлений вчора обраним президентом США Джозефом Байденом
  • продовження поширення коронавірусної інфекції - є занепокоєння стосовно темпів відновлення світової економіки в тому числі на фоні нового локдауну в кількох містах Китаю;
  • вчорашній виступ голови Федеральної резервної системи США Джерома Павелла.
  • ріст первинних звернень по допомогу по безробіттю в США на минулому тижні

Учасники ринку очікують важливих даних

  • по фінансовій звітності корпорацій США за перший квартал цього року. Три з основних банків США Wells Fargo, Citigroup та JPMorgan Chase у п’ятницю повідомлять про свої прибутки в четвертому кварталі минулого року.
  • Будуть також нові дані про роздрібні продажі та інфляцію в США.

***

Обраний президент США Джо Байден представив свій план стимулювання економіки США в умовах пандемії COVID-19 на $ 1,9 трлн.

Пропозиція Байдена, яка називається Американським планом порятунку, містить низку заходів економічної допомоги. Зокрема, він пропонує виплати американцям у розмірі $ 1,4 тис. на додаток до виплат розміром $ 600, які були схвалені Конгресом у грудні і розіслані на початку цього місяця.

Пропозиція Байдена включає також збільшення додаткові федеральні виплати по безробіттю до 400 доларів на тиждень і продовження їх до вересня, а також продовження федерального мораторію на виселення з квартир та вилучення майна до вересня поточного року.

Згідно з планом обраного президента також виділити кошти на допомогу урядам штатів і місцевим органам влади, на національну програму вакцинації, гарантії на кредити малому бізнесу.

Програма Байдена може включати і підвищення податків, що не позитивно для цін акцій.

Залишається незрозумілим, чи буде пропозиція Байдена буде схвалена в різко розділеному Конгресі або в якому вигляді вона буде схвалена. Незважаючи на те, що демократи мають зараз більшість в обох його палатах, їм для прийняття програми доведеться переконати поміркованих членів власної партії та деяких республіканців, що не так просто.

За словами вищих посадових осіб в оточенні обраного президента США Джо Байден Байдена очікується, що ще один законопроект про додаткові витрати, орієнтований на зменшення зміни клімату та покращення інфраструктури США серед інших ініціатив, буде внесений у лютому.

Савіта Субраманіан, керівник по стратегії по акціям США Банку Америки, заявила в ефірі CNBC "Швидкі гроші", що додаткові державні витрати є однією з причин того, що лідерство ринку може перейти від технологічних акцій до циклічних в 2021 році.

***

Коронавірусна інфекція продовжує поширюватися в Китаї. Локдаун (блокування) в кількох містах Китаю викликало занепокоєння щодо темпів відновлення світової економіки.

***

Голова Федерального резерву Джером Пауелл висловився дещо оптимістично щодо відновлення економіки США. Тим не менш, Пауелл зазначив, що час для підвищення процентних ставок настане не скоро, і що центральний банк США не змінить свою монетарну політику в найближчому майбутньому.

Хоча відскік долара США з майже трирічного мінімуму і сповільнився ці з’яви дещо несподівано для оглядачів мали все ж обмежений вплив на курс долара США.

Ще цитати. "Якщо інфляція буде рухатись небажаними шляхами, у нас є для цього інструменти, і ми їх будемо використовувати", - сказав Пауелл у четвер під час сесії запитань та відповідей, представленої Принстонським університетом. "Ніхто не повинен сумніватися в цьому... Коли настане час підвищувати процентні ставки, ми це точно зробимо, і цей час, до речі, настане ще не скоро".

***

На минулому тижні первинних звернень по допомогу по безробіттю в США зросла до 965 тисяч вище очікуваних економістами 795 тис. та порівняно з 787 тис. за тиждень до цього. Показник є найвищим із серпня 2020.

ПОВЕРТАЮЧИСЬ ДО МІСЦЕВОГО РИНКУ АКЦІЙ

Сьогодні ситуація з можливою динамікою руху індексу Української біржі видається доволі невизначною. Очікування росту та зниження індикатору УБ приблизно рівні. Хоча, можливо після вчорашнього зниження і «нульової» динаміки на українському та світових ринках акцій «в середньому» за останні тижні, сьогодні трохи більше слід надати перевагу очікуванням росту.

 

-----------

вул. Сагайдачного, 25-Б, 3 поверх, тел.: 044 390 57 60

Звертаємо Вашу увагу на те, що ця інформація є власністю ТОВ «КІНТО, Лтд» та відображає бачення ситуації на фондових ринках фахівцями компанії. ТОВ «КІНТО, Лтд» не надає жодних гарантій стосовно реалізації прогнозів та рекомендацій, викладених у цьому документі, та не бере на себе відповідальності за будь-які можливі наслідки використання цієї інформації, включаючи фінансові втрати, але не обмежуючись ними. Наведену інформацію в жодному разі не можна розглядати як рекомендацію на купівлю чи продаж цінних паперів, вона призначена лише для Вашого використання. Цю інформацію ТОВ «КІНТО, Лтд» надає за власний кошт, тому ця інформація в повному обсязі та в усіх частинах є об’єктом власності, володіння, користування та розпорядження ТОВ «КІНТО, Лтд».

----------
УВАГА!
  АРІФРУ може не розділяти оціночних суджень авторів оглядів і прогнозів, не надає жодних гарантій реалізації прогнозів та рекомендацій, викладених у цьому документі, і не бере на себе відповідальності за будь-які можливі наслідки використання цієї інформації, включаючи фінансові втрати, але не обмежуючись ними. Наведену інформацію в жодному разі не можна розглядати як рекомендацію на купівлю чи продаж цінних паперів.


Теги: | Акції |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.