Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Огляд ринку акцій станом на 26 січня 2021 року


27.01.2021 18:09

Щоденний огляд ринку акцій від компанії КІНТО станом на 26.01.2021

 

 

Сьогодні серед множини новин для учасників фінансового ринку України за минулий тиждень є ряд цікавих та/чи важливих новин, про які варто згадати. В першу чергу це вже не зовсім на сьогодні новина, що Національний банк України зберіг облікову ставку на рівні 6%. З новинами варто ознайомитись проглянувши дайджест фінансових новин, який йде після огляду ситуації на фінансових ринках.

Та почнеться огляд з новин по фондовому ринку України. І хоча вони самі по собі цікаві і теж важливі, розглянемо також їх в контексті недавніх об’явлених примусових викупів акцій трьох обленерго «Херсонобленерго», «Чернівціобленерго», «Кіровоградобленерго» по скандально абсурдно і не припустимо низьким цінам групою VS ENERGY.

Та для початку самі новини.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль вважає створення фондового ринку, товарних бірж і накопичувальної пенсійної системи важливими завданнями для зростання економіки.

Про це він повідомив під час виступу на публічному обговоренні проекту Національної економічної стратегії-2030.

"Активно просуваємося у створенні фондового ринку. Важливим є рух в бік великої приватизації", - підкреслив Шмигаль.

***

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль повідомив на засіданні уряду в минулу середу, що вважає відсутність фондового ринку в Україні економічним злочином і нагадав, що створення фондового ринку - один із пріоритетів уряду.

***

Голова Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) Тимур Хромаєв зазначив, що Україна займає 120-е місце серед 125 країн за рівнем розвитку фінансового ринку.

Про це він повідомив під час виступу на публічному обговоренні проекту Національної економічної стратегії-2030.

"За останні роки в нас був злочин у часі. Фондовий ринок не тільки формує капітал, але він може використовуватися для знищення капіталу. І 25 років він знищував капітал і, на жаль, на сьогодні ми приваблюємо шахраїв з усього світу для того, щоб вони знищували не тільки український капітал, а й світовий капітал", - сказав Хромаєв.

"Ми останні 5 років займалися вичищенням цієї практики, яка спотворювала наші ринки... На сьогодні Україна займає 120-е місце серед 125 країн із розвитку фінансового ринку", - додав Хромаєв.

І коментар.

Прем’єр-міністром України сказані дуже правильні слова про створення фондового ринку та велику приватизацію.

Також є правильні слова Голови Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку Тимура Хромаєва. І, до речі, як влучно сказано! 120-е місце серед 125 країн за рівнем розвитку фінансового ринку, "… ми приваблюємо шахраїв з усього світу для того, щоб вони знищували не тільки український капітал, а й світовий капітал". Сказано і про "вичищення практики, яка спотворювала наші ринки".

І тут варто згадати, що на сайті Нацкомісії зовсім недавно повідомлялось про виявлення нею шістдесят скам-проектів, які пропонують фінансові послуги громадянам з метою подальшого незаконного заволодіння коштами. "Наразі Комісія співпрацює з правоохоронними органами з метою притягнення відповідних осіб до відповідальності", - зазначено у відповідному повідомленні НКЦПФР від 20.01.2021. https://www.nssmc.gov.ua/nktspfr-za-iv-kvartal-2020-roku-vyiavleno-ponad-40-sumnivnykh-finansovykh-proiektiv/

Не можна не погодитись з тим, що робота по налагодженню фондового ринку, боротьби з його викривленням дійсно важлива. Та вже на самому початку 2021 року Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку під керівництвом Тимура Хромаєва при певній роботі зможе записати собі в актив ліквідацію ще однієї дуже сумної скам-схеми по примусовому викупу по мізерним і неадекватним цінам групою VS ENERGY акцій трьох обленерго: «Херсонобленерго», «Чернівціобленерго», «Кіровоградобленерго». А потім може ще й «Рівнеобленерго» та «Житомиробленерго» (якщо група VS ENERGY не зупиниться чи її не зупинять.)

Спільна робота НКЦПФР з Фондом державного майна, який відповідає за нагляд за оцінщиками в Україні, зможе допомогти "вичищенню практики, яка спотворює наші ринки", щоб ми не "приваблювали шахраїв з усього світу для того, щоб вони знищували український капітал" й усунути «незаконне заволодіння коштами громадян». Це згадані цитати чи майже цитати глави та з повідомлень НКЦПФР.

Комісія в цьому випадку також могла б "співпрацювати з правоохоронними органами з метою притягнення відповідних осіб до відповідальності". Що це органи, прокуратура, Національна поліція чи Служба безпеки України, це вже мають вирішити самі правоохоронні органи та можливо НКЦПФР та ФДМУ.

Це допомогло б дійсно «просунутись у створенні фондового ринку», як правильно каже прем’єр-міністр України, і зробити правильний «рух в бік великої приватизації».

Слід зазначити, що як будь-який складний організм, фінансовий ринок складається із багатьох компонент. Важливими його компонентами є зокрема захист прав міноритарних акціонерів та процедура squezze-out. І цивілізований фінансовий ринок не може не мати саме цивілізовану процедуру squezze-out по цивілізованим цінам.

Не можна сподіватись просто на те, що за три роки буде побудовано Український міжнародний фінансовий центр, який рекламує зараз голова НКЦПФ і раптом відразу в Україні з фінансовим ринком стане все добре. Так не буває. Необхідно рухатись до цивілізованого ринку поступово і вже зараз. І коли безпосередньо в ці дні, на фінансовому ринку, вибачте за можливо грубий, але доцільний тут вираз відверто і нахабно обкрадають українських громадян, то відповідні державні структури мають на це відповідним чином реагувати.

Треба визнати, що ціни акцій навіть дуже подібних компаній можуть доволі суттєво відрізнятись і на близьких ринках, бути різними при угодами з крупними і дрібними пакетами акцій. Це визначається різною вартістю капіталу на ринках, премією за контроль, за розмір пакету, особливостями окремих компаній, обставинами угод. Однак ця різниця, за виключенням унікальних надзвичайно рідких випадків за надзвичайних обставин не може відрізнятись в 20-30 чи 10-15 разів, як це є зараз по трьом згаданим обленерго. Вона не може бути абсурдно малою по відношенню до фінансових показників підприємств.

Ціна акцій «Херсонобленерго», «Чернівціобленерго», «Кіровоградобленерго» на одиницю мереж на перший погляд є в 20 разів дешевшою до їх коригування при порівнянні на вартість капіталу, ніж ціна сегменту розподілу електроенергії найближчого закордонного аналогу українських підприємств румунської Electrica, в 30 разів менша з вартість підприємства болгарської CEZ Distribution Bulgaria, в 10-15 разів менша за вартість акцій при продажі акцій Київобл- та Одесаобленерго самою VS ENERGY групі «ДТЕК» в 2019 році та ціни наступного примусового викупу акцій двох облів «ДТЕКом» в кінці 2020 та в 2019 році. Це при тому, що прибутки, EBITDA, операційні грошові потоки, на одиницю мереж зараз, в 2021 році після впровадження РАБ регулювання в Україні будуть дуже і дуже близькі, практично однакові з відповідними показниками східноєвропейських румунського та болгарського аналогів.

Не може «справедлива» ціна примусового викупу обленерго бути в 1,7-1,8 рази меншою за очікуваний чистий прибуток підприємства в поточному 2021 році при адекватній амортизації, як це зараз є. І, що важливо, мова йде перше, про грошовий прибуток, і, друге, системний прибуток (не разовий, а і в усі наступні роки) – що дуже важливо. Вона не може бути половиною величини річного прибутку в наступні роки. Це безумовний абсурд, якщо говорити про «справедливу», а не, наприклад, «шахрайську» ціну акцій та колосальні «спотворення» на ринку.

І це не тільки «спотворення наших ринків», але й те саме «незаконне заволодіння коштами громадян» (але зазначимо гірше, бо без їх відома та волі на відміну від згаданого заволодіння в повідомленні НКЦПФР), яке або межує з кримінальним злочином, або таким насправді і є. Останнє вже мають визначити юристи.

Викуп акцій по дуже і дуже сильно заниженій вартості є «скам-проектом». І НКЦПФР, ФДМУ, правоохоронні органи (хай там хто, прокуратура, поліція чи СБУ) мають або припинити його існування, або ж, що теж правильно, увести цей примусовий викуп в законне і цивілізоване русло. Це зона їх відповідальності. Тож НКЦПФР під керівництвом Тимура Хромаєва, так само, як і ФДМУ під керівництвом Дмитра Сенниченка мають не відкладаючи розібратись з цим питанням.

Це допоможе і відбудові фінансового ринку країни, і успішній великій приватизації, як це дуже правильно хоче прем’єр-міністр, і, в тому числі, більш конкретно допоможе приватизації державних облененерго в кінці цього року. Але, що є набагато важливішим, це захистить громадян України від «незаконного заволодіння їх коштами».

Так що, шановний Тимуре Заурбековичу, Вам в цьому питанні, як кажуть, «карти в руки». Як кажуть, тепер «Ваш вихід». Необхідно Діяти і діяти скоріше.

Ще раз пояснимо, хто може не зрозумів, що після того, як група VS ENERGY отримала 250 мільйонів доларів США за два проданих нею групі «ДТЕК» обленерго і завдяки реформаторським зусиллям НКРЕКП, уряду України принципово «вирішила» для себе питання RAB тарифів і відповідно дуже значного довгоочікуваного нею підвищення «справедливої» ціни своїх обленерго, група в пориві якоїсь неймовірної жадібності, просто «жлобства», невдячно кинувши виклик органам державної влади України, НКРЕКП, ФДМУ, уряду України вирішила на початку 2021 року за безцінь здійснити примусові викупи акцій поки трьох обленерго у громадян країни - акціонерів цих підприємств.

До речі, першим про продаж акцій за 250 млн доларів США повідомив голова комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Верховної Ради Андрій Герус, тоді ще не депутат, https://www.epravda.com.ua/news/2019/01/14/644261/

Раніше бенефіціарами VS Energy українські ЗМІ і політики називали декілька великих російських підприємців Олександра Бабакова, члена Ради Федерації Росії, Євгенія Гінера і Михайла Воєводіна.

Наразі її бенефіціарами зазначені громадяни Латвії Віліс Дамбінс, Артурс Альтбергс, Валтс Вігантс, а також громадяни Німеччини Олег Сізерман і Марина Ярославська.

Хоча більшість з них, як пише преса, мають ознаки номінальних власників, стверджувати на підставі існуючої інформації, що до цієї афери з примусовими викупами безпосередньо причетний російський законодавець сенатор Бабаков не можна.

Рахунок умовного зберігання (ескроу) для отримання коштів за акції трьох обленерго, які примусово викуповуються за безцінь, відкрито в АТ "Перший Інвестиційний Банк", який належить Євгенію Гінеру.

Більш детально по структурі власності VS Energy на ресурсі Радіо Свобода https://www.radiosvoboda.org/a/krymskyj-arxiv-rozsliduvannia-3-7/30336067.html

Поки це все. Чекаємо реакції Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, Фонду держмайна України, можливо правоохоронних органів.

І як практично завжди вівторкам чи по середам, якщо не було у вівторок, огляд починається з короткого ілюстрованого таблицями та графікам опису того, що відбулось в сегменті акцій на місцевих біржах на минулому тижні.

 

ФІНАНСОВІ РИНКИ

Ринок акцій України.

Спершу огляд динаміки ринку місцевих акцій за минулий тиждень.

Результати торгів акціями в Україні на минулому тижні, закінчуючи цим понеділком, відображені на Рис. 1-5. Дані включають і порівняння з міжнародними ринками акцій (Рис. 1), і динаміку цін окремих «індексних» паперів, і обсяги торгів на Українській біржі та біржі ПФТС за минулі чотири тижні.

 

Зміна цін окремих «індексних» паперів, і обсяги торгів на Українській біржі за минулий тиждень та обсяги торгів на УБ за минулі чотири тижні

 

Зміна цін окремих «індексних» паперів, і обсяги торгів на Українській біржі за минулий тиждень та обсяги торгів на УБ за минулі чотири тижні

 

Зміна цін окремих «індексних» паперів, і обсяги торгів на біржі ПФТС за минулий тиждень та обсяги торгів на ПФТС за минулі чотири тижні

 

Графік зміни цін українських індексних акцій на Українській біржі за минулий тиждень

Рис. 4

 

Графік зміни цін українських індексних акцій на Українській біржі з початку року

За вчора значення індексу ПФТС не змінилось.

Минулого дня на біржі ПФТС відбулось дві угоди з акціями. Це були угода з пайовими «Дніпрообленерго» по безадресним заявкам по ціні 400,0 гривень за папір обсягом 10 акцій та угода з акціями Ясинівського коксохімічного заводу (виробниче підприємство розташоване в місті Макіївка на НКТ) по ціні 0,12 гривень і обсягом 49 паперів.

Біржовий курс цих паперів на ПФТС вчора не був сформований.

Вчора індекс Української біржі знизився на 0,7%. Зниження індексу Української біржі за результатами торгів двох останніх робочих днів, цього понеділка та минулої п’ятниці відбувається від півторарічного максимуму. Вищі значення індикатору були до середини 2019 року.

Вчора на Українській біржі відбулось чотири угоди з акціями чотирьох емітентів. Результати цих угод представлені в двох Таблицях нижче.

 

Таблиця. Ціни акцій по угодам по безадресним заявкам, біржовий курс та їх зміни на Українській біржі 25.01.2021, обсяги торгів

 

Таблиця. Ціни акцій по адресним угодам на Українській біржі, обсяги торгів  25.01.2021

Крім цього вчора без угод по безадресним заявкам на Українській біржі знизились на 2,6% котирування акцій «Укрнафти» до рівно 190 гривень за акцію і без угод зросли на 3,9% котирування акцій американської компанії Apple до 4 085 гривень за акцію.

Ніяких інших угод з акціями, як і інших значимих змін котирувань в сегменті акцій, крім згаданих вище, минулого дня на Українській біржі не було.

Борговий ринок України.

Ціни українських державних зовнішніх облігацій (єврооблігацій) продовжують перебувати коло своїх максимумів з лютого 2020 року. Відповідно їх дохідності близькі до мінімальних значень теж з початку минулого року. Якихось значимих цінових змін тут не відбувається.

Вчора на «дальньому» кінці кривої дохідність ОЗДП номінованих в доларах США складала 6,36-6,40%, що трохи більше за мінімальні значення з лютого 2020 року.

Посилання: http://ua.cbonds.info/

та https://www.boerse-frankfurt.de/bond/xs2010030836-ukraine-republik-7-253-20-33

Декларовані Райффайзен Банк Аваль дохідності продажу ОВДП в гривні на вторинному ринку за тиждень незначно знизились для паперів з погашенням 17.11.2021 та 01.12.2021. Зниження склало відповідно 0,20% та 0,05%. До того тиждень назад вони зросли на 0,50% та 0,05%. Так що це більше коригування росту.

А от дохідність продажу самих «довгих» паперів з погашенням 26.05.2027 зросла на 0,20%. Декларована дохідність продажу (з якою можна купити) «2027 рік» за даними Райффайзен Банк Аваль зараз є максимальною і складає по пропозиціям 12,30% (раніше - 12,10%).

На 0,15% знизилась декларована Райффайзен Банк Аваль дохідність продажу самих коротких ОВДП в доларах США з погашенням 11.02.2021 – до 1,00%.

Посилання: https://www.aval.ua/promo/bonds-ovdp

Валютний ринок

Курс гривні на міжбанку по відношенню до долара США і євро після укріплення продовжує триматись, Рис. 6.

Як зазначалось в нашому огляді за 11.01.2021, з 13 опитаних Reuters експертів консенсус-прогноз на першу половину 2021 року – певний ріст курсу гривні після її ослаблення на 19% до долара США в 2020.

Однак, значення ф’ючерсів на пару гривня долар США на Українській біржі вказують на імовірне подальше несильне зниження курсу гривні по відношенню до твердих валют, Рис. 7.

 

 

Світові ринки акцій

Вчора в ході досить волатильної торгової сесії на Уолл-стріт широкий фондовий індекс, США S&P 500 піднявся на 0,4% до нового рекордного рівня після того, як на на початку вчорашніх торгів він знизився більш ніж на 1%. Nasdaq Composite також встановив новий рекорд минулого дня додавши 0,7%. Індекс Dow Jones цього понеділка знизився 0,1%, Рис. 8.

Ф'ючерси на фондові індекси США сьогодні слабко знижуються, широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 зростає на 0,7%.

Композитний доларовий індекс акцій країн, які розвиваються, MSCI EM після вчорашнього росту на 1,25% і оновлення історичного максимуму, Рис. 9-10, сьогодні знижується на 1,7%.

 

 

 

Графік індексу MSCI EM. Часові інтервали – місяць

 

ФІНАНСОВІ ТА ЕКОНОМІЧНІ НОВИНИ

Українські фінансові та економічні новини.

Фінанси.

Правління Національного банку України (НБУ) вп'яте, з червня 2020 року, зберегло облікову ставку на рівні 6% і наголосило на готовності підвищувати її для приведення інфляції до цілі.

НБУ бере до уваги погіршення інфляційних очікувань наприкінці минулого року, а також посилення фундаментального тиску на ціни з боку споживчого попиту.

"Якщо вплив цих факторів посилюватиметься та не буде компенсований іншими факторами, зокрема суттєвим припливом капіталу, Національний банк підвищить облікову ставку. Це дасть змогу стримати прискорення інфляції в 2021 році та повернути її до цілі в 5% у 2022 році", - наголошується в повідомленні.

31 січня 2020 року НБУ знизив облікову ставку з 13,5% до 11% і далі її знижував до 12 червня минулого року, коли вона досягла нинішніх 6%.

Коментар. Ріст облікової ставки може означати невеликий ріст процентних ставок по депозитам та кредитам та невелике підвищення рентабельності банків. Це слід враховувати при прийнятті інвестиційних рішень та оцінках акцій банків.

***

Національний банк високо оцінює шанси першого перегляду місією Міжнародного валютного фонду (МВФ) програми stand-by, повідомив голова НБУ Кирило Шевченко під час прес-брифінгу в четвер.

***

НБУ вважає, що завдяки фінансуванню від МВФ та інших партнерів Україна зможе підтримувати міжнародні резерви на рівні близько 30 млрд дол. США, попри значні обсяги погашень зовнішнього боргу.

Національний банк очікує надходження фінансування від МВФ у межах поточної програми stand- by, а також офіційного фінансування від ЄС, Світового банку та інших міжнародних партнерів. Ці кошти забезпечать покриття значної частини бюджетних потреб у 2021 році.

Фондовий ринок України.

Офіс Національної ради при президенті України пропонує створити Державний фонд фондів і Національний інвестиційний фонд (НІФ) з частками великих державних підприємств для проведення ІPO, повідомила керівник Офісу Ольга Магалецька.

"Серед ініціатив, які пропонується розглянути для Національної економічної стратегії України, - створення Національного інвестиційного фонду для трансформації державних підприємств, пакети акцій яких будуть в його управлінні, в ефективні та прибуткові компанії, а також Державного фонду фондів. Він активізує розвиток індустрії інвестиційних фондів", - сказала вона, представляючи напрацювання Офісу для Національної стратегії до 2030 року.

В управління НІФу пропонується на першому етапі передати акції 10-15 великих держпідприємств, надалі цю кількість може бути збільшено, пояснила Магалецька.

За її словами, основне завдання такого інвестфонду - підвищення ефективності держпідприємств через корпоратизацію управління. Зокрема, НІФ зможе призначити своїх представників до наглядових рад компаній.

"Завдання вищого рівня - підготовка підприємства до первинного розміщення його акцій на біржі", - наголосила Магалецька.

Держфонд фондів інвестує в інші фонди замість безпосереднього інвестування в акції та облігації компаній. Механізм роботи - фінансування інвестиційних фондів, які вже отримали інвестиції від обмеженого переліку першокласних іноземних інвесторів, як ЄБРР і IFC.

При цьому первинним капіталом Держфонду фондів виступить державний бюджет України (10-20%) і міжнародні фінансові організації (80-90%).

Очікуваний ефект від запуску Держфонду фондів перевищує 1% ВВП, додала Магалецька.

Коментар. Дуже хороша ініціатива по Національному інвестиційному фонду. Це щось подібне до інвестиційного фонду, який є в Румунії - Fondul Proprietatea. Створення та робота цього інвестфонду дали значний позитивний ефект в покращенні якості управління в цілій низці державних підприємств Румунії (включаючи й корпоративне управління), сприяли значному збільшенню їх прибутковості.

До речі в румунський аналог Fondul Proprietatea були включені і державні пакети акцій підприємств сектору розподілу електроенергії. Фонд регулярно проводив їх оцінку. Вона ніяким чином не стикується з тим рівнем, що зараз пропонує для викупу акцій обленерго VS ENERGY. Це була ніяк не половина очікуваного прибутку за рік.

Пенсійна реформа.

Міністр соціальної політики Марина Лазебна сподівається на старт накопичувальної пенсійної системи в 2023 році.

Про це вона повідомила в ефірі програми "Свобода слова Савіка Шустера".

"Я сподіваюся, що 2021 рік буде роком прийняття закону (про накопичувальну пенсійну систему), 2022 рік буде роком прийняття всіх необхідних підзаконних актів і підготовки всієї інфраструктури і 2023 рік стане роком, коли люди, що працюють, - ті категорії, які будуть визначені в законі, - будуть відкладати зі своєї заробітної плати по 2% на свої накопичувальні власні рахунки", - зазначила Лазебна.

Коментар. Дуже важливий проект і для місцевого фінансового ринку. Та, якщо говорити про 2023 рік, то для учасників місцевого фінансового ринку це мабуть певне розчарування – далекувато.

***

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль на засіданні Кабінету Міністрів України у середу доручив до наступного засідання, 27 січня, підготувати для схвалення меморандум між урядом України, USAID та Європейським банком реконструкції та розвитку про створення Українського міжнародного фінансового центру (УМФЦ).

На засіданні Кабміну 20 січня голова Нацкомісії з цінних паперів представив проект меморандуму про створення в Україні міжнародного фінансового центру - повний запуск планується восени 2023 року.

УМФЦ за проектом включає в себе 5 установ: Консультативна рада, Бюро по зв'язках з інвесторами, Арбітражний центр, Універсальну біржу і Фінансово-інфраструктурний холдинг. У Арбітражний центр будуть залучені як українські, так і міжнародні судді, щоб забезпечити професійне регулювання суперечок між сторонами.

Коментар. Як вже зазначалось на початку огляду УМФЦ це добре, але до цього Нацкомісії з цінних паперів слід навести лад і в інших питаннях, як наприклад, примусовий викуп акцій обленерго групою VS ENERGY по абсурдно низьким «шахрайським» цінам у громадян України - міноритарних акціонерів обленерго. Як вже зазначалось, це після того, як група отримала 250 мільйонів доларів США за два проданих нею обленерго і завдяки реформаторським зусиллям НКРЕКП, уряду України принципово «вирішила» для себе питання RAB тарифів і дуже значного підвищення «справедливої» ціни своїх обленерго.

І з цими примусовими викупами VS ENERGY мова може ти вже не про економічний злочин в більш образному сенсі цього слова, як говорив прем’єр-міністр Денис Шмигаль про фондовий ринок України, а економічний злочин в кримінальному сенсі.

***

Україна все ще може отримати транш Міжнародного валютного фонду в січні-березні 2021 року, незважаючи на впровадження держрегулювання газового ринку, однак більш консервативний сценарій передбачає отримання цього траншу у квітні-червні цього року, вважають аналітики BofA.

Про це писало агентство "Інтерфакс-Україна".

"Високі потреби фінансування в 2021 році мають утримати Україну у співпраці з МВФ", - зазначили вони в BofA Global Research.

На їхню думку, МВФ може відтермінувати транш Україні через впровадження заходів держрегулювання газового ринку, проте Фонд, найімовірніше, візьме до уваги пом'якшувальні фактори такого рішення - це тимчасовий характер зниження цін на газ і надзвичайні умови пандемії. Це дасть змогу Україні в найближчому часі укласти staff-level agreement, вважають у BofA.

"Додаткові ризики для загального інвестиційного процесу в Україні переважно пов'язані з обіцяним поштовхом до реформи правосуддя", - наголошується в документі.

В Україні з 11 січня працює місія Європейського департаменту МВФ з питань першого перегляду програми для України у форматі stand-by.

Коментар. Позитивне вирішення питання з траншем МВФ і продовження співпраці з Фондом дуже важливі для збереження фінансової стабільності в Україні.

***

Національний банк України в період із 18 до 22 січня не здійснював інтервенцій на міжбанківському валютному ринку, свідчать дані, розміщені на сайті центробанку в п'ятницю.

З початку 2021 року Нацбанк купив у резерви $40 млн, продав - $20 млн.

Новини економіки

Реалізація Національної економічної стратегії-2030 дасть змогу Україні подвоїти ВВП за десять років, повідомив голова робочої групи з напрацювання стратегії Кирило Криволап.

Згідно з представленими презентаційними матеріалами, матрицею економічного зростання країни мають стати кроки зі створення прибуткового характеру державного інвестування, привабливої екосистеми для вітчизняних інвесторів і сприятливих умов для іноземного інвестування.

***

Національний банк України (НБУ) погіршив прогноз інфляції на 2021 рік із 6,5% (у жовтневому прогнозі) до 7% і очікує її повернення в цільовий діапазон 5% ± 1 в. п. у першому півріччі 2022 року.

Центробанк зазначив, що прискорення зростання цін у першій половині 2021 року зумовлено швидким споживчим попитом, подорожчанням енергоносіїв, більш низьким, ніж минулого року, урожаєм сільськогосподарських культур і зростанням виробничих витрат бізнесу, зокрема на оплату праці.

Наголошується, що темпи зростання адміністративно регульованих цін залишатимуться високими внаслідок підвищення акцизів на тютюнові вироби і подорожчання електроенергії.

Згідно з повідомленням, за оцінками НБУ, влітку і на початку осені 2021 року інфляція перевищить 8%.

Водночас НБУ очікує, що в другій половині поточного року вплив проінфляційних факторів слабшатиме, що розгорне інфляційну динаміку.

Монетарна політика Нацбанку також буде спрямована на ослаблення фундаментального тиску на ціни з боку стійкого споживчого попиту і на поліпшення інфляційних очікувань, зазначила прес-служба центробанку.

***

Національний банк України (НБУ) оцінив падіння валового внутрішнього продукту (ВВП) країни в 2020 році в 4,4%, що менше, ніж очікувалося в попередньому прогнозі (6%) і зберіг прогноз його зростання на 4,2% у 2021 році, повідомив регулятор на сайті.

"Економіка України досить швидко відновлювалася в другому півріччі", - зазначив центробанк у четвер.

Нацбанк прогнозує, що у 2021-му і 2022-2023 рр. економіка України зростатиме на рівні приблизно 4%. Головною рушійною силою для цього залишиться стійкий внутрішній попит, зумовлений зростанням реальних доходів.

За оцінками НБУ, номінальний ВВП (з урахуванням інфляції через індекс - дефлятор) за підсумками 2020 року становитиме 4,079 трлн грн порівняно з 3,975 трлн грн у 2019-му, у 2021 році цей показник прогнозується на рівні 4,58 трлн грн, у 2022-му - 5,015 трлн грн, у 2023-му - 5,474 трлн грн.

Коментар. Цей прогноз слід взяти до уваги про оцінках акцій банків та акцій компаній інших секторів, показники підприємств яких є дуже залежними від макроекономічних даних, наприклад, агрохолдингів, які реалізують продукцію в тому числі на внутрішній ринок (з них - МХП).

***

Промислове виробництво в Україні в 2020 році знизилося на 5,2%, проте в грудні минулого року вперше з травня 2019 року було зафіксовано його зростання порівняно з аналогічним періодом попереднього року - на 4,8%, повідомила Державна служба статистики у минулу п'ятницю.

З корекцією на ефект календарних днів промвиробництво в грудні 2020 року збільшилося на 3,2%.

Держстат зазначає, що проти попереднього місяця зростання промислового виробництва в грудні становило 2,8%, а з урахуванням сезонного коригування - 1,1%.

***

Показники чистих прямих іноземних інвестицій (ПІІ) у 2020 році в Україні найгірші за останні 20 років, у найкращому випадку країна не отримала приплив ПІІ у 2020 році, вважає партнер-засновник і головний виконавчий директор інвестиційної компанії Horizon Capital (Україна) Олена Кошарна.

Причина - пандемія COVID-19. Ще одна проблема на думку Олени Кошарної відсутність ефективної та незалежної судової влади.

Чистий відтік ПІІ за дев'ять місяців минулого року становить $400 млн.

Новини банківського сектору

Міністерство фінансів, Міжнародна фінансова корпорація (IFC) та Укргазбанк підписали кредитну угоду з можливістю конвертації коштів у статутний капітал банку.

Відповідне підписання угоди відбулося 25 січня за участю міністра фінансів Сергія Марченка, голови НБУ Кирила Шевченка, голови правління Укргазбанку Андрія Кравця, регіонального менеджера IFC по Україні, Білорусі і Молдові Джейсона Пеллмара.

За умовами угоди, IFC надасть Укргазбанку п'ятирічну позику на суму 30 млн євро з можливістю його конвертації в частку в акціонерному капіталі фінустанови в розмірі до 20%. Розмір частки в акціонерному капіталі буде визначено окремо.

Держава в особі Мінфіну володіє 94,9409% акцій фінустанови.

***

Банки очікують на поліпшення ключових показників кредитування в 2021 році, свідчить опитування Національного банку про умови банківського кредитування.

***

Банки, які порушують нормативи Національного банку України, дані НБУ.

Станом на 1 січня 2021 року норматив максимального розміру кредитного ризику на одного контрагента (норматив Н7, не більше 25%) порушували "Промінвестбанк" (55,93%), "Індустріалбанк" (73,23%), "Сбербанк" (50 , 92%), банк "Форвард" (25,71%) і неплатоспроможний "Місто банк" (44,10%).

Норматив максимального розміру кредитного ризику за операціями з пов'язаними з банком особами (норматив Н9, не більше 25%) порушували "Мегабанк" (28,9%), "Перший інвестиційний банк" (51,01%) і "Юнекс Банк "(28,20%).

Норматив ризику загальної довгої відкритої валютної позиції (норматив Л13-1, не більше 10%) порушували "Промінвестбанк" (84,87%), "Ощадбанк" (119,93%), "Приватбанк" (92,89%) і " Індустріалбанк "(10,46%).

Норматив ризику загальної короткої відкритої валютної позиції (норматив Л13-2, не більше 10%) порушував "Промінвестбанк" (77,8%) і "Місто Банк" (44,07%).

Норматив коефіцієнта покриття ліквідністю по всіх валютах (норматив LCRвв, не менше 100%) і норматив коефіцієнта покриття ліквідністю в іноземній валюті (норматив LCRів, не менше 100%) порушував визнаний НБУ неплатоспроможним "Місто Банк" з показником 0% по кожному.

Новини емітентів, акції яких представлені на місцевих біржах.

Мотор Січ

Група DCH Олександра Ярославського, яка разом із китайськими акціонерами ПАТ "Мотор Січ" (Запоріжжя) має намір провести позачергові збори акціонерів 31 січня, на присвяченому йому спеціальному сайті оголосила конкурсний відбір на керівні посади в ПАТ.

Зокрема, йдеться про директорів з розвитку та інвестицій, маркетингу і торгівлі, виробництва, з якості і сертифікації, із закупівель і логістики, з інфраструктури і будівництва, з економіки та фінансів, з корпоративних прав і правових питань, питань безпеки, соціального розвитку і зв'язків з громадськістю та з персоналу.

Пропонується подавати документи на конкурс до 21 березня, а сам відбір почати з 5 квітня цього року.

На цьому спеціальному сайті також розміщено відкритий лист власника Skyrizon Aircraft Holdings Limited Ван Цзина. Він стверджує, що з інвесторами з Китаю з 2015 року є акціонером "Мотор Січ", брав участь у зборах акціонерів і користувався правом голосу, а в 2016 році ці інвестори надали підприємству акціонерну позику під низький відсоток на $ 100 млн.

Цзин заявив про втрату довіри до менеджменту "Мотор Січ" і звинуватив його в порушенні прав акціонерів і перешкоджанні проведенню зборів з початку 2018 року, вважаючи, що причиною є отримання особистої вигоди.

Зі свого боку спочатку наглядова рада і рада директорів "Мотор Січ", а 15 січня і президент підприємства В'ячеслав Богуслаєв обвинуватили ініціаторів зборів у численних порушеннях закону і "спробі рейдерського захоплення" і заявили про намір відстоювати свої права, а також не допустити протизаконного втручання в діяльність підприємства.

***

Кабінет Міністрів вирішив залучити юристів для захисту інтересів України в судовому спорі з громадянами Китаю, які називають себе акціонерами "Мотор Січі".

Відповідне розпорядження було прийнято на засіданні уряду.

***

Мотор Січ проведе капітальний ремонт і модернізацію грузинських військових вертольотів Мі-8. Про це напередодні повідомило Міноборони Грузії.

Центренерго

Суд розблокував процес приватизації "Центренерго".

12 січня 2021 року рішенням Господарського суду Києва скасовано наказ Фонду державного майна (ФДМУ) від 13 грудня 2018 року, яким завершено приватизацію енергогенеруючої компанії "Центренерго" і вказано на необхідність завершення початих процедур, повідомлення суду.

Раніше Господарський суд Києва в рамках справи за позовом компанії "Укрдонінвест" повторно заборонив ФДМУ проводити приватизацію енергогенеруючої компанії "Центренерго".

Згідно з повідомленням, завершення процедури приватизації передбачає продаж державного пакету акцій компанії не менше, ніж за 5 984,992 млн гривень.

Такі заходи можуть запобігти зриву приватизації у 2021 році і дадуть державі можливість отримати від приватизації одного об'єкта до держбюджету близько половини річних надходжень.

"Розмір можливих надходжень від приватизації "Центренерго" в 10 разів перевищуватиме обсяг коштів, отриманих від приватизації у 2019 році (547 млн гривень) і у 20 разів - від приватизації у 2018 році (269 млн гривень)", - йдеться в повідомленні.

Коментар. До побудови очікувань стосовно можливої ринкової ціни "Центренерго". Однак, слід враховувати і фактичні фінансові компанії, в першу чергу прибутки та грошові потоки, які були, скажімо прямо, далеко не блискучими і можуть бути такими після продажу електроенергії виробленої в першому кварталі 2021 року за низькою ціною, про що вже згадувалось в одному з наших оглядів.

***

Фонд Держмайна України подасть апеляцію на рішення Господарського суду Києва, який скасував його наказ №1572 від 13 грудня 2018 року про визнання конкурсу з приватизації ПАТ "Центренерго" таким, що не відбувся, повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" у відомстві.

Госпсуд наприкінці минулого тижня повідомив про ухвалення такого рішення 12 січня 2021 року, але його текст поки що не внесено до бази Єдиного державного реєстру судових рішень.

***

Державне підприємство "Добропіллявугілля-видобуток" має намір домовитися з компанією "ДТЕК Добропіллявугілля" про повернення майна в державну власність за 397,9 млн гривень.

Про це свідчать дані в системі державних закупівель ProZorro передають Українські Новини.

"У зв'язку з технічною неможливістю виділення майна, яке належить ТОВ" ДТЕК Добропіллявугілля" зі складу цілісного майнового комплексу "Добропіллявугілля" … майно в кількості 13 986 одиниць на суму 397 888 493,00 гривень необхідно придбати "Добропіллявугілля-видобутку" шляхом укладення договору купівлі з ТОВ "ДТЕК Добропіллявугілля" і вважати його необхідним для вугледобувної діяльності "Добропіллявугілля-видобуток ", - йдеться у тендерній документації.

Термін дії договору купівлі-продажу - з 25 січня по 31 березня.

Коментар. Цю новину слід проаналізувати в контексті ціни акцій "Центренерго", враховуючи певні перспективи злиття "Центренерго" з вугільними активами (чи приєднання) в першу чергу "Добропіллявугілля".

***

"Центренерго" додатково включило в роботу 6 енергоблоків на своїх теплових електростанціях (ТЕС) і перевела їх на спалювання газу.

Коментар. До можливих змін ціни акцій "Центренерго". Ріст обсягів формально позитивний для ціни, але спалювання газу може привести до збитків, і скоріше є негативним для ціни акцій компанії.

«Донбасенерго»

Енергогенеруюча компанія "Донбасенерго" відмовилася від постачання вугілля марки "Г" на користь державного енергогенеруючого підприємства "Центренерго" в зв'язку з ремонтом енергоблоку №7 Слов'янської ТЕС, який триватиме до 65 днів, повідомлення "Донбасенерго".

17 січня "Донбасенерго" зупинила енергоблок №7 Слов'янської теплоелектростанції (ТЕС) після аварійної ситуації.

Зазначається, що до кінця січня "Донбасенерго" має намір відправити 25 тис. тонн вугілля марки "Г" "Центренерго".

Крім того, наразі "Донбасенерго" веде переговори з державною енергокомпанією щодо постачання вугілля марки "А".

Коментар. До можливих змін ціни акцій "Донбасенерго".

«Турбоатом»

Підприємства атомної енергетики просять уряд посприяти якнайшвидшому погашенню заборгованості перед національною атомною енергогенеруючою компанією "Енергоатом" задля врегулювання критичної ситуації в галузі, повідомлення Енергоатому.

Енергоатом і низка українських підприємств атомної енергетики звернулися з листами до прем'єр-міністра Дениса Шмигаля і тимчасового виконувача обов'язків міністра енергетики Юрія Вітренка про критичну ситуацію, яка склалася в атомній галузі.

Також ці листи до уряду підписали завод "Турбоатом" та низка інших промислових та проектних підприємств.

Генеральний директор «Турбоатому» Віктор Суботін зазначив, що підприємство змушене припиняти вкрай важливі для розвитку атомної галузі проекти.

Зазначається, що станом на 21 січня заборгованість Енергоатому перед Турбоатомом становить 745,9 млн гривень за умовами чинних договорів, а також 898,6 млн гривень за вже відвантажену продукцію.

В січні Національна енергетична компанія "Укренерго" підписала кредитні угоди з 3 державними банками на 10,25 млрд гривень для погашення заборгованості перед державним підприємством "Гарантований покупець".

Крім іншого Енергоатом спрямує отримані від державного підприємства "Гарантований покупець" кошти на погашення заборгованості перед постачальниками і компанією Westinghouse.

Раніше Енергоатом просив Господарський суд Києва стягнути з державного підприємства "Гарантований покупець" 4,512 млрд гривень заборгованості.

Коментар. В тому числі до оцінки фінансового становища «Турбоатому».

Крюківський вагонобудівний завод

ОП "Укрметалургпром" просить Мінекономіки не скорочувати терміни експлуатації вагонів, адже це призведе до серйозного дефіциту.

«Граничні строки спеціалізованих вантажних вагонів значно обмежуються. Це призведе до суттєвого скорочення їх кількості. З експлуатації буде виведено 1620 одиниць обкотишовозів, а це 34% доступного парку. Цей спеціалізований рухомий склад є гостродефіцитним. Важко поповнити баланс вагонів, що вибувають, через тривалий термін окупності та обмежений сегмент ринку, де такі вагони можуть бути використані», – сказано у відповідному листі.

Коментар. Ті чи інші дії в цій сфері мають в тому числі наслідки для фінансових показників та ціни акцій Крюківського вагонобудівного заводу.

Оператори газорозподільних мереж

За підсумками 2020 року заборгованість операторів газорозподільних мереж (ГРМ- міськ- та облгазів) перед Оператором газотранспортної системи (ОГТСУ) досягла 1,4 млрд грн, зрісши у грудні на 28,4%.

***

Верховна Рада у вівторок, 26 січня, заслухає прем'єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з тарифами і має намір заслухати керівництво Національної комісії держрегулювання енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) щодо ситуації з тарифами у сфері її відповідальності 26-29 січня.

Новини емітентів, акції яких торгуються на закордонних біржах та емітентів єврооблігацій з бізнесом переважно в Україні

"Кернел"

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) розглядає можливість своєї участі в розмірі до $ 80 млн в синдикованій відновлюваній кредитній лінії на загальну суму до $ 300 млн компанії "Кернел" для фінансування її потреб в оборотному капіталі.

Як повідомив ЄБРР у п'ятницю на своєму сайті, відповідний проект рада директорів має намір розглянути 25 лютого 2021 року.

Чистий борг компанії "Кернел" за підсумками 2020 ФР (закінчився в кінці червня-2020) зріс на 41% - до $ 980 млн. Компанія завершила 2020 фінансовий рік (ФР, липень-2019 - червень-2020) з чистим прибутком $ 123 млн, що на 31% менше, ніж у 2019 ФР. Її виручка зросла на 4% - до $ 4,11 млрд, EBITDA - на 28%, до $ 443 млн.

Показник EBITDA з перерахованого є найбільш адекватним для визначеності стійкості по боргу.

У 1-му півріччі (липень-грудень 2020) 2020/2021 маркетингового року (липень 2020 - червень 2021) холдинг "Кернел" збільшив продажі соняшникової олії (наливної та бутильованої) на 11% порівняно з аналогічним періодом 2019/2020 маркетингового року до 721,6 тис. тонн, повідомлення компанії.

За цей період переробка насіння соняшнику збільшилася на 5%, або на 84,19 тис. тонн, до 1,664 млн т.

Обсяги експорту зерна компанією з України в жовтні-грудні 2020/2021 м. р. зросли на 6% до 2,4 млн тонн, з яких 52% припадало на зерно від зовнішніх постачальників.

Компанія також збільшила обсяги перевалки в експортних терміналах на 41% до 2,4 млн тонн за рахунок збільшення перевалочної потужності нового експортного зернового терміналу в морському торговельному порту "Чорноморськ".

Водночас обсяги прийому силосів компанії у 1-му півріччі 2020/2021 порівняно з аналогічним періодом минулого року знизилися на 9% до 3,6 млн тонн, що відображає зниження врожайності сільськогосподарського бізнесу холдингу в поточному сезоні.

В 2019/2020 маркетинговому році "Кернел" скоротив продажі соняшникової олії (в тому числі наливної та бутильованої) на 6%, або на 101,4 тис. тонн, до 1,518 млн тонн порівняно з 2018/2019 маркетинговим роком.

Компанія має земельний банк у розмірі понад 600 тис. га - в 2017 році "Кернел" поглинув "Українські аграрні інвестиції" і завершив реалізацію стратегії зі збільшення земельного банку.

Коментар. До оцінки справедливої ціни акцій холдингу, надійності його боргових паперів.

Миронівський хлібопродукт та інші агрохолдинги

У 2020 році порівняно з 2019 роком виробництво м'яса скоротилося на 1,1%, або на 39,3 тис. тонн і становило 3 454,3 тис. тонн, Державна служба статистики.

У грудні 2020 року порівняно з груднем 2019 року виробництво м'яса скоротилося на 2,7% і становило 434,1 тис. тонн.

***

У 2020 році порівняно з 2019 роком виробництво яєць зменшилось на 2,9%, або на 482,7 млн штук, до 16 194,8 млн штук.

У грудні 2020 року порівняно з груднем 2019 року виробництво яєць зменшилось на 11,6%, або на 135 млн штук до 1 031,5 млн штук.

***

У 2020 році порівняно з 2019 роком виробництво молока зменшилось на 4,2%, або на 408,3 тис. тонн, до 9 254,9 тис. тонн.

У грудні 2020 року порівняно з груднем 2019 року виробництво молока зменшилось на 5,3% до 583,9 тис. тонн.

***

Коментар. Все це до оцінки акцій українських агроходингів та підтвердження макроекономічних оцінок.

"Інтерпайп"

У 2020 році порівняно з 2019 роком трубно-колісний холдинг "Інтерпайп" (Дніпро) скоротив продажі трубної і колісної продукції на 17% до 662,4 тис. тонн.

Продажі трубної продукції впали на 21% порівняно з 2019 роком і становили 469,9 тис. тонн у результаті падіння попиту на труби для видобутку нафти і газу.

Продажі залізничної продукції - коліс, бандажів, осей і колісних пар - в 2020 році скоротилися на 5,4% порівняно з 2019 роком до 192,4 тис. тонн.

***

Антидемпінгове мито на ввезення на територію Євразійського економічного союзу (ЄАЕС) залізничних коліс з України припинить дію з 22 січня. Про це повідомив міністр з торгівлі Євразійської економічної комісії (ЄЕК) Андрій Слєпньов, передає Інтерфакс-Україна.

Галузеві новини

У 2020 експорт сталевих напівфабрикатів в грошовому вираженні зменшився на 3,4% до $2,8 млрд, плоского прокату зменшився на 16,3% до $2,2 млрд, довгомірного прокату зменшився на 26,1% до $1,1 млрд, повідомляє Державна фіскальна служба. (Відповідно – мінус 0,10, 0,43 та 0,39 млрд доларів).

У 2020 році порівняно з 2019 роком експорт залізної руди в грошовому вираженні зріс на 24,7%, або на 0,84 млрд доларів США до 4,24 млрд доларів.

У 2020 році порівняно з 2019 роком експорт сталевих труб в грошовому вираженні зменшився на 22,2%, або на 0,15 млрд доларів, до 0,52 млрд.

У грудні 2020 року порівняно з груднем 2019 року в грошовому вираженні експорт сталевих напівфабрикатів збільшився на 42%, або на 74 млн доларів до 250 млн., експорт плоского прокату збільшився на 85%, або на 97 млн доларів, до 212 млн, експорт довгомірного прокату зменшився на 4%, або на 4 млн доларів до 107 млн доларів.

У грудні 2020 року порівняно з груднем 2019 року експорт залізної руди зріс у 2,4 рази або на 312 млн доларів до 529 млн.

Найбільші поставки залізної руди в грудні були до Китаю (260 млн доларів).

Коментар. Окрім іншого важливо для курсу гривні, а для аналітиків, для виділення основного чи одного з основних факторів укріплення та/чи стабільності курсу гривні по відношенню до твердих валют.

***

Запаси вугілля на складах українських теплових електростанцій станом на 25 січня склали 455 тис. тонн, що є історичним мінімумом, і не гарантують енергетичну безпеку країни, констатував директор з управління ОЕС України - головний диспетчер НЕК "Укренерго" Віталій Зайченко на засіданні НКРЕКП у понеділок.

Світові фінансові та економічні новини.

Значимих світових новин для фінансових ринків небагато, чи взагалі немає.

Сенат США затвердив запропоновану американським президентом Джо Байденом кандидатуру Джанет Єллен на пост міністра фінансів.

***

Пандемія COVID-19 спровокувала найсерйозніший економічний спад із часів Другої світової війни, заявив глава КНР Сі Цзіньпін на Всесвітньому економічному форумі.

Низка віртуальних он-лайн сесій Всесвітнього економічного форуму (ВЕФ), під час яких виступлять лідери низки найбільших держав і керівники ключових міжнародних організацій, стартувала в понеділок. Цього року "фізичну" річну зустріч вирішено провести пізніше 25-28 травня у Сінгапурі.

 

ПОВЕРТАЮЧИСЬ ДО МІСЦЕВОГО РИНКУ АКЦІЙ

Сьогодні є підстави очікувати як росту індексу Української біржі, так і зниження. Перше, видається більш імовірним.

 

-----------

вул. Сагайдачного, 25-Б, 3 поверх, тел.: 044 390 57 60

Звертаємо Вашу увагу на те, що ця інформація є власністю ТОВ «КІНТО, Лтд» та відображає бачення ситуації на фондових ринках фахівцями компанії. ТОВ «КІНТО, Лтд» не надає жодних гарантій стосовно реалізації прогнозів та рекомендацій, викладених у цьому документі, та не бере на себе відповідальності за будь-які можливі наслідки використання цієї інформації, включаючи фінансові втрати, але не обмежуючись ними. Наведену інформацію в жодному разі не можна розглядати як рекомендацію на купівлю чи продаж цінних паперів, вона призначена лише для Вашого використання. Цю інформацію ТОВ «КІНТО, Лтд» надає за власний кошт, тому ця інформація в повному обсязі та в усіх частинах є об’єктом власності, володіння, користування та розпорядження ТОВ «КІНТО, Лтд».

----------
УВАГА!
  АРІФРУ може не розділяти оціночних суджень авторів оглядів і прогнозів, не надає жодних гарантій реалізації прогнозів та рекомендацій, викладених у цьому документі, і не бере на себе відповідальності за будь-які можливі наслідки використання цієї інформації, включаючи фінансові втрати, але не обмежуючись ними. Наведену інформацію в жодному разі не можна розглядати як рекомендацію на купівлю чи продаж цінних паперів.


Теги: | Акції |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.