Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Огляд ринку акцій станом на 26 травня 2021 року


27.05.2021 17:28

Огляд ринку акцій від компанії КІНТО станом на 26.05.2021

 

 

Для місцевих учасників фінансового ринку ключова інформація наступна.

  • Гривня дуже повільно укріплюється по відношенню до долара США.
  • На ринку ОВДП все спокійно, первинні аукціони проходять без зміни дохідності; на вторинному - також без змін дохідності.
  • Ціни облігацій зовнішньої позики ростуть, дохідність падає. Дохідність ОЗДА сьогодні зранку на дальньому кінці складає 6,73% (Дивись Рисунок в кінці цього огляду).
  • Все це через дуже спокійну ситуацію на ринку боргу США і відсутності інших значимих з цих позицій фінансових та економічних новин (і політичних).
  • Ринок акцій США не зростає в першу чергу через високі ціни акцій, а також через побоювання інфляції і росту дохідностей боргових паперів. ВАЖЛИВО для учасників ринків акцій, що індекс S&P 500 майже досяг консенсусного прогнозу стратегів та аналітиків по ринку акцій на кінець поточного року. Тож зараз умовно «рости йому нікуди» і це дуже сильно (принципово) заважає росту цін акцій на інших ринках акцій.
  • Пройшли збори акціонерів «Укрнафти», на яких був розподілений прибуток 2018 та 2020 років. Через це ціна акцій суттєво зросла. Про це окремо в окремому спеціальному розділі в кінці огляду місцевого ринку акцій.
  • Опублікована квартальна звітність МХП за перший квартал 2021 року. Звітність очікувано слаба. В наступні квартали буде помітно краща. Ціна акцій МХП стабілізувалась та намітилось її зростання. (Детальніша інформація в цьому огляді окремо після інформації по «Укрнафті»)
  • Опублікована інформація по дивідендам «Турбоатому», протокол зборів акціонерів та звітність «Турбоатому» за перший квартал 2021 року. Виплата дивідендів підприємства за 2019, 2020 роки 0,64 гривні на акцію поки що заблокована рішенням суду за позовом акціонера-компанії асоційованої з «Силовими машинами» Олексія Мордашова, Росія, які вимагають виплат дивідендів і викупу пакету у них акцій «Турбоатому» 5,59% по ціні акції 8,21 гривні за папір. Збори через рішення суду не прийняли рішення про додаткову виплату дивідендів за 2018 рік в сумі 0,72 гривні на акцію. (Короткий коментар по фінансовим показникам підприємства в 1 кв. 2021 в огляді)

Огляд змістовно починається з короткого ілюстрованого таблицями та графіками опису того, що на минулому тижні відбулось в сегменті акцій на місцевих біржах (та й частково на світових біржах).

 

ФІНАНСОВІ РИНКИ

Ринок акцій України.

Спершу огляд динаміки ринку місцевих акцій за минулий тиждень.

Результати торгів акціями в Україні на минулому тижні, закінчуючи цим понеділком, відображені на Рис. 1-5. Дані включають і порівняння з міжнародними ринками акцій (Рис. 1), і динаміку цін окремих «індексних» паперів, і обсяги торгів на Українській біржі.

 

Зміна українських та світових фондових індексів за тиждень, два тижні, місяць та з початку року.

Значення, поряд маленькі графіки

 

 

Зміна цін окремих «індексних» паперів, і обсяги торгів на біржі ПФТС за минулий тиждень та обсяги торгів на УБ за минулі чотири тижні

 

 

Графік зміни цін українських індексних акцій на Українській біржі з початку року

 

Практично всю зміну індексу Української біржі в останній тиждень диктували акції «Укрнафти». І це «гаряча» тема. Тому наведемо коротко певні міркування стосовно «Укрнафти».

Короткий аналіз стосовно ціни акцій «Укрнафти».

Перше до відома.

Рішенням зборів акціонерів були розподілені (затверджені) дивіденди за 2018 рік в розмірі 35,62 грн. на одну акцію. 2019 рік був збитковим, тож дивідендів за цей рік не нараховують. Стосовно прибутку 2020 року рішення прийняте наступне. «Оскільки Товариством не прийнято рішення про виплату дивідендів до 1 травня 2021 року, дивіденди не нараховувати, прибуток розподілити відповідно до вимог статті 21 Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік».

Згідно з останнім рішенням акціонерам, в тому числі і міноритарним, належить 90% прибутку компанії за 2020 рік, тобто 70,86 гривень на акцію. Ці суми акціонером мають бути виплачені до 1 липня 2021 року. Такий закон. Очевидно, що це не дивіденди, а розподіл частини прибутку. Тож порядок її виплати слід уточнювати або ж просто очікувати надходження коштів. В Законі також нічого не сказано про дату, на яку варто бути чи було бути акціонером, щоб мати право на цю виплату. Дуже і дуже сумнівно, що придбавши зараз ці папери це право на виплату виникає чи виникне. Мабуть ця дата вже минула.

Оскільки рішення Наглядової Ради про дати складання переліку дивідендів акціонерів для за 2018 рік, наскільки відомо, поки не має, поточна ціна акцій «Укрнафти», скоріше за все включає дивіденди за 2018 рік і не включає виплату частину прибутку за 2020 рік.

Зрозуміло, що по цій частині є все ж питання.

Однак, ціна компанії зросла після зборів більше ніж на суму дивіденду за 2018 рік (а вона зростала і до зборів), тож виникає питання, яка справедлива ціна паперів без дивідендів. (Зрозуміло чому більше рішення про розподіл прибутку за 2020 рік чекали не всі, за 20218 рік також були сумніви).

Справедлива ціна паперів без дивідендів. Питання не «шаблонне», оскільки тут чимало складових.

Ціна цих акцій складається 1) з вартості самого бізнесу компанії з його додатковими складовими, а саме виводом коштів з компанії та ще й 2) численних зобов’язань а) компанії, б) перед компанією та в) додаткових активів компанії.

Серед них:

  1. Зобов’язання поставити газ по якому здійснено передоплату. (Зараз враховується в пасивах на суму близько 13,7 млрд. грн.). (це мінус до вартості)
  2. Зобов’язання перед «Укрнафтою» ряду компаній погасити великі борги по дуже великій дебіторській заборгованості попереднього періоду – мирова угода.
  3. Штраф АМКУ накладений «Укрнафту» на у сумі 2,37 млрд гривень, який компаній буде оспорювати в суді.
  4. Актив у вигляді нереалізованого природного газу старого видобутку в обсязі майже 9 млрд. кубічних метрів, який не був оплачений, і за який компанія хоче отримати дуже велику суму, але невідомо яку точно. Є проблема, що актив може бути не визнаний у великій сумі.

Що стосується оцінки акцій, то ціна акцій «Укрнафти» спочатку в період 2003-201 більше орієнтувалась за ціну акцій визначену «по «Лукойлу»» з певним дисконтом, а потім, після виникнення проблем, на в рази меншу ціни акцій «по «Башнефті», Рис. 6 та Рис. 8.

Це за виключенням незрозумілого ажіотажного сплеску 100 доларів за папір в 2007 року і сплеску до 100 доларів на бажанні бізнесмена Коломойського за погодженням з міністром Бойко зробити IPO об’єднаної компанії (плюс «Укртатнафта» + мережі АЗС) на іноземній біржі і додавання ним до ціни бізнесу компанії ще й вартості формально нереалізованого (але вже спаленого споживачами) природного газу по ринковим цінам імпорту в Україну.

Проте з компанії виводили кошти і з якогось моменту в зовсім великих сумах, а ще раніше в 2012 нереалізований газ по ціні сильно вищій за собівартість перестали зараховувати до складу активів для оцінки. І через це акції компанії дуже сильно впали в ціні до рівня визначеного «по «Башнефті». Ввільний грошовий потік компанії майже «обнулився», якщо не брати 2015 року, і тому став гіршим за грошовий потік «Башнефті», Рис. 10, 11, інші Рисунки.

Вивід коштів (це назва умовна) робився по трьом каналам:

  • Ціновий.
  • Через дебіторську заборгованість.
  • Державою через сплату «Укрнафтою» пені по податковій заборгованості. (Заборгованість виникла внаслідок великих ставок ренти на видобуток вуглеводнів в період низьких цін 2014-2015).

Останній чинник зник в кінці 2020 року після погашення боргу «Укрнафти» з пенею внаслідок «газової операції».

Ціновий канали виводу коштів існує і офіційно. «Укрнафта» допомагає толінгом фінансово дуже проблемній «Укртатнафті» (краще про це подивитись в офіційному звіті останньої за 2019 рік на її сайті), а потім почитати і в звіті самої «Укрнафти». Взагалі це звичайна схема для нафтогазових компаній і не тільки (Щоправда, не для «Метінвесту» для його netback) Та чи цим все обмежується і обмежиться?

По дебіторській заборгованості і пов’язаному з цим іншому (розрахуй та дивись звіт компанії) теж існує питання.

Тож для тих, хто оцінює акції компанії, як бачимо, питання оцінки акцій «Укрнафти» дуже і дуже непросте.

 

 

 

 

 

 

 

МХП

МХП опублікував дані за перший квартал 2021 року.

Ключові фінансові показники МХП за квартал:

  • Приведена EBITDA (за виключенням ефекту IFRS 16) порівняно з аналогічним періодом минулого року знизилась до US$ 57 млн з US$ 90 млн.
  • Приведена EBITDA маржа (за виключенням ефекту IFRS 16) знизилася з 20% до 13%;
  • Операційний прибуток знизився на 66% та склав US$ 16 млн в порівнянні з аналогічним періодом минулого року; маржа операційного прибутку склала 4%.
  • Операційний прибуток знизився на 66% та склав US$ 16 млн в порівнянні з аналогічним періодом минулого року; маржа операційного прибутку склала 4%.
  • Чистий збиток до курсової різниці за I кв. 2021 р. склав US$ 19 млн., порівняно з US$ 8 млн прибутку за I кв. 2020 р.
  • Чистий прибуток склав US$ 1 млн, у порівнянні зі збитком у US$ 174 млн у І кв 2020 р., в тому числі US$ 20 млн не грошового прибутку від курсових різниць, порівняно зі збитком у US$ 182 млн у І кв. 2020 р.
  • Виручка склала US$ 447 млн і збільшилась на 1% порівняно з аналогічним періодом минулого року (I

кв. 2020 р.: US$ 443 млн)

  • Експортна виручка склала US$ 217 млн, що становить 49% від загальної виручки (І кв. 2020: US$ 237 млн, що становить 53% від загальної виручки)

28 квітня 2021 року на Щорічних зборах акціонерів було затверджено виплату дивідендів у розмірі US$ 0,2803 на 1 акцію, що еквівалентно US$ 30 млн, які будуть виплачені акціонерам Компанії згідно реєстру станом на 7 травня 2021 року.

ПРОГНОЗ

Після складного першого кварталу, в якому значно зросла собівартість курятини, на яку (як і очікувалося) несприятливо вплинули більш високі ціни на зерно і комбікорм, собівартість могла лише частково компенсуватися підвищенням цін на курятину. Ми очікуємо тенденції до поліпшення, які більш сприятливо позначаться на нашому бізнесі в найближчі кілька місяців. У сегменті птахівництва очікується, собівартість виробництва залишиться помірною, в той час як у другому кварталі ціни продовжать зростати як на внутрішньому, так і на міжнародному ринках і, як очікується, залишаться високими до кінця року. Не дивлячись на незвичайну волатильність цін на зерно останнім часом, ціни істотно зростали з другого півріччя 2020 року, і в даний час очікується, що ця тенденція до зростання збережеться. До теперішнього часу умови зростання були обнадійливими, тож, якщо не повторяться несприятливі погодні умови, що спостерігалися влітку 2020 року, врожайність сільськогосподарських культур може повернутися, принаймні, до історичних норм. Загалом, поки ще занадто рано говорити про прогноз, результати якого будуть досягнуті до кінця року. Однак, ми дивимось на прогноз оптимістично і таким чином плануємо реалізувати наші поточні очікування на 2021 рік.

Частка МХП в експорті курятини з України склала 87% (пишуть - необхідно перевірити)

Коментар. Результати кварталу доволі негативні. Ціна акцій компанії вчора на закритті склала 4,78 долара за акцію. Вона мало змінилась учора. З 14 лютого, коли надійшла перша пропозиція придбати акції МХП їх ціна знизилась на 20% (усереднена по кільком закриттям ціна цих паперів тоді була близько 6,0 доларів за акцію).

***

В кінці квітня (повідомлення від 30.04.2021) міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings підтвердило довгостроковий рейтинг дефолту емітента (РДЕ) агрохолдингу "МХП" в іноземній і національній валютах на рівні "B +" зі стабільним прогнозом.

"Довгостроковий РДЕ MHP SE в національній валюті на рівні" B + "відображає зростаючу частку отриманого за межами країни прибутку, а також сильний бізнес-профіль" МХП "з розумним масштабом і вертикальною інтеграцією, що призводить до високої операційної прибутковості", - зазначено в повідомленні Fitch.

Воно зазначає, що РДЕ в іноземній валюті на рівні "B +" підтримується високим коефіцієнтом обслуговування боргу в твердій валюті.

"Підтвердження відображає наші очікування відновлення EBITDA завдяки зростанню цін на м'ясо птиці після істотного падіння в 2-му півріччі 2019 року і 2020-й році. Разом з очікуваним "відскоком" прибутку в сегменті рослинництва, що сильно постраждав в 2020 році через несприятливі погодні умови в Україні, це повинно привести до скорочення частки позикових коштів у 2021-2022 роках", - відзначили в Fitch.

Агентство очікує зростання рентабельності по EBITDA до 17,2% в 2021 році в порівнянні з історичним мінімумом в 15,6% в 2020 році, вказуючи, що поступове відновлення цін на птицю, що спостерігалося в 1-му кварталі 2021 року може не повністю перекрити почався в 4-му кварталі 2020 року зростання цін на корми. Fitch очікує збільшення рентабельності по EBITDA в 2022-2024 роках до діапазону 18,5% -19,6% за рахунок подальшого зростання цін на м'ясо птиці поряд зі збільшенням обсягів експорту після очікуваного відновлення попиту в сегменті HoReCa.

За даними агентства, пандемія Covid-19 і зниження прибутковості в сегменті птахівництва означає, що MHP найближчим часом не продовжить розширення Вінницького птахівничого комплексу. При цьому очікувані капіталовкладення агрохолдингу в 2021-2022 роках будуть підтримуватися на рівні 6,5-7,5% від виручки. Спочатку в плани проекту входило збільшення щорічних птахівницьких потужностей "МХП" з 730 тис. тонн до 840 тис. тонн м'яса.

"МХП має боргові зобов'язання ($ 36 млн доларів США на кінець 2020 року порівняно з $ 23 млн роком раніше) з податкових спорів з владою України. Хоча ця подія все ще відносно невелика в порівнянні з доступними грошовими ресурсами, це може збільшити майбутній відтік готівки і затримати скорочення частки позикових коштів ", - відзначило агентство.

Fitch очікує уповільнення темпів зростання експортних продажів м'яса птиці в 2021-2022 роках, так як виробничі потужності компанії вже завантажені майже на 100%. При цьому в 2021 році прогнозується зростання виробництва на 10% Perutnina Ptuj - активу компанії в Словенії.

Агентство уточнило, що "МХП" має сильний діловий і фінансовий профіль, відповідний рейтинговою категорією "BB", але операційне середовище в Україні обмежує його довгостроковий РДЕ.

Цитата: «Порушення ковенантів обмежує подальшу заборгованість. Ми очікуємо, що MHP продовжить перевищувати свій договір про запозичення єврооблігацій у розмірі 3x чистого боргу до EBITDA протягом наступних двох років (2020: 3,66x). Ми сподіваємось, це матиме обмежений вплив на діяльність компанії, також завдяки дозволеній заборгованості до 95 мільйонів доларів США для загальних потреб та 35 мільйонів доларів США для капіталовкладень. Тим не менше, порушення фактично обмежить розмір дивідендів максимум до 30 мільйонів доларів США, і, на наш погляд, придбання, що фінансується за боргом. Більше того, наші прогнози показують, що MHP не потребуватиме додаткового фінансування принаймні до 2023 року».

Цитата: «Зменшення боргового навантаження очікуване в 2021-22 рр .: Ми підрахували, що збільшення EBITDA разом зі стриманими капіталовкладами та дивідендами дозволить MHP зменшити свої кошти від валового кредитного плеча від операцій (FFO) до 4,7x у 2021 році та 4,2x у 2020 році з 5,2x наприкінці - 2020 р., Відновлення запасу під негативною чутливістю Fitch 4,5x. Це передбачає постійний дисциплінований підхід MHP до злиття та поглинання перед основними строками погашення заборгованості за контрактом у 2024 році, без істотних придбань за рахунок боргу та інвестицій у нові об'єкти за межами України».

Цитата. «Продовження невідповідності валют: Невідповідність валют продовжує тиснути на кредитний профіль МХП, оскільки борг у кінці 2020 року становив 1,5 млрд. доларів США, переважно деномінований у доларах США та євро, тоді як внутрішні операції все ще становили значну частину доходу».

Цитата. «Проблеми, пов’язані з управлінням: Fitch переглянуло показник відповідності структури групи на „4” з „3”, що відображає нову практику відтоку позик пов’язаних сторін, яка розпочалася у 2019 році та триває у 2020 році. Такі відтоки грошових коштів, щодо яких Fitch має обмежену видимість, може вплинути на фінансовий профіль компанії, якщо вони будуть збережені або збільшені, особливо у поєднанні з іншими негативними зрушеннями в операційній діяльності групи. Це сигнал про послаблення практики управління в бізнесі, який історично демонстрував високі стандарти управління в Україні».

Fitch спрогнозував ріст виручки агрохолдингу в середньому на 1,6% протягом наступних чотирьох років, зростання рентабельності продажів до 19,6% до 2024 фінансовому році (ФР), зростання капітальних витрат протягом наступних чотирьох років на 18,1% - до $ 150 млн на рік.

Також рейтингове агентство очікує виплату "МХП" дивідендів в розмірі $ 30 в рік в 2021-2022 ФР зі збільшенням до $ 100 млн США в 2023-2024 ФР.

https://www.fitchratings.com/research/corporate-finance/fitch-affirms-mhp-at-b-stable-outlook-30-04-2021

Коментар. Дуже хороші дані для оцінки вартості 1 акції МХП в короткій і більш дальній перспективі, брутто дохідності з урахуванням дивідендів (без урахування витрат на зберігання акцій, їх придбання тощо).

 

 

 

 

Турбоатом

Опублікована фінансова звітність «Турбоатому» за перший квартал 2021 року.

Підприємство отримало символічний чистий прибуток у 0,8 млн. грн. порівняно зі 191 млн. грн. прибутку у першому кварталі 2020 року. Операційний прибуток знизився до 10 млн. грн.. з 34 млн. грн.. у відповідному кварталі 2020 року. В попередньому кварталі, 4-ому кварталі 2020 операційний прибуток склав 12 млн. грн., а чистий прибуток – 19 млн. грн. (однак через певні інші статті). Тобто є невелике зниження і квартал до кварталу.

Чистий дохід  «Турбоатому» за цей період на рівні минулого року – 331 млн. грн.

Кредити банків, які є короткостроковими скоротились на 156 млн. грн. до 336 млн. Однак, як слідує зі звіту про рух грошових коштів чистий рух грошових коштів в кварталі у підприємства був негативний – 70 млн. грн.. і підприємство погашало кредити з невідомих «інших надходжень» в сумі 133 млн. грн. (природу слід уточнити) та коштів на рахунку. На 31.12.2020 сума таких коштів була значна. Тобто саме підприємство начебто кошти не заробляло.

 

 

 

 

 

 

-----------

вул. Сагайдачного, 25-Б, 3 поверх, тел.: 044 390 57 60

Звертаємо Вашу увагу на те, що ця інформація є власністю ТОВ «КІНТО, Лтд» та відображає бачення ситуації на фондових ринках фахівцями компанії. ТОВ «КІНТО, Лтд» не надає жодних гарантій стосовно реалізації прогнозів та рекомендацій, викладених у цьому документі, та не бере на себе відповідальності за будь-які можливі наслідки використання цієї інформації, включаючи фінансові втрати, але не обмежуючись ними. Наведену інформацію в жодному разі не можна розглядати як рекомендацію на купівлю чи продаж цінних паперів, вона призначена лише для Вашого використання. Цю інформацію ТОВ «КІНТО, Лтд» надає за власний кошт, тому ця інформація в повному обсязі та в усіх частинах є об’єктом власності, володіння, користування та розпорядження ТОВ «КІНТО, Лтд».
----------
УВАГА!
  АРІФРУ може не розділяти оціночних суджень авторів оглядів і прогнозів, не надає жодних гарантій реалізації прогнозів та рекомендацій, викладених у цьому документі, і не бере на себе відповідальності за будь-які можливі наслідки використання цієї інформації, включаючи фінансові втрати, але не обмежуючись ними. Наведену інформацію в жодному разі не можна розглядати як рекомендацію на купівлю чи продаж цінних паперів.


Теги: | Акції |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.