Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Огляд ринку акцій станом на 2 вересня 2021 року


02.09.2021 17:17

Огляд ринку акцій від компанії КІНТО станом на 2.09.2021

 

 

Важливими для учасників українського фінансового ринку є нові за останні дні та тижні свідоцтва покращення фінансової стабільності в Україні. Це в тому числі зростання (тимчасове до великих погашень зовнішнього боргу у вересні) валових та чистих міжнародних резервів Національного банку, відповідно до 9 місячного максимуму у 31,5 мільярдів доларів США та історичного максимуму у більше 18,5 мільярдів доларів США. Тимчасово (до великих вересневих погашень Україною державних зовнішніх боргів) міжнародні резерви Національного банку (валові) досягли 100% мінімально необхідного рівня за композитним критерієм МВФ.

Згадаємо, що 6 серпня 2021 міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings підтвердило суверенний рейтинг України (IDR) на рівні «В», покращивши при цьому прогноз до «позитивного». Очікуємо рішення рейтингового агентства S&P в результаті перегляду суверенного рейтингу 10 вересня. Для історично фінансово нестабільної України та при низькому рівні кредитного рейтингу країни фінансова стабільність і все що суттєвим чином на неї впливає – це перше, на що необхідно звертати пильну увагу учасникам місцевого фінансового ринку.

Разом з тим, графік погашення зовнішніх державних боргів залишається для України напруженим з великим обсягом платежів у вересні і до кінця року. Всього з урахуванням внутрішнього боргу (валютні ОВДП) до кінця року необхідно заплатити за державним боргом у валюті 4,9 мільярдів доларів США. Перший крупний платіж за зовнішнім боргом у 1,3 мільярди держава має зробити вже в перших числах вересня. Тож співробітництво з МВФ та ЄС залишаються важливими чинником фінансової стабільності в Україні, особливо на фоні слабких залучень Мінфіну за зовнішнім боргом – поки лише третина планових залучень в цілому на рік і навіть внутрішнім боргом – поки лише половина запланованої на рік суми за перших вісім місяців.

Учасникам місцевого ринку акцій варто звернути увагу на наступні новини.

  • Інформацію Міністерства енергетики про необхідність закупівлі по імпорту 3,5 мільйонів тонн вугілля. Це, разом з інформацією про доволі хороші поточні ціни на ринку електроенергії України, дає хороші сподівання на покращення фінансових показників «Центренерго» до кінця року.
  • Кабінет Міністрів схвалив реорганізацію акціонерного товариства "Електроважмаш" шляхом приєднання до "Турбоатому" 26 серпня напередодні зборів акціонерів "Турбоатому" з цього питання. Чистий збиток ДП "Електроважмаш" за 2020 рік становив 451 млн грн. Оголошені на 28 вересня 2021 року нові збори акціонерів АТ "Турбоатом" мають тепер затвердити умови конвертації акцій акціонерного товариства «Завод «Електроважмаш» в акції "Турбоатому" та прийняти рішення про додатковий випуск акцій "Турбоатому" для цих цілей. Окремим крупним акціонерам "Турбоатому" по їх офіційному запиту ФДМУ надіслав великий на 98 сторінках звіт про оцінку акцій виробника турбін у 1,95 гривні.
  • «Донбасенерго» повідомило про скликання позачергових загальних зборів на 20 вересня 2021 року з пунктом про ініціювання процедури санації ПАТ «Донбасенерго» до відкриття провадження у справі про банкрутство. Збори ПАТ «Донбасенерго» зі схожим порядком денним 16 серпня 2021 року не відбулись.
  • Kernel Holding S.A. (Люксембург), холдингова компанія агропромислової групи "Кернел", на позачергових зборах акціонерів які відбулися 30 серпня, прийняла рішення викупити протягом двох років до 19,2 млн своїх акцій (а це майже 23% всіх акцій в обігу) на загальну суму $ 250 млн. При цьому ціна викупу акцій повинна бути не нижче PLN50 і не вище PLN65.
  • Згідно з рішенням РНБО Кабінет Міністрів спільно з Фондом держмайна України до 31 серпня мають виключити з переліку об'єктів великої приватизації та переліку об'єктів малої приватизації пакети акцій операторів систем розподілу електричної енергії (обленерго), що належать державі, із подальшою передачею їх в управління Міністерства енергетики.

З точки зору світових фінансових та економічних новин учасникам ринку варто звернути увагу на можливість оголошення про початок зменшення викупу облігацій з ринку центробанками і США, і об’єднаної Європи, ФРС і ЄЦБ. Судячи з недавніх висловлювань керівників цих центробанків про це може бути заявлено вже у вересні. Для учасників фінансових ринків, стосовно ЄЦБ – це абсолютно нова інформація. В значній мірі рішення ФРС США буде залежати від даних з чергового місячного звіту по праці, який буде опублікований цієї п’ятниці.

Загалом попередні (так звані «блискавичні» чи «миттєві») звіти по індексам менеджерів закупівлі, PMI, натякають на те, що темпи зростання світової економіки ще більше уповільнилися в серпні, позначивши другий квартал 2021 як пік світового економічного зростання після пандемії.

І перший і другий чинник разом з традиційним сезонним зниженням ринків акцій у вересні спонукає будувати обережні очікування відносно динаміки світових фондових індексів саме на поточний місяць.

Більше про це у блоці новин, який йде за оглядом фінансових ринків. Блок новин варто учасникам ринку хоча б передивитись швидким поглядом, щоб прийняти правильні інвестиційні рішення.

Також учасникам ринку варто звернути увагу і на ринкову інформацію, а саме:

  • початок і доволі різкий сезонної девальвації гривні;
  • певне зростання дохідності гривневих ОВДП на «дальньому кінці» на останніх первинних аукціонах Мінфіну при поки стабільності і навіть певному зниженні дохідності ОЗДП і стабільності дохідності ОВДП на вторинному ринку;
  • продовження в серпні хорошого росту на світових ринках акцій і доволі значний недавній ціновий ріст на ринку акцій сусідніх з Україною країн.

В цьому зв’язку варто згадати про можливість підвищення облікової ставки НБУ незабаром на вересневому засіданні відповідного Комітету українського центробанку.

 

ФІНАНСОВІ РИНКИ

 

Ринок акцій України.

Спершу огляд динаміки ринку місцевих акцій за минулий тиждень.

Результати торгів акціями в Україні на минулому тижні, закінчуючи цим понеділком, 30.08.2021, відображені на Рис. 1-4. На рисунках є динаміка цін окремих «індексних» пайових паперів, і обсяги торгів на Українській біржі.

 

Зміна українських та світових фондових індексів за тиждень до понеділка 30.08.2021 включно, за два тижні, за місяць та з початку року.  Значення, поряд маленькі графіки.

 

 

 

 

 

Ринок облігацій України та світу.

 

Ціни українських державних євробондів і їх дохідності за останній місяць мало змінювались. Дохідності ОЗДП протягом останнього місяця навіть дещо знизились, а їх ціни зросли, Рис. 5.

Цьому сприяла відносна стабільність на світових ринках боргових фінансових інструментів та підтвердження міжнародним рейтинговим агентством Fitch кредитного рейтингу України на рівні «В» з покращенням при цьому прогнозу до «позитивного». А також опосередковано і зростання фондових індексів країн, які розвиваються, про що детальніше в одному з наступних розділів.

На світових ринках облігацій по великому рахунку нічого не змінюється. Хоча і було певне зростання дохідності державних боргових паперів США і Німеччини. Дохідності державних облігацій США, які в середині липня на та на початку серпня знижувались (десятирічних до відмітки 1,15% в мінімумі) через, як писали коментатори, перестороги стосовно того, що темп відновлення світової економіки і зокрема економіки США сповільнюється, підросли несильно, Рис. 6.

Звичайно, всі очікують початку скорочення викупу боргових паперів центробанками з ринку, в першу чергу зі сторони ФРС США. Проте, поки про радикальний ріст дохідності боргових паперів розвинутих країн поки не йдеться. До цього ще далеко.

Що стосується внутрішнього боргового ринку України, то на останніх первинних аукціонах цього вівторка дохідності гривневих ОВДП на «дальньому кінці» трохи підросли, в межах 0,10-0,16%. Але на вторинному ринку поки без змін, Рис. 7.

Хоча всі очікують росту облікової ставки НБУ, імовірно саме ця подія мало вплине на дохідності ОВДП. А от дуже значне невиконання планів по державним запозиченням (про це більше в блоці новин) та певна сезонна девальвація гривні можуть привести до якогось росту, хоча й невеликого дохідності цих паперів. Так само може вплинути і наступний невеликий ріст дохідності державних облігацій розвинутих країн після оголошення про скорочення програм центробанків по викупу паперів з ринку.

Що стосується первинних аукціонів з розміщення ОВДП.

Міністерство фінансів на аукціоні з продажу облігацій внутрішньої державної позики, які відбулись 31 серпня значно збільшило обсяг залучених коштів - до 6,48 млрд грн з зовсім малих 788 млн. 17 серпня. Це відбулось і завдяки розміщенню цінних паперів в доларах США, що дало 54% залученої суми.

Серед інших чинників можна назвати: 1) збільшення кількості виставлених гривневих випусків до п’яти і збільшення дохідності на «дальньому кінці» (на що треба учасникам ринку варто звернути особливу увагу), 2) закінчення сезону відпусток, 3) накопичення банками коштів.

Найкоротші із запропонованих річні ОВДП в гривні були розміщені на 94,73 млн грн під 11,15% річних, строком обігу півтора року були продані на 1,26 млрд грн під незмінні 11,3% річних. Від розміщення дворічних облігацій під 12,09% річних надійшло 268 млн грн. Ще 1,1 млрд грн принесло розміщення трирічних ОВДП, при цьому ставка дохідності за цими цінними паперами була підвищена до 12,4% з 12,3% річних на попередньому аукціоні.

П'ятирічні ОВДП були розміщені на суму 252 млн грн під 12,75% річних. На початку серпня Мінфін розміщував такі цінні папери під 12,59% річних.

Мінфін також розмістив номіновані в доларі США дворічні ОВДП на $ 130,88 млн під 3,9% річних.

 

Ціна ОЗДП України з погашенням в 2033 році.

 

Посилання: https://www.boerse-frankfurt.de/bond/xs2010030836-ukraine-republik-7-253-20-33

 

 

 

Валютний ринок

 

Гривня по відношенню до основних твердих валют дуже імовірно вже пройшла точку свого максимуму і, скоріше за все почався сезонного зниження курсу національної української валюти, Рис 9.

Якщо взяти за аналогію минулий рік, як і в цілому останні попередні роки, то можна очікувати зниження курсу національної валюти на 2-3% протягом наступних трьох місяців, якщо брати максимальні та мінімальні значення, Рис. 10. До речі цікаво, що точка максимального курсу гривні, як і минулого року прийдеться на період 17-19 серпня. Так що населення, яке більше купувало валюту в серпні (детальніше про це в блоці новин), видається, не прогадало.

Здається, поточні значення грудневих ф’ючерсів на пару гривня долар на Українській біржі зараз неадекватно мало оцінюють ступінь сезонної девальвації гривні. Тож є можливість на цьому заробити.

Грудневі ф’ючерси на пару гривня долар на УБ наразі знаходяться на рівні 27,4 або 27,2/27,7, лише трохи вище поточного рівня спот.

Курс євро по відношенню до долара США, який знижувався до позначки 1,17, зараз на фоні локального оптимізму на фінансових ринках підріс і вже перевищує позначку 1,18, Рис. 11. В цьому рості немале значення, здається, має технічний чинник відскоку після падіння, про що оглядачі та аналітики традиційно пишуть мало. До певної міри, видається також праві і ті, хто вказує на кращі попередні значення індексів менеджерів закупівлі, PMI, в Єврозоні, ніж в США та певної жорсткості висловлювань окремих членів європейського центрального банку після виходу даних по інфляції зоні євро. Інфляція в Єврозоні в серпні склала 3% в річному вимірі і перевищила цільове значення ЄЦБ у 2%, як вважається тимчасово. Більше про ці фундаментальні чинники, PMI та інфляцію, в блоці новин.

 

 

 

 

Світові ринки акцій.

 

На світових ринках акцій продовжує панувати оптимізм, який підтримують: 1) ріст корпоративних прибутків завдяки відновленню економіки та 2) низькі процентні ставки внаслідок політики провідних центробанків світу. Знову ж таки, низькі процентні ставки сприяють додатковому росту корпоративних прибутків.

Широкий фондовий індекс США S&P 500 за серпень зріс на 2,9%, зростаючи сьомий місяць поспіль. Nasdaq Composite набрав близько 4%, і хоча Dow відставав, він все ж також додав 1,2%, Рис. 12.

Широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600, як і фондові індекси окремих європейських країн, в останній місяць також зросли, хоча і в пару останніх тижнів тут спостерігалось певне застопорення, можливо, через більший ріст на початку серпня, Рис. 13.

Що стосується ринків акцій країн, які розвиваються в цілому, то навіть їх композитний індикатор вже суттєвий час не зростає, Рис. 14. Основна причина не ріст на китайському фондовому ринку, який в останні місяці «тягнув» в цілому цю категорію фондових індикаторів вниз через свою власну «історію». Цей ринок має велику вагу і також вплив на сусідні з ним ринки акцій країн, які розвиваються.

Ближче до нашого регіону зведений фондовий індекс найбільших публічних компаній Польщі, Чехії, Угорщини, як і найближчий до нас фондовий індекс Румунії, різко вийшли уверх, Рис. 15-16.

Фондовий індекс РТС окремо взятої Росії, також підріс, хоча і поки не перевищив максимуму червня, Рис. 17.

Цей ріст на світових фондових ринках створює позитивний фон і дає значні позитивні стимули для росту і на українському ринку акцій. Однак індекс Української біржі зараз перебуває на 7-8% нижче за два свої максимуми травня і червня. І тут причиною є власні корпоративні історії місцевих емітентів, в тому числі наприклад виплата великих дивідендів Райффайзен Банком.

 

Графіки індексів S&P 500, Dow Jones, NASDAQ. Денні зміни

 

 

 

 

 

 

І ПОВЕРТАЮЧИСЬ ДО МІСЦЕВОГО РИНКУ АКЦІЙ

 

Тож є над чим подумати. Власне чому цей зростаючий тренд на світових ринках акцій не приводить до росту індексу УБ ставить питання розгляду фінансової ситуації окремих емітентів.

 

ЗНАЧИМІ НОВИНИ ДЛЯ МІСЦЕВИХ УЧАСНИКІВ ФІНАНСОВОГО РИНКУ ЗА ОСТАННІ ДНІ.

 

Фінансова стабільність в Україні.

  • 6 серпня агентство Fitch Ratings підтвердило суверенний рейтинг України (IDR) на рівні  «В»,  покращивши  при  цьому  прогноз  до  «позитивного».  Очікуємо  рішення рейтингового  агентства  S&P  в  результаті  перегляду  суверенного  рейтингу  10 вересня.
  • МВФ розподілив додаткові SDR між своїми членами у відповідності з поточними квотами, в результаті чого Україні вже перераховано близько USD 2,7 млрд. Це різко знижує потребу в залученні коштів для розрахунків за зовнішніми державними зобов'язаннями у вересні.
  • Міжнародні резерви Національного банку (валові) збільшилися до 31,5 млрд доларів з урахуванням отриманих від Міжнародного валютного фонду коштів за результатами розподілу СПЗ. Це - максимум за останні дев'ять років, Рис. 18.
  • Чисті міжнародні резерви України досягли історичного максимуму в USD18,5 млрд. (валові резерви зараз складають близько 29 млрд. доларів США)

Тимчасово (до великих вересневих погашень Україною державних зовнішніх боргів) Міжнародні резерви Національного банку (валові) досягли 100% мінімально необхідного рівня за композитним критерієм МВФ.

 

 

Коментар. В цілому хороші новини. Для історично фінансово нестабільної України та при низькому рівні кредитного рейтингу країни фінансова стабільність і все що суттєвим чином на неї впливає – це перше на що необхідно звертати пильну увагу учасникам місцевого ринку.

Це і надійність їх заощаджень в місцеві фінансові інструменти, і курс національної валюти і ціни акцій (через ризики – вартість капіталу та скориговані на ризик значення ринкових мультиплікаторів).

***

Отримання Україною 2,7 млрд доларів від розподілу спеціальних прав запозичень Міжнародним валютним фондом дозволить Україні з дуже високою імовірністю пройти період пікових виплат за зовнішнім боргом у вересні 2021 року.

 

 

***

За вісім місяців, січень-серпень 2021 року Міністерство фінансів залучило до Державного бюджету 249,2 млрд гривень загалом в національній валюті та в іноземній валюті в еквіваленті, 185,3 млрд гривень в національній валюті та 63,9 млрд гривень в іноземній валюті (у гривневому еквіваленті). Це становить лише близько половини від планового обсягу запозичень на внутрішньому ринку (за повний рік).

З початку року плановий обсяг по зовнішніх запозиченнях виконано лише на третину.

У законі про держбюджет на 2021 рік передбачені запозичення на 701,8 млрд грн, у тому числі 497,3 млрд грн - на внутрішньому ринку та 204,5 млрд грн - на зовнішньому.

 

До курсу гривні

 

Національний банк у період із 25 по 28 серпня продав на міжбанківському валютному ринку 20,5 млн доларів, уперше від початку липня поточного року.

***

Чиста купівля населенням України іноземної валюти в серпні 2021 склала 250 млн.; попит на іноземну валюту фізичних осіб в минулому місяці переважав над пропозицією.

***

Запаси природного газу в підземних сховищах (ПСГ) України перевищили 18 млрд куб. м і станом на 27 серпня 2021 року склали 18,022 млрд куб. м. - оперативні дані АТ "Укртрансгаз".

Раніше голова правління НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко зазначав, що Україна має намір увійти в опалювальний сезон 2021/2022 років із запасами природного газу в своїх ПСГ понад 19 млрд куб. м.

А тим часом ціна газу в Європі впритул знову наблизилась добралась до позначки 600 доларів США за 1 тисячу куб. м. Ціна найближчого (жовтневого) ф'ючерсу на спотовий індекс TTF на біржі ICE Futures на газ у понеділок увечері продовжила зростання, досягши позначки EUR49,26 за кВт-год, або $600 за тисячу кубометрів, свідчать дані біржі.

Як повідомляє Bloomberg ТОВ "Газпром експорт" з посиланням на джерела, "Газпром експорт" перестав пропонувати на на своїй Електронної торговій платформі (ЕТМ) газ з постачанням в першому кварталі 2022 року і на весь 2022 рік.

Також повідомляється про те, що російська компанія "Газпром" поки не бронювала потужності газопроводу "Ямал-Європа" на минулих річних і квартальних аукціонах. До кінця вересня у "Газпрому" діє довгострокове бронювання транзитних потужностей цієї магістралі.

Офіційні дані ЕТМ "Газпром експорту" свідчать, що останній контракт на перший квартал 2022 року було продано 23 серпня. Далі - 24 і 26 серпня - продавалися тільки контракти на 2023 рік.

Агентство відзначає, що зміни в контрактах відбулися через годину після оприлюднення рішення німецького суду, який відмовився звільняти "Північний потік-2" від норм газової директиви ЄС, що може затримати запуск газової магістралі.

У ЄС вважають, що оператору "Північного потоку-2" - 100-відстоковому дочірньому товариству "Газпрому" Nord Stream 2 AG, можливо, доведеться продати об'єкт, щоб привести його у відповідність до норм газової директиви ЄС, пише німецька газета Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Коментар. В тому числі і до побудови очікувань стосовно курсу гривні на найближчий період. Закупівля газу по імпорту при високих цінах може сприяти створенню додаткового тиску на курс гривні в найближчі два місяці. Та слід враховувати, що НАК "Нафтогаз України" також має ще два місяці для того, щоб заповнювати газосховища газом українського видобутку.

З іншої сторони затримка в реалізації проекту "Північний потік-2" та/чи його відповідність газовій директиві ЄС позитивні в перспективі рік-два і трохи далі як для української економіки так і курсу української національної валюти.

***

Україна має імпортувати приблизно 3,5 млн тонн енергетичного вугілля протягом майбутнього опалювального сезону, повідомив міністр енергетики Герман Галущенко.

Коментар. Вимушений додатковий імпорт вугілля – це, окрім іншого також тиск на гривню - додаткові витрати твердої валюти порядку 400 млн. доларів США.

 

Економіка

 

Аналітики Morgan Stanley погіршили оцінку зростання ВВП України в 2021 році до 3,4% проти 4,5%, як очікувалося раніше, і прогнозують зростання на 4,2% ВВП у 2022-му.

Аналітики прогнозують збільшення Національним банком облікової ставки з нинішніх 8% річних до 8,5% під час найближчого перегляду, який має відбутися 9 вересня.

***

У липні середня заробітна плата збільшилася порівняно з червнем на 0,2%, або на 32 гривні до 14 345 гривень в місяць.

***

Введення в експлуатацію житла в Україні за підсумками січня-червня 2021 року збільшилося на 29,5% порівняно з аналогічним періодом 2020 року - до 4 млн 797,2 тис. кв. м, повідомила Державна служба статистики.

 

Боротьба з коронавірусною інфекцією. Її вплив на економіку країни.

 

Міністерство охорони здоров'я припускає введення нового локдауну в листопаді, повідомив головний державний санітарний лікар Ігор Кузін в інтерв'ю виданню "ВВС News Україна".

Головний державний санітарний лікар Ігор Кузін прогнозує, що пандемія COVID-19 може ще тривати від двох до п'яти років.

***

Україна отримала майже 20 млн доз вакцини від COVID-19 з початку кампанії прищеплення, повідомлення Міністерства охорони здоров'я України.

 

Банківський сектор

 

Наглядова рада «Приватбанку» 26 серпня затвердила створення нової структури і складу правління державного «Приватбанк».

Згідно з ним, банк буде розділено на «хороший» і «поганий». Очікується, що в ході поділу будуть зібрані і зараховані до «хорошого» всі ефективні активи «Приватбанку». Відповідно, проблемні активи буде передано до «поганого» банку.

***

Кабінет Міністрів на засіданні 11 серпня затвердив стратегію розвитку державного ПриватБанку до 2024 року.

Вона передбачає поділ його на Хороший банк і Реструктуризаційний підрозділ для успішної приватизації.

У пояснювальній записці зазначено, що мета оновлення стратегії - визначення стратегії придатного для продажу Хорошого банку і підходу до його приватизації.

«Приватизація вимагає операційного та правового розмежування успадкованих активів і судових процесів», — йдеться в документі, який опублікував в Telegram нардеп від Європейської солідарності Олексій Гончаренко. Відзначається, що надходження від продажу Хорошого банку «можуть скласти близько 80 млрд грн».

 

 

***

Рішення Банку Англії про визнання процедури bail-in єврооблігацій "Приватбанку" вступило в законну силу і відтепер є остаточним і таким, що не підлягає оскарженню.

Про це повідомляє Бізнес Цензор з посиланням на прес-службу "Приватбанку".

У банку нагадали, що 14 травня Банк Англії ухвалив позитивне рішення за запитом НБУ про законність проведеної в кінці 2016 року при націоналізації "Приватбанку" операції bail-in чотирьох випусків його єврооблігацій, випущених через британську спеціально-створену компанію (SPV) Credit Finance plc на $ 595 млн.

Згідно з англійським правом, у осіб на яких поширювалося відповідне рішення, було три місяці на його оскарження в англійському суді шляхом судового перегляду. "Такий тримісячний термін пройшов і до англійського суду не було заявлено жодної вимоги про судовий перегляд. Таким чином, рішенням Банку Англії про визнання процедури bail-in відповідно до Акту Сполученого Королівства про Банки було надано законну силу в Англії і таке рішення є остаточним і не підлягає оскарженню", - йдеться в повідомленні.

***

«Приватбанк» завершив процедуру вручення позову ізраїльського суду колишнім власникам банку Ігорю Коломойському і Геннадію Боголюбову, а також одному з їх довірених осіб – В’ячеславу Карташову.

Також «Приватбанк» має намір масово звільнити працівників. Такі заходи передбачає нова стратегія з боку Кабінету міністрів України.

***

Національний банк України відніс Промінвестбанк до категорії проблемних за порушення нормативу коефіцієнта чистого стабільного фінансування NSFR із квітня 2021 року.

ПІБ протягом 120 днів має привести показник NSFR до норми.

НБУ з 1 квітня 2021 року запровадив NSFR-норматив на рівні 80% із поетапним підвищенням до 100% у квітні 2022 року.

Промінвестбанк порушував зазначений норматив на початок квітня (29,45%), травня (27,43%), червня (27,49%) і липня (28,37%). Водночас станом на 1 серпня ПІБ не порушував нормативу, і показник коефіцієнта чистого стабільного фінансування становив 98,13%.

 

 

Емітенти, акції яких обертаються на місцевих біржах

 

«Центренерго»

"ДТЕК Енерго" і ПАТ "Центренерго" домовилися про постачання в найближчі місяці 75 тис. тонн енергетичного вугілля зі США, який вони розділять порівну після прибуття, повідомила прес-служба ДТЕК.

"Забезпечити імпорт вугілля стало можливим завдяки нормалізації ситуації на ринку електроенергії, яка дала змогу досягти економічно обґрунтованих цін і завдяки цьому знайти необхідні ресурси для підготовки до осінньо-зимового періоду", - цитується в повідомленні слова генерального директора "ДТЕК Енерго" Ільдара Салєєва.

Прес-служба також цитує думку "Центренерго", яке зазначило, що додаткові запаси вугілля дадуть можливість спокійно пройти опалювальний сезон, без використання газу або імпорту електроенергії.

Водночас ключовим постачальником вугілля для "Центренерго" залишаються українські державні шахти, які у квітні-серпні відвантажили на ТЕС компанії 1,31 млн т вугільної продукції на суму близько 2,3 млрд грн.

У свою чергу глава Незалежної профспілки гірників України, народний депутат Михайло Волинець повідомив, що вугілля зі США буде поставлено по 3,15 тис. грн (близько $120) за тонну. При цьому українські шахти продають вугілля по 1,65 тис. грн за тонну.

Крім того, "ДТЕК Енерго" завозить паливо з Польщі і очікує постачання палива з Казахстану.

За даними Міністерства енергетики, запаси вугілля на складах теплових електростанцій п'яти енергогенеруючих компаній ("ДТЕК Дніпроенерго", "ДТЕК Західенерго", "ДПЕК Східенерго", "Центренерго" і "Донбасенерго") станом на ранок 27 серпня становлять 726 тис. тонн, що на 812 тис. тонн менше за затверджений план-графік накопичення на цю дату (1,538 млн тонн).

Для координації та моніторингу накопичення вугілля на складах ТЕС і ТЕЦ була створена міжвідомча робоча група, повідомляє прес-служба Міністерства енергетики.

До складу групи увійшли представники Міненерго, Мінекономіки, Мінфіну, Мінінфраструктури, Фонду держмайна, керівництво компаній АТ "Укрзалізниця", ПАТ "Донбасенерго", "Центренерго" і ТОВ "ДТЕК".

"Повинні працювати в режимі day-by-day для оцінки ситуації та координації дій щодо накопичення вугілля, щоб пройти цей опалювальний сезон без будь-яких порушень безпеки поставок електроенергії споживачам", - сказав міністр енергетики Герман Галущенко під час першого засідання групи 27 серпня.

Україна має імпортувати приблизно 3,5 млн тонн енергетичного вугілля протягом майбутнього опалювального сезону, повідомив міністр енергетики Герман Галущенко.

За його словами, ціна е/е на ринку вже дає можливість "спокійно купувати вугілля, виробляти (електроенергію), продавати і заробляти".

Коментар. До побудови очікувань (разом з даними по цінам реалізації електроенергії) по фінансовим показникам «Центренерго»; можливо інших компаній теплової електричної генерації.

Можна з наведеної інформації врахувати ціни вугілля, до цього додати ціну електроенергії. Та більш важливе інше.

Як не дивно проблеми стосовно імпорту вугілля позитивні для компаній теплової електричної генерації. Адже для накопичення вугілля їх фінансовий стан має покращитись. Вони мають працювати прибутково. Так було в час минулої кризи кілька років назад. Тоді згадаємо «Центренерго» отримала дуже пристойний чистий прибуток і заплатила чималі дивіденди.

«Донбасенерго»

ПАТ «Донбасенерго» повідомило про скликання позачергових загальних зборів на 20 вересня 2021 року.

Шосте питання порядку денного:

Щодо ініціювання процедури санації ПАТ «Донбасенерго» до відкриття провадження у справі про банкрутство.

проект рішення з шостого питання порядку денного:

6.1. Ініціювати процедуру санації ПАТ «Донбасенерго» до відкриття провадження у справі про банкрутство з дотриманням умов, що встановлені пунктом 6.2 нижче. 6.2. Правлінню Товариства розробити та попередньо (до направленням кредиторам) письмово погодити проект плану санації з Наглядовою радою ПРАТ "ЕНЕРГОІНВЕСТ ХОЛДИНГ". Без одностайного рішення, за яке проголосували всі члени Наглядової ради ПРАТ "ЕНЕРГОІНВЕСТ ХОЛДИНГ", про погодження проекту плану санації він вважається недійсним.

6.3. Уповноважити Правління Товариства затвердити погоджений Наглядовою радою ПРАТ "ЕНЕРГОІНВЕСТ ХОЛДИНГ" проект плану санації, скликати збори кредиторів та подати проект плану санації на схвалення кредиторам.

6.4. Уповноважити Правління Товариства вжити всіх інших необхідних заходів, які передбачені Кодексом України з процедур банкрутства та іншими актами законодавства, для ініціювання процедури санації ПАТ «Донбасенерго» до відкриття провадження у справі про банкрутство та затвердження господарським судом плану санації.

Прес-служба ПАТ «Донбасенерго» повідомила про те, що 16 серпня 2021 року позачергові Загальні збори акціонерів Товариства не відбулося у зв'язку з не досягненням кворуму відповідно до норм ст. 41 Закону України «Про акціонерні товариства». На тих зборах також пропонувалось розглянути питання санації.

«Турбоатом»

Кабінет Міністрів схвалив реорганізацію акціонерного товариства "Електроважмаш" шляхом приєднання до виробника турбінного устаткування акціонерного товариства "Турбоатом" (обидва - Харків), постанова уряду №1005-р від 26 серпня.

Згідно з постановою, Кабмін погодився з пропозицією Фонду державного майна України щодо реорганізації АТ "Електроважмаш" у процесі приватизації шляхом приєднання до акціонерного товариства "Турбоатом".

Також Кабмін зобов'язав ФДМУ здійснити комплекс заходів і процедур, пов'язаних з приєднанням АТ "Електроважмаш" до АТ "Турбоатом", відповідно до вимог законодавства.

Крім того, Кабмін вніс "Турбоатом" до переліку об'єктів великої приватизації.

ДП «Завод «Електроважмаш» (Харків) спеціалізується на розробці та виробництві потужних гідрогенераторів, турбогенераторів для теплових і атомних електростанцій, а також великих електричних машин постійного струму.

За відкритими даними, чистий збиток ДП "Електроважмаш" за 2020 рік становив 450,89 млн грн. Це у 5,8 рази більше, ніж в 2019 року - до 451 млн грн, чистий дохід підприємства у 2020 році скоротився у 2,3 рази - до 821,8 млн грн. З 22 травня цього року держпідприємство перебуває у стані припинення.

Сто працівників Електроважмашу 1 березня 2021 року перекрили Московський проспект у Харкові, вимагаючи погасити зарплатні борги. Тоді керівник підприємства Віктор Бусько заявив, що заводу не вистачає приблизно 300 млн грн для повноцінної роботи підприємства.

2 березня колектив отримав гроші, заборговані за грудень 2020 року та січень 2021 року. Підприємство отримало понад 40 млн грн з різних джерел, у тому числі, від партнерів за продукцію, яка була поставлена раніше.

Збори акціонерів «Турбоатому» з питання проведення приєднання проводились дистанційно 27 серпня 2021. Протоколу цих зборів чи результатів голосування поки офіційно немає.

Коментар. Негативні новини для ряду учасників місцевого ринку акцій з точки зору ціни акцій «Турбоатому».

***

Є офіційний звіт про оцінку акцій «Турбоатому» в 1,95 гривні.

Протокол зборів акціонерів АТ «Турбоатом» по вибору оцінювача на зборах 20.08.2021:

http://www.spfu.gov.ua/userfiles/files/%D0%9F%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%B

B%20%E2%84%9627-

2021%20%D0%9F%D0%97%D0%97%D0%90%20%D0%90%D0%A2%20%D0%A2%D1%83%D1%80%D0%B1

%D0%BE%D0%B0%D1%82%D0%BE%D0%BC.pdf

Фонд держмайна дав змогу принаймні крупним акціонерам на підставі їх офіційного запиту ознайомитись з повною версією звіту про оцінку акцій підприємства (на 98 сторінках). Це солідний документ і за обсягом і за змістом.

Оцінка проводилась лише з застосуванням дохідного підходу з визначенням вартості при двох сценаріях «реальному» та «оптимістичному».

Формально для цілей оцінки 1) з багатьма красивими словами обґрунтовується ігнорування інформація про ринкові угоди з акціями підприємства, та 2) формально красиво з начебто правильними словами обґрунтовується ігнорування застосування методу порівнянь з закордонними аналогами (принаймні «в лоб»), 2) формально красиво з начебто правильними словами обґрунтовується ігнорування принаймні «в лоб» майнового підходу.

Дані для застосування цих підходів навіть для довідки не наводяться. (Вартість власного капіталу на 1 акцію «Турбоатому» складає щось порядку 12-13 гривень).

В цілому оцінка дохідним методом незважаючи на певні можливі певні зауваження до визначення вартості капіталу, повноти відображення минулих та обґрунтування майбутніх грошових потоків, професійна, доволі кваліфікована, без явних чи очевидних грубих методичних огріхів, за які можна добре «зачепитись», з детальним кваліфікованим і доволі глибоким аналізом господарської діяльності підприємства, обґрунтованим прогнозуванням його фінансових показників в наступні роки, хорошим чітким описом підходів до оцінки, вибору методології оцінки, тощо.

Це і не дивно враховуючи поважність замовників, важливість підприємства, і особливість моменту.

Разом з тим оцінка очевидно тенденційна, направлена на дуже значне заниження справедливої ціни акцій «Турбоатому», хоча напряму чітко і явно обґрунтувати це досить непросто. Вона базується лише на «реалістичному» сценарії за відсутності значного росту доходу підприємства в наступні роки від нинішнього дуже низького рівня.

Оцінка 1 акції (зроблена, як вже зрозуміло з викладеного вище лише дохідним методом (що серйозно обґрунтовується в звіті) при оптимістичному сценарії, який потім відкидається, складає 9,7 гривень. Це дає змогу в недалекому майбутньому оцінювачу «переключитись» на більшу оцінку і «показати» чи довести більшу справедливу ціну цих акцій. На найближчий проміжок часу така велика розбіжка в оцінках дохідним методом при двох сценаріях (а вона теж обґрунтовується) дозволяє оцінювачу, а також і тим, хто затвердив і користується оцінкою уникнути прямих звинувачень в тенденційності. Оцінювач у відповідь на можливі звинувачення чи закиди може відповісти: «Так, у нас є і оптимістичний сценарій. Оцінка по ньому добре стикується і з ринковими угодами з акціями «Турбоатому» (які ми вважаємо насправді неадекватними, знову імовірно зазначить він), і з «лобовим 

майновим підходом», і при застосуванні методу порівнянь з кращими закордонними аналогами. Але ж бачите, по вказаним нами причинам і оптимістичний погляд на речі видається нам зараз не дуже адекватним, і інше тільки-но згадане неадекватним з методичної і сутнісної точки зору.

«Перевернути» ці аргументи, чи «повернути» оцінку на користь значно вищої на підставі якихось формальних ознак, наприклад невідповідності оцінки і припущень поточним фінансовим показникам підприємства, які радикально погіршились в останні роки, чи звинувачень в непрофесійності оцінювача непросто, особливо враховуючи участь в процесі керівників ФДМУ і Кабміну. Хоча цілком очевидно, що об’єктивно при виваженому збалансованому підході, з урахуванням усього, незважаючи на слабкі поточні фінансові показники підприємства, але враховуючи перспективу енергетичного сектору України, акції «Турбоатому» мають коштувати і зараз в рази більше за оцінку в 1,95 гривні за штуку. Та все це, скаже хтось, більше на відчуттях.

Виникає кілька важливих практичних запитань. Чи має велике значення оцінка у 1,95 гривні за акцію для акціонерів які не планують подавати на викуп акцій в найближчий місяць чи два. Яка буде ринкова ціна пайових паперів об’єднаної компанії через певний час? Що робити акціонерам «Турбоатому»: добиватись якимось чином значно більшої оцінки і «по ній» продавати папери, чи нічого не робити? Яка перспектива того, щоб добитись вищої оцінки цих паперів, і чи є сенс за це боротись? Припустімо, все ж вдасться «відстояти» якусь «проміжну» оцінку у 5-6 гривень за акцію. Чи влаштує акціонерів продаж паперів по такій ціні?

Див. також в цьому зв’язку наступну інформацію.

***

Оголошені нові збори акціонерів АТ «Турбоатом» на 28 вересня 2021 року.

ПРОЕКТ ПОРЯДКУ ДЕННОГО:

  1. Затвердження передавального акту.
  2. Затвердження пояснень до умов договору про приєднання акціонерного товариства «Завод «Електроважмаш» до Товариства.
  3. Затвердження договору про приєднання акціонерного товариства «Завод «Електроважмаш» до Товариства.
  4. Затвердження умов конвертації акцій акціонерного товариства «Завод «Електроважмаш» в акції Товариства.
  5. Прийняття рішення про випуск акцій з метою конвертації акцій акціонерного товариства «Завод «Електроважмаш» в акції Товариства.
  6. Прийняття рішення про визначення уповноваженого органу Товариства, якому надаються повноваження щодо затвердження результатів розміщення (обміну) акцій та звіту про результати розміщення (обміну) акцій.

Посилання:

http://www.spfu.gov.ua/userfiles/files/%D0%9F%D0%BE%D0%B2%D1%96%D0%B4%D0%BE%D0%BC%D0%B

B%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D1%8F_%D0%BF%D1%83%D0%B1%D0%BB%D1%96%D0%BA%D0%B0%

D1%86%D1%96%D1%8F.pdf

Коментар. У проекті рішень до зборів акціонерів не вказані ні умови конвертації акцій акціонерного товариства «Завод «Електроважмаш» в акції АТ «Турбоатом», ні фінансові показники «Заводу «Електроважмаш». Тож матеріально зацікавленим учасникам місцевого ринку акцій, які мають підстави варто звернутись за офіційними роз’ясненнями з цього приводу.

Крюківський вагонобудівний завод

Виробництво вантажних вагонів і платформ в Україні в січні-липні 2021 року впало на 40% в порівнянні з аналогічним періодом 2020 року - до 1107 одиниць, повідомляє Державна служба статистики

У липні вагонобудівники провели 164 вантажних вагони, що нижче за показник за липень 2020 року на 30,2%.

Частина вантажних вагонів випущена Крюківським вагонобудівним заводом. Протягом січня-липня завод виробив 483 одиниці вантажних вагонів, що на 53% менше, ніж в січні-липні 2020 року.

Коментар. До побудови очікувань стосовно квартальних і річних фінансових показників КВБЗ.

***

АТ "Укрзалізниця" (УЗ) планує запустити на рейсі №69/70 Маріуполь-Львів перші два пасажирські вагони зі 100, уже вироблених Крюківським вагонобудівним заводом.

"Укрзалізниця" зазначає, що згідно з контрактом до кінця поточного року завод передасть ще десять пасажирських вагонів. Наступні 90 вагонів буде передано до липня 2022 року.

Коментар.  До  побудови  очікувань  стосовно  квартальних  і  річних                     фінансових     показників КВБЗ.

Позитивна новина з точки зору ціни акцій КВБЗ.

***

АТ "Укрзалізниця" планує розпочати оновлення пасажирського приміського сполучення із закупівлі 10-20 нових електричок для роботи навколо Києва, про це в інтерв'ю Mintrans розповів в. о. члена правління "Укрзалізниці", директор філії "Пасажирська компанія" Олександр Перцовський.

Перцовський повідомив, що наразі компанія тестує електрички виробництва швейцарської компанії Stadler, готується до великого міжнародного тендеру на електропоїзди, деталізує технічне завдання.

"Stadler - це той гравець, який вже заявив про готовність локалізуватися в Україні. У компанії вже є успішний досвід у Східноєвропейських країнах. В Україні є велика база виробників вагонних меблів, кабінного обладнання, скла, різного електронного обладнання, за рахунок цього у нас може бути локалізація навіть вище, ніж Stadler досяг у тій самій Білорусі", - зазначив директор філії УЗ "Пасажирська компанія".

Як повідомлялося, раніше Міністерство інфраструктури, АТ "Укрзалізниця" і Stadler CIS AG, Stadler Rail AG (Швейцарія) та Швейцарське агентство зі страхування експортних ризиків SERV підписали Меморандум про взаєморозуміння, який визначає засади співпраці та механізм спільної роботи сторін з питань розвитку сектору залізничного транспорту в Україні.

Коментар. Також до побудови очікувань стосовно квартальних і річних фінансових показників КВБЗ. На цей раз негативна новина з точки зору ціни акцій КВБЗ. Закупівлі електричок – це для когось з учасників ринку був потенційно додатковий дохід Крюківського ВБЗ.

«Кернел»

Kernel Holding S.A. (Люксембург), холдингова компанія агропромислової групи "Кернел", на позачергових зборах акціонерів які відбулися 30 серпня прийняла рішення викупити протягом двох років до 19,2 млн своїх акцій на загальну суму $ 250 млн, при цьому ціна викупу акцій повинна бути не нижче PLN50 і не вище PLN65.

Про підсумки зборів акціонерів агрохолдинг повідомив на Варшавській фондовій біржі.

"Викуплені акції згодом будуть анульовані, збережені, продані або використані для таких законних цілей, які рада директорів вважає доцільними", - зазначено в повідомленні компанії.

У повідомленні наголошується, що рішення про викуп своїх акцій було прийнято, оскільки компанія і її дочірні підприємства накопичили значну ліквідність і не мають будь-яких нових привабливих інвестиційних можливостей в короткостроковій перспективі. При цьому агрохолдинг уточнив, що відношення його чистого боргу до EBITDA на 31 березня 2021 року на рівні 1,4х є комфортним показником для ведення господарської діяльності.

Згідно з біржовим повідомленням, акціонери "Кернел" уповноважили раду директорів компанії виконувати дану резолюцію в тому форматі, в якому ті визнають це за потрібне, в тому числі дозволити їм укласти для викупу акцій агентський договір з обраною інвестиційною фірмою.

Крім того, акціонери на зборах затвердили план заохочення топ-менеджменту компанії шляхом ратифікації з ними угод про пут-опціони.

Найбільшим власником "Кернел" через Namsen Ltd є Андрій Веревський з часткою 39,97%. Cascade Investment Fund (Кайманові острови), бенефіціаром виступає також екс-депутат парламенту України Віталій Хомутинник, володіє 4,99% акцій "Кернела".

 

 

Коментар. Акціонерам та іншим учасникам ринку варто звернути увагу на те, що дозволено викупити доволі значну частку акцій – майже 23%.

МХП

Європейська бізнес асоціація прогнозує скорочення виробництва і експорту продукції птахівництва, якщо в Україні найближчим часом не буде розблоковано процес державної реєстрації кокцидіостатиків.

Кокцидіостатики - це лікувальні кормові добавки, які використовуються для профілактики захворювань при годівлі птиці. Без застосування цих кормових добавок ризик падежу (смерті) поголів'я птиці становить понад 80%. Імпорт кокцидіостатиків припинився ще у травні, їх виробництво поки також неможливо через відсутність реєстрації.

Зі слів менеджера комітетів ЄБА Дмитра Кирилюка, сьогодні птахівницькі підприємства змушені шукати заміну кокцидіостатику, однак цей процес може зайняти близько шести місяців, протягом яких буде значний ризик втрати всього поголів'я.

Коментар. До прогнозу фінансових показників МХП.

Обленерго

Кабінет Міністрів спільно з Фондом держмайна України (ФДМ) до 31 серпня мають виключити з переліку об'єктів великої приватизації та переліку об'єктів малої приватизації пакети акцій операторів систем розподілу електричної енергії (обленерго), що належать державі, із подальшою передачею їх в управління Міністерства енергетики.

Відповідне доручення міститься в рішенні Ради національної безпеки і оборони України (РНБО) від 30 липня цього року, яке введене в дію указом президента №452 від 28 серпня та оприлюднене на сайті глави держави.

Мова йде про державні пакети акцій: по 70% "Хмельницьк-" і "Миколаїв-", 65% "Харків-", 60,25% - "Запоріжжя-" та 50,99% "Тернопільобленерго". У червні цього року ФДМ представив оновлений графік приватизації, в якому продаж чотирьох обленерго ("Миколаїв-", "Харків-", "Запоріжжя-" і "Хмельницькобленерго") заплановано на лютий 2022 року, а дати продажів пакетів ще двох обленерго ("Тернопіль-" та "Черкасиобленерго") оприлюднено не було.

Коментар. Новина негативна для акціонерів обленерго і не тільки. Адже приватизація при RAB тарифах мала задати новий і досить високий бенчмарк для цін акцій цих підприємств. А це також мало б бути позитивним сигналом важливим і для всього місцевого ринку акцій.

 

Емітенти з основним бізнесом в Україні, акції яких торгуються лише на іноземних біржах

 

"Астарта"

Агропромисловий холдинг "Астарта" допускає залучення нового інвестора для розвитку компанії і підвищення її вартості для акціонерів, повідомлення холдингу.

"ІМК"

В січні-червні 2021 року агрохолдинг "ІМК" збільшив прибуток у 2,9 рази, або на 50,6 млн доларів, до 77,39 млн доларів порівняно з аналогічним періодом минулого року, повідомленні компанія.

У 1-му півріччі 2021 року компанія збільшила показник EBITDA (прибуток до вирахування податків, відсотків і амортизації) в 1,9 рази, або на 44,3 млн доларів до 91,92 млн доларів порівняно із січнем-червнем 2020 року.

Чистий дохід ІМК в 1-му півріччі 2021 року порівняно з аналогічним періодом 2020 року збільшився на 6,2%, або на 4,9 млн доларів, до 84,8 млн доларів.

На дохід агрохолдингу в січні-червні 2021 року в основному вплинули продажі кукурудзи, які становили 99% від обсягу проданих зернових та олійних за звітний період.

Крім цього, в першому півріччі 2021 року ціни на кукурудзу зросли на 20% порівняно із січнем-червнем 2020 року, що компенсувало 10% зниження обсягів продажів.

Загальний банківський борг ІМК станом на 30 червня 2021 року скоротився на 19,7% до 34,5 млн доларів порівняно з аналогічним періодом 2020 року.

Емітенти єврооблігацій

 

"ДТЕК Енерго"

"ДТЕК Енерго" в січні-червні 2021 року скоротило чистий збиток в 31,6 рази (на 14,8 млрд грн) у порівнянні з аналогічним періодом минулого року - до 0,48 млрд грн. Згідно зі звітом компанії, її виручка за перше півріччя збільшилася на 15% (на 3,06 млрд грн) у порівнянні з січнем-червнем 2020 року - до 23,514 млрд грн.

При цьому валовий прибуток склав 2,87млрд грн проти 0,42 млрд грн валового збитку за перше півріччя 2020-го.

 

Галузеві новини

 

Електроенергетика

Рада національної безпеки і оборони доручила Кабінету Міністрів до 31 грудня розробити порядок поступового переходу до економічно розробити порядок переходу до економічно обґрунтовану ціну на електроенергію для побутових споживачів і здійснення в умовах такого переходу соціального захисту осіб, які потребують державної підтримки та допомоги.

Про це йдеться в указі Президента №452/2021.

Також Кабміну доручили до 30 вересня розробити і затвердити план встановлення справедливої вартості електричної енергії для побутових споживачів, а також забезпечити перехід від товарного до фінансового механізму покладання спеціальних обов'язків учасників ринку електроенергії для забезпечення суспільних інтересів в процесі функціонування ринку електроенергії із забезпеченням доступності електроенергії для побутових споживачів з 1 жовтня, зокрема, з урахуванням покладання таких спеціальних обов'язків на оператора системи передачі і операторів систем розподілу.

Коментар. Дуже важливий і правильний крок, який вже давно слід було зробити. Без цього ринок електроенергії в Україні не зможе працювати.

***

Міністр енергетики України Герман Галущенко дав велике інтерв’ю агентству "Інтерфакс-Україна"

В інтерв’ю він дав великі пояснення стосовно майбутнього державної політики в сфері електроенергетики. В тому числі він заявив, що з новою моделлю ПСО ринок електроенергії повинен припинити генерувати борги.

***

ДП НАЕК "Енергоатом" і американська електротехнічна компанія Westinghouse Electric підписали меморандум про спільне будівництво п’яти енергоблоків АЕС за технологією Westinghouse, повідомив президент України Володимир Зеленський.

Загальна вартість проекту - близько $25 млрд.

Пілотним проектом має стати спільне будівництво енергоблоку Хмельницької АЕС добудові ХАЕС-4 в якості пілотного проекту, а в подальшому - ще 4 блоків. Мова йде про відносно нові сучасні ядерні реактори проекту АР1000 покоління III+ з системами пасивної безпеки, ліцензованою комісією з ядерного регулювання США, а також в декількох країнах Європи та Азії з електричною потужністю близько 1,1 ГВт.

Планується локалізувати частину виробництва.

Чотири блоки AP1000, що працюють у Китаї, встановили рекорди за експлуатаційними характеристиками – тривалістю планово-попереджувальних ремонтів під час введення в експлуатацію і перевантаження палива, а також за коефіцієнтом встановленої потужності. Будівництво двох енергоблоків AP1000 скоро буде завершено на АЕС Вогл (Vogtle) в США, цю технологію обрали для проекту будівництва шести енергоблоків в Індії, її розглядає низка американських, європейських і азійських компаній.

***

Міністерство енергетики має намір залучити інвесторів до добудови енергоблоків Хмельницької атомної електростанції (Нетішин, Хмельницька область).

Про це йдеться в повідомленні Міненерго.

Сільське господарство

Фактичні обсяги експорту Україною зерна з початку 2021/2022 маркетингового року (липень 2021 - червень 2022) станом на 27 серпня становили 7 006 тис. тонн, що на 10%, або на 645 тис. тонн більше за аналогічний період минулого маркетингового року.

Чорна металургія

Виробництво феросплавів в Україні у липні 2021, тис. тонн:

У 2020 році підприємства зменшили виробництво феросплавів на 27,1%, або на 278,0 тис. тонн порівняно з 2019 роком до 746,4 тис. тонн.

 

Світові фінансові та економічні новини

 

  1. Погляди керівників провідних центробанків

ФРС США

Голова Федеральної резервної системи Джером Павелл в минулу п'ятницю виступив на найбільшій щорічній (в цьому році віртуальній) економічній конференції Федеральної резервної системи, центробанку США. Ще в заздалегідь підготовлених зауваженнях він заявив, що центральний банк почне скорочувати купівлю активів в кінці цього року, але до підвищення процентних ставок ще далеко.

Це надало інвесторам деяку впевненість в тому, що надзвичайні зусилля центрального банку з підтримки економіки імовірно ще певний час будуть підтримувати більш ризиковані активи на високих цінових рівнях.

Пауелл сказав, що центральному банку «треба багато чого покрити» для досягнення максимальної зайнятості.

Пауелл сказав, що інфляція міцно тримається вище цільової ставки центрального банку 2%, однієї з цілей подвійного мандату ФРС; однак голова ФРС також пояснив, чому він продовжує вважати, що поточне зростання інфляції є тимчасовим і з часом опуститься до цільового рівня.

На підставі цих тез коментатори заявили, що Голова Федеральної резервної системи Джером Павелл проклав повільніший, ніж очікувалося учасниками ринку, шлях до підвищення процентних ставок в США.

Судячи із заяв інших офіційних осіб ФРС, оголошення про скорочення викупів боргових паперів центральним банком США може бути зроблено відразу після засідання ФРС 21-22 вересня.

ЕЦБ

Ріст основного індексу споживчих цін в Єврозоні в серпні 2021 досяг 3% в річному вимірі, а базовий ІСЦ за попередніми даними склав в минулому місяці 1,6% рік порівняно з серпнем 2020. Обидві значення були вище очікувань.

Вища інфляція досягла і старого континенту і змусила Клааса Нота та Роберта Хольцмана з ЄЦБ запропонувати банку скоротити схему купівлі облігацій.

Президент Бундесбанку Йенс Вайдманн також заявив у середу, що інфляція в Єврозоні може перевищити прогнози ЄЦБ, оскільки тимчасові чинники, які стоять за недавнім стрибком, можуть вплинути на базовий зростання цін. На додаток до цього віце-президент ЄЦБ Луїс де Гіндос заявив іспанській газеті, що якщо інфляція і економіка відновляться, то, за логікою, відбудеться поступова нормалізація грошово-кредитної політики. Інвестори тепер роблять ставку на те, що ЄЦБ скоротить покупки державних облігацій.

Фінансова установа у Франкфуркті щотижня купує облігації на суму близько 20 млрд євро, і, а також боргів інших країн зони євро.

Ці зауваження спровокували розпродаж суверенного боргу Німеччини і підштовхнули прибутковість 10-річних німецьких облігацій до найвищого рівня з середини липня, що сприяло росту курсу євро.

Яструбине зрушення в настроях тих хто формує політику ЄЦБ і ухвалює рішення банку, яке буде оголошено на наступному тижні є новим для учасників фінансових ринків.

Економіка. Індекси менеджерів закупівлі, PMI за серпень Світ в цілому

Загалом попередні, (так звані «блискавичні» чи «миттєві») звіти (дані) по індексам PMI натякають на те, що темпи зростання світової економіки ще більше уповільнилися в серпні, позначивши другий квартал 2021 як пік економічного зростання після пандемії.

Попередні звіти PMI показували, що Єврозона випередила Великобританію та США в темпах пожвавлення ділової активності у серпні.

І в США і в Британії спостерігалось різке уповільнення темпів зростання на тлі обмежень пропозиції. В Японії та Австралії сповільнення темпів росту стало більшим а падіння активності часто пов'язувалося з поширенням варіанту коронавірусу Дельта.

 

Зростання виробничому секторі в цілому в світі в серпні 2021 ще більше сповільнилося. Глобальний виробничий індекс PMI ™ компанії J.P.Morgan – сукупний індекс, розроблений спільно J.P.Morgan і IHS Markit з ISM і IFPSM - впав до шестимісячного мінімуму в 54,1 пункту у серпні 2021. Темпи зростання сповільнилося на декількох основних ринках, включаючи США і зону євро, а в Азії спостерігається спад (в середньому).

Проте 54,1 пункту це високе значення, яке збільшило часовий проміжок росту покращення у виробничому секторі в світі в цілому до 14 місяців.

США

Компанії приватного сектора в США продемонстрували подальший значний підйом ділової активності протягом серпня 2021, проте темпи зростання сповільнилися до восьмимісячного мінімуму. Обмеження через потужності, дефіцит матеріалів та поширення варіанту Covid-19 Delta за багатьма відгуками негативно впливали на збільшення обсягів виробництва і в промисловому секторі і в секторі послуг.

З урахуванням сезонного фактору, значення композитного індексу менеджерів закупівлі США PMI IHS Markit Flash (тобто попередня оцінка) склало 55,4 у серпні поточного року, різко знизившись з 59,9 у липні.

 

 

Єврозона

Ділова активність в Єврозоні продовжувала зростати одними з найвищих темпів за останні два десятиліття в серпні, при цьому темпи росту лише незначно знизилися, незважаючи на широко поширені затримки в ланцюжку поставок. Зростання сфери послуг вперше з часів пандемії перевищило зростання у виробничому секторі, чому сприяло подальше відкриття економіки.

 

 

 

Китай

Індекс менеджерів із закупівлі у виробничій сфері Китаю Caixin / Markit за серпень в середу склав 49,2, що нижче за позначки 50, яка відокремлює зростання економіки від її скорочення.

Опублікований в середу приватний огляд з’явився після того, як у вівторок був опублікований офіційний індекс ділової активності у виробничій сфері, який показав уповільнення зростання виробничої активності в Китаї в серпні 2021, склавши 50,1 проти липневого значення 50,4.

  1. Інфляція. Єврозона

Ринки були ошелешені у вівторок після виходу даних по інфляції в Єврозоні за серпень, які показали, що споживчі ціни зросли в минулому цьому місяці на 3% в порівнянні з минулим роком, згідно з попередніми оцінками.

Це набагато вище за очікування і цільовий показник Європейського центрального банку в 2%. Ці дані змусять європейський центральний банк звернутись до проблеми інфляції на ключовому засіданні на наступному тижні.

 

 

Ціни на житло в США

Згідно з національним індексом цін на житло S&P CoreLogic Case-Shiller, в червні 2021 ціни на житло виросли на 18,6% в річному вимірі в порівнянні з ростом на 16,8% в травні.

Це найбільший річний приріст в історії індексу, починаючи з 1987 року. Ціни в країні зараз на 41% вище, ніж їх останній пік під час житлового буму в 2006 році.

Ринок праці США

Інвестори з нетерпінням очікують данні по зайнятості в несільськогосподарському секторі США за серпень, які повинні бути опубліковані цієї п’ятниці, щоб зрозуміти можливий курс грошово-кредитної політики ФРС. Економісти Dow Jones очікують, що в серпні 2021 року в США було створено 750 тисяч робочих місць, а рівень безробіття впав до 5,2%.

 

 

-----------

вул. Сагайдачного, 25-Б, 3 поверх, тел.: 044 390 57 60

Звертаємо Вашу увагу на те, що ця інформація є власністю ТОВ «КІНТО, Лтд» та відображає бачення ситуації на фондових ринках фахівцями компанії. ТОВ «КІНТО, Лтд» не надає жодних гарантій стосовно реалізації прогнозів та рекомендацій, викладених у цьому документі, та не бере на себе відповідальності за будь-які можливі наслідки використання цієї інформації, включаючи фінансові втрати, але не обмежуючись ними. Наведену інформацію в жодному разі не можна розглядати як рекомендацію на купівлю чи продаж цінних паперів, вона призначена лише для Вашого використання. Цю інформацію ТОВ «КІНТО, Лтд» надає за власний кошт, тому ця інформація в повному обсязі та в усіх частинах є об’єктом власності, володіння, користування та розпорядження ТОВ «КІНТО, Лтд».
----------
УВАГА!
  АРІФРУ може не розділяти оціночних суджень авторів оглядів і прогнозів, не надає жодних гарантій реалізації прогнозів та рекомендацій, викладених у цьому документі, і не бере на себе відповідальності за будь-які можливі наслідки використання цієї інформації, включаючи фінансові втрати, але не обмежуючись ними. Наведену інформацію в жодному разі не можна розглядати як рекомендацію на купівлю чи продаж цінних паперів.


Теги: | Акції |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.