Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Огляд ринку акцій станом на 7 жовтня 2021 року


07.10.2021 16:18

Огляд ринку акцій від компанії КІНТО станом на 7.10.2021

 

 

Наразі є чимало значимих новин для українських учасників за останні сім календарних днів. Але більшість з них потребує додаткової інформації та осмислення.

Новини можна виділити по блокам.

Першим блоком є важлива інформація, яка стосується курсу гривні. Другим блоком є значимі новини стосовно окремих місцевих емітентів акцій. Третій блок – це новини які стосуються тісно пов’язаних між собою поглядів на майбутню динаміку світових фондових індексів - цін акцій на провідних світових біржах, дохідності облігацій, в першу чергу державних облігацій США та інших розвинутих країн, курсів валют.

Що стосується курсу гривні, то варто виділити:

  • значні розбіжності в поглядах українських банкірів стосовно майбутньої зміни курсу гривні до кінця поточного року та в наступному році, що буває нечасто;
  • нову позитивну для гривні інформацію стосовно причин відносно несподіваного укріплення гривні в останні тижні, а саме 1) конвертацію великого валютного кредиту «Укравтодору» виданого у твердій валюті та 2) збільшення інвестицій нерезидентів в гривневі ОВДП у минулі два тижні;
  • нову негативну для гривні інформацію стосовно можливої додаткової закупівлі газу Україною в цьому опалювальному сезоні.

Стосовно українських емітентів варто відзначити інформацію:

  • з нового опублікованого на днях річного звіту «Кернела» за 2020/2021 фінансовий рік та озвучені плани компанії на наступний рік та на п’ять років;
  • блокування певних рішень «Турбоатому» стосовно приєднання до підприємства заводу "Електроважмаш" за рішенням суду до розгляду судом справи в забезпечення позову міноритарного акціонера підприємства КУА "Сварог Ессет Менеджмент", який вважає оцінку 1 акції «Турбоатому» у 1,95 гривні неправильною та дискримінаційною;
  • негативну думку стосовно оцінки 1 акції «Турбоатому» у 1,95 гривні затвердженої зборами акціонерів цього товариства відомого українського оцінювача Сергія Пузенко та керівника «Дрегоен Кепітал» Томаша Фіала (нижче наш короткий коментар);
  • поміж тим Кабмін прийняв рішення про передачу йому в управління об’єднаного АТ "Укренергомашини";
  • інформацію про простій половини блоків «Центренерго» через брак палива;
  • інформацію стосовно майбутніх дуже крупної закупівлі електричок «Укрзалізницею» в наступні п’ять років важливої для Крюківського вагонобудівного заводу та планів «Укрзалізниці» по дуже великій закупівлі в період 2022-2028 вантажних вагонів.

Стосовно світових ринків, як такої зовсім нової інформації немає, але слід покласти додаткову інформацію, яка наведена в кінці цього огляду, в попередній контекст, лінію новин, яка вже давно відслідковується в наших оглядах, свіжі останні оцінки того що відбувається і буде відбуватись на найбільших ринках акцій, боргових інструментів та ринків твердої валюти через призму високої інфляції, яка є зараз, певного сповільнення темпів відновлення світової економіки і, найбільш важливого чинника - політики центральних банків від попереднього ключовим чином залежної.

Щодо першого блоку. Є розумним і доцільним до певної міри відіслати читача цього огляду до огляду тижневої давнини, в якому частково, але й немало описувалась ситуація з гривнею і попередні прогнози курсу гривні від НБУ та міжнародного рейтингового агентства Fitch.

Що стосується нової інформації, то слід відзначити, що українські банкіри доволі сильно розійшлись в оцінках зміни курсу гривні до кінця поточного року (і це стосувалось в якійсь мірі і року наступного).

Оцінки варіювались від зовсім невеликого знецінення до 26,9 гривні за долар США і навіть незначного її укріплення в парі з доларом США, до зниження до рівня 28,0 гривні за долар США і середньорічного курсу 28,0 та/чи 28,5 гривні за долар в 2022.

Позиція тих, хто прогнозує сильну гривню (Анна Волуйчак, Юнекс Банк, Ігор Левченко, Укрсиббанк, Юрій Єфремов, Акордбанк) базується на високих цінах на зернові, які експортує Україна, великому часовому проміжку, між зниженням цін на українські експортні залізну руду та прокат чорних металів по відношенню та реферативних світових цін на залізну руду та на інтересі нерезидентів до ОВДП. Ними цитується лише поміркований вплив на гривню негативних для її курсу факторів.

Ті, хто прогнозує відносно слабку (та все ж помірковано) гривню (Олексій Блінов, Альфа Банк, Сергій Колодій, Райффайзен Банк), посилаються на підвищення цін на енергоресурси і досить різке падіння цін на залізну руду, і як наслідок доволі значне і більш швидке розширення торговельного дефіциту зовнішньої торгівлі України.

Крім того, в якості несподіваного фактору укріплення гривні, аналітики згадують великий продаж іноземної валюти "Укравтодором", який залучив в кінці вересня синдикований кредит в сумі $376 млн від шести українських банків на чолі з «Укресімбанком» та приріст вкладення нерезидентів в ОВДП у 3 мільярди гривень за останні два тижні. Другий чинник також був до певної міри несподіванкою на фоні очікуваних намірів від нерезидентів дочекатись сезонного ослаблення гривні та після не такого давнього зменшення вартості ОВДП у їх власності.

Разом з тим в останні дні повідомляється про можливі додаткові закупівлі природного газу НАК «Нафтогаз» по високим цінам в тому числі, але не тільки, через переривання віртуального реверсу з Угорщини. Про це більше також в цьому огляді.

Що стосується високих показників «Кернела», то не зовсім зрозуміло наскільки їх очікував польський ринок акцій. Після публікації річного звіту за 2020/2021 маркетинговий рік ціна акцій компанії дещо зросла. Фактичні дані є значно вищими, а консенсусні фінансові показники на наступні два роки є просто вищими за очікування ринку ще початку червня 2021 року. Та слід враховувати, що протягом червня та на початку липня вже відбулись значні позитивні перегляди аналітиків прогнозних фінансових показників компанії, а поточна ціна акцій при перерахунку в долари США лише на 3% вища за ринкову ціну на 1 червня з урахуванням значного зменшення курсу злотого.

Що стосується критики оцінювача «Турбоатому» від Сергія Пузенко, то її має сенс прочитати учасникам ринку самостійно (посилання на сайт в інтернеті йде в блоці новин в цьому огляді). Видається, однак, що в критиці варто було б концентровано виділити саме ті моменти, які найбільш принциповим чином впливають на оцінку акцій. Також варто було б перевести їх в конкретні цифри зміни розрахункової ціни акції. Наприклад, це стосується згаданого в критиці дуже значного поточного надлишку обігових коштів підприємства через продаж продукції згідно з звітом самого «Турбоатому» в його регулярній інформації у великий кредит одному з замовників. Є незрозуміле ставлення оцінювача підприємства від ФДМУ до цієї великої поточної дебіторської заборгованості «Турбоатому». Мабуть варто було б «оцифрувати» цей надлишок – додаткові 3,6 гривні оцінки на 1 акцію, які, на перший погляд, майже поза сумнівом, слід додати до оцінки оцінювача у 1,95 гривень; разом оцінка 1 акції - 5,54 гривні лише з цим одним коригуванням. Скоріше за все, більшість написаного Сергієм Пузенко є незрозумілою нефаховому читачу без трансформації в конкретні цифри оцінки 1 акції.

Що стосується думки пана Томаша Фіали, то, як слідує (чи правильно?) з повідомлення одного з інформаційних агентств оцінку у 1,95 гривні за акцію заниженою в чотири рази.

Про згадане вище та інше в блоці новин, який йде після огляду фінансових ринків.

 

ФІНАНСОВІ РИНКИ

 

Ринок акцій України.

Спершу огляд динаміки ринку місцевих акцій за минулий тиждень.

Результати торгів акціями в Україні на минулому тижні, закінчуючи цими понеділком та середою, 04- та 06.10.2021, відображені на Рис. 1-5. На рисунках є динаміка цін окремих «індексних» пайових паперів, і обсяги торгів на Українській біржі.

На Рис. 5 для розуміння рівня поточних цін відображене відношення цін окремих індексних пайових паперів та індексу Української біржі поділене на середнє таке відношення за період 12 років з початку 2009 року. Графік побудований за період п’ять років та 9 місяців. Це важлива інформація, яка дає розуміння цін місцевих акцій «в контексті», а саме, який період підйому чи спаду по відношенню до «звичного» рівня (на графіку для всіх паперів – це 1,0), що вони «переживають» зараз і якою була картина кілька років назад.

Минулий тиждень характеризувався невисоким, навіть як для місцевого ринку акцій обсягом торгів акціями на Українській біржі, Рис. 2. Звертає на себе увагу продовження відносно активної торгівлі новим для місцевого ринку акцій пайовим папером «Кернела», Рис. 2. Більше про цей папір та що за ним стоїть в блоці новин.

 

 

 

 

 

 

Ринок облігацій України та світу

Ціни українських державних євробондів за останній тиждень продовжили зниження, а їх дохідності відповідно ріст з певними паузами і меншим темпом, ніж тижнем раніше, Рис. 6.

Цей рух дуже ймовірно спричинений зростанням дохідності державних облігацій США в середньому за останній час в очікування зменшення темпу викупу з ринку облігацій провідними світовими 

центробанками. Після певної корекції протягом минулих 7-и календарних днів дохідність 10-и річних державних облігацій США повернулась до рівня вище 1,5%, Рис. 7.

Цей тренд росту дохідності імовірно продовжиться, можливо з паузами до кінця року і далі. І це зростання дохідності боргових інструментів буде впливати на всі активи, в першу чергу фінансові (але можливо і на товарний ринок) та буде мати сильний вплив на ринок валюти.

Більшість аналітиків очікує зростання дохідності 10-и річних державних облігацій США до рівня 1,8% (чи хоча б 1,7%) до кінця цього року.

Міністерство фінансів на первинних аукціонах з продажу облігацій внутрішньої державної позики, які відбулися 5 жовтня, скоротило обсяг залучених коштів до 2,46 млрд грн. порівняно з обсягом тижнем раніше (6,96 млрд грн), свідчать дані на сайті Мінфіну.

На тижні до цього, Мінфін розмістив шестирічні ОВДП на 2,48 млрд під 13,01% річних. Такий великий обсяг розміщення для дуже «дальніх» в українському вимірі паперів імовірно мав причиною значну участь нерезидентів, з якими можливо Мінфін попередньо домовився про збільшення дохідності. В усякому випадку, згідно з даними, які регулярно публікує НБУ, нерезиденти помітно і десь на схожу суму збільшили за останні дві тижні свій портфель ОВДП.

На минулому тижні теж певну увагу заслужили найбільш «дальні» папери – але тепер значно меншу.

Дохідності практично не змінились по кривій дохідності порівняно з дохідністю тижнем раніше, так само, як і пропозиції на вторинному ринку.

Найкоротші із запропонованих ОВДП терміном обігу 6 місяців були розміщені на 58,03 млн грн з дохідністю 9,7% річних, як і два тижні тому.

Облігації терміном обігу один рік були розміщені на 734,82 млн грн під 11,5% річних.

Облігації строком обігу півтора року були продані на 691,89 млн грн, їх середньозважена дохідність склала 11,57% річних.

Від розміщення дворічних облігацій під 12,4% надійшло 651,26 млн грн.

Ще 19,42 млн грн принесло розміщення трирічних ОВДП, при цьому дохідність за цими цінними паперами незначно зросла - до 12,49% річних.

Крім того, Мінфін розмістив п'ятирічні ОВДП на 309,54 млн грн під 12,75%.

 

Посилання: https://www.boerse-frankfurt.de/bond/xs2010030836-ukraine-republik-7-253-20-33

 

 

 

Валютний ринок

 

Гривня по відношенню до основних твердих валют у минулі 7 календарних днів продовжила дивувати. Вона ще більше і укріпилась і укріпилась суттєво і вийшла на свій новий півторарічний максимум, Рис 9.

Однак скептики з числа тих аналітиків, які спеціалізуються в тому числі і на прогнозуванні курсу української національної валюти, а таких у відсотковому відношенні якщо не половина, то чимало, продовжують настоювати, що гривня до кінця року помітно ослабне. Хоча є і не менш поширена протилежна точка зору. Більше про це в блоці новин.

Тим не менш, багато нерезидентів «здались» і придбавали гривневі ОВДП в останні три тижні при конвертуючи тверду валюту при поточному курсі.

Грудневі ф’ючерси на пару гривня долар на УБ тим часом за минулий тиждень значно знизились і зараз знаходяться на рівні 26,6/27,05 (тижнем раніше - 27,0/27,5). Вони, незначно вище поточного рівня спот.

Якщо подивитись на співвідношення паритетного (по купівельній здатності) і номінального курсу гривні, то це відношення в 2021 близько зараз до 3,3, якщо брати конкретне поточне високе значення курсу гривні, набагато більше за рівень 2,5-2,6 з якого в останні десятиріччя починалось значне ослаблення гривні, Рис. 10.

Проте, варто згадати і зиму 2019/2020, коли гривня з рівня, коли РЕОК гривні був 100, якщо за базу брати значення 2005 року, чи 130, якщо брати за базу значення 2016, суттєво знизилась за 4-и місяця до початку квітня 2020. За цей період вона втратила 20,8% до долара США, якщо брати її курс в локальних максимумі та мінімумі (тобто за 4-и місяця) і на 13-14%, якщо брати значення на початок жовтня 2019 та на 1 квітня 2020, Рис. 11 та Рис. 12. Повторення в чомусь подібного сценарію і в найближчі півроку – дев’ять місяців є доволі ймовірним.

Хоча Національний банк України в останньому інфляційному липневому звіті 2021 року, як і міжнародне рейтингове агентство Fitch 13 серпня 2021 року прогнозували з різною динамікою укріплення реального курсу гривні в середньому і на наступний рік-півтора за рахунок сприятливих умов торгівлі, Рис. 13.

Тим не менш, Fitch прогнозував помірне сезонне зниження гривні до кінця поточного року до рівня 27,5 за долар США.

Згідно ж з НБУ, у першому кварталі 2022 року індекс РЕОК зросте до 1,30 (при базі 2016 рік) і триматиметься приблизно на цьому рівні протягом усього року.

"Тенденція до укріплення (гривні) узгоджується з фундаментальними факторами, що також підтверджується прогнозним дефіцитом поточного рахунку, близьким до стійкого рівня. Отже, РЕОК гривні не відхилятиметься значно від свого рівноважного рівня та не створюватиме дисбалансів", - говорилось в документі, Інфляційний звіт НБУ, липень 2021, посилання: https://bank.gov.ua/admin_uploads/article/IR_2021-Q3.pdf?v=4

Зараз же гривня почувається в останні місяці добре не тільки по відношенню твердих валют східноєвропейських валют, але й навіть відчуває себе не слабко і по відношенню до російського рубля. І це при дуже значному рості цін на російський експорт, Рис. 14

Однак поки незрозуміло наскільки на це все накладається 1) нинішній стрибок цін на енергоносії, 2) необхідність закупівлі Україною відносно великої кількості вугілля в ці осінь-зиму по чималим цінам і можливо все ж певних додаткових обсягів газу.

Долар США після дуже значимого руху верх дохідності державних облігацій США за два тижні укріпився до річного максимуму по відношенню до корзини інших твердих валют і окремо по відношенню до євро, Рис. 15.

Долар США стоїть високо, оскільки трейдери готуються до початку зменшення викупів активів з ринку центробанками і в першу чергу ФРС США, що веде до диференціалу в дохідності облігацій позитивному для долара.

 

 

 

 

 

 

 

 

Світові ринки акцій.

 

На найбільших світових ринках акцій після серпневого оптимізму на початку вересня настрій інвесторів змінився на насторожений. І зараз на початку жовтня після значного росту дохідності державних паперів США на ринку акцій США панує непевність. Фондові індекси США хоча й припинили зниження, але доволі суттєво коливаються день від дня, Рис. 16.

До певної і не малої міри це позначається і на європейських фондових індексах, Рис. 17.

Якщо ж брати фондові індекси країн Східної Європи, то вони навіть в доларах США і навіть «не сировинних» країн почувають себе доволі непогано Рис. 18.

 

 

 

 

ПОВЕРТАЮЧИСЬ ДО МІСЦЕВОГО РИНКУ АКЦІЙ

 

Ця відносно впевнена поведінка східноєвропейських фондових індексів суттєво стабілізує і індекс Української біржі і ціни українських акцій, в том числі і дивись Таблицю, Рис 1 на початку цього огляду.

Однак, слід не забувати, що на це накладаються і специфіка окремих місцевих емітентів, акції яких входять до індексу Української біржі.

 

ЗНАЧИМІ НОВИНИ ДЛЯ МІСЦЕВИХ УЧАСНИКІВ ФІНАНСОВОГО РИНКУ ЗА ОСТАННІ ДНІ.

 

Фінансова стабільність в Україні. Реформи. Співробітництво з міжнародними фінансовими організаціями

Міністерство фінансів погасило третій і останній випуск облігацій зовнішньої державної позики (ОВДП) під гарантію США на 1 млрд доларів, повідомило Міністерство фінансів.

***

Міжнародні резерви України після зростання до $ 31,61 млрд (у еквіваленті) в серпні 2021 скоротилися у вересні за рахунок виплат уряду за зовнішніми запозиченнями та склали $28,7 млрд. Про це повідомив глава Ради Національного банку України Богдан

Данилишин в Facebook.

У жовтні виплати уряду в іноземній валюті переважно будуть здійснюватися за валютними ОВДП, що може вимагати активізації роботи Мвінфіну на ринку внутрішніх запозичень в іноземній валюті або використання залишку коштів Міжнародного валютного фонду, отриманих в результаті розподілу СПЗ.

Раінше НБУ підвищив прогноз міжнародних резервів на кінець 2021 року зі $ 29,8 млрд до $ 31,3 млрд. Передбачається зростання резрервів у 2022 році до $ 31,6 млрд, в 2023 році - до $ 31,7 млрд.

***

Україна веде перемовини з Міжнародним валютним фондом (МВФ) про продовження поточної програми на 6-9 місяців.

Про це повідомив голова Національного банку Кирило Шевченко в інтерв'ю виданню "Лівий берег".

"Зараз основне питання до нас - це поліпшення корпоративного управління в НБУ. Ми очікуємо, що законопроєкт, який це регулює - № 5850 - незабаром буде прийнято в другому читанні", - сказав голова НБУ.

Він додав, що, згідно з попереднім графіком, наступний транш - 500 млн спеціальних прав запозичень, що дещо більше за 700 млн доларів. Однак за результатами перемовин під час роботи місії суму наступних траншів може бути скориговано.

"Поточна програма закінчується 8 грудня цього року, і важливо визначитися, що далі. Зараз ми проводимо консультації з МВФ і сподіваємося на рішення про її продовження на 6-9 

місяців. Цей термін обумовлений технічною необхідністю - саме стільки часу потрібно для того, щоб пройти всі передбачені програмою перегляди", - підкреслив Кирило Шевченко.

***

Залишок коштів на єдиному казначейському рахунку (ЄКР) у вересні скоротився на 26,7% з 57,5 млрд гривень (на 1 вересня) до 42,1 млрд гривень (на 1 жовтня).

Про це йдеться в повідомленні Державної казначейської служби України.

Мінімальний залишок коштів на єдиному казначейському рахунку в 2021 році становив 9,9 млрд гривень (станом на 1 серпня), а максимальний - 57,5 млрд гривень - станом на 1 вересня.

Мінімальний залишок коштів на єдиному казначейському рахунку в 2020 році становив 10,5 млрд гривень (станом на 1 квітня), а максимальний - 75,7 млрд гривень - станом на 1 липня.

 

До курсу гривні

Банкіри суттєво розходяться в думках щодо прогнозу курсу гривні до кінця року і називають коридор 26,9-28,0 грн/$1, свідчить опитування, проведене агентством "Інтерфакс-Україна".

"Попри падіння цін, експортна складова залишається на досить високому рівні. Водночас попит на споживчі товари падає під впливом зростання захворюваності на СOVID-19. Друга експортна складова - зерно та олія - також залишається на високому рівні. Додатковий компонент припливу валюти - ставки за ОВДП, які залучають західних інвесторів у довгостроковій перспективі", - зазначив директор департаменту казначейських операцій Акордбанку Юрій Єфремов.

За його прогнозами, курс до кінця року становитиме 27,20-27,25 грн/$1.

У свою чергу начальник департаменту персональних банківських послуг Укрсиббанку Ігор Левченко очікує курсу долара до кінця року в коридорі 26,9-27,2 грн/$1.

"Однозначно збільшення вартості імпорту й зменшення вартості експорту призводить до дисбалансу платіжного балансу і суттєво впливає на курс валюти. Зростання цін на енергоносії, найімовірніше, є тимчасовим явищем, яке посилюється з приходом холодів, і протягом року ціна на газ, нафту тощо повернеться до адекватних рівнів", - пояснив банкір.

Він додав, що сировина, яка експортується з України, також має високу ціну і десь корелює з цінами на енергоносії. Отже, високі ціни на газ можуть впливати на курс гривні, але не у катастрофічних масштабах.

Одночасно головний менеджер із макроекономічного аналізу Райффайзен Банку Сергій Колодій очікує, що до кінця року гривня незначно девальвує і поступово перейде до діапазону 27,5-28,0 грн/$1. За його словами, на це вплине певне погіршення умов зовнішньої торгівлі внаслідок поступового підвищення цін на енергоресурси і досить різке падіння цін на залізну руду.

"Досить високими залишаються ціни на пшеницю, що на тлі рекордних врожаїв в Україні сприяє зростанню експорту й підтримує пропозицію валюти. Це було одним із головних чинників зміцнення гривні в серпні-вересні", - додав банкір.

Керівник аналітичного відділу Альфа Банку Олексій Блінов також зазначає, що зміни у зовнішній кон'юнктурі негативно впливають на обмінний курс, зокрема через розширення торговельного дефіциту.

"Біржові котирування передаються до фактичних угод української зовнішньої торгівлі з певним лагом, тому Україна тільки починає відчувати несприятливу тенденцію умов торгівлі (співвідношення цін експорту та імпорту), що розпочалася влітку. До того ж продаж трейдерами іноземної валюти під закупівлю рекордного врожаю тимчасово покращує баланс валютного ринку", - пояснює експерт.

Блінов зазначив, що згідно з базовим сценарієм макроекономічного прогнозу, торговельний дефіцит України розшириться з очікуваних $4 млрд у 2021 році більше ніж до $11 млрд у 2022 році.

"Ми очікуємо помірного ослаблення гривні в середньостроковій перспективі й зберігаємо прогноз середньорічного обмінного курсу 28,5 грн/$ у 2022 році за базовим сценарієм", - додав він.

У свою чергу директор департаменту казначейських операцій Юнекс Банку Анна Волуйчак зазначає, що наразі немає жодних підстав прогнозувати якесь суттєве ослаблення гривні до кінця року.

"Найскладніший період осені - вересень - не приніс очікуваної девальвації, що було пов'язано відразу з декількома факторами, які не могли бути враховані в попередніх прогнозах", - зазначила вона.

За словами Волуйчак, на початку місяця значну підтримку гривні надав великий продаж іноземної валюти "Укравтодором", який залучив великий кредит від шести українських банків і в першій декаді конвертував кошти в гривню.

Крім того, фактором підтримки стало ускладнення епідемічної ситуації, оскільки деяка невизначеність щодо подальшого розвитку ситуації трохи знизила попит на валюту з боку імпортерів.

Вона додала, що наприкінці місяця ринок готувався до різкого сплеску попиту на тлі великого погашення старих випусків ОВДП, а також дефіциту пропозиції через виплати ПДВ-відшкодування, однак потенційний дисбаланс був повністю компенсований додатковим обсягом пропозиції інвалюти з боку іноземних інвесторів, які знову зацікавилися купівлею ОВДП.

Директор департаменту казначейських операцій Юнекс Банку зазначила, що падіння вартості руди на глобальних ринках починає проявлятися на валютному ринку лише через чотири-шість місяців. "Якщо дивитися на ключові позиції товарного експорту, то, скажімо, з продовольчої групи сильного падіння цін не спостерігається. Пшениця, наприклад, перебуває поблизу максимальних значень року... Загалом ситуація виглядає вельми сприятливою для гривні", - зазначила вона.

Згідно з прогнозом Волуйчак, можливе навіть невелике зміцнення гривні, враховуючи оптимістичні оцінки прогресу у співпраці з МВФ, які залишаються важливим індикатором для іноземних інвесторів, і майбутні листопадові виплати квартальних податків бізнесом.

***

Державний Укрексімбанк спільно ще з п’ятьма українськими банками 28 серпня 2021 року вперше на ринку надали консорціумний кредит «Укравтодору» на $376 млн.

Укрексімбанк виступив як банк-координатор із часткою 45% від загального обсягу проекту консорціумного кредитування Державного агентства автомобільних доріг України.

Сума кредиту, який надається із забезпеченням у формі державних гарантій строком на 5 років, сягає $376 млн. Процентна ставка за кредитом становить 4,9% річних.

Договір консорціумного кредиту підписано між «Укравтодором» і банками-учасниками: Укрексімбанк, Ощадбанк, Укргазбанк, ТАСкомбанк, Банк Кредит Дніпро та ПУМБ.

***

Національний банк за період з 27 вересня по 1 жовтня викупив на міжбанківському валютному ринку $ 15 млн, при цьому регулятор не продавав валюту. Про це свідчать дані на сайті НБУ.

Всього з початку року Нацбанк викупив в резерви $ 1,68 млрд, продав - $ 197 млн.

***

У січні-липні 2021 року обсяг грошових переказів в Україну зріс на 11,1% порівняно з аналогічним періодом минулого року до 7,325 млрд доларів, свідчать дані Національного банку.

Найбільше грошей в Україну переказують неформальними каналами.

Зокрема, за січень-липень 2021 років через коррахунки банків в Україні було переведено 499 млн доларів, через неформальні канали - 2 764 млн, через міжнародні платіжні системи - 1 757 млн доларів.

При цьому в липні обсяг грошових переказів трудових мігрантів в Україну становив 1 120 млн доларів, що на 8,1% більше, ніж за аналогічний період минулого року (1 036 млн доларів).

***

Обсяг продажу населенням валюти у вересні 2021 року скоротився до $ 2,38 млрд, а купівля - до $ 2,39 млрд.

Згідно з даними Національного банку України, обсяг продажу населенням готівкової валюти в вересні 2021 року скоротився до $ 1,97 млрд (у еквіваленті), а купівля зменшилася до $ 2 млрд.

При цьому продаж безготівкової валюти населенням у вересні склав $408 млн, а купівля - $ 388 млн.

Таким чином, з урахуванням безготівкових операцій, чиста купівля валюти населенням у вересні перевищила продаж на $ 6 млн.

 

Ціни на товари енергетичного імпорту України і експортні ціни на українську сировину

Природний газ

На зимовий період, що триває з жовтня до березня, потрібно близько 19 млрд куб м газу. З них Україна має лише 15 млрд куб м. Ще 4 млрд куб м потрібно докупити і це справжня проблема, написала в матеріалі «Економічна правда».

Згідно з новою постановою Кабміну НАК "Нафтогаз" отримає відшкодування за втрату контролю над газотранспортною системою у 2019 році в результаті анбандлінгу.

За даними джерел ЕП, загальний розмір компенсації становитиме 51 млрд грн, основна частина якої (48 млрд грн) буде виплачена "Оператором ГТС".

Досі планувалося, що цю суму "Оператор" буде виплачувати рівними частинами, по 9,6 млрд грн, протягом п'яти років. Зараз концепція передбачає виплату 48 млрд грн у 2021 році.

"З цієї суми на рахунках "Оператора" є тільки 30 мільярдів гривень (у вигляді чистого прибутку за останні півтора року роботи – ЕП). Відсутні 18 мільярдів "Оператор", швидше за все, позичить", – каже джерело ЕП в "Нафтогазі".

В "Операторі ГТС" цю інформацію підтвердили, але від запланованої екстреної виплати там не в захваті.

"Ми виконаємо рішення акціонера (уряду – ЕП), але основне завдання "Оператора" – забезпечити безаварійну роботу ГТС. У нас повинно бути достатньо коштів для ремонтів, техобслуговування труби і необхідних капітальних інвестицій", – повідомив ЕП представник компанії.

https://www.epravda.com.ua/publications/2021/10/4/678382/

***

Ще одна, більш рання, публікація на ту ж тему.

Посилання: https://www.rbc.ua/ukr/news/poiskah-deneg-pochemu-naftogazu-hvataet-sredstv-1632411181.html

***

"Укртрансгаз" заявив, що Україна наближається до початку опалювального сезону "із обсягами газу в ПСГ, достатніми для стабільного проходження зими" (цитата).

Як зазначається, станом на 1 жовтня 2021 року Оператор газосховищ України уже накопичив у ПСГ 18,7 млрд куб. м газу.

"Для порівняння, середній рівень наповнення газосховищ на початку опалювальних сезонів з 2011 по 2019 роки сягав 17,9 млрд куб. м, а мінімальний опускався до 14,5 млрд куб. м у 2016-му.

«Ми впритул наблизилися до старту опалювального сезону в Україні і наразі рівень наповнення ПСГ дає нам підстави розраховувати на стабільну роботу у найближчі півроку. Незважаючи на складну ситуацію на міжнародному газовому ринку, ми суттєво перевиконали поставлене Урядом завдання із наповнення газосховищ і все ще не зупиняємо закачування. Уже зараз рівень наповнення ПСГ є вищим, ніж на початках опалювальних сезонів у 2013‒2018 роках. Тож до зими готові: Україна буде з газом», – зазначив Сергій Перелома, т.в.о. генерального директора Укртрансгазу.

Станом на 01 жовтня 2021 року іноземні замовники послуг зберігали в режимі «митний склад» (дає змогу клієнту зберігати природний газ в газосховищах України до 1095 днів без сплати податків та митних зборів) 2,8 млрд куб. м газу.

З них у «short haul» (послуга, що дає можливість отримувати знижку на транспортування між визначеними точками входу або виходу на міждержавних з`єднаннях (потужність з обмеженнями), в тому числі для подальшого зберігання природного газу в ПСГ України) режимі накопичено 2,3 млрд куб. м.

Компанії-резиденти зберігають в режимі «митний склад» 0,8 млрд куб. м, що у 1,7 раза менше ніж в аналогічний період 2020 року. Із них обсяг газу, закачаного до ПСГ в режимі «short haul», дорівнює 0,7 млрд куб. м.

 

 

 

***

Квітень 2021 року.

Іноземним компаніям належить майже 5 млрд куб. м природного газу з 15,4 млрд куб. м наявних на сьогодні у підземних сховищах (ПСГ) України, повідомила прес-служба АТ "Укртрансгаз".

"За останні два роки ми залучили провідних гравців світового газового ринку до зберігання газу в українських ПСГ. На початку 2019 року обсяги газу, який зберігали у нас нерезиденти, коливалися на рівні математичної похибки. У поточний опалювальний сезон ми увійшли з 10 млрд куб. м газу, що належав іноземцям, і на сьогодні, наприкінці сезону, половина цих запасів - майже 5 млрд куб. м - залишається на зберіганні в Україні", - наведено у повідомленні слова голови Оператора ПСГ Сергія Переломи.

***

Газові трейдери планують експортувати з України в жовтні близько 500 млн кубометрів природного газу, тоді як у вересні вони направили на експорт 242 млн кубометрів, а в серпні - близько 60 млн куб. м.

В основному газ планують експортувати європейські трейдери, а також кілька українських компаній, повідомляє Бізнес Цензор з посиланням на галузеве видання ExPro і на джерела на ринку.

За даними співрозмовників видання, найбільше газу планує експортувати чеський трейдер Alpiq Energy - понад 120 млн кубометрів до Словаччини. Компанія буде експортувати газ, який був закачаний в українські ПСГ в серпні 2020 року.

Швейцарська Gunvor планує протягом жовтня експортувати з ПСГ 60 млн куб. м газу, приблизно порівну в Угорщину і Польщу. Газ компанія закачала в сховища в червні-серпні 2020 року.

Французька Engie намір в жовтні експортувати 57,5 млн куб. м газу в Угорщину, газ був закачаний в серпні-вересні 2020 року.

Серед українських компаній найбільше газу планує вивезти з українських ПСГ ТОВ "ЕРУ Трейдинг" - 20 млн куб. м в Польщу, Угорщину і Словаччину. Газ був закачаний в ПСГ в травні-серпні 2020 року.

Протягом вересня з українських ПСГ було експортовано рекордні за всю історію 242 млн кубометрів, що в 4 рази більше, ніж в серпні (60 млн куб. м).

На тлі високого експорту (в середньому 10 млн куб м на добу в перші дні жовтня) і різким обвалом імпорту газу, закачування газу в українські ПСГ фактично припинилось.

***

Вартість листопадових ф'ючерсів за індексом самого ліквідного європейського хабу TTF в Нідерландах досягла € 161,5 за МВт·год, або $ 1969,2 за 1 тис. куб. м за поточним курсом.

***

Середньозважена вартість імпортованого в Україну природного газу у вересні 2021 року склала $ 636 за тисячу кубометрів.

Ціна розрахована за даними котирувань на європейському ринку, свідчать дані ДК "Нафтогаз України".

За даними Державної податкової служби України, вартість імпортного природного газу в Україні в серпні досягла $ 427,9 за 1 тис. кубометрів. У порівнянні з липнем ціна виросла на 19,7%, в порівнянні з груднем минулого року - на 111,3%.

***

АТ "Укргазвидобування" за 9 місяців 2021 року видобуло 10,2 млрд кубометрів природного газу, що на 4,8% або 0,52 млрд кубометрів менше, ніж за аналогічний період року. Як повідомляє прес-служба компанії, при цьому відпуск газу за січень-вересень 2021 року зменшився також на 4,8% або 0,48 млрд кубометрів - до 9,65 млрд куб. м.

В тому числі у вересні "Укргазвидобування" видобула 1,12 млрд куб. м природного газу ("мінус" 2,69%, або 31 млн куб. м до показника аналогічного періоду минулого року), а відпуск газу склав 1,06 млрд куб. м ("мінус" 2,83% або 31 млн куб. м).

Компанія продовжує реалізовувати стратегію нарощування ресурсної бази "Нафтогазу". За результатами геологорозвідувальних робіт приріст запасів газу з початку року становить понад 3,6 млрд куб. м, а приріст ресурсів газу - 9,2 млрд куб. м", - наголошується в повідомленні компанії.

***

В січні-вересні 2021 року Україна скоротила імпорт газу в 6,2 рази до 2,381 млрд куб. м порівняно з аналогічним періодом минулого року, - "Оператор газотранспортної системи (ГТС) України"

***

НАК "Нафтогаз України" має в своєму розпорядженні фінансові ресурси для закупівлі і подальшого закачування природного газу в підземні сховища. Про це повідомив міністр енергетики України Герман Галущенко в ході засідання уряду 6 жовтня, повідомив Інтерфакс-Україна.

Міністерство енергетики розраховує, що запаси газу в підземні сховища (ПСГ) України на початок опалювального сезону складуть 19,2 млрд кубометрів. Про це також повідомив глава Міненерго Герман Галущенко в ході засідання уряду.

"Плануємо ОЗП почати з 19,2 млрд кубометрів", - сказав Галущенко.

За його словами, зараз в ПСГ близько 19 млрд кубометрів.

Крім того, він зазначив, що на сьогодні запаси вугілля на ТЕС і ТЕЦ складають 846 тис. Тонн, що істотно менше планового показнику по графіку.

"Є відставання від графіка, але вже здійснюється імпорт вугілля, договори укладені, і буде все збалансовано", - вказав Галущенко.

***

Кабінет Міністрів доручив Національній акціонерній компанії "Нафтогаз України" збільшити видобуток газу.

Про це сказав прем'єр-міністр Денис Шмигаль на засіданні Кабміну в середу, 6 жовтня.

***

Подальше зростання цін на газ в Європі може призвести до серйозної кризи в газовій галузі, це погано не тільки для його споживачів, але і для постачальників, заявив на Петербурзькому міжнародному газовому форумі начальник управління структурування контрактів та ціноутворення "Газпром експорту» Сергій Комлєв, повідомив РБК.

Комлєв назвав ціни на газ «неадекватними». За його словами склалася ситуація «нестримного і неадекватного зростання цін» через Європи суперництва з Азією за поставки зрідженого природного газу (СПГ).

«За такими цінами його (газ) купувати інтересу більше немає, це відбивається в тому числі на наших поставках. <...> [В результаті] ми стикаємося з ситуацією деградації попиту: звідусіль надходить інформація, що закриваються заводи в Європі, наприклад, завод з виробництва добрив. Розорилися постачальники природного газу [для] кінцевих споживачів», - перерахував Комлєв.

Коментар. Таким чином, в зимовий сезон 2021/2020 років з Україна 10 млрд. куб метрів газу нерезидентів половина, 5 мільярдів, була транспортована в Європу. Україна в сезон витратила 7,9 млрд. куб. метрів. Якщо з поточного обсягу у 18,9 млрд. куб метрів вирахувати 7,9 млрд. та умовно 2,3 млрд. млрд. куб метрів в режимі митного складу лишиться лише 8,7 млрд. куб метрів на кінець опалювального сезону, що мало. І це на самий гірший варіант. Таким чином дійсно є певна проблема.

Вугілля

Національна енергетична компанія "Укренерго" заявляє, що запаси вугілля на українських теплових електростанціях (ТЕС) у 3,6 рази нижчі за необхідні.

Про це йдеться в повідомленні Укренерго.

"Ситуація з накопиченням вугілля протягом тижня погіршилася. Станом на ранок 4 жовтня загальні запаси вугілля на складах ТЕС знизилися на 8,2% (713 тис. тонн) порівняно з обсягами на ранок 27 вересня (776,9 тис. тонн). Крім цього, запаси газового вугілля знизилися на 9% (до 536,2 тис. тонн) і антрацитового - на 5,6% до 176,9 тис. тонн", - йдеться в ньому.

Нафта

Ціни на нафту перевищили семирічний максимум.

Ціни на нафту продовжують рости в тому числі і через рішення країн ОПЕК + зберегти раніше прийнятий план нарощування нафтовидобутку, незважаючи на зростання попиту в умовах різкого підйому вартості природного газу.

Відповідно до цього плану країни ОПЕК + збільшать виробництво нафти в листопаді на 400 тис. барелів на добу (б/д). Перед засіданням у ході неофіційних зустрічей розглядався варіант більш енергійного нарощування видобутку в наступному місяці - на 800 тис. б/д при збереженні колишнього плану на грудень.

Вартість грудневих ф'ючерсів на нафту Brent на лондонській біржі ICE Futures вранці 5 жовтня становила $ 81,47 за барель. Ціна ф'ючерсів на нафту WTI на листопад на електронних торгах Нью-йоркської товарної біржі (NYMEX) становила $ 77,72 за барель. Напередодні вартість цих контрактів збільшилася на $ 1,74 (2,3%) - до $ 77,62 за барель, що є найвищим значенням на закриття ринку з 11 листопада 2014 року.

"Після різкого скорочення виробництва нафти в другому кварталі 2020-го країни ОПЕК + дуже повільно підвищують обсяги видобутку, при тому, що попит на ринку, ймовірно, повністю відновиться до 2022 року", - відзначає аналітик Third Bridge Пітер МакНеллі. Після рішення ОПЕК + запаси нафти в світі продовжать падати, зазначив експерт.

За оцінками саудівської нафтокомпанії Saudi Aramco, стрибок цін на газ вже призвів до підвищення попиту на нафту приблизно на 500 тис. барелів на добу, оскільки споживачі прагнуть перейти від більш дорогого газу на більш дешеву нафту.

"Ціни на нафту, ймовірно, залишаться високими в останньому кварталі 2021 року, оскільки перехід компаній з газу на нафту підтримує попит", - висловив думку головний аналітик по сировинному сектору VI Investment Corp. Сангчіл Юн.

Коментар. В цілому є три важливі аспекти цих питань. Перший – це тиск на гривню. Причому, як зазначає ряд експертів цей тиск може проявити себе не зараз, а скажімо через півроку через відкладений попит на газ та інші енергоносії.

Другий – це тиск на рентабельність українських підприємств, наприклад МХП та «Кернела» до кінця року через зростання вартості палива для збирання кукурудзи, посівної озимими та обігрів приміщень для МХП, а також значне посилення тиску на грошові потоки вже в наступному році весною через високі ціни не тільки на нафтопродукти та газ, але й мінеральні добрива.

Третє – це тиск на фінанси великої множини українських підприємств і виробників мінеральних добрив і промислових підприємств зі слабкими фінансами, яким буде важко закуповувати природний газ по високим цінам для обігріву виробничих і невиробничих приміщень та закуповувати електроенергію по вищим цінам. А це також і тиск на економіку України.

 

 

 

 

 

***

Українські метпідприємства в січні-вересні 2021 року збільшили виручку від експорту чорних металів на 79,7% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року - до $ 10,33 млрд. Про це свідчать дані митної статистики.

У вересні виручка від експорту чорних металів склала $1,39 млрд. Це в 1,8 рази перевищує показник вересня

2020 року.

Імпорт чорних металів у січні-вересні зріс на 42,4%, до $ 1,08 млрд. У вересні показник становив $ 181,7 млн.

Це на 70,6% більше в порівнянні з вереснем минулого року.

В 2020 році українські метпідприємства скоротили виручку від експорту чорних металів на 12% - до $ 7,7 млрд. За той же період імпорт знизився на 17% - до $ 1,4 млрд.

 

Економіка України

Всесвітній банк залишив прогноз зростання ВВП України на 2021 року на колишньому рівні в 3,8%, проте поліпшив його на наступні два роки. Про це йдеться в доповіді банку "Конкуренція і відновлення пост-COVID-19" за осінь 2021 року, повідомив Укрінформ.

Згідно з прогнозом, ВВП України в 2022 році виросте на 3,5%, а в 2023 році - на 3,7%.

В березні Всесвітній банк прогнозував зростання ВВП України в 2022 році на рівні 3%.

"Активність повинна продовжувати відновлюватися у другому півріччі 2021 року завдяки кращому врожаю, збільшення споживчого попиту і сприятливим зовнішнім умовам", - йдеться в документі.

Наголошується, що прогноз враховує введення можливих тимчасових карантинів в країні для боротьби з пандемією коронавирусу.

***

Голова Національного банку Кирило Шевченко прогнозує, що ВВП втратить 0,4-0,6% у разі введення локдауну.

Про це він повідомив в інтерв'ю "Лівому берегу".

***

У вересні індекс очікувань ділової активності знизився на 0,3 базисні пункти до 53,1 пункти, а бізнес зберіг позитивні оцінки щодо економічного стану своїх підприємств на тлі сприятливої зовнішньої кон'юнктури, високого споживчого попиту і подальшого зростання інвестиційної діяльності.

Про це свідчить індекс очікувань ділової активності, який Національний банк розраховує щомісяця.

Другий місяць поспіль всі секторальні індекси перевищували нейтральний рівень.

***

За даними Державної служби статистики, в другому кварталі 2021 року номінальні доходи населення зросли на 20,9% в порівнянні з аналогічним періодом 2020 року, реальні наявні доходи, визначені з урахуванням цінового фактора, - збільшилися відповідно на 5,6%, - повідомлення Держстату.

Витрати населення за цей період збільшилися на 35,9%.

Згідно з повідомленням, доходи населення України в квітні-червні 2021 року склали 1079,8 млрд грн, витрати - 1166,4 млрд грн, заощадження українців скоротилися на 86,5 млрд грн.

Наявний доход у розрахунку на одну особу за квітень-червень поточного року склав 18969 грн, що на 3 403 грн більше, ніж за аналогічний період 2020 року.

***

За даними дослідження Info Sapiens «Споживчі настрої в Україні» у серпні Індекс споживчих настроїв (ІСН) склав 73,7 п. Незначне зростання індикатора спричинене ростом всіх індексів, крім Індексу очікуваного росту економіки країни впродовж найближчого року, який залишився на рівні попереднього місяця.

У серпні 2021 року індекс споживчих настроїв (ІСН) склав 73,7, що на 2,4 п. вище за показник липня.

 

 

***

Україна в січні-серпні 2021 року реалізувала промислову продукцію (товари, послуги) на 2,219 трлн грн, що на 44,8% більше, ніж в січні-серпні 2020 роки (1,533 трлн грн). У тому числі за межі країни реалізовано продукції на 676,359 млрд грн, повідомила Державна служба статистики.

 

Боротьба з коронавірусною інфекцією. Її вплив на економіку країни.

***

В Україні станом на ранок четверга за попередню добу зафіксовано 15 125 нових випадків захворювання на COVID-19, видужали 4 380 осіб, 314 померли від цієї хвороби, госпіталізовано з діагнозом COVID-19 - 3 541 особу, повідомила прес-служба Міністерства охорони здоров'я України.

Днем раніше, 6 жовтня зафіксовано 12 662 нових випадки захворювання на COVID-19, 5 жовтня зафіксовано 9 846 нових випадків захворювання на СOVID-19.

Смертність від хвороби в Україні вже ряд днів перевищує відмітку 300 смертей за день.

 

 

 

***

Протягом кількох найближчих днів низка областей України можуть перейти до "червоної" зони епідеміологічної небезпеки.

Про це під час засідання уряду 6 жовтня заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

"В Україні триває четверта хвиля (COVID-19 – ред.). Статистика щодо нових захворілих, на жаль, невтішна – багато нових госпіталізацій та тяжких випадків", – розповів він.

***

Згідно з прогнозними розрахунками фахівців апарату Ради національної безпеки і оборони (РНБО), пік захворюваності на коронавірус в Україні в цьому році пройдеться на кінець жовтня-початок листопада. Про це секретар РНБО Олексій Данилов повідомив, представляючи новий модуль інформаційно-аналітичної системи Головного ситуаційного центру країни "СОТА" - ГІС-портал "Система охорони здоров'я", передає прес-служба відомства.

"Кількість одномоментно зайнятих хворими COVID-19 ліжок може становити 50-55 тисяч", - сказав Данилов. При цьому секретар РНБО зазначив, що медична система набагато краще підготовлена до епідемії, ніж раніше - зокрема, кількість таких ліжок становить 80 тис.

***

У вересні національний план вакцинації від коронавірусу виконаний на 42,6% - планували зробити 8,231 млн щеплень, фактично було зроблено 3,508 млн щеплень.

В серпні національний план вакцинації від коронавірусу було виконано на 60,7% (3,644 млн щеплень при плані 6 млн), у липні - на 54,2% (2,918 млн щеплень при плані 5,38 млн).

 

Фінансовий сектор. Банки України

Кредитний портфель українських банків за серпень 2021 року зріс на 3% - до 1,12 трлн грн, тоді як обсяг непрацюючих кредитів (NPL) скоротився на 0,7% - до 393,18 млрд грн. Про це повідомляється в звітності на сайті Національного банку України.

Відповідно до звітності, частка непрацюючих кредитів в банківській системі країни в серпні знизилася до 34,99% з 36,3% в липні.

За серпень місяць станом на 1 вересня загальний обсяг виданих кредитів збільшився на 33,3 млрд гривень до 1,123 трлн гривень.

З них непрацюючі кредити становили 393,178 млрд гривень (-2,6 млрд гривень до попереднього місяця).

Нацбанк вказав, що за місяць портфель кредитів в корпоративному секторі зріс на 2,6% - до 827,58 млрд грн (в числі обсяг NPL в ньому скоротився на 0,2% - до 344,99 млрд грн), а портфель кредитів, виданих фізособам, виріс на 2,4% - до 238,46 млрд грн (NPL скоротився на 3,7% - до 47,74 млрд грн).

***

В серпні 2021 частка непрацюючих кредитів (NPL) у банківській системі скоротилася на 1,31 процентних пункти до 34,99% порівняно з попереднім місяцем.

Про це йдеться в повідомленні НБУ.

Скорочення частки проблемних кредитів відбулося за рахунок скорочення цього показника в групах банків: Приватбанк - на 0,58 п.п. до 70,57%, у банках з приватним капіталом - на 0,37 п.п. до 11,00%, в держбанках - на 1,68 п.п. до 51,95%.

***

Норматив достатності регулятивного капіталу банків у серпні знизився на 0,43 відсоткового пункту, з 21,72% до 21,29%.

Про це йдеться в повідомленні Національного банку.

Цей показник вищий, ніж установлений Нацбанком рівень (не менш ніж 10%).

Регулятивний капітал банків України в серпні зріс на 2,9 млрд гривень до 199,2 млрд гривень.

Норматив достатності основного капіталу (Н3) становив 15,18% (норматив - не менш ніж 7%).

Крім того, норматив максимального розміру кредитного ризику на одного контрагента (Н7) знизився з 18,26% до 18,24% (норматив - не більш ніж 25%), норматив максимального розміру за операціями з пов'язаними з банком особами (Н9) зріс із 4,29% до 4,49% (норматив - не більш ніж 25%).

***

З 1 жовтня пруденційний норматив – коефіцієнт чистого стабільного фінансування (довгострокової ліквідності) або NSFR (англ. Net Stable Funding Ratio) для банків становитиме 90%.

Згідно з нормами ЄС та Базельськими рекомендаціями значення NSFR для банків має становити не менше 100%.

Щодекадні розрахунки нормативу NSFR свідчать, що всі банки станом на 21.09.2021 перевищують рівень нормативу NSFR у 90%, а 40% фінустанов уже зараз у 1,5 раза перевиконують значення нормативу в 100%.

Норматив NSFR визначає мінімальний необхідний рівень ліквідності банку на горизонті один рік.

 

Емітенти, акції яких обертаються на місцевих біржах

"Кернел"

Аграрний холдинг опублікував річну звітність за 2020/2021 маркетинговий рік (м.р.) та квартальну звітність за 4-ий квартал 2020/2021 м.р.

"Кернел" збільшив показник EBITDA в 2,1 рази, або на 486 млн доларів, до 929 млн доларів у 2020/2021 маркетинговому році (липень 2020 - червень 2021) порівняно з попереднім роком.

За вказаний період компанія збільшила виручку на 37,5%, або на 1,5 млрд доларів, до 5,647 млрд доларів порівняно з 2019/2020 м.р.

Також компанія збільшила чистий прибуток в 4,3 рази, або на 395 млн доларів, до 513 млн доларів.

"Кернел" збільшив показник EBITDA на 28%, або на 97 млн доларів, до 443 млн доларів у 2019/2020 маркетинговому році порівняно з попереднім маркетинговим роком.

***

Компанія Kernel припускає, що капітальні витрати у фінансовому 2021/22 році складуть 265 млн доларів США, повідомила компанія у своєму щорічному звіті. Рада директорів рекомендує виплати дивідендів у розмірі 0,44 доларів на акцію на загальну суму 35,6 мільйонів доларів.

***

"Кернел" має намір до 2026 року збільшити обсяги переробки насіння соняшнику до 6 млн тонн на рік, тоді як

В 2021 фінансовому році (ФР, липень-2020 червень-2021) їх переробка на потужностях агрохолдингу склала 3,2 млн тонн. Також виробник олії планує збільшити експорт зернових до 15 млн (в 2021 ФР - 8 млн тонн). Відповідну заяву засновника і голови ради директорів Андрія Веревського про стратегію розвитку групи компаній до 2026 року ("Стратегія-2026") оприлюднено в звіті "Кернел" за 2021ФР.

"Новий план дій на наступні п'ять років включає амбітні цілі щодо досягнення обсягів щорічної переробки насіння соняшнику на рівні 6 млн тонн і 15 млн тонн зерна на експорт з України", - заявив Веревський.

"Кернел" також хоче збільшити свій земельний банк на 700 тис. га (зараз має в обробітку 506 тис. га).

***

"Кернел" передбачає у своїй новій 5-річній стратегії, що компанія буде зростати в основному завдяки злиттям та поглинанням. Компанія веде переговори з цього приводу, але поки що не має конкретної цілі для придбання, повідомив під час конференц-дзвінка Юрій Ковальчук, член правління української аграрної компанії.

Ковальчук оголосив, що компанія розглядає потенційні цілі придбання у кожному сегменті бізнесу.

Водночас, під час конференц-дзвінка Ковальчук сказав, що зараз спостерігається зростання тиску на витрати компанії як через зростання цін на енергоносії та транспорт, так і через зростання витрат на оплату праці.

 

 

 

 

 

 

 

Укренергомашини («Турбоатом»)

Збори акціонерів АТ "Українські енергетичні машини" ("Укренергомашини", раніше - АТ "Турбоатом"), більше 75% в якому належить державі, не змогло прийняти ряд рішень про приєднання до нього АТ "Завод "Електроважмаш" у зв'язку із забороною Господарського суду Харкова приймати такі рішення. Згідно з протоколом позачергових зборів 28 вересня, акціонери не змогли затвердити передавальний акт і пояснення до умов приєднання "Електроважмашу", відповідний договір, а також умови конвертації акцій "Електроважмашу" в акції "Укренергомашин" і випуску акцій "Електроважмашу" з метою цієї конвертації, повідомив Інтерфакс-Україна.

Для участі в зборах зареєструвалися акціонери (представники акціонерів), які сукупно володіють 91,15% голосуючих акцій.

Відповідно до реєстру судових рішень, визначення про заборону зборів акціонерів приймати вищевказані рішення суд прийняв 21 вересня в якості забезпечення позову пов'язаної з Костянтином Григоришиним КУА "Сварог Ессет Менеджмент", що діє в інтересах і за рахунок активів ПЗНВІФ "Сьомий", якому належить 64,82 млн акцій (15,34%) АТ "Укренергомашини" ( "Турбоатом").

Згідно з матеріалами суду, пов'язана з Григоришиним компанія вважає, що недобросовісні дії АТ "Укренергомашини" порушують його права через неналежне визначення ринкової вартості його акцій. Крім того, позивач вважає, що не був у належні терміни повідомлений про право вимоги обов'язкового викупу акцій і «Укенергомашини» не викупили акції у заявника в необхідні терміни.

Заявник вказує, що до завершення процедури обов'язкового викупу акцій у акціонерів "Укренергомашини" і "Електроважмаш" не можуть переходити до наступного етапу приєднання.

Згідно з інформацією в держреєстрі, КУА "Сварог Ессет Менеджмент" звернулася з позовом до АТ "Укренергомашини" про визнання недійсним протоколу рішення зборів акціонерів АТ "Турбоатом" від 27 серпня, в частині затвердження ринкової вартості акцій "Турбоатому" - 1,95 грн за акцію.

Позивач також просить визнати укладеним договір про обов'язковий викуп у нього акцій АТ "Турбоатом".

Госпсуд Харківської області відрив провадження у справі на підставі цього позову і призначив підготовче засідання на 12 жовтня.

Раніше засновник і генеральний директор інвесткомпанії Dragon Capital Томаш Фіала відзначав, що ринкова ціна акцій "Турбоатома" 1,95 грн за штуку, затверджена зборами акціонерів 27 серпня, занижена приблизно в чотири рази. За його словами, схвалена Фондом держмайна як головним акціонером "Турбоатома" угода щодо приєднання АТ "Завод "Електроважмаш" загрожує міноритарним акціонерам "Турбоатому" розмиванням їх частки.

Фіала також нагадав, що багато міноритаріїв судиться з "Турбоатомом" за виплату дивідендів, хоча державі підприємство такі дивіденди платить.

В свою чергу, генеральний директор АТ "Укренергомашини" Віктор Суботін говорив, що визначити ринкову вартість акцій АТ "Турбоатом" без залучення зовнішніх оцінювачів вкрай складно через недостатню розвиненість фондового ринку в Україні.

Ринкову оцінку акцій в 1,95 грн за 1 акцію підтримали 82,55% голосів на зборах акціонерів 27 серпня, а проти проголосували 17,45%.

***

Критика оцінки «Турбоатому» відомим на ринку українським оцінювачем Сергієм Пузенко.

Сергій Пузенко

29 сентября в 20:42

Вот нашел на улице и иду сдавать в полицию

Рецензія на звіт про оцінку акцій Турбоатома із ліричними відступами.

Рецензент невідомий.

Замовник звіту – АТ «Турбоатом»

Посилання.

https://www.facebook.com/groups/fundmarket.ua/posts/4404130206315009/

та

https://ru-ru.facebook.com/groups/fundmarket.ua/

***

Кабінет Міністрів вирішив взяти в своє управління 75,2% акцій акціонерного товариства "Українські енергетичні машини".

Про це свідчить розпорядження, прийняте Кабміном 6 жовтня.

ФДМУ дано доручення забезпечити в тижневий термін передачу в управління Кабміну пакета акцій після завершення процедури приєднання акціонерного товариства "Електроважмаш" до акціонерного товариства "Укренергомашини".

«Центренерго»

11 з 23 енергоблоків теплових електростанцій державної енергогенеруючої компанії "Центренерго" відключено через відсутність палива.

Про це свідчать дані на сайті національної енергетичної компанії "Укренерго".

Згідно з ними, станом на 16:17 5 жовтня на Вуглегірській тепловій електростанції (ТЕС) працює 1 з 7 енергоблоків.

При цьому 4 енергоблоки Вуглегірської ТЕС перебувають у простої через відсутність палива.

В свою чергу на Зміївській ТЕС в простої через відсутність палива перебувають 5 з 10 енергоблоків, а 2 перебувають в роботі.

На Трипільській ТЕС в простої через відсутність палива перебувають 2 з 6 енергоблоків і 1 перебуває в роботі.

Крюківський вагонобудівний завод

АТ "Укрзалізниця" (УЗ) у системі ProZorro оголосило тендер на закупівлю 80 нових приміських і регіональних поїздів з очікуваною вартістю в 31,464 млрд грн.

Згідно з інформацією в ProZorro, загалом у рамках тендера УЗ планує придбати 30 електропоїздів змінного струму та 30 електропоїздів постійного струму для приміських перевезень. Крім того, планується придбати 20 електропоїздів змінного струму для регіональних маршрутів.

Кінцевий термін подання пропозицій - 1 листопада 2021 року, аукціон запланований на 7 грудня.

Як повідомила прес-служба "Укрзалізниці" в понеділок, до участі в тендерній закупівлі запрошено таких виробників, як Siemens, Stadler, Alstom, Pesa, Skoda, а також Крюківський вагонобудівний завод.

"За потреби компанія буде калібрувати комерційні та технічні вимоги, щоб оголошений тендер був конкурентним, а його вимоги - оптимальними і такими, що забезпечують якісне оновлення рухомого складу швидкими темпами. Співпраця з переможцем тендера розрахована на п'ять років, тому поставки поїздів заплановано партіями до 2026 року", - йдеться в повідомленні.

Компанія планує задіяти 60 закуплених поїздів у проектах City Express, ще 20 - на наявних і нових регіональних маршрутах.

***

"Укрзалізниця" отримала схвалення від Мінінфраструктури на реалізацію масштабної програми оновлення парку вантажних вагонів, яку планується реалізувати протягом 7 років.

Вартість програми, яку планується реалізувати в 2022-2028 рр., - 107 млрд грн, планується, що близько 50 млрд грн вкладе сама "Укрзалізниця", а ще 56,6 млрд грн - учасники ринку, повідомив на своїй сторінці в Facebook заступник директора департаменту комерційної роботи "Укрзалізниці" Валерій Ткачов.

За його словами, на сьогодні по залізниці курсує понад 174 тис. вантажних вагонів різної форми власності, при цьому близько 95 тис., понад 54%, експлуатуються з перевищенням нормативного терміну служби (НТС), - терміну експлуатації, встановленого заводом-виробником. Одна з причин того, що в Україні виявилося так багато відвертого вагонного мотлоху - неконтрольоване завезення вагонів з продовженим терміном служби з Росії, яка ще в 2015 р заборонила у себе експлуатацію вагонів понад нормативний термін.

В результаті сьогодні застарілий вагонний парк вимагає на 30-50% більше витрат на їх обслуговування, великі вантажовласники змушені навіть створювати спеціальні бригади робітників, які ремонтують і готують вагони до навантаження. Старі вагони - це такожвтрати вантажу при транспортуванні і збільшення кількості аварій.

"Укрзалізниця" планує поетапне, протягом 7 років, зменшення граничного терміну експлуатації вагонів, щоб він в кінцевому підсумку не перевищував нормативний термін служби: для піввагонів показник граничного терміну експлуатації знизиться з 44 до 22 років, а для зерновозів - з 60 до 30 років.

В компанії хочуть списувати вагони поступово. В перший рік роботи програми буде списано лише 15 зерновозів і 9 піввагонів, у другій - 1110 зерновозів і 436 піввагонів, а в рік максимального виведення з експлуатації - 4,2 тис. зерновозів і 10,1 тис. піввагонів.

Всього ж за 7 років планується списати 38,7 тис. піввагонів (в тому числі 20,7 тис. - з парку "Укрзалізниці") і 18,8 тис. зерновозів (в тому числі що належать "Укрзалізниці" - 11,4 тис.). Старі вагони приватних перевізників теж не зможуть їздити по коліях, якщо УЗ цього не захоче.

Замість цього "Укрзалізниця" пропонує протягом 7 років побудувати близько 46 тис. вантажних вагонів, з яких 31,2 тис. - це піввагони, і 14,63 тис. - зерновози.

Для реалізації програми потрібна буде державна підтримка, яка буде полягати як в загороджувальних заходах проти завезення в Україну вагонів з продовженим терміном служби, так і в розробці інструментів фінансової підтримки учасників програми, зокрема - кредитування за пільговою ставкою в державних банках і часткової компенсації відсотків по кредитах.

"Укрзалізниця" планує, що крім неї замовниками будівництва вагонів виступлять великі транспортні компанії: "Лемтранс" "Укренерготранс", "Металлургтранс", "Метінвест-Шипинг", "Кернел-Трейд", "Смарт Рейл Логістікс", "БГС Рейл".

Виробляти вагони планується практично на всіх вагонобудівних заводах, в тому числі і належать "Укрзалізниці", а також Крюківському вагонобудівному заводі, "Дніпровагонмаші", "Азоввагоні", "Дніпровагонрембуді" і інших.

Фінансувати будівництво і покупку вагонів "Укрзалізниця" планує за рахунок цільових кредитів українських банків, а купувати вагони в фінансовий лізинг - за рахунок участі в програмі лізингових компаній.

НАСК "Оранта"

Національний банк України (НБУ) погодив ТОВ "НС-Фінанс" збільшення прямого володіння 25,01% акцій Національної страхової компанії (НАСК) "Оранта", а Олександру Ярославському, який є беніфіціарним власником фірми, опосередковане володіння 25,01% акцій "Оранти". Відповідне погодження надано регулятором 29 вересня.

Як повідомлялося, Антимонопольний комітет 16 вересня надав ТОВ "НС-Фінанс" дозвіл на придбання акцій НАСК "Оранта", що забезпечить перевищення 25% голосів у вищому органі управління компанії.

Нагадаємо, група DCH Олександра Ярославського в листопаді 2020 року стала власником 9,81% акцій "Оранти", а в червні 2021 року збільшила свій пакет акцій до 24,9409%.

Станом на 16 червня його найбільшим акціонером "Оранти" був казахський "БТА Банк" (35,17%), ТОВ "НС Фінанс" на цю дату належало 24,94%. Ще 9,95% акцій компанії контролювало ТОВ "Приватна інвестиційна компанія" Олексія Коваленко, великі пакети акцій також були оформлені на три кіпрські компанії - ChilWell Limited (9,99%), Visiline Limited (9,42%) і Cesavelios Holdings Ltd ( 5,62%).

Коментар. У ряду учасників місцевого ринку акцій є акції "Оранти". Для них вони є майже неліквідом. Компанія була слабко прибутковою і мала певні проблеми з виконанням окремих нормативів для страхових компаній. Можливо, входження нового акціонера допоможе вирішити проблеми компанії. Також не виключено новий акціонер з часом запропонує викуп паперів у учасників ринку по прийнятній для тих ціні.

Обленерго

ТОВ "ВС Груп Менеджмент" направило міноритаріям ПрАТ "Рівнеобленерго" публічну безвідкличну вимогу стосовно примусового викупу акцій (squeeze-out). Згідно з повідомленням компанії в системі розкриття інформації Агентства з розвитку інфраструктури фондового ринку, ціна викупу становить 7,88 грн за акцію при її номінальній вартості 0,25 грн, повідомив Інтерфакс-Україна.

В повідомленні вказується, що найвища ціна, по якій заявник або афілійовані з ним особи придбали акції емітента за останні 12 місяців, склала 5 грн. Визначена оцінювачем ТОВ "КК "Острів" ринкова ціна акції "Рівнеобленерго" на 16 серпня 2021 року склала 7,88 грн.

Коментар. По ціні викупу коефіцієнти складають P/RAB – 0,078, P/E2021 – 2,6. Мало.

"Харківобленерго"

Державне "Харківобленерго" купило трансформатори на 330 млн гривень за завищеними в 3 рази цінами.

Про це повідомляють «Наші гроші» з посиланням на дані в системі "Прозорро".

 

Емітенти з основним бізнесом в Україні, акції яких обертаються лише на іноземних біржах

Ferrexpo

В січні-вересні 2021 року порівняно з аналогічним періодом 2020 року компанія Ferrexpo plc (Велика Британія), яка контролює Полтавський та Єристівський гірничо-збагачувальні комбінати (обидва - Полтавська область), збільшила виробництво концентрату і окатишів на 3% до 8,393 млн тонн, повідомлення компанії.

В 3-му кварталі порівняно з 2-м кварталом компанія скоротила виробництво концентрату і окатшів на 9% до 2,68 млн тонн.

 

Емітенти єврооблігацій з основним бізнесом в Україні

"ДТЕК Енерго"

У січні-вересні 2021 року на шахтах компанії "ДТЕК Енерго" видобуто 12,3 млн тонн газового вугілля.

Про це йдеться в повідомленні компанії.

Згідно з повідомленням, у вересні на шахтах компанії було видобуто понад 1,3 млн тонн палива і запущено 1 нову лаву.

За 9 місяців цього року на шахтах "ДТЕК Енерго" ввели в роботу 22 нові лави.

Зазначається, що загалом у 2021 році компанія планує видобути майже 17 млн тонн газового вугілля і до кінця року - ввести в роботу ще 8 нових лав.

Також зазначається, що на вісьми діючих шахтах "ДТЕК Павлоградвугілля" видобуток за 9 місяців 2021 року зріс на 720 тис. тонн порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Станом на 5 жовтня запаси вугілля на складах ТЕС "ДТЕК Енерго" становили 604 тис. тонн.

"Метінвест"

В липні порівняно з червнем 2021 року група "Метінвест" збільшила показник EBITDA на 3,4%, або на 32 млн доларів до 963 млн доларів, збільшивши виторг на 1,6%, або на 27 млн доларів до 1 749 млн доларів - щомісячний звіт "Метінвесту".

"Укрзалізниця"

"Укрзалізниця" оприлюднила консолідовану фінансову звітність за шість місяців 2021 року.

В січні-червні 2021 року порівняно з 1-м півріччям 2020 року акціонерне товариство "Укрзалізниця" скоротило збиток в 6,2 рази, або на 7,4 млрд гривень, до 1,4 млрд гривень.

Завдяки збільшенню обсягів перевезень було забезпечено зростання доходів від реалізації та покращені операційні результати в першому півріччі 2021 року. Доходи від операційної діяльності зросли на 1,4 млрд грн (на 4%), в той час як операційні витрати знизилися на 0,5 млрд грн (на 1%). EBITDA виросла на 1,5 млрд грн (на 50%), а рентабельність EBITDA за підсумками першого півріччя 2021 року збільшилася до 12,1% в порівнянні з 8,5% в кінці першого півріччя минулого року.

Найбільша частка (84%) в структурі доходу від реалізації продукції - це доходи від вантажних перевезень, які становлять в першому півріччі 2021 року 31,2 млрд гривень.

***

Унітаз за ціною смарт-квартири: "Укрзалізниця" закупила наддорогі запчастини для вагонних туалетів.

Філія "Пасажирська компанія" АТ "Українська залізниця" уклала угоду за результатами тендеру із ТОВ "Компанія АМБ" на постачання запчастин до вакуумних туалетів на 27,51 млн грн.

Деякі запчастини, наприклад звичайні сидіння для унітазу від німецької фірми Evac коштують близько 9,5 тис.

грн за одну штуку, а кожна кнопка змиву обійдеться у 6 790 грн.

"Нафтогаз України" (крім важливого загаданого вище в розділі «Фінанси»)

Кабінет Міністрів України дозволив голові правління НАК "Нафтогаз України" призначати та звільняти співробітників компанії без погодження з наглядовою радою.

***

Міністерство економіки підготувало проект розпорядження Кабінету міністрів про узгодження додаткової угоди до кредитного договору між "Ощадбанком" і НАК "Нафтогаз України" 2009 року, забезпеченому державними гарантіями. Сума заборгованості по цим кредитним договором складає 1,97 млрд грн, передає Finbalance.

"За результатами переговорів між АТ "Ощадбанк" і НАК "Нафтогаз України" було досягнуто домовленості щодо внесення змін до зазначеного кредитного договору в частині продовження дії зниженої відсоткової ставки за користування кредитними коштами на рівні 12% річних в гривні на 183 днів від дати підписання додаткової договору ", - пояснили в Мінекономіки.

Термін погашення заборгованості спливає 24 грудня 2024 року. Отримані гроші були спрямовані для розрахунків за імпортний газ.

В квітні Кабмін вже погоджував зниження ставки за цим кредитом з 16,5% до 12% на термін 183 днів.

До 1 червня діяла відсоткова ставка 12% в гривні, але з 2 червня вона вже знову становила 16,5%.

 

Галузеві новини

Українські металургійні підприємства в січні-вересні поточного року наростили виробництво загального прокату, за оперативними даними, на 5,9% порівняно з аналогічним періодом минулого року - до 14,519 млн тонн.

 

 

***

Фактичні обсяги експорту Україною зерна з початку 2021/2022 маркетингового року (липень 2021 - червень 2022) станом на 1 жовтня становили 14 363 тис. тонн, що на 18,2%, або на 2 211 тис. тонн більше, ніж за аналогічний період минулого маркетингового року.

Про це йдеться в повідомленні Міністерства аграрної політики і продовольства.

***

Природний газ сировина для виробництва мінеральних добрив. Тому є всі підстави вважати, що зростання цін на нього буде сприяти зростанню ціни на агропродукцію. Про це пише delo.ua.

"Вартість мінеральних добрив у витратах при вирощуванні сільгоспкультур складає близько 40%. Звичайно, багато чого буде залежати від погоди. Однак є цілий ряд факторів, які призведуть до зростання ціни на сільгосппродукцію: подорожчання добрив, підвищення вартості палива і брак сезонної робочої сили. Але і без цього ціни на продовольство зараз найвищі за останні 60 років ", - Інвестиційний радник компанії Slav invest Павло Педина.

Педина вважає, що висока ціна на газ втримається як мінімум до весни 2022 року.

***

Міністерство енергетики в оновленому прогнозному балансі електроенергії збільшило на 4% частку атомної генерації в 2021 році в порівнянні з попереднім документом, затвердженим в квітні, повідомило міністерство з посиланням на першого заступника міністра Юрія Власенка.

"… ми допрацювали графік ремонтів, щоб максимально завантажити атомні енергоблоки в зимовий період", - зазначив Власенко.

Особливістю нового оновленого прогнозного балансу є те, що додатково прорахована структура та обсяги виробництва електроенергії і на перший квартал 2022 року.

"Це дозволить більш чітко сформулювати індикативи для планування роботи підприємств електроенергетичного і вугільно-промислового комплексу до кінця ОЗП", - роз'яснив перший заступник міністра.

Згідно з оновленим прогнозним балансом на сайті Міненерго, загальний обсяг виробництва е/е збільшений на 0,6% - до 156,975 млрд кВт-год, обсяг виробництва атомної е/е збільшений з 81,316 млрд кВт-год до 84,52 млрд кВт-год.

При незначному зниженні обсягу виробництва ТЕС ГК - до 39,536 млрд кВт-год з 39,897 млрд кВт-год, майже на 24% знижений обсяг виробництва ТЕЦ - з 12,43 млрд кВт-год до 9,499 млрд кВт-год.

Прогнозні показники для ГАЕС незначно скориговані в бік зниження - з 1,695 млрд кВт-год до 1,362 млрд кВт-год.

За виробництвом ВДЕ прогнозується зростання до 12,238 млрд кВт-год з раніше запланованих 11,723 млрд кВт-год.

 

Світові фінансові та економічні новини

Звіт по праці в США в цю п’ятницю основна подія для світових фінансових ринків

Очікується, що дані про зайнятість в США, які будуть опубліковані в п’ятницю покажуть продовження покращення на ринку праці цієї країни. Наразі очікування ринку - 488 тисяч нових робочих місць у вересні, згідно з опитуванням Reuters. Цього достатньо, щоб ФРС почала скорочувати викупи активів з ринку до кінця року.

Відповідно до звіту приватної фірми з обробки заробітної плати ADP, який передує офіційному більш загальному звіту Міністерства праці країни, кількість робочих місць в приватному секторі США за минулий місяць зросла на 568 тисяч осіб. Дані виявились кращими, ніж консенсус-очікування за оцінками економістів згадно з Dow Jones у 425 тисяч, і це значно вище за переглянуті вниз попередні 340 тисяч у серпні. Початковий звіт за серпень показав зростання на 374 тисяч.

"Відновлення ринку праці продовжує прогресувати, незважаючи на помітне уповільнення в порівнянні темпів зростання робочих місць у другому кварталі 748 тисяч", - прокоментувала головний економіст ADP Нела Річардсон.

Інші дані по економіці

В серпні обсяг промислового виробництва в Німеччині впав на 4% в порівнянні з липнем, свідчать дані Федерального статистичного управління країни (Destatis). Аналітики в середньому очікували зниження на

0,4%, повідомляє Trading Economics.

В липні обсяг промвиробництва у ФРН, за переглянутими даними, збільшився на 1,3%, а не на 1%, як повідомлялося раніше.

Обсяг промвиробництва в річному вираженні в Німеччині в серпні 2021 збільшився на 1,7% в порівнянні з тим же місяцем минулого року, але був на 9% нижче рівня докризового лютого 2020 року.

Окремі коментарі фахівців по фінансовим ринкам.

Фондові індекси, дохідність облігацій

«Поєднання уповільнення (економічного) зростання, більш жорсткої грошово-кредитної політики, перешкод у Китаї, затухання фінансових стимулів та нищівних вузьких місць у ланцюжку поставок змовилися вплинути на настрої інвесторів, в той час коли ми переходимо на осінь та на 4 -й квартал 21 року», - прокоментував в записці Кріс Хассі, керуючий директор Goldman Sachs.

***

"Здається, що прибутковість облігацій готується до можливого відступу ФРС, тоді як акції можуть ненадовго відскочити на майбутніх звітах про високі прибутки", - повідомила клієнтам старший портфельний менеджер Sit Investment Associates Брайс Доті. Позаді третій квартал, інвестори очікують на «сезон звітності» у жовтні.

«Жовтень часто є нестабільним місяцем для фінансових ринків, оскільки компанії визнають, що не можуть усі зробити свої первісні прогнози на наступний рік», - додала Доті.

***

Оптимістичніша думка

"Ми не віримо, що останній сплеск схильності зменшення ризику призведе до стійкого падіння (на ринку акцій), і зберігаємо позицію продовжувати купувати на будь-якій слабкості ринку (акцій)", - Марко Коланович, головний стратег з глобальних ринків JPMorgan.

***

Позитивна рекомендація по європейським акціям провідного банку

Купуйте на зниженні ринку, незважаючи на побоювання щодо інфляції, банк Barclays, сполучене Королівство

Barclays зберігає позитивні перспективи щодо акцій, стверджуючи, що принцип TINA (альтернативи немає) все ще панує.

Зі збереженням побоювань щодо інфляції та дозріванням економічного циклу Barclays бачить період вищої мінливості (волатильності) та нижчої прибутковості для європейських фондових ринків.

Однак аналітики британського кредитора все ще вважають акції більш привабливими, ніж облігації, і рекомендували інвесторам купувати на тимчасових падіннях.

***

Більш песимістична думка

Уолл-стріт може бути на межі нехарактерно болючого кварталу.

Професор фінансів з Уортона Джеремі Зігель (Jeremy Siegel), відомий своїми зазвичай дуже позитивними прогнозами на ринку, б’є тривогу через здатність ринку впоратися з інфляцією.

"Ми попереду маємо певні неприємності", - сказав він у минулу п'ятницю в коментарі CNBC "Trading Nation".

"Інфляція, загалом, буде набагато більшою проблемою, ніж вважає ФРС".

Зігель попереджає, що зростання цін є серйозним ризиком.

"Буде тиск на ФРС, щоб прискорити процес скорочення (викупу активів з ринку центрабанком США)", - сказав він. "Я не вірю, що ринок (акцій) готовий до прискореного скорочення (викупів)".

Долар США по відношенню до інших твердих валют

"Поки ринки впевнені, що США почнуть посилювати монетарну політику протягом розумних термінів, долар повинен залишатися добре підтримуваним і врешті-решт зрости на 5-10% від поточного рівня", - сказав стратег Societe Generale Кіт Юккес.

"Перспектива збереження Європейським центральним банком (своїх базових процентних) ставок нижче нуля, та підвищення (процентних ставок) ФРС повинно утримати євро/долар у діапазоні, який був після 2014 року, з центром ваги близько 1,12-1,16 доларів", - висловив думку він.

***

Дещо інша, відмінна думка іншого фахівця ринку валюти.

"В курсі (високому) долара США закладено багато поганих світових новин", - написав у своєму звіті Марк Маккормік, керівник глобальної стратегії валютних операцій у TD Securities. "Ключовим моментом для ринків у найближчі тижні є ступінь премії за ризик, зо що вже встановлено ціну вище того, як ці чинники насправді будуть розгортатись".

"Хоча настрій на ринку сприятливий для курсу долара, ми обережні стосовно того, щоб придбавати (долар) на цих рівнях", - повідомив клієнтам Маккормік.

 

-----------

вул. Сагайдачного, 25-Б, 3 поверх, тел.: 044 390 57 60

Звертаємо Вашу увагу на те, що ця інформація є власністю ТОВ «КІНТО, Лтд» та відображає бачення ситуації на фондових ринках фахівцями компанії. ТОВ «КІНТО, Лтд» не надає жодних гарантій стосовно реалізації прогнозів та рекомендацій, викладених у цьому документі, та не бере на себе відповідальності за будь-які можливі наслідки використання цієї інформації, включаючи фінансові втрати, але не обмежуючись ними. Наведену інформацію в жодному разі не можна розглядати як рекомендацію на купівлю чи продаж цінних паперів, вона призначена лише для Вашого використання. Цю інформацію ТОВ «КІНТО, Лтд» надає за власний кошт, тому ця інформація в повному обсязі та в усіх частинах є об’єктом власності, володіння, користування та розпорядження ТОВ «КІНТО, Лтд».
----------
УВАГА!
  АРІФРУ може не розділяти оціночних суджень авторів оглядів і прогнозів, не надає жодних гарантій реалізації прогнозів та рекомендацій, викладених у цьому документі, і не бере на себе відповідальності за будь-які можливі наслідки використання цієї інформації, включаючи фінансові втрати, але не обмежуючись ними. Наведену інформацію в жодному разі не можна розглядати як рекомендацію на купівлю чи продаж цінних паперів.


Теги: | Акції |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.