Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Огляд ринку акцій за 15 грудня 2020 року


16.12.2020 18:34

Щоденний огляд ринку акцій від компанії КІНТО станом на 16.12.2020

 

На сьогодні для українських учасників фінансового ринку є важливі та достатньо термінові новини, які вимагають реагування.

Перша новина – це про дуже вдалі по сумі залучених коштів первинні аукціони Міністерства фінансів України по проведенню розміщень облігацій внутрішньої державної позики, які пройшли вчора, 15 грудня 2020 року. До державного бюджету залучено рекордні 51,439 мільярдів гривень.

Для залучення додаткових коштів Мінфін пішов на певне зростання дохідності.

Друге. ОКРЕМО І ВАЖЛИВО. З новин емітентів, акції яких торгуються на місцевих біржах.

«Житомиробленерго» та «Кіровоградобленерго» 11.12.2020 оголосили про проведення 28 грудня 2020 року зборів акціонерів з порядком денним «Про збільшення статутного капіталу Товариства».

Є певна підозра, що обов’язковий викуп акцій і при процедурі додаткової емісії акцій і при ймовірному наступному викупі акцій буде здійснений за суттєво заниженою цінами.

Поки це тільки підозра. Будемо бачити, що буде насправді. Можливо, певні острахи чи перестороги виявляться невиправданим і все буде, як кажуть, «по-чесному».

Нагадаємо, що 9 грудня, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) затвердила тарифи 25 підприємствам сектору розподілу електроенергії, включаючи «Житомиробленерго» та «Кіровоградобленерго», з урахуванням сучасного і так довгоочікуваного в Україні RAB (стимулюючого) регулювання в секторі, що дуже суттєво піднімає вартість акцій підприємств сектору розподілу електроенергії в Україні.

А приблизно 10 грудня 2020 чи коло того, були списані акції «ДТЕК Київські регіональні мережі», які належать міноритарним акціонерам та зараховані кошти на їх рахунки при примусовому викупі. Викуп відбувся по доволі таки пристойній ціні.

Будемо уважно слідкувати і за реакцією на ціни викупу акцій «Житомиробленерго» та «Кіровоградобленерго» ФДМУ, Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, а також НКРЕКП, Міненерго України та Мінфіну України.

ФДМУ раніше в 2016 році неодноразово заявляв про наміри приватизувати державну частку підприємств сектору розподілу електроенергії 6 компаній сектору. Тожі називалась сума у 300 мільйонів доларів США.

Тож, видається при такій ситуації мова не зовсім йде про просто відносини між приватними акціонерами, чи основним власником та міноритаріями, до чого нікому начебто немає діла.

Більш детально про це та інше в дайджесті фінансових та економічних новин - після огляду ситуації на фінансових ринках. (Про «Житомиробленерго» та «Кіровоградобленерго» в кінці огляду.)

І, як практично завжди по середам, якщо не було у вівторок, огляд починається з короткого ілюстрованого таблицями та графікам опису того, що відбулось в сегменті акцій на місцевих біржах на минулому тижні.

ФІНАНСОВІ РИНКИ

Ринок акцій України.

Спершу огляд динаміки ринку місцевих акцій за минулий тиждень.

Результати торгів акціями в Україні на минулому тижні, закінчуючи цим понеділком, відображені на Рис. 1-5. Дані включають і порівняння з міжнародними ринками акцій, і динаміку цін окремих «індексних» паперів, і обсяги торгів на Українській біржі та біржі ПФТС за минулі чотири тижні.

Зміна цін окремих «індексних» паперів, і обсяги торгів на Українській біржі за минулий тиждень та обсяги торгів на УБ за минулі чотири тижні.

Зміна цін окремих «індексних» паперів, і обсяги торгів на Українській біржі за минулий тиждень та обсяги торгів на УБ за минулі чотири тижні.

Зміна цін окремих «індексних» паперів, і обсяги торгів на біржі ПФТС за минулий тиждень та обсяги торгів на ПФТС за минулі чотири тижні.

Графік зміни цін українських індексних акцій на Українській біржі за минулий тиждень.

Графік зміни цін українських індексних акцій на Українській біржі з початку року

Рис. 5

За вчора.

Значення індексу ПФТС вчора знову не змінилось. Це був його одинадцятий торговий день без змін, щоб чіткіше з 1 грудня.

Минулого дня на біржі ПФТС відбулось дві угоди з акціями і обидві по безадресним заявкам. Це були: угода з акціями банку «Південний» обсягом 26,7 тисяч гривень в грошовому вираженні та угода з акціями шахтоуправління «Покровське» на 3,83 тисячі гривень.

Ціна акцій шахтоуправління «Покровське» за цією угодою склала 3,83 гривень за акцію.

Вчора індекс Української біржі втратив 1,0% і таким чином продовжив своє коригування донизу від свого давнього максимуму за останні дев’ять місяців – з початку березня поточного року.

Вчора на Українській біржі відбулось вісім угод з акціями чотирьох емітентів. Результати цих угод представлені в двох Таблицях нижче.

Крім цього, вчора без угод по безадресним заявкам на Українській біржі:

  • на 1,2% підросли котирування акцій «Укрнафти», до 169,0 гривень за акцію;
  • та на 0,1% опустились котирування акцій компанії Apple, США, до 3729 гривень за акцію.

Ніяких інших угод з акціями, як і інших значимих змін котирувань в сегменті акцій, крім згаданих вище, минулого дня на Українській біржі не було.

ФІНАНСОВІ ТА ЕКОНОМІЧНІ НОВИНИ

Українські фінансові та економічні новини.

Фінанси.

Цього вівторка відбулись чергові первинні аукціони Міністерства фінансів України із розміщення облігацій внутрішньої держпозики (ОВДП).

Це були дуже вдалі по сумі залучених коштів аукціони. Мінфін сильно прагне виконати бюджет і банки та інші інвестори йому в цьому сильно допомагають.

За результатами проведення розміщень облігацій внутрішньої державної позики 15 грудня 2020 року, до державного бюджету було залучено 51,439 мільярдів гривень (за курсом НБУ), повідомив Мінфін.

Міністерство фінансів України на аукціонах із розміщення облігацій внутрішньої держпозики 15 грудня 2020 залучило рекордний за всю історію обсяг коштів, повідомили окремі засоби масової інформації.

Це дуже значна сума. Вона помітно вища за оцінку залучень, яку пару днів назад наводили фінансисти 30-40 мільярдів гривень.

І це дуже доречно на фоні значної вибірки коштів у Мінфіну в кінці року.

З суми залучених коштів - 42,1 млрд грн у гривні, 266,1 млн в доларах США і 56,7 млн в євро.

Сума залучених вчора коштів, мабуть, включає значні обсяги придбані нерезидентами. Уточнимо це і суми коштів за рахунок нерезидентів через пару днів після розрахунків за папери, коли дані відобразяться Національним банком.

Звертає на себе увагу значний ріст кількості заявок та обсягу заявлених коштів по «довгим» паперам, що характерно для нерезидентів.

Однак, найбільше коштів були отримано за боргові папери з терміном обігу 217 та 315 днів.

Для залучення більших коштів Мінфін знову пішов на ріст дохідності.

Дохідності при розміщенні відображені на Рис. 6. та Рис. 7.

З паперів в гривні найбільше зросла дохідність річних паперів – на 0,34%. На «короткому» кінці дохідності не змінились, Дохідність самих «довгих» паперів з терміном обігу 1533 дні зросла на 0,14% до 12,18%. Ріст дохідності 2-о річних паперів (такі не розміщувались) по кривій дохідності можна оцінити в 0,23%.

Більша дохідність сприяє залученню коштів. Однак, проти всіх і, в тому числі проти нерезидентів «грає» укріплення гривні адже після укріплення валютний ринок з поточних значень може сильніше розвернутись в іншу сторону.

Додатковий коментар. Імовірно завтра дещо зростуть і дохідності на вторинному ринку гривневих ОВДП. Однак, зовсім не виключено, що після виконання бюджету 2020 на початку наступного року дохідності на первинних аукціонах Мінфіну знизяться.

***

Верховна Рада підтримала в цілому державний бюджет на 2021 рік (законопроект 4000) із дефіцитом 5,5% ВВП, "за" проголосували 289 народних депутатів за необхідних 226 голосів.

Міністр фінансів Сергій Марченко з трибуни парламенту заявив, що доходи держбюджету на наступний рік визначені в розмірі 1,092 трлн грн, що на 21 млрд грн більше порівняно з редакцією до першого читання, видатки - 1,347 трлн грн. Видатки до другого читання збільшено на 13,5 млрд грн.

"У середньостроковій перспективі плануємо поступове зниження дефіциту держбюджету до 4-4,5% ВВП 2022 році і до 3-3,5% ВВП в 2023 році", - сказав міністр фінансів Сергій Марченко.

***

Протягом січня-жовтня від'ємне сальдо торгівлі товарами покращилося на 5 142,8 млн доларів порівняно із січнем-жовтнем 2019 року (січень-жовтень 2019 року від'ємне сальдо становило 8 496,3 млн доларів).

Експорт товарів у січні-жовтні 2020 року становив 39 633,5 млн, при цьому він зменшився на 4,8% порівняно із січнем-жовтнем 2019 року.

Імпорт товарів у січні-жовтні 2020 року становив 42 987 млн доларів, скоротившись на 14,3%.

У 2019 імпорт товарів перевищив експорт на 10 723,4 млн доларів.

***

У січні-листопаді 2020 року до січня-листопада 2019 Україна скоротила експорт продукції на 3,5% до 44,3 млрд доларів порівняно з аналогічним періодом минулого року; імпорт зменшився на 5,9 млрд доларів, або на 10,8%, повідомлення Державної митної служби.

Новини економіки

Індекс інвестиційної привабливості України за даними опитування-дослідження, проведеного Європейською Бізнес Асоціацією знизився у другій половині 2020 року до 2,40 балів з 5-ти можливих, Рис. 8. «Результати індексу демонструють безпрецедентне зниження настроїв генеральних директорів, співставне з оцінками 2013 року», написано в повідомленні. (Пандемія тут також грає свою роль).

Тільки 10% зі 101 опитаного керівника найбільших міжнародних та українських компаній членських компаній Асоціації ЄБА, очікує на поліпшення інвестклімату у 2021 році. 45% опитаних вважають, що інвестклімат не зазнає змін у наступні пів року, і ще 45% прогнозують, що умови ведення бізнесу в Україні ще більше погіршаться.

78% вважають поточний інвестиційний клімат несприятливим, збільшення з початку року – на 16%. Ще 16% респондентів вважають поточний інвестиційний клімат нейтральним.

66% директорів помітили погіршення інвестиційного клімату порівняно з попередніми 6 місяцями, ще 29% переконані, що умови ведення бізнесу не зазнали змін, і тільки 5% вважають, що вони дещо поліпшились.

Повний текст повідомлення за посиланням: https://eba.com.ua/tilky-1-z-10-seo-ochikuye-na-polipshennyainvestklimatu-u-2021-rotsi/

Посилання на презентацію. https://eba.com.ua/wp-content/uploads/2020/12/EBA-InvestIndex_2H-2020.pdf

Новини банківського сектору

У червні-листопаді держбанки списали 111 млрд гривень непрацюючих кредитів (NPL). Станом на 1 листопада частка NPL в банківській системі України становила 43,4%, голова Національного банку Кирило Шевченко у Facebook.

Рівень резервування непрацюючих кредитів збільшується і зараз становить понад 90%. Тому непрацюючі кредити не тиснуть на прибутковість банків і їх капітал.

***

У зв'язку з віднесенням Національним банком Місто банку до категорії неплатоспроможних Фонд гарантування вкладів фізичних осіб ввів тимчасову адміністрацію в Місто банк.

Новини емітентів, акції яких торгуються на місцевих біржах.

Кабінет Міністрів може змінити пільгові тарифи на електроенергію для населення з 2021 року, повідомило Українським Новинам джерело в Кабміні.

"Планується з 1 січня скасувати пільговий тариф на перші 100 кВт-год/місяць електроенергії для населення", а з 1 квітня 2021 року планується ввести новий пільговий тариф для споживачів електроенергії до 300 кВтгод/місяць.

На перші спожиті 300 кВт-год електроенергії на місяць залишиться тариф 1,68 гривні/кВт-год, а на спожиту електроенергію понад 300 кВт-год/місяць тариф становитиме 3,20 гривні/кВт-год.

Кабмін хоче змінити модель покладання спеціальних обов'язків (ПСЗ) на національну атомну енергогенеруючу компанію "Енергоатом".

Зараз "Енергоатом" продає електроенергію для потреб населення за 1 коп. / КВт-год, а буде продавати по 15 коп. / КВт-год", - сказало джерело агентства. Однак, це не допоможе вирішити проблему збитків "Енергоатому" і за підсумками роботи 2021 року очікується отримання збитку компанією більше 10 млрд гривень.

Це тільки один з можливих варіантів перегляду пільгового тарифу для населення і ПСО "Енергоатому".

Новини емітентів, акції яких обертаються на іноземних біржах та які є емітентами єврооблігацій з бізнесом переважно в Україні.

Агрохолдинг "Астарта" скоротив виробництво цукру на 25%, або на 75,5 тис. тонн, до близько 226 тис. тонн в сезоні цукроваріння 2020/2021 маркетингового року (вересень 2020 - серпень 2021) порівняно з торішнім сезоном.

Холдинг "Астарта" зберіг в сезоні виробництво цукрових буряків на рівні майже 1,5 млн тонн і скоротив виробництво кукурудзи на 29% до 411 тис. тонн порівняно з сезоном 2019 року.

***

Річні загальні збори акціонерів "Кернел", однієї з найбільших українських аграрних груп, 10 грудня затвердили виплату дивідендів за 2020 фінансовий рік (ФР, липень-2019 - червень-2020) в розмірі в розмірі 35,29 млн доларів, $0,42 на акцію, тоді дивіденди за 2019 ФР становили $0,25 на акцію.

Галузеві новини

Українські сільгоспвиробники в 2020 році намолотили 65,4 млн тонн зернових і зернобобових із площі 15,3 млн га, що на 12,9%, або на 9,7 млн тонн, менше ніж у 2019 році, зі звіту Міністерства розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства.

У 2019, за даними Мінекономіки, урожай зернових склав 75,1 млн тонн, що на 7%, або на 5 млн тонн, більше, ніж в 2018 році.

***

Дані ОП «Укрметалургпром» стосовно виробництва продукції металургійними підприємствами України, в січні-листопаді 2020 року, Рис. 9 .

Місячні дані в листопаді 2020 порівняно з жовтнем 2020:

  • виробництво сталі збільшилося на 5,5%, або на 90 тис. тонн, до 1 733 тис. тонн,
  • виробництво прокату збільшилося на 5,8%, або на 85 тис. тонн до 1 544 тис. тонн,
  • виробництво чавуну збільшилось на 0,2%, або на 4 тис. тонн порівняно з жовтнем до 1 714 тис. тонн.

***

Чорноморський банк торгівлі та розвитку (ЧБТР) до кінця грудня планує підписати кредитну угоду з "Метінвестом", повідомив президент банку Дмитро Панкін в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Група "Метінвест" вперше співпрацюватиме з міжнародною фінансовою організацією.

***

Антимонопольний комітет України оштрафував енергохолдинг ДТЕК на загальну суму 275,2 млн гривень за зловживання монопольним становищем у межах "Бурштинського енергоострова". *** «Американські законодавці все ближче до угоди про фіскальне стимулювання. Інформація стосовно вакцин проти коронавірусу, а також та про прогрес в ході час переговорів про Brexit підсилює позитивні настрої на фінансових та валютних ринках. Сьогодні очікуються дані по індексам менеджерів закупівлі PMI Єврозони, роздрібним продажам в США та рішення ФРС», підсумовуючи набір факторів, як сьогодні будуть впливати на фінансові ринки пише один з оглядачів.

Вчора Спікер палати представників в Конгресі США Ненсі Пелосі запросила лідерів Конгресу, включаючи лідера більшості в сенаті Мітча Макконнелла, обговорити у вівторок державне фінансування та пакет допомоги. Пізніше покидаючи Капітолій Макконнелл сказав журналістам, що було досягнуто "значного прогресу" в перемовинах, повідомили ЗМІ.

Очікується, що довгостроковий погляд ФРС на економіку покращиться завдяки впровадженню вакцин від COVID-19, але також очікується, що центробанк США заявить про продовження дуже м’якої монетарної політики.

У Європі сплеск випадків коронавірусу є головним фактором для інвесторів. Ряд основних економік ЄС, включаючи Німеччину, Італію та Нідерланди, змінили плани на послаблення обмежень на Різдво, щоб стримати різке зростання випадків захворюваності на COVID-19.

У середу в Німеччині починається різдвяний нокдаун; школи та магазини країни, крім магазинів, які торгують товарами першої необхідності повинні бути закриті.

Попередні дані індексам менеджерів закупівлі PMI Німеччини в грудні 2020:

  • Композитний PMI - 52,5, 2-місячний максимум (листопад 2020: 51,7).
  • PMI в секторі послуг 2-місячний максимум - 47,7 (листопад: 46,0).
  • PMI у виробничому секторі - 58,6, 34-місячний максимум, (листопад: 57,8).

Попередня версія композитного індексу PMI у Франції опублікована сьогодні зранку склала 49,6, порівняно з 40,6 у листопаді, вище прогнозу економістів, 42,9. Причина - економічний спад в країні зменшився на тлі послаблення обмежень через коронавірус.

ОКРЕМО І ВАЖЛИВО. Новини емітентів, акції яких торгуються на місцевих біржах.

«Житомиробленерго» 11.12.2020 оголосило про проведення 28 грудня 2020 року зборів акціонерів з порядком денним «Про збільшення статутного капіталу Товариства».

Згідно з порядком денним цих зборів.

  1. Збільшення статутного фонду буде відбуватись «шляхом розміщення додаткових акцій існуючої номінальної вартості за рахунок додаткових внесків (без здійснення публічної пропозиції)».
  2. При «невикористанні переважного права акціонерів на придбання акцій додаткової емісії у процесі їх розміщення».
  3. «Визначити, що учасником розміщення акцій в процесі емісії акцій Товариства (без здійснення публічної пропозиції) є: ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «ВС ГРУП МЕНЕДЖМЕНТ», код ЄДРПОУ 33947089».

В проекті рішень також - збільшення розміру статутного капіталу Товариства на 20 млн. грн. шляхом розміщення простих іменних акцій Товариства (без здійснення публічної пропозиції) у кількості 80 (вісімдесят) мільйонів штук, номінальною вартістю 0,25 грн. (двадцять п’ять копійок) кожна.

І також порядок викупу акцій у акціонерів Товариства, які проголосували «проти» двох рішень. Викуп акцій здійснюється на підставі договору купівлі-продажу акцій за ціною, яка визначена оцінщиком ТОВ «Ф.К.ТИТАН» (отримав сертифікат ФДМУ 26.10.2020 року).

Аналогічне оголошення є і по «Кіровоградобленерго».

Коментар. Це дуже важлива інформація і для акціонерів цих підприємств і для інших учасників місцевого ринку акцій з різних міркувань.

Доволі очевидно, що основна ціль цих емісій досягнення рівня вище 95% володіння акціями обох підприємств їх основним власником для наступної процедури примусового викупу акцій у міноритарних акціонерів.

Виходячи з даних балансів обох підприємств та їх грошових потоків, їм навряд чи потрібні додаткові кошти, тим більше в таких невеликих обсягах, а параметри емісій доволі чітко вказують саме на цю мету.

Є сильна підозра, що викуп акцій і при процедурі додаткової емісії акцій і при дуже ймовірному наступному викупі акцій буде здійснений за суттєво заниженою ціною.

Хоча поки це тільки підозра. Будемо бачити, як буде насправді. Можливо, певні острахи чи перестороги виявляться невиправданим і все буде, як кажуть, «по-чесному».

Нагадаємо, що за два дні до оголошення про ці збори, а саме 9 грудня, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) остаточно затвердила тарифи 25 підприємствам сектору розподілу електроенергії, включаючи «Житомиробленерго» та «Кіровоградобленерго», з урахуванням сучасного і так довгоочікуваного в Україні (з 2005 року) RAB (стимулюючого) регулювання в секторі, що дуже суттєво піднімає вартість акцій підприємств сектору розподілу електроенергії в Україні.

У випадку суттєвого заниження ціни в порівнянні зі справедливою все було б дуже цікаво.

Цікаво, наприклад, чи буде занижена ціна викупу акцій «Житомиробленерго», скажімо до 3 гривень за папір, при визначеній та затвердженій НКРЕКП базі активів для «Житомиробленерго» в розрахунку на акцію на 2021 рік у 95,34 гривні.

Станом на 30.09.2020 залишкова вартість основних засобів Товариства в перерахунку на акцію «Житомиробленерго» за даними офіційної звітності складала – 62,9 гривні (і при цьому, як зазначено в річному звіті за 2019 рік «Житомиробленерго» станом на 01 липня 2018 року основні засоби оцінені незалежним професійним оцінювачем).

Цікаво, як «Житомиробленерго» зможе викупити у акціонерів акції, скажімо по ціні, 3 гривні після того, як 10 грудня 2020 були списані акцій та зараховані кошти на рахунки при примусовому викупі «ДТЕК Київські регіональні мережі» в перерахунку на параметри «Житомиробленерго» - 25 гривень за акцію.

Як, наприклад, повинен бути пояснювати цей факт менеджер акціонерам чи пайщикам інвестиційного фонду, яким він управляє, через місяць після отримання коштів (достойних коштів, підкреслимо) за акції «ДТЕК Київські регіональні мережі». Додатково - після остаточного рішення НКРЕКП по базі активів та збільшеним тарифам на наступний рік.

А до цього ще був примусовий викуп у міноритарних акціонерів по достатньо пристойній ціні і акцій «ДТЕК Одеські електромережі».

А саме десь з розрахунку 25 гривень за акцію, якщо перераховувати на параметри «Житомиробленерго», були отримані саме основним акціонером «Житомиробленерго» кошти за акції «ДТЕК Київські регіональні мережі» при продажі свого мажоритарного пакету акцій цього підприємства. І що стосується акцій «ДТЕК Одеські електромережі» - ситуація та сама. Великі кошти отримала за ці акції саме група VS Energy.

До того ж є враження, що після викупу «ВС ГРУП МЕНЕДЖМЕНТ» планує дорого перепродати акції «Житомиробленерго» та «Кіровоградобленерго».

Ціна акції визначена методом порівнянь по східноєвропейським аналогам по поточним ринковим цінам їх акцій без корекції на вартість капіталу складає в перерахунку на акцію «Житомиробленерго» щось порядку 30 гривень - Румунія, 50 гривень – Болгарія, 20-22 гривні – Росія, 65 гривень - Польща. Звичайно, це дуже приблизно і лише орієнтир, який першим ділом не враховує певних особливостей мереж, їх технічного стану, особливостей регулювання в інших країнах та фінансів підприємств (Ми можливо на цьому зупинимось детальніше в наступних оглядах). Необхідно провести і корекцію на значно більшу вартість капіталу в Україні.

Будемо уважно слідкувати і реакцією на ці ціни викупу акцій «Житомиробленерго» та «Кіровоградобленерго» ФДМУ, Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, а також можливо НКРЕКП, Міненерго України та Мінфіну України.

ФДМУ неодноразово заявляв про наміри приватизувати державну частку підприємств сектору розподілу електроенергії за умови введення стимулюючого регулювання при набагато менш сприятливих ринкових умовах, ніж є зараз. Причому, мова йшла далеко не про одне підприємство чи один пакет акцій, а про пакети акцій шести підприємств. Заявлена тодішнім керівником ФДМУ в 2016 році ціна питання для держави Україна була 300 мільйонів доларів США.

Якщо перекладати на ціни акцій і говорити про те, що хотів отримати ФДМУ при приватизації підприємств сектору в період 2015-2016 років, то заявлені тоді ціни складали в перерахунку-розрахунку на акцію «Житомиробленерго» щось порядку 15-17-18 гривень. Зараз ринкові умови кращі, ціни аналогів значно вищі, тож і ціна, видається, по бажанням Фонду держмайна у випадку мала б помітно бути вищою.

Тож і Фонд держмайна, здається, має в цій історії певний матеріальний (державний) інтерес. Як, до речі, і Мінфін, який повинен отримати ці гроші.

Для Національної комісії з цінних паперів це питання відповідальності за те, що відбувається на ринку цінних паперів України; для НКРЕКП і Міненерго України питання престижу - оцінки впливу прогресивних ринкових реформ в секторі електроенергетики України, які зараз проводяться.

Тож видається при такій ситуації мова не зовсім йде про просто відносини між приватними акціонерами, основним власником та міноритаріями, до чого нікому начебто немає діла.

Врешті решт кінцевий висновок. Поки не робимо ніяких остаточних висновків, а уважно слідкуємо за тим, що відбувається з корпоративними правами «Житомиробленерго» та «Кіровоградобленерго», оцінкою акцій цих підприємств, цінами їх викупу, тощо.

Це, крім іншого, а саме суто конкретного матеріального інтересу для ряду учасників місцевого ринку акцій, буде і «лакмусовим» папірцем з точки зору оцінки стану захисту корпоративних прав в Україні. Це і певний тест для державних органів України, які мають бути зацікавленими в тому щоб між акціонерами саме в секторі розподілу електроенергії зараз все відбувалось добре. Це опосередковано в тому числі і для збереження матеріальних інтересів держави Україна і з інших міркувань, які були наведені вище.

ПОВЕРТАЮЧИСЬ ДО МІСЦЕВОГО РИНКУ АКЦІЙ

Вчора індекс Української біржі продовжив зниження. Однак світові фондові індекси навпаки почали відновлюватись після певного зниження і зросли. З однієї сторони зараз індекс Української біржі, як і кілька років раніше, добре корелює зі світовими фондовими індексами. З іншої сторони він дуже часто він робить це з певним часовим лагом та має певну інертність – розігнавшись не може зупинитись. Тож сьогодні існує більша, ніж зазвичай невизначеність для побудови очікувань щодо його руху сьогодні.

 

-----------

вул. Сагайдачного, 25-Б, 3 поверх, тел.: 044 390 57 60

Звертаємо Вашу увагу на те, що ця інформація є власністю ТОВ «КІНТО, Лтд» та відображає бачення ситуації на фондових ринках фахівцями компанії. ТОВ «КІНТО, Лтд» не надає жодних гарантій стосовно реалізації прогнозів та рекомендацій, викладених у цьому документі, та не бере на себе відповідальності за будь-які можливі наслідки використання цієї інформації, включаючи фінансові втрати, але не обмежуючись ними. Наведену інформацію в жодному разі не можна розглядати як рекомендацію на купівлю чи продаж цінних паперів, вона призначена лише для Вашого використання. Цю інформацію ТОВ «КІНТО, Лтд» надає за власний кошт, тому ця інформація в повному обсязі та в усіх частинах є об’єктом власності, володіння, користування та розпорядження ТОВ «КІНТО, Лтд».

----------
УВАГА!
  АРІФРУ може не розділяти оціночних суджень авторів оглядів і прогнозів, не надає жодних гарантій реалізації прогнозів та рекомендацій, викладених у цьому документі, і не бере на себе відповідальності за будь-які можливі наслідки використання цієї інформації, включаючи фінансові втрати, але не обмежуючись ними. Наведену інформацію в жодному разі не можна розглядати як рекомендацію на купівлю чи продаж цінних паперів.


Теги: | Акції |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.