Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Огляд ринку акцій за 24 листопада


20.11.2020 21:18

Щоденний огляд ринку акцій від компанії КІНТО станом на 25.11.2020

 

На сьогодні є множина важливих ринкових та фінансових і економічних новин для українських учасників фінансового ринку.

Серед них.

  • Новий восьмимісячний максимум індексу Української біржі.
  • Дуже значний ціновий ріст українських єврооблігацій та досягнення дохідностей ОЗДП в доларах США мінімальних значень з лютого 2020 року - на рівні 6,60% на «дальньому кінці». Це через продовження сильного росту на світових ринках акцій.
  • Абсолютно протилежний тренд на первинних аукціонах Мінфіну, на яких міністерство фінансів вчора пішло на значне підвищення дохідності для залучення пристойних коштів.
  • Все це на фоні значного дефіциту коштів Мінфіну.
  • Велика множина новин про доходи та видатки держбюджету, новини, які українським учасникам фінансового ринку дуже варто переглянути.
  • Вторинний ринок ОВДП сьогодні зранку зовсім не реагував на значні і протилежні по знаку зміни на ринку єврооблігацій та на первинному ринку ОВДП.
  • Публікація звіту аналітиків BofA Securities по Україні.
  • Значення фондового індексу США Dow Jones у вівторок вперше перевищило позначку в 30 000 пунктів.
  • Є новий консенсус-прогноз по фондовому індексу США на 2021 рік та прогнози по ринку США до кінця поточного 2020 року. (Згадаємо, поведінка цього ринку має вирішальне значення для цін та дохідності українських єврооблігацій)
  • Думка фахівця та зараз оглядача про те, що приріст цін на спекулятивній частині фондового ринку США просто "божевільний" і позбавлений міцної фундаментальної опори.

Про це та про багато іншого, в тому числі і про «Мотор Січ», в дайджесті фінансових та економічних новин після огляду ситуації на фінансових ринках.

Та, як практично завжди по середам, якщо не було у вівторок, огляд починається з короткого ілюстрованого таблицями та графікам опису того, що відбулось в сегменті акцій на місцевих біржах на минулому тижні.

ФІНАНСОВІ РИНКИ

Ринок акцій України.

Спершу огляд динаміки ринку місцевих акцій за минулий тиждень.

Дані по зміні українських та світових фондових індексів, результати торгів акціями в Україні на минулому тижні, закінчуючи цим понеділком і обсяги торгів на Українській біржі та біржі ПФТС за минулі чотири тижні, а також динаміка цін окремих «індексних» паперів відображені на Рис. 1-5.

Зміна українських та світових фондових індексів за тиждень, два тижні, місяць та з початку року.

Значення і з ними поряд маленькі графіки.

Зміна цін окремих «індексних» паперів, і обсяги торгів на Українській біржі за минулий тиждень та обсяги торгів на УБ за минулі чотири тижні.

Зміна цін окремих «індексних» паперів, і обсяги торгів на біржі ПФТС за минулий тиждень та обсяги торгів на УБ за минулі чотири тижні.

Графік зміни цін українських індексних акцій на Українській біржі за минулий тиждень.

Графік зміни цін українських індексних акцій на Українській біржі з початку року.

За вчора значення індексу ПФТС знову не змінилось.

Це шостий торговий день без його змін.

Вчора на біржі ПФТС відбулась одна угода. Це була угода з акціями банку «Південний» обсягом 26,4 тисяч гривень в грошовому вираженні.

Індекс Української біржі вчора підріс додавши 0,3% і знову оновив свій максимум за останні вісім місяців – з березня поточного року.

Цілком очевидно на весь ріст індексу Української біржі за останній час мало вирішальний вплив сильне зростання на світових ринках акцій.

До цього додались також і деякі позитивні зміни в прибутковості місцевих емітентів в третьому кварталі 2020 року та певні позитивні корпоративні новини, як новина про імовірне скоре урегулювання податкової заборгованості «Укрнафти».

Вчора на Українській біржі відбулось п’ятнадцять угод з акціями шести емітентів. Результати цих угод представлені в двох Таблицях нижче.

Таблиця. Ціни акцій по угодам по безадресним заявкам, біржовий курс та їх зміни на Українській біржі 24.11.2020, обсяги торгів

Таблиця 2. Ціни акцій по адресним угодам на Українській біржі, обсяги торгів 24.11.2020

Крім цього, вчора без угод на Українській біржі ще на 1,8% підросли котирування акцій Freedom Holding до 946 гривень за акцію.

Ніяких інших угод з акціями, як і інших значимих змін котирувань в сегменті акцій, крім згаданих вище, минулого дня на Українській біржі не було.

Борговий ринок України.

Вчора зростання ціни найбільш «дальніх» українських єврооблігацій склало значних 2,2%. Трохи менш, як за місяць, з 26.10.2020, з багатомісячного мінімуму до вчора, максимуму, ціна цих доларових паперів зросла на 16,4%, Рис. 1.

Вчора на «дальньому» кінці кривої дохідність ОЗДП номінованих в доларах США складала 6,56-6,64%, мінімальне значення з лютого 2020 року, Рис. 2.

Посилання: http://ua.cbonds.info/

та https://www.boerse-frankfurt.de/bond/xs2010030836-ukraine-republik-7-253-20-33

Однозначно, цей значний ріст та ці максимальні цінові значення були зумовлені ростом світових фондових індексів через закінчення та результати виборів в США, а також через новини про вакцину від коронавірусу. Кореляція зі світовими фондовими індексами в цьому сегменті дуже велика і принципова і зумовлена фундаментальним чинником ставлення до ризиків.

Вторинний  ринок  ОВДП  на  значні  та  протилежні  по  знаку  цінові  зміни  на  ринку  єврооблігацій та на первинному ринку ОВДП сьогодні не реагує.

Сьогодні декларована Райффайзен Банк Аваль дохідність ОВДП на вторинному ринку не змінилась після різкого зниження дохідності ОЗДП та різкого зростання дохідності ОВДП в гривні на первинних аукціонах учора.

Декларована дохідність продажу (з якою можна купити) «2024 рік», «2025 рік» та «2027 рік» за даними Райффайзен Банк Аваль є максимальною і складає по пропозиціям зараз 11,25%.

Посилання: https://www.aval.ua/promo/bonds-ovdp

Світові ринки акцій

Вчора фондові індекси США суттєво підросли, додавши 1,3-1,6%, а значення фондового індексу Dow Jones вперше за весь час перевищило позначку в 30 000 пунктів, Рис. 8.

Графіки індексів S&P 500, Dow Jones, NASDAQ. Денні зміни.

 

Сьогодні ф’ючерси на них мало змінюються - в межах від мінус 0,1 до плюс 0,3%.

Широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600, який минулого дня підріс і оновив свій після кризовий максимум, сьогодні слабко знижується втрачаючи 0,2%.

Композитний доларовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, вчора підріс на 0,45% оновивши свій більш, ніж дворічний максимум, а сьогодні знижуються на 0,4-0,5%.

ФІНАНСОВІ ТА ЕКОНОМІЧНІ НОВИНИ

Українські фінансові та економічні новини.

Фінанси

Вчора відбулись чергові первинні аукціони з розміщення ОВДП.

За результатами проведення розміщень облігацій внутрішньої державної позики 24 листопада 2020 року, до державного бюджету залучено 16,768 млрд. грн. (за курсом НБУ), включаючи папери на 157,7 млн євро, повідомив Мінфін.

Мінфін розмістив ОВДП в євро під 2,45% річних.

Результати аукціонів представлені в Таблиці та на Рис. 9 нижче.

Таблиця. Результати первинних аукціонів Мінфіну 24.11.2020

Коментар. Обсяг залучених коштів доволі значний в порівнянні з попередніми аукціонами. Проте для цього Мінфін пішов на дуже значне підвищення дохідності – від 1,125% по самим «коротким» паперам до 0,25%, 0,45% та 0,60% по більш довгим. І при цьому за папери в гривні з терміном обігу рік і більше було отримано небагато (чи просто мало) коштів.

З точки зору витрат бюджету слід враховувати, що основними отримувачами платежів по відсоткам та при погашенні ОВДП в Україні є держбанки, одні з яких все одно слід підтримати (як «Укрексімбанк»). Інших (як «Приватбанк») Мінфін може трохи «підстригти» на свою користь. Так що не так «страшно», як здається на перший (чи «нульовий») погляд.

Ну і Мінфіну при поточному стані його рахунків слід залучати більше коштів. Про це трохи нижче.

***

Залишки на валютних рахунках Національного банку України складають 14 млрд грн, повідомив радник голови Рахункової палати Віктор Мазярчук.

"Станом на 1 листопада (2020) на рахунках Держказначейства було більше 15 млрд. грн. Понад 14 млрд. грн розміщено на рахунках Нацбанку у валюті", - сказав він Інтерфакс-Україна, коментуючи ситуацію з фінансуванням видатків держбюджету.

***

Глава Представництва ЄС в Україні Матті Маасікас обговорив з головою парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данилом Гетманцевим питання надання Україні макрофінансової допомоги.

"Обговорювалися питання, пов'язані з макрофінансової допомогою ЄС: стабільність банківського сектору, незалежність НБУ, підбір персоналу для державної служби на основі заслуг та впровадження електронних касових апаратів (РРО)", - написав Маасікас в Twitter.

Він назвав зустріч плідною.

Коментар. Зустріч Матті Маасікаса та Данила Гетманцева, інформацію про обсяг валюти на рахунках Мінфіну, слід покласти в контекст наявності коштів на рахунках Мінфіну для погашення зовнішніх боргів України без зовнішніх кредитів і без допомоги НБУ. Остання є досить небажаною. Як видно з двох таблиць нижче, грошей на рахунках Мінфіну достатньо до кінця року, але, як кажуть «впритик». На початку наступного необхідні кошти або зовнішніх запозичень, або ж допомога НБУ (небажана).

Як видно з інформації на початку цього огляду, ситуація на зовнішніх ринках зараз дуже сприятлива для позичок на відкритому ринку. Чи можна державі Україна позичити значні суми при поточних ринкових ставках без сигналу МВФ для учасника місцевого фінансового ринку незрозуміло.

Також без валютних рахунків є у Мінфіну є наразі лише 1 млрд. гривень, що небагато. А це важливо в контексті платежів Мінфіну і, також важливо для учасників фінансового ринку з позицій прогнозу результатів первинних аукціонів Мінфіну. Останнє є важливим для будування очікувань по вторинному ринку. Інформація про погашенню внутрішнього боргу є в цьому відношенню з Таблиць нижче є також дуже важливою та актуальною.

Рис.11

Рис.12

 

Новини економіки та фінанси

Аналітики BofA Securities, які очікували падіння української економіки в 2020 році на 6,8%, покращили свій прогноз до зниження на 5,2%, в той час як прогноз відновлення економіки країни в 2021 році скоротився через тепер вже вище базу порівняння до 4,5% проти раніше прогнозованих 6,5%. Про це йдеться в огляді BofA Securities від 24 листопада, передає Інтерфакс-Україна.

Вказується, що стійке відновлення споживчої активності на тлі надзвичайно сильного ефекту бази може підштовхнути інфляцію вище цільового діапазону 4-6% у другому-третьому кварталах 2021 року що, на думку аналітиків, може змусити НБУ підвищити облікову ставку приблизно на 100 б.п. в другій половині майбутнього року.

У той же час прогнозується, що облікова ставка може повернутися до зниження у 2022 році, як тільки стабілізується інфляційний тиск.

На думку аналітиків, в 2021 році Україна, швидше за все, отримає ще один-два транші за програмою МВФ, включаючи відкладений транш 2020 року. Важливою умовою для них є відновлення і стабілізація антикорупційних інституцій, в тому числі можливо повна перестановка в Конституційному суді, яка може зайняти ще декілька місяців.

В огляді наголошується приваблива дохідність за українськими ОВДП, в той час як валютний курс залишається основною проблемою для офшорних інвесторів.

Як додали аналітики, Україна має пристойний потенціал зростання, що залежить від гривні, яка зараз в значній мірі недооцінена, при цьому вони відзначили, що внутрішня політика залишається ключовим ризиком.

***

Національний банк готовий до всіх сценаріїв розгортання епідемічної ситуації та становища в економіці, заявив голова НБУ Кирило Шевченко під час щорічних загальних зборів Європейської Бізнес Асоціації (України).

Зі слів голови, монетарна політика протягом найближчого часу буде двобічною.

Шевченко заявив, якщо в Україні буде посилено карантин і це призведе до зниження споживчого попиту, менш швидкого відновлення економіки, то за такого сценарію НБУ буде готовий і надалі знижувати облікову ставку, щоб підтримати економіку.

"Якщо тиск на ціни посилиться, а підвищення мінімальної зарплати буде одним із таких чинників, ми будемо готові підвищувати облікову ставку. Сьогодні ми маємо дуже велику невизначеність. Тому готові реагувати в обидва боки", - підкреслив голова Нацбанку. Він також зазначив, що з липня економіка почала відновлюватися.

Політика. Фінанси

Виконувач обов'язків голови Верховної Ради Олена Кондратюк очікує, що робоча група до 1 грудня розробить і подасть законопроекти щодо виходу з конституційної кризи, повідомляє прес-служба парламенту з посиланням на сторінку Кондратюк у Facebook.

***

Непрофінансовані видатки державного бюджету України за минулий тиждень збільшилися на 2 млрд грн, до 9,4 млрд грн, з яких 3 млрд грн - захищені статті видатків, написав він у Facebook ввечері в понеділок екс-перший заступник міністра економіки та керівник з політичних питань Київської школи економіки (КШЕ) Павло Кухта.

Коментар. Цитується тому що важливо з позицій фінансової стабільності в країні, особливо, якщо ситуація буде «розрулюватись» через емісію гривні. Подібні повідомлення слід перевіряти аналітикам. Зараз же візьмемо до уваги з цим застереженням.

***

Президент Володимир Зеленський у відео зверненні анонсував впровадження п'яти програм допомоги підприємцям, серед яких:

  • одноразова виплата 8 тис. гривень при закритті бізнесу на карантині (для «понад 1 млн громадян України», загальним обсягом програми 10 млрд гривень);
  • одноразова матеріальна допомога до 8 тис. гривень на одного працівника суб'єктам господарювання для збереження робочих місць;
  • 1,5 млрд гривень для майже 120 тис. юросіб на компенсацію витрат за виплату ЄСВ;
  • анулювання податкового боргу майже 4 млн громадян з боргом до 3 тис. гривень;
  • звільнення від виплати всіх податків і зборів 20 тис. ФОП 1-ї групи при посиленні карантину.

***

Кабінет міністрів відклав до 2022 року підвищення мінімальної зарплати вчителям до розміру трьох прожиткових мінімумів, повідомлення Міністерства освіти і науки.

Коментар. Як бачимо, на фоні дефіциту коштів в бюджеті та затримки з траншем МВФ, Мінфін з однієї сторони пішов на значне збільшення дохідності для більшого залучення коштів, а влада зміщує фокус з підвищення заробітних плат, для чого немає ресурсів і що чесно кажучи не на часі в поточній складній ситуації, в сторону точкової допомоги малому бізнесу, що більш доцільно.

***

Асоціація "Український клуб аграрного бізнесу" вважає, що зміни в сплаті аграріями єдиного і земельного податків, які пропонує запровадити депутат Верховної Ради Данило Гетманцев (фракція "Слуга народу"), призведуть до додаткового податкового навантаження на суму 10 млрд гривень, повідомленні УКАБ.

Коментар. До цієї ж теми.

Фінанси

Міністерство фінансів вітає дострокове виконання Державною податковою службою річного плану доходів держбюджету, повідомлення Мінфіну.

Станом на 24 листопада Податковою вже виконано річні індикативні показники з доходів загального фонду державного бюджету. При річному розписі 458,3 млрд гривень в загальний фонд держбюджету на поточну дату вже надійшло 462,9 млрд гривень, 101,0% або на 4,5 млрд гривень більше плану.

Міністр фінансів Сергій Марченко зазначив, що така статистика свідчить про ефективну роботу в сфері детінізації.

Відшкодування ПДВ відбувається без затримки і у встановлені законодавством терміни.

У жовтні державний бюджет перевиконано за доходами на 9,8%, або на 6,88 млрд гривень.

У січні-жовтні держбюджет за доходами було виконано на 99,1%. Доходи держбюджету за 10 місяців становили 842,308 млрд гривень при плані 849,933 млрд гривень - дефіцит становив 7,625 млрд гривень.

Новини економіки

Зниження промвиробництва в Україні у жовтні-2020 прискорилося до 5,0%, але з ефектом календарних днів спад сповільнився до 3,9% - Держстат.

У вересні зниження становило 4,4%, в серпні - 5,3%, в липні - 4,2%, червні - 5,6%, травні - 12,2% і квітні - 16,2%.

З корекцією на ефект календарних днів промвиробництво скоротилося на 5,4% у вересні 2020 року, 4,2% в серпні й 4,4% в липні.

Держстат зазначає, що до вересня цього року зростання промислового виробництва в жовтні становило 5,8%, однак з урахуванням сезонного коригування було зафіксовано спад на 0,5%.

Новини емітентів, акції яких торгувались на місцевих біржах та входять до індексних кошиків місцевих бірж.

Антимонопольний комітет утретє повернув без розгляду заявку групи Development Construction Holding (DCH) Олександра Ярославського та її партнера компанії Beijing Skyrizon (Китай) щодо придбання акцій "Мотор Січі", повідомлення групи DCH.

Група DCH і Beijing Skyrizon мають намір найближчим часом повторно звернутися до АМКУ за дозволом на концентрацію акцій підприємства.

Крім того, DCH і китайські інвестори спрямували позов до Господарського суду міста Києва з вимогою визнати рішення АМКУ про відмову в розгляді заяв на концентрацію зазначених сторін і зобов'язати АМКУ взяти їх до розгляду.

Коментар. Для ряду учасників місцевого ринку акцій з 2018 року існує проблема, пов’язана з тим що вони є власниками акцій «Мотор Січі», а угоди з цими акціями зараз неможливі через рішення державних органів заборонити перереєстрацію прав власності на ці папери. Часові рамки якогось вирішення цього питання – незрозумілі.

Є проблема в тому, що компанія «Мотор Січі» є великим заручником змагань найбільших держав світу США та Китаю в оборонній сфері та у і важливій комерційній сфері цивільної авіації при, імовірно, не зовсім байдужому спогляданні за цим Європейського Союзу.

Інший суттєвий момент, який варто відзначити і про який чітко було написано в одному з наших попередніх оглядів це та, що фінансові показники «Мотор Січі» дуже сильно покращились за останній період і наблизились до рівня 2017 року, Рис. 14.

Дуже важливо, що операційний грошовий потік компанії з від’ємного (мінус 1034 млн. грн. 9 міс. 2019 після обігових) став доволі позитивним (865 млн. грн – 9 міс. 2020). Тобто компанія почала не сильно втрачати кошти, а їх заробляти. За рахунок цього, а також малих капіталовкладень в поточному році «Мотор Січі», компанія почала повертати взяті в минулому році доволі помітні по величині кредити, якими компенсувала відтік коштів через від’ємний операційний грошовий потік та значно збільшила обсяг грошових коштів на рахунках замість їх дуже значної втрати. Зростанню прибутків компанії сприяли і збільшення обсягів чистих продажів і скорочення – оптимізація персоналу компанії. Як по це написано в проміжному звіті з управління компанією за 9 місяців 2020 року, «низку заходів, спрямованих на оптимізацію діяльності концентрацію ресурсів на проектах, що мають короткострокову перспективу прибутковості та окупності; переглянуто пріоритетні напрямки діяльності та скорочено в порівнянні з аналогічним періодом минулого року витрати, що пов’язані з управлінням та іншими допоміжними процесами» - цитата.

Нагадаємо, що акції «Мотор Січі» входять до складу індексу Української біржі. В кінці березня 2018 року акції «Мотор Січі» Акції ПАТ "Мотор Січ" були продані на аукціонах ФГВФО за ціною 6,5 тис. грн за акцію та 6 тисяч гривень, а ціни угод на "Українській біржі" досягали до цих аукціонів 5000 гривень за акцію.

Повернення до добре прибуткової роботи компанії та до позитивних грошових операційних потоків має дуже велике позитивне значення, як для самої компанії "Мотор Січ", так і для держави Україна.

Вона також має дуже сильно заспокоїти учасників місцевого ринку акцій, оскільки зміна знаку грошового потоку і суттєвий позитивний грошовий потік, в тому3 числі суттєвий вільний грошовий потік, FCF, тепер вже значна сума грошових коштів на рахунку та менший борг дуже значно зменшує загрози для компанії.

На додачу це повертає і формальну оцінку акцій "Мотор Січі" до рівня оцінки у 2018 році. Хоча, при цьому слід враховувати, що в ринковій оцінці початку 2018 року все ж також неформально враховувались вищі прибутки попередніх до 2017 року періодів. Але, мабуть, в дуже великій мірі на ставлення учасників ринку до ситуації в цілому впливає той факт, що перереєстрація прав власності на ці папери має відкладену та дуже невизначену по часу перспективу.

Новини галузей

У  жовтні  2020  року  порівняно  із  жовтнем  2019  року  експорт  металопродукції  з  України  в  грошовому вираженні, в тому числі:

  • сталевих напівфабрикатів скоротився на 7,4%, або на 20,8 млн доларів США до 261,2 млн;
  • плаского прокату зменшився на 15,6%, або на 33,1 млн доларів до 179,1 млн;
  • довгомірного прокату збільшився на 21,9%, або на 15,8 млн доларів до 88,0 млн;
  • сталевих труб скоротився на 12,8%, або на 6,0 млн доларів до 40,6 млн.

У січні-жовтні 2020 року порівняно із січнем-жовтнем 2019 року експорт металопродукції з України в грошовому вираженні скоротився, в тому числі:

  • сталевих напівфабрикатів на 7,9%, або на 202,3 млн доларів США до 2 348,9 млн;
  • плаского прокату на 23,1%, або на 541,6 млн доларів до 1 806,4 млн;
  • довгомірного прокату на 26,7%, або на 337,9 млн доларів до 927,7 млн;
  • сталевих труб на 22,4%, або на 128,1 млн доларів до 442,6 млн.

***

Платоспроможні банки України у жовтні 2020 року отримали 2,22 млрд грн чистого прибутку, що в 1,6 раза менше, ніж за аналогічний період 2019 року (3,64 млрд грн), свідчать дані, оприлюднені на сайті Національного банку Україна (НБУ).

Згідно з ними, за січень-жовтень 2020 року чистий прибуток банків скоротився на 23,4% до відповідного показника роком раніше (р/р) - до 39,83 млрд грн.

Доходи банків за десять місяців зросли на 4% р/р - до 209,25 млрд грн. Зокрема, результат від переоцінки і від операцій купівлі-продажу збільшився у 1,6 раза р/р (до 22,12 млрд грн), комісійні доходи - на 10,1% р/р (до 55,79 млрд грн), при цьому процентні доходи скоротилися на 3,4% р/р (до 123,47 млрд грн).

Одночасно витрати банківської системи за січень-жовтень 2020 року становили 169,42 млрд грн, що на 13,7% більше, ніж за відповідний період 2019 року. Зростання витрат було зумовлене збільшенням відрахувань до резервів (у 2,5 раза р/р) - до 23,3 млрд грн. Крім того, комісійні витрати банків зросли на 29,9% р/р - до 19,26 млрд грн, а процентні знизилися на 12,5% р/р - до 53,92 млрд грн.

Як повідомлялося, прибуток банківської системи за перший квартал збільшився на чверть р/р (до 16,12 млрд грн, за другий квартал - скоротився у 1,7 раза р/р (до 7,67 млрд грн), а за третій - знизився на 20,2% р/р (до 13,81 млрд грн).

***

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings зберегло довгостроковий рейтинг дефолту емітента (РДЕ) в іноземній валюті української електроенергетичної компанії DTEK Renewables B.V. ("ДТЕК ВДЕ") на рівні "B-" в списку на перегляд для можливого зниження (Rating Watch "Негативний", RWN).

"Рейтинг RWN відображає невизначений кредитний вплив, що зберігається, пов'язаний із реформою енергетичного ринку в Україні", - зазначається в повідомленні агентства.

Fitch наголошує, що зможе зняти RWN, як тільки ДП "Гарантований покупець" ("ГарПок") почне погашати ВДЕ накопичену дебіторську заборгованість за електроенергію, поставлену в березні-липні 2020 року, і щойно буде видно більш тривалу картину платіжної дисципліни "ГарПок" за поточні поставки електроенергії.

***

Європейське Енергетичне співтовариство (ЄЕС) наполягає на забезпеченні незалежності Національної комісії, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП).

Водночас ЄЕС зазначило, що незважаючи на ці проблеми, український енергорегулятор продовжує використовувати свій досвід для впровадження стійких ринкових реформ.

"Поточна ситуація, коли НКРЕКП діє як "центральний виконавчий орган", - тимчасове рішення, призначене для виконання постанови Конституційного Суду, і є неконституційним, це явне порушення acquis (право ЄС)", - ідеться в щорічному звіті Енергоспівтовариства з імплементації вимог права Євросоюзу, розміщеному на його сайті в понеділок.

Згідно з повідомленням, Енергоспівтовариство вважає, що необхідно якомога швидше внести конституційні поправки і відновити незалежність регулятора.

При цьому занепокоєння ЄС викликав нещодавній розпуск стратегічного департаменту НКРЕКП.

У червні 2019 року Конституційний Суд України визнав неконституційними низку положень закону про НКРЕКП, дозволив виправити його до 2020 року. Невиконання рішення КС не дозволило б комісії ухвалювати необхідних рішень з 1 січня 2020 року. Відповідні поправки ВР ухвалила 19 грудня.

Згідно з ними, НКРЕКП є постійно діючим центральним органом виконавчої влади зі спеціальним статусом і створюється Кабінетом Міністрів.

На початку 2020 року директор секретаріату ЕС Януш Копач (Janez Kopač) заявив, що поправки до закону про НКРЕКП наприкінці 2019 року були необхідні для продовження роботи комісії та погоджені з Енергоспівтовариством (ЄЕС), але "наразі необхідна поправка до Конституції і зміна або адаптація цього закону для по-справжньому незалежного регулятора", заявив Януш Копач.

Коментар. Як було написано в попередньому нашому огляді безпосередньо зараз НКРЕКП проводить дуже важливу реформу сектору розподілу електроенергії.

***

Україна у 2020 році піднялася на 126-те місце в загальному рейтингу якості доріг (146-те у 2019 році), повідомило Державне агентство автомобільних доріг України ("Укравтодор") з посиланням на міжнародний рейтинг "Індекс процвітання" (The Legatum Prosperity Index), що його публікує освітній аналітичний центр Legatum Institute.

Коментар. Так в цьому році було багато зроблено по дорогам в Україні і це дуже позитивно. Питання, як то кажуть, що «дозріло» за минулі десятиріччя, але і «перезріло». Та ще чимало слід зробити.

***

У жовтні порівняно з вереснем середні ціни на житло на вторинному ринку нерухомості Києва зросли на 2,3%, або на 937 гривень, до 41 756 гривень/кв. м.

Порівняно з жовтнем 2019 року середня ціна на житло в Києві в гривнях підвищилася на 18,6%, з початку поточного року - на 17,6%.

При цьому з початку року ціни в доларах підвищилися на 1,8%.

У жовтні порівняно з вереснем середні ціни на житло на первинному ринку нерухомості Києва зросли на 0,9%, або на 280 гривень до 30 450 гривень/кв. м.

Про це йдеться в повідомленні інформаційно-аналітичного порталу "Столична нерухомість".

Порівняно з жовтнем 2019 року вартість квартир на первинному ринку зросла на 19,7%, від початку поточного року - на 9,1%.

Коментар. Слід більше увагу звертати на показники у твердій валюті, і більше в доларах США, ніж в євро.

Відображає стан платоспроможного попиту населення та стан економіки. В Україні в зовсім слабкій мірі впливає на стан банків. Основне резюме - для економічної кризи це дуже непогані показники.

Світові фінансові та економічні новини.

Про що пишуть і на що звертають увагу оглядачі на світових фінансових ринках.

Пишеться про значний ріст акцій на світових ринках, особливо в США у цей вівторок, про те, що значення фондового індексу Dow Jones у вівторок вперше перевищило вперше за увесь час позначку в 30 000 пунктів на тлі зростаючого оптимізму щодо того, що була виявлена ще одна ефективна вакцина проти коронавірусу, а також через новини про те, що адміністрація Трампа прийняла перехід обраного президента Джо Байдена на посаду, пишуть оглядачі фінансових ринків.

Також згадують випереджаючі економічні індикатори в США та Європі та стан карантинних обмежень у Європі в розвитку.

Ріст на фондових ринках США

Значення фондового індексу Dow Jones у вівторок вперше перевищило позначку в 30000 пунктів.

При цьому оптимізм інвесторів оглядачі пов'язують з новинами, щодо і вакцин від коронавірусу, і політичної визначеності в США – формального початку передачі влади в США. Згадується в цьому зв’язку в тому числі і перспектива колишньої голови Федерального резерву Джанет Єллен зайняти посаду міністра фінансів США.

***

Згідно з останнім опитуванням Reuters серед 40 стратегів, індекс S&P 500 зросте до кінця 2021 року до 3900 пунктів або на 7,3% від рівня вчорашнього закриття, 3635,41 пунктів, оскільки розповсюдження вакцин проти коронавірусу, скоріше за все, сприятиме відновленню економічних та корпоративних доходів після пандемії.

Інші ключові моменти:

  • Аналітики Уолл-стріт очікують, що прибуток на акцію індексу S&P 500 зросте на 23% у 2021 році після падіння більш ніж на 15% у 2020 році, згідно з даними I/B/E/S Refinitiv.
  • На запитання, коли заробіток повернеться до рівня до COVID-19, більшість респондентів відповіли, що це відбудеться протягом року".
  • Індекс Dow Jones Іndustrial Average закінчить наступний рік на відмітці 32 500, що на 8,2% більше, ніж у вівторок – 30 046".
  • Окремі стратеги прогнозують, що більше цінове зростання в циклічних акціях, яке має місце зараз, буде мати місце і тривалий час в 2021 році, але інші висловили думку, що поточна ротація може бути недовгою.
  • Стратеги заявили, що ФРС і надалі сприятиме підтримці цін акцій у наступному році.

Щодо думки про поведінку індикаторів до кінця 2020 року. Стратеги бачать рівень індексів на рівні поточних значень, хоча окремі фахівці (це вже інша інформація) гворять наступне "…незважаючи на негативний потік новин про випадки Covid, що вирують по всій країні та знову вводять блокування в різних частинах країни…ми залишаємось конструктивними [на ринку в цілому] відтепер і до кінця року, враховуючи типові сезонні ефекти в кінці року". (Мова йде про так зване традиційне Ралі Санта Клауса)

***

Та є ще і така думка.

Фінансовий оглядач CNBC Джим Крамер з заявив у цей вівторок, що приріст цін на спекулятивній частині фондового ринку США "божевільний".

"Де ті, хто фіксує прибуток" після цих запаморочливих рухів вище? - запитав ведучий “Шалених грошей”.

Крамер назвав поточну ситуацію на Уолл-стріт "найбільш спекулятивним ринком, який я коли-небудь бачив".

Джим Крамер заявив у вівторок, що частина цінового росту акцій на фондових біржах США є "божевільною", оскільки інвестори нещодавно купували певні імена від Tesla до Royal Caribbean, мабуть, не зважаючи на фундаментальні показники та стан пандемії коронавірусух.

"Ви не можете програти на цьому ринку", - сказав він, додавши "це як ігровий автомат", який завжди виграє. "Я не бачив цього у своїй кар'єрі", - підкреслив Крамер, який почав працювати на Уолл-стріт у середині 1980-х в Goldman Sachs, а згодом став менеджером хедж-фондів, перш ніж стати фінансовим журналістом.

Крамер поставив під сумнів, що можна продовжувати такий тип покупок, зазначивши, що в минулому такі спекуляції зустрічалися з великим розпродажем. Однак зазначив він, що такого спаду ще не сталося, незважаючи на зростаючу кількість випадків коронавірусу в США та в усьому світі, які б'ють рекорд за рекордом, що може загрожувати економічному відновленню.

У випадку з Tesla, Крамер назвав це технологічною компанією, а не просто автовиробником. Він сказав, що лише цього року ріст ціни акцій «Тесли» склав понад 500% не може бути виправданий будь-яким іншим способом.

Засновник і глава Tesla Inc. Ілон Маск на днях зайняв друге місце у щорічно оновленому рейтингу найзаможніших людей світу, потиснувши на цій позиції засновника Microsoft Білла Гейтса. Згідно з індексом Bloomberg Billionaires, статки Маска становлять $ 127,9 млрд, Гейтса - $ 127,7 млрд.

У минулому році Маск був на 35-му місці в рейтингу. У цей понеділок акції Tesla подорожчали на 6,6%, до рекордних $ 521,85 млрд через рішення S&P Dow Jones Indices про включення акцій виробника електромобілів до складу фондового індексу S&P 500 з 21 грудня поточного року, оголошене раніше в цьому місяці, що збільшило статки 49-річного Маска більш, ніж на $ 15 млрд за один день.

Перехід влади в США.

Керівник Адміністрації загальних служб США (GSA) Емілі Мерфі повідомила листом новообраному президенту Джо Байдену, що адміністрація Трампа надає федеральні ресурси для переходу влади від діючого президента до новобраного.

Фундаментальні економічні новини. Випереджаючі економічні індикатори. Європа, США.

Основний індекс ділового клімату в Німеччині IFO склав в листопаді 2020 90,7, порівняно з 92,7 у попередньому місяці, що відповідає консенсус - оцінкам. В цілому це непогане значення.

В цілому зниження, але все ж хороше значення індексу IFO в Німеччині добре перекликається з індексами PMI Німеччини, опублікованими позавчора, про що згадувалось в нашому огляді за цей понеділок.

Ще раз. Німецька економіка є набагато більш стійкою, ніж економіки інших країн Європи. Німецький композитний PMI склав в листопаді 52 - найнижчий показник за останні п'ять місяців, але тим не менше показник більше 50, тобто позитивний. Виробнича діяльність зафіксувала “сильне зростання”, тоді як сфера послуг незначно перебувала на негативній території.

Нагадаємо новину, що композитний індекс PMI Єврозони (це його попередній варіант – значення індексу буде уточнено за пару тижнів), який враховує активність як і у виробничому секторі, так і у сферах послуг, у листопаді склав 45,1 - найнижчий показник за останні шість місяців і знизився з 50 у жовтні, значення яке розділяє економічне зростання (прогнозне) від зниження.

Індикатор споживчих настроїв Conference Board, США за листопад 96,1 бали був гіршим за оцінки. На початку тижня індекси менеджерів із закупівель Markit в США були вищими за оцінки, що призвело до зростання курсу долара.

COVID-19

Новини про вакцини. Китайська група Sinopharm попросила органи влади схвалити її вакцину проти COVID-19.

Єврозона. Франція має скасувати кілька обмежень на фоні різкого зниження захворюваність на коронавірус в країні. А от Німеччина поки планує запровадити жорсткіші заходи в цьому відношенні.

 

ПОВЕРТАЮЧИСЬ ДО МІСЦЕВОГО РИНКУ АКЦІЙ

Якщо виходити з того факту, що кореляція індексу Української біржі зі світовими фондовими індексами значно збільшилась в останній місяць, можна було б очікувати, що сьогодні індикатор УБ візьме певну паузу. Але також слід враховувати, що в цьому сенсі може спрацювати і чинник запізнення реакції українського фондового ринку на зміну на світових ринках акцій, як це раніше дуже часто бувало.

-----------

вул. Сагайдачного, 25-Б, 3 поверх, тел.: 044 390 57 60

Звертаємо Вашу увагу на те, що ця інформація є власністю ТОВ «КІНТО, Лтд» та відображає бачення ситуації на фондових ринках фахівцями компанії. ТОВ «КІНТО, Лтд» не надає жодних гарантій стосовно реалізації прогнозів та рекомендацій, викладених у цьому документі, та не бере на себе відповідальності за будь-які можливі наслідки використання цієї інформації, включаючи фінансові втрати, але не обмежуючись ними. Наведену інформацію в жодному разі не можна розглядати як рекомендацію на купівлю чи продаж цінних паперів, вона призначена лише для Вашого використання. Цю інформацію ТОВ «КІНТО, Лтд» надає за власний кошт, тому ця інформація в повному обсязі та в усіх частинах є об’єктом власності, володіння, користування та розпорядження ТОВ «КІНТО, Лтд».

----------
УВАГА!  АРІФРУ може не розділяти оціночних суджень авторів оглядів і прогнозів, не надає жодних гарантій реалізації прогнозів та рекомендацій, викладених у цьому документі, і не бере на себе відповідальності за будь-які можливі наслідки використання цієї інформації, включаючи фінансові втрати, але не обмежуючись ними. Наведену інформацію в жодному разі не можна розглядати як рекомендацію на купівлю чи продаж цінних паперів.


Теги: | Акції |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.