Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Огляд ринку акцій за 30 листопада


01.12.2020 18:16

Щоденний огляд ринку акцій від компанії КІНТО станом на 1.12.2020

 

Як практично завжди по вівторкам, огляд починається з короткого ілюстрованого таблицями та графіками опису того, що відбулось в сегменті акцій на місцевих біржах на минулому тижні.

Після огляду ринків йде дайджест фінансових та економічних новин.

«Дуже» значних «свіжих» економічних та фінансових новин для учасників фінансового ринку наразі немає. Та все ж на сьогоднішні новини варто поглянути. Там є певна інформація, яка є актуальною принаймні для частини учасників ринку.

З новин варто звернути увагу на (можливо) уточнення своєї більш ранньої тези главою фракції "Слуга народу" у Верховні Раді Давида Арахамії, а саме. Влада України сподівається домовитися з новою адміністрацією Білого дому про виділення США в 2021 році нових гарантій по єврооблігаціях України на $ 1 млрд, що дозволить рефінансувати третій випуск єврооблігацій державної позики України 2016 року під гарантії США обсягом $ 1 млрд, термін погашення яких настає у вересні 2021.

Також є погляд банкірів на поточний стан перспективи та проблеми фінансового та банківського сектору України, а також певна актуальна інформація по новим тарифам газорозподільчих компаній. Останнє актуально для окремих учасників фінансового ринку – акціонерів цих підприємств.

ФІНАНСОВІ РИНКИ

Ринок акцій України.

Спершу огляд динаміки ринку місцевих акцій за минулий тиждень.

Дані по зміні українських та світових фондових індексів, результати торгів акціями в Україні на минулому тижні, закінчуючи цим понеділком, обсяги торгів на Українській біржі та біржі ПФТС за минулі чотири тижні, а також динаміка цін окремих «індексних» паперів відображені на Рис. 1-5.

Зміна українських та світових фондових індексів за тиждень, два тижні, місяць та з початку року.

Значення і з ними поряд маленькі графіки.

Зміна цін окремих «індексних» паперів, і обсяги торгів на Українській біржі за минулий тиждень та обсяги торгів на УБ за минулі чотири тижні.

Зміна цін окремих «індексних» паперів, і обсяги торгів на біржі ПФТС за минулий тиждень та обсяги торгів на УБ за минулі чотири тижні.

Графік зміни цін українських індексних акцій на Українській біржі за минулий тиждень

Графік зміни цін українських індексних акцій на Українській біржі з початку року

Індекс ПФТС вчора підріс на 1,3% після 9-ий торгових днів без змін. Індикатор нарешті відобразив позитивний ціновий рух на Українській біржі і великі позитивні зміни на світових ринках акцій в минулі тижні.

Вчора на біржі ПФТС відбулась три угоди в сегменті акцій – всі три по безадресним заявкам.

Одна - була одна традиційна угода з акціями банку «Південний» на цей раз обсягом 26,9 тисяч гривень в грошовому вираженні. Дві інші - угоди з акціями «Донбасенерго».

Ціна акцій «Донбасенерго» по останній угоді на ПФТС вчора склала 19,8 гривень за одну акцію. Загальний обсяг двох вчорашніх угод з цими паперами на ПФТС склав 21,67 тисяч гривень в грошовому вираженні.

Біржовий курс акцій «Донбасенерго» вчора на ПФТС не сформувався.

Вчора значення індексу Української зросло ще на значимих 1,5%, і цей фондовий індикатор знову і вкотре оновив свій максимум за останні вісім місяців – з березня поточного року.

Очевидно на ріст індексу Української біржі має дуже значний вплив зростання на світових ринках акцій, але також і деякі позитивні зміни в прибутковості місцевих емітентів в третьому кварталі 2020 року та певні позитивні корпоративні новини, як новина про імовірне скоре урегулювання податкової заборгованості «Укрнафти».

Вчора на Українській біржі відбулось сім угод з акціями трьох емітентів. Результати цих угод представлені в двох Таблицях нижче.

Таблиця. Ціни акцій по угодам по безадресним заявкам, біржовий курс та їх зміни на Українській біржі 30.11.2020, обсяги торгів

Таблиця. Ціни акцій по адресним угодам на Українській біржі, обсяги торгів 30.11.2020

 

Крім цього, вчора без угод по безадресним заявкам на Українській біржі:

  • на 1,6% підросли котирування акцій «Центренерго», з 6,30 до 6,40 гривень за акцію;
  • ще на 3,0% підросли котирування акцій Freedom Holding Corp. до 974 гривень за акцію.

Ніяких інших угод з акціями, як і інших значимих змін котирувань в сегменті акцій, крім згаданих вище, минулого дня на Українській біржі не було.

Борговий ринок України.

Ціни українських державних єврооблігацій і їх дохідності вчора і сьогодні, як і в минулу п’ятницю, мало змінились і мало змінюються. Ціни українських державних єврооблігацій продовжують перебувати коли своїх багатомісячних максимумів.

Вчора на «дальньому» кінці кривої дохідність ОЗДП номінованих в доларах США складала 6,52-6,58%, що близько до мінімального значення з лютого 2020 року.

Посилання: http://ua.cbonds.info/

та https://www.boerse-frankfurt.de/bond/xs2010030836-ukraine-republik-7-253-20-33

На вторинному ринку ОВДП сьогодні знову без змін.

Декларовані Райффайзен Банк Аваль дохідності ОВДП (це дохідності на вторинному ринку) зросли у минулий четвер.

Декларована дохідність продажу (з якою можна купити) «2025 рік» та «2027 рік» за даними Райффайзен Банк Аваль є зараз максимальною і складає по пропозиціям на сьогодні 11,60%.

Посилання: https://www.aval.ua/promo/bonds-ovdp

Валютний ринок

Курс гривні на міжбанку продовжує знижуватись і по відношенню до євро і до долара США, Рис. 6-7. По відношенню до долара США ситуація виглядає стабільнішою, вчора було незначне укріплення гривні.

Згідно з ф’ючерсами на пару гривня долар на Українській біржі гривня продовжить слабшати і до долара США і на початку наступного року, Рис. 8.

Курс EUR / USD досяг тримісячного максимуму 1,20 і тримається коло цієї відмітки, незважаючи на погані (занадто та дуже низькі) дані по інфляції в Єврозоні, дивись новини.

На зростання курсу євро впливають наступні фундаментальні фактори (крім спекулятивних).

  • (Важливо) Курс EUR / USD прагне до довгострокового рівноважного (чи то середнього) значення 1,21-1,25-1,30 (довгострокове за різними оцінками в залежності від часового проміжку, який береться).
  • (Важливо) Перестав діяти фактор диференціалу у відсоткових ставках між дохідностями облігацій в США та Європі, Рис 9. Цей диференціал два останні роки сильно стимулював великі суверенні фонди «нафтових» країн Норвегії та Близького Сходу інвестувати в облігації США, купуючи долари США і, в тому числі, продаючи євро. Після раптової короткої фінансової кризи ліквідності на ринку облігацій в березні цього року, яку дуже швидко «погасив» ФРС своїми великими купівлями на борговому ринку США, диференціал різко зменшився, Рис. 9, що радикально зменшило стимул для купівлі облігацій (державних корпоративних) переважно США.
  • (Важливо) Є проблема великого державного боргу в США та великого бюджетного дефіциту цієї країни, що негативно для долара США. Боргова проблема та проблема дефіциту більша, ніж в Європі, де вона також існує.

Світові ринки акцій

Продовження теми з огляду ринку валюти.

Радикальні заходи ФРС в 2020, призвели до зменшення дохідності державних бондів СЩА нижче рівня інфляції, (реальні дохідності цих паперів зараз негативні), що є дуже значним стимулом для росту ринків акцій, оскільки на борговому ринку кошти дуже важко в таких умовах зберегти від інфляції, Рис. 10.

Це, крім спекуляції найбільших учасників ринку коло вакцини, піднімає ринки акцій. (Вони матеріально дуже зацікавлені в «роздуванні» цього ринку).

Вчора, щоправда, фондові індекси на фоні дуже високих ринкових оцінок і після та через колосальний ріст протягом кількох попередніх тижнів, дещо знизились.

Широкий фондовий індекс США S&P 500 минулого дня втратив 0,5%, індекс Dow Jones знизився на 0,9% а індекс NASDAQ просів на незначну 0,1%, Рис. 11

Сьогодні ф’ючерси на фондові індекси США зростають на доволі помітні 0,9-1,1%.

Широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 після вчорашнього зниження додає 0,8-0,9% - близько до своєї вчорашньої втрати.

А от композитний доларовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, після значної втрати минулого дня у 2,1% сьогодні зростає поки лише на 1,3-1,4%. Та він однаково поки перебуває поряд зі своїм більш, ніж дворічним максимумом.

Дохідності державних паперів США 10 років, включаючи папери захищені від інфляції.

Графіки індексів S&P 500, Dow Jones, NASDAQ. Денні зміни

Рис. 11

ФІНАНСОВІ ТА ЕКОНОМІЧНІ НОВИНИ

Українські фінансові та економічні новини.

Політика. Фінанси

Верховна Рада має намір розглянути законопроекти щодо підтримки бізнесу, внесені президентом Володимиром Зеленським, на пленарних засіданнях у вівторок-п'ятницю, 1-4 грудня, а проект державного бюджету на 2021 рік у другому читанні - на позачерговому засіданні 7-11 грудня або на черговому 15- 18 грудня, голова парламенту Дмитро Разумков.

Одноразова допомога в 8 тис. грн, яку пропонує надавати на період локдауну президентський законопроект №4429, може стосуватися 2 млн громадян і потребує виділення 15 млрд грн з Фонду по боротьбі з COVID-19. Про це представники Кабінету міністрів повідомили під час засідання Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, повідомляє прес-служба комітету.

***

Влада України сподіваються домовитися з новою адміністрацією Білого дому про виділення США в 2021 році нових гарантій по єврооблігаціях України на $ 1 млрд, що дозволить рефінансувати третій випуск єврооблігацій державної позики України 2016 року під гарантії США обсягом $ 1 млрд термін погашення яких настає у вересні 2021.

Про це заявив глава фракції "Слуга народу" Давид Арахамія, повідомлення Інтерфакс-Україна.

За його словами, перевипуск єврооблігацій під гарантію США означає фінансування держбюджету України на пільгових умовах, яке особливо важливо в наступному році, коли на вересень припадає пік виплат за зовнішнім боргом в Україні.

В травні 2020 року Міністерство фінансів України погасило другий випуск облігацій зовнішньої державної позики під гарантію США на суму понад $ 1 млрд. Роком раніше Україна погасила перший випуск євробондів, випущених по гарантії США, також на $ 1 млрд.

Третій випуск гарантованих США євробондів облігацій Україна розмістила 23 вересня 2016 року при найнижчій в історії країни дохідності в 1,471%.

Перший випуск п'ятирічних євробондів на $ 1 млрд під гарантії США Україна розмістила в травні 2014 року. Прибутковість тоді на 28 базисних пунктів перевищила прибутковість держоблігацій США і склала 1,844% річних.

Коментар. Можливо саме це мав на увазі днем раніше Давид Арахамія коли начебто говорив по бажання домовитись про реструктуризацію зовнішнього боргу України.

Фінанси та новини банківського сектору.

Фінустанови оцінюють стан сектору як задовільний, негативні очікування на наступні пів року знизилися – Опитування про системні ризики НБУ, повідомлення НБУ.

Опитування проводилося з 11 до 25 листопада 2020 року. Участь у ньому взяли керівники 19 банків, 12 страхових та 2 інвестиційні компанії. У підсумкових результатах не бралися до уваги розмір банку/компанії чи їхньої частки на ринку – усі відповіді рівноцінні.

Учасники опитування вважають стан фінансового сектору задовільним, хоча їхня оцінка незначно погіршується два опитування поспіль. На наступні шість місяців переважають песимістичні очікування, однак частка респондентів, які негативно оцінюють стан фінансового сектору, знизилася з 71% – у травні 2020 року, до 48% – зараз.

«…корупція, діяльність правоохоронних органів та судової системи залишаються фактором високого або дуже високого ризику для фінансового сектору. Так вважають 91% керівників опитаних фінустанов, а баланс відповідей найгірший за весь період опитувань з травня 2018 року» - цитата з прес-релізу НБУ.

«Респонденти вказали на стрімке зростання ризиків стану співпраці з міжнародними фінансовими організаціями та загострення політичної та соціальної ситуації в країні. Економічні ризики, що домінували у травневому опитуванні, відійшли на другий план. Попри високу оцінку загроз для фінансової системи, ризики доступності фондування та банкрутства, на думку респондентів, є найменш вагомими» - цитата.

Наступне "Опитування про системні ризики фінансового сектору" буде опубліковане в травні 2021 року. Посилання: https://bank.gov.ua/admin_uploads/article/Risk_Survey_2020-H2.pdf

Рис. 14

COVID-19 в Україні

В Україні за минулу добу зафіксували 12 498 нових випадків інфікування COVID-19.

Коментар. Це зменшення кількості випадків. Можливо карантин вихідного дня дає свої результати.

В Кабінеті міністрів України поки не визначилися з форматом і датою майбутнього локдауну, прораховують кілька варіантів. Зокрема, джерело в уряді повідомило Інтерфакс-Україна, що на даний момент розглядається 4 варіанти щодо встановлення більш жорстких карантинних обмежень.

Серед них і введення локдауну з 24 грудня по 15 січня 2021 року, але остаточне рішення ще не прийнято.

За словами співрозмовника, питання роботи транспорту під час локдауну також ще обговорюється, в тому числі з місцевою владою, але остаточного рішення на даний момент немає.

"Поки більшість схиляється до того, щоб залишити транспорт. Але зараз прораховуємо, як це впливе з одного боку на епідеміологічну ситуацію, а з іншого - на роботу критичної інфраструктури ", - розповіло джерело.

Новини економіки

В січні-жовтні 2020 року індекс будівельної продукції (обсяг в порівняних цінах) порівняно з січнем-жовтнем 2019 роком становив 101,9%. Державної служби статистики

Новини емітентів, акції яких торгуються на місцевих біржах.

Президент Володимир Зеленський підписав закон про виділення Національній акціонерній компанії "Нафтогаз України" 32,2 млрд гривень на погашення податкової заборгованості компанії "Укрнафта".

***

В жовтні 2020 року "Укрнафта" скоротила видобування нафти і конденсату на 3,4% до 125 тис. тонн порівняно з аналогічним періодом минулого року, скоротила видобування газу на 7% до 91,5 млн куб. м, повідомлення компанії. (Середньодобове видобування нафти і конденсату скоротила на 3,35% до 4,03 тис. тонн, середньодобове видобування газу скоротила на 7,23% до 2,95 млн куб. м газу.)

Новини емітентів, акції яких торгувались на місцевих біржах та є у власності учасників ринку.

НКРЕКП схвалила підвищення тарифів для 20 облгазів.

В проекті рішення НКРЕКП зазначається, що при розрахунку тарифів на послуги розподілу природного газу була врахована необхідність компенсації недоотриманої тарифної виручки облгазів за 2015 - 2019 роки, а також компенсація витрат, пов'язаних з різницею в цінах при закупівлі в 2015 - 2019 роках природного газу, необхідного для забезпечення виробничо-технологічних потреб.

Рис. 15

 

Коментар. Важливо для учасників фінансового ринку – акціонерів цих підприємств. Має бутим враховано при переговорах про викуп цих акцій основним власником.

Новини емітентів єврооблігацій з бізнесом в Україні.

Трубно-колісний холдинг "Інтерпайп" здійснив першу поставку пасажирських залізничних коліс для високошвидкісних поїздів національного залізничного оператора Німеччини компанії Deutsche Bahn, повідомлення "Інтерпайпу".

"Інтерпайп" уже тривалий час співпрацює з Deutsche Bahn… компанія - один з лідерів на європейському ринку

В сегменті з/д коліс для вантажних вагонів. Два з трьох вантажних вагонів у Європі - з нашими колесами. Крім того, "Інтерпайп" уже постачав колісну продукцію для пасажирського приміського транспорту", - сказано в повідомленні компанії.

***

Президент Володимир Зеленський підписав законопроект, який надає Кабінету міністрів право надавати державні гарантії по кредитах для НЕК "Укренерго".

Новини енергетики. Також мають відношення до емітентів, акції яких торгуються на місцевих біржах.

Опубліковані результати проекту Low Carbon Ukraine

«Україна відкрила оптовий  ринок електроенергії  1 липня 2019 року…. MEMO призначений для надання професійної та незалежної поглибленої аналітики українського ринку електроенергії… звіт підготовлений для підтримки Міністерства енергетики України. Огляд першого року Випуск №5 4 вересня 2020 року…»

Посилання

https://www.lowcarbonukraine.com/wp-content/uploads/20200922_MEMO_5_UKR.pdf

«Проект Low Carbon Ukraine є частиною Міжнародної кліматичної ініціативи (IKI). Федеральне міністерство (Намеччини) із питань довкілля, збереження природи та радіаційної безпеки (BMU) підтримує цю ініціативу відповідно до рішення Бундестагу ФРН.

Всі результати роботи проекту доступні онлайн за посиланням:

www.LowCarbonUkraine.com» - Цитата.

Коментар. В звіті є чимало висновків, які має сенс прочитати тим учасникам ринку, які цікавлять галуззю і у яких багато паперів енергокомпаній (у власності чи під управлінням).

Серед висновків (це далеко не всі):

  • На ринку (оптовому ринку електроенергії) немає реальної конкуренції. Висока концентрація на ринку дозволяє всім учасникам ринку адаптуватися.
  • Чинна модель ПСО (пільгових цін для населення) не сумісна з моделлю лібералізованого ринку та порушує законодавство ЄС та створює значну кількість викривлень. (Тарифи для побутових споживачів не відображають витрати)
  • Український ринок електроенергії високо концентрований та нагадує олігополістичну структуру.
  • Законодавство регулює ринкову владу не рівномірно, впливаючи лише на державні підприємства.
  • Вертикально інтегрований ДТЕК має змогу використовувати ринкову владу на різних сегментах з можливістю впливати на попит та пропозицію.
  • В БЕО (Бурштинському енергоострові) ринкова влада є очевидною, проте жодним чином не контролюється законодавством.
  • У ОЕС імпорт з Росії є політичним питанням і наразі заборонений. З економічної точки зору конкуренція з боку російського та білоруського імпорту може бути ефективною, зменшуючи ринкову владу компаній, за умови, що безпеці постачання в Україні нема загрози.
  • Причини виникнення деяких старих боргів все ще не вирішені і впливають на нову ринкову модель.
  • Нові борги накопичувалися занадто швидко через невдалі політичні рішення та неефективне регулювання .
  • Борги ПСО та ВДЕ важко погасити за допомогою встановлених механізмів через дилему ГП (Гарантованого покупця) та небажання перекладати витрати на споживачів.
  • Причини виникнення боргів слід вирішувати та фінансувати, інакше ринок може зазнати краху, що найвідчутніше вдарить по малих учасникам ринку.
  • Нинішні регульовані аукціони для держпідприємств містять значні недоліки, які можуть призвести до змови та/або корупції, що в результаті призведе до втраченої вигоди чи збитків для держпідприємств.
  • Середня ціна продажу Центренерго була на 10% нижчою від ціни РДН, що може свідчити про потенційне зловживання аукціонним дизайном

Світові фінансові та економічні новини.

  • Інфляція в Єврозоні та Німеччині конкретно виявилась нижчою за прогнози. Вона склала в Єврозоні -0,3%, Німеччині – так званий Harmonized Index of Consumer Prices (уточнена версія індексу споживчих цін склав в листопаді), улюблена міра інфляції ЄЦБ – мінус 0,7% рік до року порівняно з очікуваними – мінус 0.5%. Це мало б негативно вплинути на євро, якби не інші фактори.
  • Індекси менеджерів закупівлі PMI були неоднозначними.

***

Індекс менеджерів із закупівель PMI у виробничому секторі Китаю приватної Caixin / Markit в листопаді склав 54,9 - найвищий показник за останні десять років.

Показники PMI вище 50 означають економічне зростання в секторі, тоді як показники нижче цього рівня - скорочення.

***

В своєму новому економічному прогнозі ОЕСР заявила, що цього року очікує зниження світової економіки на 4,2%. Це - перегляд у бік збільшення оцінки, зробленої у вересні - падіння реального світового ВВП на 4,5%.

Однак в новому прогнозі ОЕСР очікує, що економічне зростання у всьому світі складе в середньому 4% протягом наступних двох років, конкретніше, що зростання реального ВВП досягне 4,2% у 2021 році, що менше вересневого прогнозу - 5% - та складе 3,7% у 2022 році.

***

Сьогодні:

  • Очікується публікація даних по індексу ISM в промисловому секторі США (аналогічний PMI – тільки інша організація – інститут ISM)
  • Виступ голови ФРС Джером Павелла.  

В попередній публікації, у підготовленій і вже опублікованій перед сьогоднішнім виступом Голова Федерального резерву Джером Павелл назвав економічні перспективи США "надзвичайно невизначеними".

Далі

"Зростання числа нових випадків захворювання на COVID-19, як у нас, так і за кордоном, викликає занепокоєння і може виявитись складним протягом найближчих кількох місяців", - сказав Пауелл, які відбудуться у вівторок. "Повне відновлення економіки малоймовірне, доки люди не впевнені, що безпечно взяти участь у широкому спектрі видів діяльності".

Однак: "Останні новини щодо вакцини дуже позитивні на середньострокову перспективу".

Фінансові ринки (учасники ринків) вважають, що Федеральний резерв посилить фінансове стимулювання для протидії недавньому збільшенню захворюваності на коронавірус в США.

ПОВЕРТАЮЧИСЬ ДО МІСЦЕВОГО РИНКУ АКЦІЙ

Якщо виходити суто з того факту, що кореляція індексу Української біржі зі світовими фондовими індексами значно збільшилась в останній місяць чи два, і вчора було суттєве зростання фондового індикатору УБ, сьогодні варто очікувати його незначних чи принаймні менших змін.

-----------

вул. Сагайдачного, 25-Б, 3 поверх, тел.: 044 390 57 60

Звертаємо Вашу увагу на те, що ця інформація є власністю ТОВ «КІНТО, Лтд» та відображає бачення ситуації на фондових ринках фахівцями компанії. ТОВ «КІНТО, Лтд» не надає жодних гарантій стосовно реалізації прогнозів та рекомендацій, викладених у цьому документі, та не бере на себе відповідальності за будь-які можливі наслідки використання цієї інформації, включаючи фінансові втрати, але не обмежуючись ними. Наведену інформацію в жодному разі не можна розглядати як рекомендацію на купівлю чи продаж цінних паперів, вона призначена лише для Вашого використання. Цю інформацію ТОВ «КІНТО, Лтд» надає за власний кошт, тому ця інформація в повному обсязі та в усіх частинах є об’єктом власності, володіння, користування та розпорядження ТОВ «КІНТО, Лтд».

----------
УВАГА!  АРІФРУ може не розділяти оціночних суджень авторів оглядів і прогнозів, не надає жодних гарантій реалізації прогнозів та рекомендацій, викладених у цьому документі, і не бере на себе відповідальності за будь-які можливі наслідки використання цієї інформації, включаючи фінансові втрати, але не обмежуючись ними. Наведену інформацію в жодному разі не можна розглядати як рекомендацію на купівлю чи продаж цінних паперів.

 


Теги: | Акції |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.