Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Огляд ринку акцій за 3 грудня 2020 року


04.12.2020 18:18

Щоденний огляд ринку акцій від компанії КІНТО станом на 4.12.2020

 

На сьогодні надважливих чи термінових фінансових чи економічних новин для українських учасників фінансового ринку (за вчора та сьогоднішній ранок) немає.

Можливо, окремим учасникам фінансового ринку варто звернути увагу на хороші показники групи «Метінвест» за 9 місяців 2020 року. Це добре само по собі, але має більше позитивне значення для тих учасників ринку, хто має у власності облігації «Метінвесту» чи володіє акціями дочірніх підприємств групи.

В цій зв’язці можливо також звернути увагу на той факт, що ціна акцій шахтоуправління «Покровське» вчора по адресній угоді на Українській біржі склала 4,0 гривні за папір, що вище за максимальні ціну цих паперів по більш раннім угодам цього року.

Варто звернути увагу на те, що на думку більшості з опитаних валютних стратегів по валютним ринкам індекс долару і далі буде знижуватись в перспективі півроку.

Дайджест фінансових та економічних новин - після огляду ситуації на фінансових ринках.

З ринкової інформації варто взяти до уваги.

  • Нові сьогоднішні цінові максимуми українських єврооблігацій.
  • Стабілізацію курсу гривні.
  • Ріст курсу євро по відношенню до долара США та «свічку» на графіку в парі а та також думку фахівців про те, що євро може стабілізуватись нижче поточних рівнів, на рівні близькому до 1,20 в найближчі 3 місяці.

ФІНАНСОВІ РИНКИ

Ринок акцій України.

Значення індексу ПФТС вчора знову не змінилось.

Вчора на біржі ПФТС відбулась одна угода з акціями. Це була знову угода з акціями банку «Південний» і знову обсягом 25,6 тисячі гривень в грошовому вираженні.

За минулий день індекс Української біржі знизився на зовсім незначні 0,03%, від свого максимуму за останні вісім місяців – з березня поточного року. В ході вчорашніх торгів індикатор підростав на 0,4%, але не втримав свого здобутку. Різноспрямована і близька по величині випливу на індикатор зміна цін акцій «Укрнафти» та «Центренерго» призвела до вчорашнього майже нейтрального результату.

Вчора на Українській біржі відбулось дев’ять угод з акціями п’яти емітентів. Результати цих угод представлені в Таблицях 1 та 2 нижче.

Таблиця 1. Ціни акцій по угодам по безадресним заявкам, біржовий курс та їх зміни на Українській біржі 03.12.2020, обсяги торгів

Таблиця 2. Ціни акцій по адресним угодам на Українській біржі, обсяги торгів 03.12.2020

 

Крім цього, вчора без угод на Українській біржі на 25% підросли котирування акцій «Укргазбанку» до 0,75 гривень за акцію та ще на 3,5% підросли котирування акцій Freedom Holding Corp.

Ніяких інших угод з акціями, як і інших значимих змін котирувань в сегменті акцій, крім згаданих вище, минулого дня на Українській біржі не було.

Борговий ринок України.

Вчора ціни українських державних єврооблігацій мало змінились після зростання напередодні, невеликої паузи до цього та після дуже значного місячного зростання. Сьогодні вони помітно зростають і поки виходять на нові багатомісячні максимуми.

Вчора на «дальньому» кінці кривої дохідність ОЗДП номінованих в доларах США складала 6,28-6,33%, мінімальне значення з лютого 2020 року.

Посилання: http://ua.cbonds.info/

та https://www.boerse-frankfurt.de/bond/xs2010030836-ukraine-republik-7-253-20-33

На вторинному ринку ОВДП сьогодні без змін.

Декларовані Райффайзен Банк Аваль дохідності ОВДП (це дохідності на вторинному ринку) зросли у минулий четвер.

Декларована дохідність продажу (з якою можна купити) «2025 рік» та «2027 рік» за даними Райффайзен Банк Аваль є зараз максимальною і складає по пропозиціям на сьогодні 11,60%.

Посилання: https://www.aval.ua/promo/bonds-ovdp

Валютний ринок

Курс гривні на міжбанку стабілізувався: зріс по відношенню до долара США, а сьогодні навіть по відношенню до євро, Рис. 1, Рис. 2.

Згідно з ф’ючерсами на пару гривня долар на Українській біржі гривня продовжить слабшати до долара США на початку наступного року, Рис. 2.

EUR / USD знаходиться коло свого 32-місячного максимуму вище 1,217, Рис. 4.

«Свічка» на графіку пари означає втому від росту, такий коментар окремих оглядачів-фахівців-учасників ринку валюти. Більшість експертів вважає, що курс євро до долара США стабілізується до долара в наступні три місяці, але долар США продовжить слабшати по відношенню до корзини інших твердих валют в наступні півроку.

Більш детально коментар по валютам, курсу долара на наступні півроку та євро на наступні три місяці в кінці блоку новин.

Світові ринки акцій

Вчора широкий фондовий індекс США S&P 500 знизився на зовсім незначні 0,06%, індекс Dow Jones підріс на 0,3%, індекс NASDAQ додав 0,2%, Рис. 5

Сьогодні ф’ючерси на американські фондові індекси підростають на 0,3-0,4%.

Широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 зараз підростає на 0,2%. Вчора значення цього фондового індикатору практично не змінилось.

Композитний доларовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, вчора підріс на 0,9%, і сьогодні додає ще 0,9% та знову оновлює свій більш, ніж дворічний максимум.

ФІНАНСОВІ ТА ЕКОНОМІЧНІ НОВИНИ

Українські фінансові та економічні новини.

Політика. Фінанси

У Верховній Раді зареєстровано узагальнений законопроект про відновлення відповідальності за декларування недостовірної інформації і за неподання суб'єктом декларування декларації №4460-д.

Законопроектом пропонується внести зміни в статті Кодексу України про адміністративні правопорушення (КпАП), які уточнюють суб'єктів цього правопорушення і дозволяють підняти поріг кримінальної відповідальності за декларування недостовірної інформації.

***

Україна виконала 4 із 10 вимог Міжнародного валютного фонду (МВФ) для надання наступного траншу, повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль в інтерв'ю журналу "Кореспондент".

"… шість перебувають, з випередженням термінів, на стадії виконання… Україна продовжує співпрацю з МВФ. У нас є взаєморозуміння, і ми швидко зближуємо позиції. Це підтвердила і остання розмова президента Володимира Зеленського з головою МВФ Крісталіною Георгієвою", - зазначив Шмигаль.

Фінанси

Обсяг купівлі валюти на умовах "форвард" в листопаді цього року склав еквівалент $ 447,7 млн, що на 7,8% більше, ніж в жовтні і на 53% - ніж у вересні, повідомив Національний банк України.

Новини банківського сектору

Печерський районний суд міста Києва 4 грудня розгляне справу за позовом сім'ї Суркісів про скасування рішень НБУ про визнання їх пов'язаними з Приватбанком особами та визнання нечинними договорів обміну їхніх коштів у банку на суму понад 1 млрд грн на акції банку (bail-in), пізніше викуплені державою за 1 грн.

***

У жовтні частка непрацюючих кредитів (NPL) в банківській системі скоротилася на 2,25 п.п. до 43,4% порівняно з вереснем, повідомлення НБУ.

В тому числі:

  • у Приватбанку на 2,5 п.п. до 76,7%,
  • у держбанках без Приватбанку - на 0,6 п.п. до 42,9%,
  • у банках з приватним капіталом - на 0,38 п.п. до 16,4%.

***

Національний банк України (НБУ) зобов'язав банки публікувати на своєму сайті Положення і Звіти про винагороду членів наглядової ради і правління фінустанови, повідомила прес-служба банку.

Новини емітентів, акції яких обертаються на іноземних біржах та які є емітентами єврооблігацій з бізнесом переважно в Україні

Компанія Ferrexpo має намір інвестувати 2 млрд доларів у 2020-2030 роках у збільшення виробництва котунів у 2 рази.

Про це йдеться в презентації компанії.

В презентації наголошується, що з 2007 по 2019 рік інвестиції становили понад 2,5 млрд доларів.

У 2021 році компанія планує збільшити виробництво котунів до 12 млн тонн.

У січні-вересні 2020 року порівняно з аналогічним періодом 2019 року Ferrexpo збільшила виробництво котунів на 3% до 8,134 млн тонн, а в 2019 порівняно з 2018 роком скоротила виробництво котунів на 0,8% до 10,518 млн тонн.

В 2019 порівняно з 2018 роком прибуток Ferrexpo збільшився на 20,3% до 403 млн доларів США, чистий дохід на 18,3% до 1 507 млн доларів.

Коментар. Ціна на залізну руду зараз досить висока, Рис. 6. І так само хороша ціна акцій Ferrexpo, яка суттєво додала за останній час, Рис. 7 та Рис. 8

Таблиця 3 Ferrexpo. Консенсусна цільова ціна, діапазон цільових цін та рекомендації різних аналітиків по акціям компанії по даним https://www.marketscreener.com/ (слід врахувати поточний високий ринок акцій)

 

Таблиця 4 Ferrexpo. Ринкова капіталізація, Вартість підприємства, EV, Ринкові коефіцієнти по даним

https://www.marketscreener.com/

Таблиця 4 Ferrexpo. Фінансові показники по даним https://www.marketscreener.com/

              

Ціна акцій Ferrexpo, пенсів, з січня 2018 року по дням 

(слід також врахувати поточний низький курс британського фунта)

Ціна акцій Ferrexpo, пенсів, з січня 2009 року по тижням

(слід також врахувати поточний низький курс британського фунта)

 

Новини емітентів, які є емітентами єврооблігацій з бізнесом переважно в Україні

У січні-вересні 2020 року група "Метінвест" збільшила показник EBITDA на 16%, або на 186 млн доларів США до 1 379 млн доларів порівняно з 9 міс. 2019 року, повідомлення групи.

В 1-му півріччі 2020 порівняно з 1-м півріччям 2019 року компанія скоротила EBITDA на 20% до 715 млн доларів.

Виручка "Метінвесту" за 9 місяців порівняно з 9 місяцями 2019 року скоротилася на 10%, або на 0,879 млрд до 7,628 млрд доларів.

За 9 місяців капітальні інвестиції групи скоротились на 40%, або на 310 млн доларів до 460 млн доларів порівняно з 9 місяців 2019 року.

Загальний борг компанії станом на 30 вересня порівняно з 31 грудня 2019 року скоротився на 3% і становив 2 927 млн доларів.

В 2019 році компанія скоротила показник EBITDA на 52%, або на 1,3 млрд доларів до 1,213 млрд доларів порівняно з 2018 роком.

***

У вересні 2020 порівняно із серпнем група "Метінвест" збільшила показник EBITDA на 13%, або на 28 млн доларів до 244 млн доларів і виручку на 8,8%, або на 74 млн доларів до 912 млн доларів, щомісячний звіт "Метінвесту".

Коментар. Окремим учасникам фінансового ринку варто звернути увагу на хороші показники групи «Метінвест» за 9 місяців 2020 року. Це добре само по собі, але має більше позитивне значення для тих учасників ринку, хто має у власності облігації «Метінвесту» чи володіє акціями дочірніх підприємств групи.

В цій зв’язці можливо також звернути увагу на той факт, що ціна акцій шахтоуправління «Покровське» вчора по адресній угоді на Українській біржі склала 4,0 гривні за папір, що вище за максимальні ціну цих паперів по більш раннім угодам цього року.

Світові фінансові та економічні новини.

Інвестори очікують сьогодні ключовий звіту по праці в США за листопад, щоб оцінити темпи відновлення ринку праці в умовах погіршення пандемії.

Темп збільшення зайнятості, ймовірно, уповільнився в листопаді через сплеск нових випадків коронавірусу, що призвело до нових обмежень. Очікується, що економіка США додала 440 тисяч робочих місць в минулому місяці порівно з 638 тисячами в жовтні, повідомляє Dow Jones. За попередніми оцінками, рівень безробіття знизився до 6,7% з 6,9%.

***

Pfizer та BioNtech мають намір випустити 1,3 мільярда вакцин у 2021 році - новий звіт.

***

Інвестори пильно стежили за прогресом по угоді в Конгресі США по стимулюванню економіки, яка продовжує страждати від пандемії. Законодавці роблять значні зусилля, щоб подолати тупикову ситуацію відносно угоди. Спікер палати представників Ненсі Пелосі та лідер більшості в Сенаті Мітч Макконнелл вперше після президентських виборів розмовляли по телефону в четвер.

***

Долар США, ймовірно, продовжить зниження щонайменше протягом шести місяців, після зниження на 12% цього року, опитування валютних стратегів Reuters.

51 з 72 аналітиків очікують продовження зниження долара США до середини 2021 року через очікування щодо коронавірусної вакцини, що призведе до економічного відновлення, а також через сподівання на додаткове фінансове стимулювання у США, інші 21 заявили, що зниження долара закінчиться раніше.

Прогнозується, EUR / USD, який подорожчав цього року понад 8%, трохи знизиться і торгуватиметься близько $ 1,20 протягом наступних трьох місяців.

Як один з чинників.

Дохідність державних облігацій США зростає. На початку цього тижня дохідність 10-річних паперів досягла 0,96%, що є максимумом серпня коли вона досягнула дна близько 0,5%. Інвестори можуть повертати гроші з перекуплених акцій в облігації, якщо прибутковість продовжить зростати. І це може підняти долар США, гальмуючи зростання EUR / USD.

Дохідність 10-и річних державних облігацій США

ПОВЕРТАЮЧИСЬ ДО МІСЦЕВОГО РИНКУ АКЦІЙ

Вчора ріст індексу Української біржі зупинився. Це може бути вже певне досягнення ним якогось максимуму і далі, ріст, якщо він буде, то буде повільнішим. Чи це так - побачимо.

-----------

вул. Сагайдачного, 25-Б, 3 поверх, тел.: 044 390 57 60

Звертаємо Вашу увагу на те, що ця інформація є власністю ТОВ «КІНТО, Лтд» та відображає бачення ситуації на фондових ринках фахівцями компанії. ТОВ «КІНТО, Лтд» не надає жодних гарантій стосовно реалізації прогнозів та рекомендацій, викладених у цьому документі, та не бере на себе відповідальності за будь-які можливі наслідки використання цієї інформації, включаючи фінансові втрати, але не обмежуючись ними. Наведену інформацію в жодному разі не можна розглядати як рекомендацію на купівлю чи продаж цінних паперів, вона призначена лише для Вашого використання. Цю інформацію ТОВ «КІНТО, Лтд» надає за власний кошт, тому ця інформація в повному обсязі та в усіх частинах є об’єктом власності, володіння, користування та розпорядження ТОВ «КІНТО, Лтд».

----------
УВАГА!
  АРІФРУ може не розділяти оціночних суджень авторів оглядів і прогнозів, не надає жодних гарантій реалізації прогнозів та рекомендацій, викладених у цьому документі, і не бере на себе відповідальності за будь-які можливі наслідки використання цієї інформації, включаючи фінансові втрати, але не обмежуючись ними. Наведену інформацію в жодному разі не можна розглядати як рекомендацію на купівлю чи продаж цінних паперів.


Теги: | Акції |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.