Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Огляд ринку облігацій на 9 червня


10.06.2021 10:51

Тижневий огляд ринку облігацій від компанії ICU станом на 9.06.2021 

 

 

Фокус: Україна
Сегменти: Державні облігації
Аналітики: Тарас Котович

 

 

 

Попит на гривневі папери зростає

Коментар щодо результатів аукціону

 

Загальний попит на ОВДП учора зріс на третину, але не за рахунок валютних облігацій, а завдяки збільшенню попиту на гривневі інструменти. І з 19 млрд грн запозичень завдяки гривневим ОВДП було залучено 14 млрд.

Найбільш цікавою була пропозиція нових п’яти річних облігацій, що є своєрідною заміною паперів з погашенням у 2025 році, які вже потрапили до моніторингу для включення до індексу JPMorgan GBI-EM. Тому вони одразу отримали понад 4 млрд грн попиту при пропозиції в обсязі лише 2 млрд. Завдяки високому інтересу Мінфін зафіксував ставку купону на рівні 12.52% і розмістив весь запропонований обсяг. Загалом попит був зі ставками від 12.47% до 12.69%, але ставку відсікання було встановлено на рівні 12.59%, коли вичерпався запропонований до розміщення обсяг.

 

 

А от найбільше коштів бюджету принесли 14-місячні та дворічні облігації, 3.4 та 4.4 млрд грн відповідно. Саме за ними та піврічними паперами відбулися незначні (усього на 1 б.п.) зміни середньозважених ставок. Хоча на відміну від довших термінів обігу, попит на піврічні папери був мінімальним – лише 111 млн грн у шести заявках.

То ж гривневі запозичення активізувалися, і якщо такий інтерес до ОВДП зберігатиметься, Міністерство фінансів матиме можливість збільшити фінансування бюджету та покращити залучення коштів для покриття дефіциту саме у гривні. За високого рівня попиту новий випуск п’ятирічних облігацій теж матиме хороші шанси бути кандидатом для включення в індекс. Але для цього варто пропонувати їх частіше, не встановлювати обмеження та розмістити необхідний для виконання критеріїв індексу обсяг.

 

    

 

Додатки: Дохідності, виплати по ОВДП

 

 

 

 

 

 

------------------------------------------------------------------

АНАЛІТИЧНІ ДОСЛІДЖЕННЯ
Сергій Ніколайчук - керівник підрозділу макроекономічних досліджень -  sergiy.nikolaychuk@icu.ua
Тарас Котович - старший фінансовий аналітик (державний борг)  -  taras.kotovych@icu.ua
Дмитро Дяченко - молодший аналітик  -  dmitriy.dyachenko@icu.ua
Олександр Мартиненко - керівник підрозділу аналізу корпорацій (небанківський сектор)  -  alexander.martynenko@icu.ua
Михайло Демків - фінансовий аналітик (банківський сектор)  -  mykhaylo.demkiv@icu.ua

-----------------------------------------------------------------------

бізнес центр "Леонардо", 11-й пов., 
вул. Богдана Хмельницького, 19-21, Київ, 01030 Україна,
тел: +38 044 3777040
       WEB   www.icu.ua

 
ТОВ «ІНВЕСТИЦІЙНИЙ КАПІТАЛ УКРАЇНА» Ліцензії НКЦПФР на здійснення професійної діяльності на фондовому ринку: дилерська діяльність – AE 263019, брокерська діяльність – AE 263018, депозитарна діяльність депозитарної установи – АЕ 286555, діяльність андерайтера – АЕ 263020.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ЗАСТЕРЕЖЕННЯ / РОЗКРИТТЯ ДОДАТКОВОЇ ІНФОРМАЦІЇ
Цю аналітичну публікацію підготовлено в ТОВ «Інвестиційний капітал Україна» суто для інформаційних цілей для своїх клієнтів.
Вона не є інвестиційною порадою або пропозицією продати чи купити будь-який фінансовий інструмент. Тоді як було вжито відповідних заходів, щоб опублікована інформація не була неправдивою чи вводила в оману, ТОВ «Інвестиційний капітал Україна» не робить заяв, що вона є повною і точною. Інформація, що міститься в цій публікації, може бути змінена без жодних попереджень. Захист авторських прав та права на базу даних присутні в цій публікації, і її не може відтворити, поширити або опублікувати будь-яка особа для будь-яких цілей без попередньої згоди ТОВ «Інвестиційний капітал Україна». Усі права захищено.
Будь-які інвестиції, згадані тут, можуть включати значний ризик, не обов’язково у всіх юрисдикціях, можуть бути неліквідними й не можуть бути прийнятними для всіх інвесторів. Вартість або дохід згаданих тут інвестицій можуть змінюватися або залежати від обмінного курсу. Історичні дані не можуть бути підставою для майбутніх результатів. Інвестори мають робити власні дослідження та приймати рішення, не покладаючися на цю публікацію. Лише інвестори зі значними знаннями й досвідом у фінансових питаннях, які спроможні оцінити переваги та ризики, мають розглядати інвестиції в будь-якого емітента або ринок, а інші особи не повинні робити жодних дій на підставі цієї публікації.
Будь ласка, надсилайте запит про додаткову інформацію із цього звіту на
 research@icu.ua.       
--------
УВАГА!
  АРІФРУ може не розділяти оціночних суджень авторів оглядів і прогнозів, не надає жодних гарантій реалізації прогнозів та рекомендацій, викладених у цьому документі, і не бере на себе відповідальності за будь-які можливі наслідки використання цієї інформації, включаючи фінансові втрати, але не обмежуючись ними. Наведену інформацію в жодному разі не можна розглядати як рекомендацію на купівлю чи продаж цінних паперів.


Теги: | Облігації |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.