Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Тимур Хромаєв: Як обрати інвестиційного радника в Україні


18.08.2020 16:59

Справжній професіонал поцікавиться вашим фінансовим станом, перш ніж пропонувати інвестиційні інструменти. Він, як лікар, повинен зрозуміти рівень вашого фінансового здоров’я, ваші недоліки або на що ви скаржитесь.

Пошуки посередника з інвестицій потрібно починати з офіційних сайтів Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку nssmc.gov.ua та офіційних інформаційних баз даних, таких як Smida.gov.ua. Крім того – у професійних фінансових виданнях, які мають достатній обсяг інформації про різних посередників. Такі ресурси як Bloomberg або Reuters є світовими виданнями, тому інформацію про локальні ринки там буде важче знайти.

Для того, щоб перевірити, має посередник ліцензію або ні, потрібно використати офіційний сайт Національної комісії з цінних паперів, але не тільки реєстр ліцензіатів, а поцікавитись його репутацією, вивчити, які порушення були, яка його історія діяльності, хто стоїть за цим посередником, хто його власники, яке його фінансове становище. Потім вивчити їх професійну діяльність: що вони роблять, які послуги пропонують, чи мають вони мобільні рішення для вас, тощо. Чи надаватимуть вони вам ту інформаційну та аналітичну підтримку, яка вам потрібна для ваших інвестиційних рішень? Чи є у них якийсь конфлікт інтересів? Що більше ви будете задавати питань посереднику як то говориться «в лоб» про те, яка його зацікавленість в продажу тих або інших інструментів, ви зрозумієте, що вам будуть продавати. Намагайтесь зробити так, щоб ваш посередник поцікавився вашим фінансовим станом, зрозумів рівень ризику, який ви готові брати на себе.

Все це частини тієї картини, яку ви повинні сформувати про посередника, щоб впевнено працювати на фінансовому ринку роками, а не тижнями, місяцями. Це важливо, тому що через ефект криз та економічних піднесень інвестиційна діяльність повинна розраховуватись на роки.

Які є ознаки професійності посередника?

Якщо ваш потенційний інвестиційний консультант не запитує інформацію про вас — це дуже тривожний перший дзвіночок. Вимоги професійної діяльності на ринку базуються на тому, що посередники повинні вас вивчити. Вивчити ваш фінансовий стан, ваш рівень ризику, ваш рівень обізнаності, щоб не продавати вам дуже складні фінансові інструменти, які може взагалі вам не потрібні. Наприклад, це деякі фінансові інструменти, які пропонують форекс-дилери, а також бінарні опціони, ф’ючерсні контракти. Вони звучать для когось дуже спокусливо, але не поспішайте уявити себе супер-дилером або «вовком з Уолл-Стріт». Ви повинні бути більш консервативними, вимагати більше інформації, щоб зрозуміти один одного і забезпечити чіткість і ясність власних позицій, цілей і шляхів досягнення.

А що як виникли проблеми з посередником?

Якщо з’являється якась проблема або ви вважаєте, що ваші права були порушені — ви завжди можете звернутися до Комісії з цінних паперів та фондового ринку, зробити інформаційний запит або оформити скаргу. Всі ваші інформаційні запити і скарги будуть опрацьовані регулятором, будуть проведені відповідні дослідження і зроблені кроки для того, щоб дізнатися, чи були порушення ваших прав, наскільки ці порушення складні, і, в будь-якому разі, ви отримаєте оцінку дій посередника.

Можливі заходи зі сторони НКЦПФР: попередження, застереження, штрафи, які, до речі, дуже високі і це повністю відповідає європейській практиці. Посередник навіть може бути позбавлений ліцензії.

Однак у регулятора все ще обмежені права щодо кримінального більш потужного правозастосування проти посередників, якщо вони позбавили вас грошей, продаючи вам якісь неякісні фінансові продукти. То ж на жаль в Україні ми не зможемо повернути вам гроші, як це можуть регулятори в інших країнах. На жаль й правоохоронні органи також не зможуть ефективно і швидко забезпечити правосуддя проти тих, хто позбавив вас грошей. Але ми робимо багато, щоб змінити законодавство і привести його у відповідність із європейськими нормами і стандартами. Посередники не повинні розглядали ваші гроші їх власними грошима. Це один із основних  принципів – забезпечення так званої сегрегації грошей, ваших від грошей посередників. І щоб регулятор міг знайти ваші гроші у будь-якому куточку світу та повернути їх або хоча б зменшити ті збитки, що були вам нанесені через протиправні дії.

Але майте на увазі, що найбільше інвестори страждають не від протиправних дій, а від неякісних рекомендацій, від дуже ризикованої діяльності і неякісних інвестиційних рішень.

Які ознаки шахрайства?

Україна на сьогодні фактично є магнітом світового рівня для аферистів. Як уникнути шахрайства:

  1. Зрозуміти з ким ви працюєте. Якщо у них немає ліцензій чи якихось офіційних реєстрацій, вони не мають офісів, вони не розкривають інформацію про власника, бенефіціара, їх діяльність або її частина знаходиться в інших країнах, щодо яких вони говорять «ось бачите, ми не в Україні, тому що Україна погана». То я вважав би це таким дуже важливим дзвіночком — мабуть цей посередник не дуже благонадійний.
  2. Що вам пропонують? Гарантування якихось відсотків, намагання пришвидшити момент позбавлення вас грошей, інвестиції в цінні папери або проекти, які не зареєстровані, які не мають прозорої ціни. Вам пропонують залучати ваших друзів або рідних – все це теж ознаки не дуже благонадійного посередника.

Справжній професіонал буде цікавитись вашим фінансовим станом, перш ніж щось пропонувати. Він як доктор, який повинен зрозуміти ваш рівень фінансового здоров’я, які ваші недоліки або на що ви скаржитесь.

Враховуючи, що рівень розвитку українського фінансового ринку досить низький, то кількість фінансових інструментів можна перелічити на пальцях однієї руки. Але мабуть це й гарно для тих, хто починає. Не поспішайте цікавитись екзотикою — інвестуйте у щось дуже просте, наприклад, державні облігації. 

І пам’ятайте основні три поради:

  1. задавайте дуже багато питань, цікавтесь і збирайте інформацію щодо всіх посередників, які надають послуги. Не тільки інформацію про їх яскраву діяльність, тому що у кожного посередника є й «не яскрава діяльність».
  2. орієнтуйтесь на державні інституції і використовуйте їх інформаційні бази. Робіть запити до державних регуляторів, які захищають ваші інтереси як інвестора.
  3. І не поспішайте віддавати ваші гроші!

 

Тимур Хромаєв, голова Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку

 

Джерело: CFA Society Ukraine, вебсайт НКЦПФР


Теги: | Тимур Хромаєв | інвестиції | |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.