Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Як учасники фондового ринку мають оприлюднювати фінансову звітність


11.04.2019 11:50

На запит ПАРД НКЦПФР надала відповідь щодо оприлюднення фінзвітності професійних учасників фондового ринку.

Зокрема, як зазначається у повідомленні Професійної асоціації учасників ринків капіталу та деривативів, нею було направлено офіційний лист до НКЦПФР щодо строків оприлюднення річної фінансової звітності разом з аудиторським висновком та обов’язкову публікацію річної фінансової звітності разом з аудиторським висновком в періодичному або неперіодичному виданні торговцями та депозитарними установами.

Слід нагадати, що відповідно до пункту 3 статті 14 Закону «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні», підприємства, що становлять суспільний інтерес (крім великих підприємств, які не є емітентами цінних паперів), публічні акціонерні товариства, суб’єкти природних монополій на загальнодержавному ринку та підприємства, які здійснюють діяльність з видобутку корисних копалин загальнодержавного значення, зобов’язані не пізніше ніж до 30 квітня року, що настає за звітним періодом, оприлюднювати річну фінансову звітність та річну консолідовану фінансову звітність разом з аудиторським висновком на веб-сторінці (у повному обсязі) та в інший спосіб у випадках, визначених законодавством.

Великі підприємства, які не є емітентами цінних паперів, та середні підприємства зобов’язані не пізніше ніж до 1 червня року, що настає за звітним періодом, оприлюднювати річну фінансову звітність разом з аудиторським висновком на своїй веб-сторінці (у повному обсязі).

Інші фінансові установи, що належать до мікропідприємств та малих підприємств, зобов’язані не пізніше ніж до 1 червня року, що настає за звітним періодом, оприлюднювати річну фінансову звітність разом з аудиторським висновком на власній веб-сторінці (у повному обсязі).

Відповідно до Ліцензійних умов провадження професійної діяльності на фондовому ринку (ринку цінних паперів) – депозитарної діяльності та клірингової діяльності від 21.05.2013 р. №862, депозитарна установа зобов’язана до 30 квітня року, що настає за звітним періодом, оприлюднювати річну фінансову звітність та річну консолідовану фінансову звітність, засвідчені заявником (крім товариств, у яких звітний період (рік) з дати створення не настав), разом з аудиторським висновком на власній веб-сторінці або веб-сайті (у повному обсязі) з опублікуванням (якщо це передбачено законом) у періодичному або неперіодичному виданні (для банків – на власному веб-сайті та/або шляхом публікації у періодичному або неперіодичному виданні (у повному обсязі).

Керуючись нормами Ліцензійних умов провадження професійної діяльності на фондовому ринку (ринку цінних паперів) – діяльності з торгівлі цінними паперами від 14.05.2013 р. №819, ліцензіат зобов’язаний оприлюднити до 30 квітня року, що настає за звітним періодом, річну фінансову звітність та річну консолідовану фінансову звітність, засвідчені заявником (крім товариств, у яких звітний період (рік) з дати створення не настав), разом з аудиторським висновком на власній веб-сторінці або веб-сайті (у повному обсязі) з опублікуванням у періодичному або неперіодичному виданні (для банків – на власному веб-сайті та/або шляхом публікації у періодичному або неперіодичному виданні (у повному обсязі).

ПАРД задала наступні питання НКЦПФР:

– чи можуть професійні учасники (небанківські установи), які відповідають критеріям мікро- та малим підприємствам оприлюднювати річну фінансову звітність разом з аудиторським висновком на власній веб-сторінці (у повному обсязі) не до 30 квітня, як передбачено підзаконним актом, що не приведений у відповідність до Закону, а до 1 червня року, що настає за звітним періодом згідно з нормами Закону?

– чи необхідно ТЦП та ДУ публікувати річну фінансову звітність разом з аудиторським висновком в періодичному або неперіодичному виданні, з урахуванням того, що норма Закону щодо обов’язку публікації у періодичному або неперіодичному виданні відсутня?

НКЦПФР надала таку відповідь.

Закон має вищу юридичну силу, а Ліцензійні умови діють в частині, що не суперечить Закону. Таким чином, ліцензіат, що провадить діяльність з торгівлі цінними паперами та/або депозитарну діяльність при оприлюднені річної фінансової звітності разом з аудиторським висновком, має дотримуватись вимог Закону та Ліцензійних умов, що не суперечать вимогам цього Закону. Тобто, норма щодо обов’язку публікації в періодичному або неперіодичному виданні відсутня.

Професійні учасники, що належать до мікропідприємств та малих підприємств, зобов’язані не пізніше ніж до 1 червня року, що настає за звітним періодом, оприлюднювати річну фінансову звітність разом з аудиторським висновком на власній веб-сторінці (у повному обсязі).
 

Джерело: FinPost


Теги: | звітність | НКЦПФР | ПАРД |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.