Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Єврозона перебуває в рецесії через брак енергії


26.08.2022 09:29

Економіка єврозони вже набула ознак «неглибокої» рецесії, викликаної зростанням цін на енергоносії, яка триватиме до кінця року.

Про це заявили економісти UBS Group AG, пише FinClub з посиланням на Bloomberg.

Економіка 19 країн скоротиться на 0,1% у третьому кварталі та на 0,2% у четвертому, прогнозують аналітики UBS.

Прогноз зростання на 2023 рік знижено з 1,2% до 0,8%.

«У світлі подальшого значного зростання цін на енергоносії, що передбачає подальший тиск на споживання домогосподарств та інвестиції в основний капітал, ми тепер очікуємо, що єврозона постраждає від технічної рецесії», — заявили економісти UBS на чолі з Рейнхардом Клюзе.

Найважливіше припущення полягає в тому, що ціни на природний газ зростатимуть далі, але серйозної нестачі не буде. Якщо нормування стане необхідним, «економічні збитки, ймовірно, будуть набагато більшими», кажуть в UBS.

Економісти Morgan Stanley також стали більш песимістичними, передбачаючи більше скорочення в єврозоні, ніж раніше, починаючи з четвертого кварталу.

«Ми бачимо довгострокові наслідки цієї енергетичної кризи наступного року, оскільки ми очікуємо, що вищі ціни та невизначеність щодо постачання енергії збережуться до зими 2023−2024 років», — заявили аналітики на чолі з Йєнсом Айзеншмідтом.

Втім економісти прогнозують і відновлення, викликане зростанням приватних і державних інвестицій.

Нагадаємо, у липні інфляція в єврозоні досягла нового рекордно високого рівня 8,9% у річному обчисленні. При цьому базовий показник також різко зріс.

 

Джерело: FinClub


Теги: | євро | економіка | рецесія | енергетика |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.