Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Fitch прогнозує погіршення показників боргу міст України через пандемію


12.10.2020 16:36

Пандемія коронавірусу зумовить низькі податкові доходи українських міст у 2020-2021 роках і прискорить погіршення показників їх боргу в середньостроковій перспективі.

Так вважають у міжнародному рейтинговому агентстві Fitch Ratings, повідомляє Інтерфакс-Україна.

"За оцінками Fitch, на операційних доходах рейтингованих українських міст негативно позначатимуться нижчі надходження від прибуткового податку (їх основного джерела доходів) і зниження надходжень від місцевих податків, за деякими з яких було оголошено мораторій на кілька місяців без компенсації з боку держави", - йдеться в прес-релізі Fitch.

На думку агентства, ймовірний подальший перерозподіл зобов'язань між бюджетами різних рівнів, при цьому збільшується ризик передання не профінансованих повноважень. При цьому короткостроковий характер боргу місцевих і регіональних органів влади підвищує ризик рефінансування і чинить тиск на показники забезпеченості боргу.

"Ми вважаємо, що пандемія зумовить складнішу кон'юнктуру на ринках капіталу, зокрема погіршення доступу до фінансування на тлі зниження перспектив зростання, і високий тиск у плані рефінансування на суверенного емітента", - зазначає агентство.

Fitch відзначає помірне боргове навантаження українських міст. Проте вони мають значні забалансові зобов'язання, зумовлені муніципальними компаніями, здебільшого збитковими.

"Щодо значної частини боргу міст і муніципальних компаній є валютний ризик, що чинить тиск на їхні бюджети, зважаючи на волатильність української гривні та відсутність механізмів хеджування", - констатує агентство.

Fitch нагадує, що рейтинг присвоюється восьми українським містам. Рейтинги Києва, Харкова, Львова, Одеси, Миколаєва, Маріуполя (кредитоспроможність "b+") стримуються суверенним рейтингом України на рівні "В" зі стабільним прогнозом. Рейтинги Кривого Рогу і Запоріжжя (кредитоспроможність "b") зрівнюються із суверенним рейтингом.

Джерело: Інтерфакс-Україна


Теги: | Fitch | пандемія | борг | Covid-19 | податки | бюджет |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.