Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Мінфін залучив майже 20 млрд грн на аукціонах ОВДП


13.05.2020 10:35

Міністерство фінансів України на первинних аукціонах із розміщення облігацій внутрішньої держпозики (ОВДП) у вівторок, 12 травня збільшило продаж "коротких" паперів майже вдвічі порівняно з минулим тижнем - з 10,02 млрд грн до 19,39 млрд грн, зберігши ставки на рівні 11,26-11,28% річних.

Як повідомляється на сайті відомства, 3-місячних паперів було продано вдвічі більше, ніж 6-місячних, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Згідно з оприлюдненими даними, Мінфін задовольнив майже весь попит. Зокрема, за 3-місячними було відхилено лише одну із 21 заявки на 25 млн грн під 11,5% річних, а за 6-місячними - три заявки із 14 на 124 млн грн за ставками до 11,5% річних.

Загалом за три тижні первинних аукціонів, відновлених після тривалої перерви, Мінфіну вдалося залучити вже 30,8 млрд грн і $164 млн.

Відомство раніше анонсувало, що має намір протягом травня і червня виставляти на аукціонах лише два випуски ОВДП із погашенням через три і шість місяців.

Успішним аукціонам передувало зниження Нацбанком облікової ставки з 10% до 8% річних і початок проведення з кінця квітня тендерів з надання рефінансування на термін 90 днів і до п'яти років без обмеження витрачання банками цих коштів, зокрема і на купівлю ОВДП. На перших трьох таких тендерах 30 квітня і 8 травня Нацбанк надав 9,8 млрд грн.

За час відсутності первинних аукціонів із розміщення гривневих ОВДП, ставку на яких Мінфін тримав на рівні до 10% річних, їхня дохідність на вторинному ринку суттєво зросла. Водночас останнім часом дохідність помалу почала знижуватися. За кривою дохідності на сайті Нацбанку за найкоротшими паперами вона становить близько 14% річних із поступовим підвищенням майже до 15% за трирічними і поступовим зниженням майже до 13% за семирічними паперами.

 

Джерело: вебсайт Міністерства фінансів, Інтерфакс-Україна


Теги: | ОВДП | облігація | борг | бюджет |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.