Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Мінфін має намір розпочати РЕПО- та інші активні операції з держоблігаціями в II кварталі 2021 року


04.11.2020 17:50

Міністерство фінансів України має намір із другого кварталу 2021 року розпочати здійснення активних операцій із державним боргом, зокрема операції викупу й обміну РЕПО з цінними держпаперами.

Відповідні зміни містяться в проекті розпорядження Кабінету Міністрів "Про затвердження Концепції з управління ліквідністю на 2020-2023 рр. і затвердження плану заходів щодо її реалізації", який було включено до порядку денного засідання уряду в середу, 4 листопада.

Про це повідомляє Інтерфакс-Україна

У додатку до проекту зазначено, що під час розрахунків розпорядників та одержувачів бюджетних коштів може виникати невідповідність у часі між обсягами вхідних і вихідних потоків коштів на рахунках казначейства, внаслідок чого з'являються тимчасово вільні кошти або їх недостача для здійснення платежів.

Зазначається, що необхідність управління ліквідністю, зокрема здійснення тимчасових короткострокових позик і розміщення тимчасово вільних коштів шляхом здійснення активних операцій із держборгом, зумовлено потребою у збалансуванні вхідних і вихідних потоків коштів.

Згідно з планами заходів щодо реалізації Концепції управління ліквідністю на 2020-2023 рр., у четвертому кварталі поточного року планується розробити методику прогнозування руху коштів, стан ліквідності Єдиного казначейського рахунку (ЄКР) і валютних рахунків казначейства, а також впровадити платіжний календар здійснення видатків розпорядниками та одержувачами, які проводять разові платежі на 100 млн грн і більше.

Наприкінці 2020 року уряд також планує законодавчо врегулювати питання використання тимчасово вільних коштів ЄКР для покриття тимчасових касових розривів загального фонду держбюджету в межах бюджетного періоду, а також віднесення тимчасово вільних коштів ЄКР до джерел формування бюджету, йдеться в додатку до проекту розпорядження.

У планах уряду також зазначено, що в першому кварталі 2021 року очікується впровадження порядку обміну інформацією між казначейством, Мінфіном та іншими відповідальними за рух коштів через казначейський рахунок суб'єктами. Крім того, в цей самий період Кабмін має намір удосконалити законодавство з питань здійснення активних операцій із держборгом.

У другому кварталі наступного року, крім старту операцій РЕПО, уряд планує впровадити інформаційну систему прогнозування руху коштів на ЄКР і валютних рахунках казначейства, а також здійснити моніторинг бюджетних зобов'язань для відстеження витрат розпорядників та одержувачів (на 100 тис. грн і більше).

Згідно з планами, у четвертому кварталі 2021 року очікується розвиток інфраструктури внутрішнього фондового ринку та ринку капіталу, а також впровадження інструментів управління ліквідністю, зокрема для забезпечення здійснення платежів розпорядників та одержувачів, які обслуговуються казначейством, в разі нестачі коштів на ЄКР.

На четвертий квартал 2023 року заплановано аналіз і підготовку пропозицій щодо затвердження термінів значних надходжень і видатків держбюджету, свідчить документ.

 

Джерело: Інтерфакс-Україна


Теги: | РЕПО | держборг | борг | актив | бюджет | ЄКР |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.