Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Міністр фінансів не очікує дефолт України без кредиту МВФ


14.04.2020 14:45

Міністр фінансів не очікує дефолт України без кредиту МВФ.

Таку заяву міністр фінансів Сергій Марченко зробив в ефірі одного з телеканалів, передає Фінансовий клуб.

На пряме питання, чи без співпраці буде дефолт в Україні, він дав коротку відповідь.

«Ні, не буде. Але буде дуже складно», – зазначив міністр фінансів.

Він розповів, що кредитування міжнародних фінансових організацій неможливо без ухвалення «антиколомойського» закону. До цього проєкту вже подано понад 16 тис. правок.

«Україна взяла на себе певні зобов’язання і ми маємо прийняти цей закон. І на сьогоднішній момент є всі можливості для того, щоб це було зроблено», – вірить міністр.

Міністр вважає, що ані для дефолту, ані для реструктуризації боргу зараз немає підстав.

«На сьогоднішній момент жодних умов для проведення реструктуризації немає. Немає необхідних передумов для проведення реструктуризації», – розповів Сергій Марченко.

Боргове навантаження «абсолютно контрольоване», зазначив він.

«Ми прекрасно розуміємо, що зараз відбувається. У нас на завершальній стадії переговори з Міжнародним валютним фондом. Ми чекаємо на кредитну підтримку Світового банку, Європейської комісії», – розповів він.

При цьому зміни до бюджету, які передбачають зростання дефіциту втричі, передбачає і фінансування МВФ, і фінансування Світового банку, і фінансування Європейської комісії.

«Ризиків дуже багато і ви їх всі прекрасно розумієте. Цей бюджет непростий. Якщо у нас будуть обмежені можливості запозичень, ми будемо робити інші радикальні кроки. Але на сьогоднішній момент ми сподіваємося, що парламент проявить добру волю і прийме необхідні закони», – сказав він.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський після засідання голів фракцій Верховної Ради у березні заявив, що МВФ зможе швидко прокредитувати Україну на $2 млрд, а загальний обсяг програми може становити $8 млрд, з урахуванням підтримки Світового банку та ЄБРР - $10 млрд.

Зеленський обіцяє меморандум з МВФ вже в квітні.

Міністр юстиції Денис Малюська пояснив, навіщо ухвалювати «антиколомойський» закон. Рада прийняла «антиколомойський» законопроєкт про банки за основу. Спочатку до «антиколомойського» законопроєкту подали 13 тисяч правок, але фінальний показник перевищив 16 тис.

Тим часом МВФ перерахував останні вимоги до України для старту чергової кредитної програми.

 

Джерело: Фінансовий клуб


Теги: | борг | бюджет | державний борг | дефолт | МВФ | Коломойський | банк |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.