Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Нацдепозитарій відкрив рахунок в Національному банку України


05.07.2021 16:46

Національний депозитарій відкрив рахунок в Національному банку України.

Про це йдеться на сайті НДУ.

З 1 липня набули чинності зміни законодавства щодо обслуговування операцій емітента з виплати доходів/сум погашення грошовими коштами, а також інших передбачених законодавством виплат в національній валюті та іноземній валюті з використанням грошового рахунку Центрального депозитарію у Національному банку України.

Як зазначають в НДУ, ще на етапі формування Стратегії розвитку ринків капіталу, до появи Закону №738-IX (Закон України “Про ринки капіталу та організовані товарні ринки”), учасниками процесу, зокрема за участі міжнародних експертів, було сформоване майбутнє бачення механізму проведення грошових розрахунків через рахунок в Національному банку України.

«Для учасників ринку капіталу, які проводять розрахунки за угодами щодо цінних паперів, виплати доходів та дивідендів, використання грошового рахунку в Національному банку є максимально надійним та захищеним механізмом взаємодії. Практика виплати дивідендів через депозитарну систему України існує ще з 2013 р. для забезпечення одночасної виплати дивідендів та інших доходів акціонерам/інвесторам, що є реалізацією міжнародних стандартів з обробки корпоративних дій», - йдеться в повідомленні.

Новації Закону були, зокрема, націлені на усунення ризику комерційного банку при обслуговуванні депозитарною системою виплати доходів, дивідендів та інших виплат, що виникають від володіння цінними паперами.

«Грошовий рахунок ЦД в НБУ повністю захищено від ризиків арешту на законодавчому рівні, що в свою чергу унеможливлює наявність відповідних ризиків і до Центрального депозитарію», - говориться в повідомленні.

 

Джерело: вебсайт НДУ


Теги: | НДУ | Національний депозитарій | НБУ | рахунок | ЦП |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.