Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

НБУ очікує зростання середньої зарплати на 15% у 2021 році за підвищення мінімальної на 30%


25.09.2020 16:27

Національний банк України (НБУ) очікує в 2021 році зростання середньої заробітної плати на 15% за підвищення мінімальної на 30%, повідомив заступник голови НБУ Дмитро Сологуб.

"Ефект перенесення очікуємо більш спокійний, тому що економіка все ще буде слабкою і тільки почне відновлюватися після кризи. За нашими оцінками, за 30-відсоткового зростання мінімальної зарплати середня зросте наступного року десь на 15%", - сказав він в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".   

Сологуб зазначив, що, за його оцінками, підвищення "мінімалки" не матиме великого впливу на курс гривні, тоді як на інфляцію матиме "невеликий, але не таке значний".

"Чисто механічно, з точки зору облікової ставки, це має вгору підтягувати її траєкторію, якщо інфляція виходить вище мети, але на економіку загалом багато факторів впливає", - додав заступник голови НБУ.

Він додав, що підвищення мінімальної зарплати враховуватимуть у жовтневому прогнозі Нацбанку.

Як повідомлялося, 29 серпня ввечері президент України Володимир Зеленський підписав закон про підвищення з 1 вересня 2020 року мінімальної заробітної плати до 5 тис. грн.

В Офісі президента зазначали, що підвищення мінімальної зарплати з вересня 2020 року є першим етапом, другим стане підвищення з 2021 року до 6 тис. грн. Окрім того, протягом 2021 року планується подальше збільшення до 6,5 тис. грн.

Раніше Сологуб повідомляв, що Нацбанк у своєму останньому базовому макропрогнозі (який передбачає падіння ВВП у 2020 році на 6% і поступове зростання інфляції до 4,7% на кінець року) не змінював попередніх очікувань щодо зростання мінімальної зарплати, оскільки не бачив планів щодо підвищення показника "на папері".

 

Джерело: Інтерфакс-Україна


Теги: | НБУ | зарплата | мінімальна зарплата | середня зарплата | гривня | інфляція |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.