Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

НБУ підрахував кількість учасників фінансового ринку


13.10.2020 16:54

Станом на 30 вересня 2020 року в Україні діє 74 банки та 2080 учасників ринків небанківських фінансових послуг.

За даними Національного банку, в вересні кількість діючих банків зменшилася з 75 до 74 через відкликання банківської ліцензії та ухвалення рішення про ліквідацію банку «Аркада».

Кількість учасників небанківського ринку зменшилася з 2084 до 2080 та складається з 196 ризикових (non-life) та 19 лайфових (страхування життя) страховиків, 304 ломбардів, 327 кредитних спілок, 145 (було 144) лізингових компаній, 1025 (було 1031) фінансових компаній, 64 (було 63) страхових брокерів.

На платіжному ринку працює 36 платіжних систем (було 35), створених резидентами, та 13 міжнародних платіжних систем, створених нерезидентами.

У вересні 6 фінансових компаній вийшли з ринку за власною ініціативою та були виключені з Держреєстру фінустанов. Нацбанк також припинив діяльність 4 кредитних спілок за їх власною ініціативою.

Водночас зареєстровано нову лізингову компанію – ТОВ «Лід Лізинг», нового страхового брокера – ТОВ «СБ Мономах», створено нову внутрішньодержавну платіжну систему – Moneycom.

Упродовж вересня до Національного банку надійшло 546 запитів від фінансових установ. Найбільша кількість запитів стосувалася фінансових компаній, ломбардів та лізингодавців – 402. Кількість запитів щодо кредитних спілок становила 21 та страховиків – 123.

Порівняно з серпнем кількість запитів на реєстраційні та ліцензійні дії зросла на 43%. Зокрема вдвічі зросла кількість запитів щодо страховиків. Відбулося більше погоджень набуття істотної участі у фінансових установах та ухвалено більше рішень про видачу ліцензій, якщо порівняти з серпнем та липнем. Також у вересні ухвалені перші рішення про відмову у видачі ліцензій небанківським фінустановам, які перейшли до сфери регулювання Національного банку після “спліту”, та в унесенні їх до ДРФУ.

У серпні кількість банків залишилася незмінною. Водночас кількість учасників ринків небанківських послуг зменшилася на 5 фінкомпаній через їх виключення за власною ініціативою з реєстрів. 

 

Джерело: вебсайт НБУ, FinClub


Теги: | страхування | ломбард | кредитна спілка | лізинг | брокер | фінкомпанія |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.