Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

НКЦПФР попереджає про ризики інвестицій у l7.trade та FTC


09.09.2019 15:39

НКЦПФР продовжує здійснювати моніторинг сумнівних фінансових проектів («скам-проекти»*), які обіцяють громадянам швидкий і гарантований дохід, та вкотре нагадує, що інвестиції в такі проекти найчастіше призводять до часткової або повної втрати грошей.

За наявною в Комісії інформацією, наразі активізувалися два нові скам-проекти l7.trade (https://l7.trade/) та FTC Future Technologies Company (https://ftc.vin/). Зазвичай мета таких проектів – зібрати певну суму коштів з довірливих громадян, а потім зникнути, закривши сайт. Після чого «проект» змінює назву і відкриває нову Інтернет-сторінку під новим брендом. Саме тому Інтернет-сторінки таких недоброчесних проектів часто дуже схожі між собою за структурою, різняться тільки назви та вигадані методи отримання прибутку.

Інтернет-сторінки вищезгаданих проектів l7.trade та FTC Future Technologies Company не є виключенням, досить легко прослідковується схожість контенту та структури сайтів. В середньому тривалість «життя» таких проектів становить не більше 2-6 місяців (залежить від суми коштів, інвестованих в розробку сайту та рекламу).

Комісія констатує, що останнім часом скам-проекти все активніше поширюють свій контент через YouTube канали. Вищезгадані проекти l7.trade та FTC Future Technologies Company не є винятком, вони активно рекламуються блогерами, які не мають відношення до інвестування на фінансових ринках, але мають чисельну аудиторію. Подібний відео контент зазвичай має багато відгуків «користувачів» про нібито власний успішний досвід інвестування, але такі відгуки виявляються проплаченими коментарями неіснуючих користувачів (ботів).

Важливо розуміти, що отримання доходу в скам-проектах можливе виключно за рахунок залучення коштів нових учасників, тобто дохід перших формується за рахунок наступних. Таким чином, жодних реальних трейдингових та інвестиційних операцій такі проекти не здійснюють.

У зв’язку з недосконалістю чинного законодавства, організатори та учасники таких шахрайських проектів зазвичай уникають будь-якої відповідальності в Україні. Державні органи мають дуже обмеженні можливості щодо запобігання та протидії цим проявам, зокрема регулювання з боку фінансового регулятора відсутнє. Правоохоронні органи України мають низький відсоток виявлення подібних правопорушень. Одна з причин – подібні компанії, як правило, зареєстровані в інших країнах, а через відсутність взаємодії з відповідними фінансовими та правоохоронними органами цих держав можливості ідентифікації цих осіб та повернення грошей у нас відсутні. Українське фінансове законодавство, валютні обмеження, а також відсутність правил не дозволяють ведення діяльності таких суб’єктів на території України. Доступ до реальних світових фінансових ринків для таких проектів неможливий у зв’язку з відсутністю прозорої структури власності, відповідності встановленим нормам до діяльності фінансових компаній, тощо.

Очікується, що зміни законодавства, які дозволять забезпечити захист споживачів фінансових послуг та відповідальність компаній на ринку відповідно до європейських стандартів, будуть внесені на розгляд Верховної Ради 9-ого скликання.

Вкотре нагадуємо, що з метою захисту громадян – споживачів фінансових послуг НКЦПФР підготувала рекомендації «10 ознак фіктивності інвестиційного проекту», які оприлюднені за посиланням.

* До скам-проектів Комісія відносить інвестиції в квазі ринок Форекс та проекти, які пропонують послуги з інвестування, але мають на меті лише незаконне заволодіння коштами інвесторів.

 

Джерело: веб-сайт НКЦПФР


Теги: | НКЦПФР | інвестиції | шахраї | l7.trade | FTC |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.