Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

НКЦПФР представила свої принципи та плани роботи на 2012 рік


22.02.2012 15:15

НКЦПФР (Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку) провела прес-брифінг для українських ділових ЗМІ, презентувавши їм принципи роботи та плани регулятора на 2012 рік. Захід мав місце 22 лютого та зібрав провідних вітчизняних журналістів.

Розпочинаючи брифінг, Дмитро Тевелєв, Голова НКЦПФР, заявив: «Незважаючи на кадрові та структурні зміни в регуляторі, принципи роботи Комісії залишаються незмінними. Це прозорість і справедливість, рух назустріч учасникам ринку та його потребам. Основні наші цілі - збільшення капіталізації та ліквідності фондового ринку, удосконалення ринкової інфраструктури, поліпшення захисту прав інвесторів - також стабільні. Нашим девізом лишається максимальна користь від роботи регулятора для ринку і підвищення ефективності тієї стратегії, яку обрала Комісія. Я дякую попереднім членам Комісії за їх внесок у розвиток фондового ринку та впевнений, що усі нові призначені члени Комісії зможуть на гідному рівні продовжити цю роботу».

Представляючи свої напрями роботи, керівники Комісії зупинились на найбільш актуальних для галузі питаннях. Так, Олег Мозговий звернув увагу на законодавчі та регуляторні ініціативи НКЦПФР, що матимуть місце у 2012 році,  необхідність впровадження Міжнародних стандартів фінансової звітності на фондовому ринку та планах стосовно реалізації Програми фінансової грамотності, розробленої регулятором спільно з АРІФРУ.

У свою чергу, Олексій Петрашко зазначив, що основним напрямом очолюваного ним Комітету стане розвиток ринку облігацій та впровадження нових інструментів для розвитку вітчизняного ринку. Також він наголосив на перспективах допуску іноземних цінних паперів для розміщення та обігу на території України, а також допуску українських цінних паперів для розміщення та обігу за межами держави.

Розповідаючи про основні завдання свого напряму, Анатолій Амелін акцентував на необхідності роботи з протидії емісії та обігу цінних паперів, які можуть використовуватися для непродуктивного відтоку капіталу, та підкреслив значення для українського ринку впровадження та розвитку загальноприйнятих принципів корпоративного управління в акціонерних товариствах.

Серед завдань у своїй компетенції Олексій Тарасенко зауважив необхідність регулювання діяльності СРО, підходи до ліцензування діяльності професійних учасників фондового ринку та змінах у функціонуванні системи рейтингування.

Презентуючи основні напрями вирішення пріоритетного завдання Комісії із захисту прав інвесторів як дієвого способу сприяння розвитку фондового ринку, Євген Воропаєв розповів про розробку і реалізацію заходів, спрямованих на запобігання протиправному поглинанню та захопленню підприємств, про комплексну протидію маніпулюванню на фондовому ринку та використанню інсайдерської інформації, а також про принципи контрольно-ревізійної діяльності НКЦПФР та правозастосування: справедливість та відкритість.

Що стосується Костянтина Кривенка, то він вів мову про удосконалення системи звітності і розкриття інформації учасниками фондового ринку та про необхідність впровадження системи пруденційного та консолідованого нагляду на фондовому ринку.

Підбиваючи підсумки брифінгу, в Комісії зауважили, що досягати своїх цілей регулятор планує з допомогою таких інструментів, як підвищення використання потенціалу біржового ринку шляхом стимулювання публічного розміщення цінних паперів, так само як і підвищення рівня корпоративного управління в акціонерних товариствах. Крім того, серед завдань НКЦПФР, - підвищення відповідальності учасників фондового ринку, більш активна участь роздрібних інвесторів у фондовому ринку та посилення рівня захисту їхніх інвестицій задля стійкого та впевненого розвитку українського фондового ринку.

 

Контакти:

Юлія Жулій

Прес-секретар Комісії

тел. (044) 254 25 53


Теги: | АРІФРУ | фінансова грамотність | корпоративне управління | НКЦПФР | плани регулятора 2012 | ліквідність ринку |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.