Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

НКЦПФР та АРІФРУ презентували оновлену інформаційну систему фондового ринку


31.01.2014 11:08
НКЦПФР (Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку) й АРІФРУ (Агентство з розвитку інфраструктури фондового ринку України) представили учасникам ринку, очільникам державних структур, що здійснюють регулювання фінансового сектору, парламентарям та урядовцям, міжнародним експертам та ЗМІ нові можливості та напрями розвитку інформаційної системи фондового ринку, вперше обговоривши з ними на круглому столі шляхи подальшої побудови ефективної та транспарентної системи інформації на ринку цінних паперів. Захід відбувся 30 січня 2014 року.

Дмитро Тевелєв, Голова НКЦПФР, відкриваючи подію, підкреслив: «Ми багато говоримо про важливість інформаційної відкритості як запоруку зростання інвестиційної привабливості вітчизняного фондового ринку і про те, що це є фактично нашим пріоритетом. Але створення нової повноцінної самодостатньої та, передусім, ефективної інформаційної системи на ринку цінних паперів є реальним та відчутним результатом роботи у цьому напрямі, який дійсно стане в нагоді і державному регулятору, і самим учасникам ринку, і інвесторам».

Розповідаючи про компоненти та особливості системи, Юрій Бойко, Директор АРІФРУ, зазначив, що Комісія та Агентство стали ініціаторами революційних змін на фондовому ринку, впровадивши електронний формат подачі звітності та почавши вести електронні реєстри, що й стало початком розбудови інформаційної системи. «Наразі інформаційна система ринку цінних паперів, коротко кажучи, являє собою агрегацію різноманітних реєстрів – цінних паперів, сертифікованих учасників фондового ринку, ліцензованих учасників, компаній з управління активами, правопорушень та ін., передбачає та містить абсолютно усю звітність професійних учасників ринку цінних паперів та емітентів. Акцентую увагу, що створення та розвиток системи було здійснено без бюджетних коштів, лише силами фахівців АРІФРУ, і тепер фондовий ринок має сучасний, комфортний, безпечний, оперативний та надійний канал для комунікації з регулятором», - повідомив пан Бойко.

За словами Михайла Назарчука, Члена НКЦПФР, розбудована система забезпечить формування будь-якої монітирингової та аналітичної інформації, що характеризує ринок цінних паперів, допоможе чітким розрахункам щодо дотримання пруденційних нормативів, а, значить, сприятиме зниженню системних ризиків на фондовому ринку. «До речі, жодна країна СНД не має аналогів подібних систем, Україна є першопрохідцем у цьому, і я пишаюсь напрацюваннями колег», - додав Член Комісії.

Також керівники НКЦПФР та АРІФРУ обговорили з колегами аспекти взаємодії у напрямі вдосконалення системи задля інформаційної прозорості на ринку цінних паперів як запоруки його поступу, виробивши подальші кроки на шляху до побудови ефективної та транспарентної системи інформації на ринку цінних паперів.

«Головне завдання - створення якнайповнішої картини фондового ринку для тісної та плідної взаємодії з ринком задля його ефективного регулювання, а, значить, і недопущення порушень і захисту прав інвесторів - було виконано нами. В той же час, впевнений, це лише один із перших наших кроків на шляху до побудови цивілізованого та якісного фондового ринку в Україні», - зазначив Анатолій Амелін, Член НКЦПФР, закриваючи обговорення системи.
 

Теги: | НКЦПФР |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.