Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

НКЦПФР вітає уніфікацію регулювання та підсилення регуляторів в законі «Про фінансові послуги та фінансові компанії»


16.12.2021 10:15

Верховна Рада ухвалила в другому читанні та в цілому закон «Про фінансові послуги та фінансові компанії» (№ 5065). Відповідне рішення на засіданні парламенту підтримали 248 депутатів.

«Цей законопроєкт цінний своєю комплексністю та уніфікацією підходів до регулювання всіх сегментів фінансового ринку – банків, фінустанов, учасників ринку капіталу, ломбардів. Це історія про єдину державну політику в частині ключових засад та принципів функціонування ринку фінансових послуг. Ми дякуємо пану Данилу Гетманцеву та іншим парламентарям за спільну роботу і голосування», - цитує пресслужба НКЦПФР Максима Лібанова, члена НКЦПФР.

Серед норм закону - пропорційні вимоги до мінімального капіталу та такий саме підхід та запровадження нагляду за ринковою поведінкою, спрощення порядку набуття або збільшення істотної участі і доступу на ринок для фінкомпаній. Також в положеннях законопроєкту мова йде про підвищення якості корпоративного управління, запобігання порушенням та захист прав та інтересів інвесторів.

«Комісія вітає той факт, що наші розробки та пропозиції знайшли відображення у фінальній версії закону. Мова йде про запровадження можливості існування "регуляторної пісочниці" - тестового середовища для інноваційних компаній з обмеженими масштабом функціонування задля забезпечення захисту їх клієнтів. Також дуже важливим для нас є те, що регулятор встановлюватиме вимоги до ІТ-безпеки учасників ринку. Адже це сприятиме захисту не тільки інформації, а й клієнтів фінкомпаній», - доповнив пан Лібанов.

Резюмуючи, член Комісії підкреслив: «Головне в законі 5065 – єдиний підхід до регулювання всього сектору і підсилення регуляторної функції без тиску на ринок. Сподіваємось, що парламентарі продовжать таку тактику і при голосуванні за законопроєкт 5865 про державне регулювання ринків капіталу та організованих товарних ринків».

 

Джерело: вебсайт НКЦПФР


Теги: | фінансові послуги | фінансові компанії |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.