Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

ОЕСР хоче додати обов’язковість пенсійних накопичень в рекомендації щодо розбудови пенсійних систем


19.11.2019 16:23

Організація економічного співробітництва та розвитку (OECD) пропонує додати рекомендацію щодо обов’язковості пенсійних накопичень в Дорожню карту для країн, які хочуть створити ефективну накопичувальну пенсійну систему. Це питання було предметом обговорення на Щорічному Глобальному Форумі OECD/IOPS щодо приватних пенсійних фондів, який 7-8 листопада проходив в місті Тирана, Албанія.

Олександр Панченко, член Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, який брав участь у Форумі, розказав, що OECD та IOPS розглядають питання доповнення Дорожньої карти новими актуальними питаннями, зокрема такими як обов’язковість пенсійних накопичень, узгодженість між пенсійними системами 1-го та 2-го рівнів, обов’язковість інвестування пенсійних фондів в проекти ESG та інші.

Наразі Дорожня карта OECD для країн, які хочуть створити ефективну накопичувальну пенсійну систему, виглядає наступним чином:

Переконайтеся, що структура пенсійних планів визначених внесків внутрішньо узгоджена між фазами накопичення і виплатами та із загальною пенсійною системою (1-й та 2-й рівень мають доповнювати один одного).

Заохочуйте людей брати участь в системі, робити свої внески і робити ці пенсійні внески протягом тривалих періодів (тільки внески протягом тривалого періоду дадуть відчутний результат для пенсійних виплат у майбутньому).

Вдосконалюйте систему стимулювання заощаджень на пенсію, особливо якщо участь і відрахування в пенсійні плани є добровільною (зменшення податків чи звільнення від них, а також спільні відрахування з роботодавцем є прикладами систем, які додатково стимулюють до пенсійних заощаджень).

Популяризуйте зниження витрат для учасників системи пенсійного забезпечення (витрати на надавачів послуг, проведення тендерів, розкриття розміру витрат).

Встановіть відповідні інвестиційні стратегії за замовчуванням, а також надайте вибір між інвестиційними варіантами з різним профілем ризику та інвестиційним горизонтом (більшість людей не зроблять свій свідомий вибір, тому вони мають бути прості й зрозумілі, і обов’язково доступні тим, хто бажає зробити вибір).

Розробляйте інвестиційні стратегії життєвого циклу, які будуть направлені на захист людей, близьких до виходу на пенсію, від екстремальних негативних факторів (стратегії життєвого циклу мають зменшити вплив ринкового ризику).

На етапі виплат заохочуйте ануїтет – довічну пенсійну виплату – як захист від ризику довголіття (програмні виплати разом з довічними виплатами із солідарної системи є базовим підходом, але також мають містити механізми захисту від інфляції).

Намагайтесь сприяти пропозиції довічних виплат та економічно вигідній конкуренції на ринку ануітетів (конкуренція між провайдерами різних видів довічних виплат буде сприяти зниженню витрат для учасників пенсійних програм).

Застосовуйте інструменти хеджування ризиків для полегшення наслідків довголіття (статистика щодо тривалості життя має бути доступною, а держава має забезпечити випуск індексованих довговічних облігацій, або облігацій з дуже тривалим періодом погашення у достатньому обсязі).

Забезпечуйте ефективну комунікацію з громадянами та працюйте на розв’язання проблеми фінансової неграмотності і низької обізнаності (учасникам має бути доступною та зрозумілою інформація про вплив високих відрахувань, пізнього виходу на пенсію, розмір витрат та порівняння дохідності між різними провайдерами).

«Що стосується України й розвитку нашої пенсійної системи, то я впевнений, що ми не повинні вигадувати «український велосипед», а маємо взяти за основу ці рекомендації при запровадженні 2-го рівня системи пенсійного забезпечення», – додав Олександр Панченко.

OECD – Організація економічного співробітництва та розвитку
IOPS – Міжнародна організація пенсійних наглядових органів

 

Джерело: веб-сайт НКЦПФР


Теги: | ОЕСР | пенсія | OECD | IOPS |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.