Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Парламент врегулював роботу колекторів


22.03.2021 15:33

Верховна Рада на позачерговому засіданні в четвер, 18 березня, ухвалила в другому читанні законопроект №4241 про захист боржників при врегулюванні простроченої заборгованості, який посилює вимоги до роботи колекторних компаній.

Як повідомлялося, законопроект №4241 у першому читанні Верховна Рада прийняла за основу наприкінці січня 2021 року. Він встановлює правила роботи колекторів та їх регулювання, зокрема порядок реєстрації колекторної компанії, норми етичного поводження з боржниками, вимоги до нагляду за колекторною діяльністю, а також санкції за порушення, нагадує «Інтерфакс-Україна».

Як раніше зазначав глава профільного фінансового комітету ВР Данило Гетманцев, "закон забороняє приниження людини під час стягнення боргу. Забороняє нічні дзвінки, дзвінки роботодавцю, сусідам, родичам, поширення персональних даних. Дає Нацбанку ефективні повноваження щодо захисту прав людей".

Нацбанк, що брав участь у його підготовці, раніше наголошував, що головною метою документа є врегулювання діяльності колекторних компаній на законодавчому рівні. "Сьогодні законодавство не визначає термінів "колектор" або "колекторна діяльність" і не регулює повноваження та правила поведінки таких компаній. Через це трапляються численні порушення прав споживачів фінансових послуг", - зазначав регулятор.

Документ також пропонує створити публічний реєстр колекторних компаній, який вестиме Нацбанк, і зобов'язати всі компанії, що здійснюють врегулювання проблемної заборгованості, зареєструватися в загальному реєстрі.

Окрім цього, передбачається, що НБУ контролюватиме дотримання колекторами законодавства, встановлюватиме додаткові вимоги до взаємодії зі споживачами, захищатиме права споживачів і розглядатиме звернення громадян.

Регулятор також отримає можливість накладати штрафні санкції або виключати порушника з реєстру колекторних компаній у разі порушень.

Згідно із документом, банки та фінансові компанії ще на етапі підписання договору про споживчий кредит повинні будуть попереджати клієнта про можливість залучення колектора у разі прострочення платежу за кредитом, а також інформувати про компанію, з якою потрібно буде врегулювати можливу прострочену заборгованість.

Крім того, документ встановлює вичерпний перелік способів дозволеної взаємодії колектора зі споживачем фінпослуг та встановлює обмеження максимальної частоти такої взаємодії.

За порушення цих вимог передбачено відповідальність у вигляді штрафів та вилучення з реєстру колекторних компаній.

 

Джерело: «Інтерфакс-Україна»


Теги: | Верховна Рада | закон | банк | колектор | борг |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.