Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Рада схвалила зміни до Бюджетного кодексу


15.12.2020 16:42

Парламент у другому читанні схвалив законопроєкт про внесення змін до Бюджетного кодексу, який є бюджетоутворюючим.

За відповідний законопроєкт №4100-д у цілому проголосували 311 депутатів з 226 необхідних, повідомляє FinClub.

Зокрема в закон у сесійній залі внесли правку, яка дозволяє повторне призначення на 1 рік держслужбовця, який досяг пенсійного віку, без обов'язкового проведення конкурсу щорічно. За неї проголосували 306 депутатів.

Також парламентарі схвалили норму, яка повертає місцевому самоврядуванню частку від акцизу на паливо. Вона передбачає, що у 2021 році 13,44% акцизного податку з виробленого в Україні пального та 13,44% акцизного податку з ввезеного на митну територію пального зараховуються до загального фонду бюджетів місцевого самоврядування автоматично.

Ця правка оцінюється в 7,5 млрд грн для місцевих бюджетів. Але виникла колізія. «Рада проголосувала дві взаємовиключні правки до Бюджетного кодексу. Одна правка передбачає збереження 13,44% акцизу на паливо в загальних фондах бюджетів місцевого самоврядування на один рік, як тимчасовий захід, а друга – на постійній основі. При цьому друга правка не забирає це з доходів держбюджету. Колізія остаточного турборежиму», – зазначив депутат від «ЄС» Олексій Гончаренко.

Загалом було подано 14 правок, з яких ухвалені 10, а чотири відхилені парламентом.

«Також ці правки вплинули на баланс усього бюджету-2021. У ці хвилини бюджетний комітет намагається знайти вихід, як тепер збалансувати бюджет. Комітет готує зміни до бюджету та технічні правки до Бюджетного кодексу, тому мабуть доведеться ще раз повернутися до голосування за нього», – зазначив депутат від «Голосу» Ярослав Железняк.

Цей закон передує схваленню державного бюджету на 2021 рік.

Документ регулює правові основи функціонування бюджетної системи, міжбюджетних відносин, створення належної ресурсної бази для того, щоб місцева влада могла здійснювати свої повноваження на новій територіальній основі через утворення нових районів.

Міністерству фінансів надається право на операції з державними деривативами, включаючи їх обмін, випуск, купівлю, викуп та продаж, у тому числі за рахунок здійснення державних запозичень понад обсяги, визначені на поточний бюджетний період законом про держбюджет. Це необхідно, щоб зменшити очікуване пікове навантаження на державний бюджет і знизити ризики, пов'язані з імовірністю збільшення витрат по держдеривативам у майбутньому.

Передбачені також держгарантії на портфельній основі, спрямовані на підтримку державою суб'єктів господарювання мікро-, малого та середнього підприємництва. Держава гарантує часткове виконання зобов'язань, що не перевищує 80% загальної суми таких боргових зобов'язань по портфелю кредитів і 80% по кожному окремому кредиту.

Крім того, регулюється покриття касових розривів загального фонду державного бюджету за рахунок коштів єдиного казначейського рахунку.

Верховна Рада 5 листопада схвалила зміни до Бюджетного кодексу у першому читанні з другої спроби.

Комітет з питань бюджету затвердив доопрацьований до другого читання проєкт держбюджету на 2021 рік.

 

Джерело: FinClub


Теги: | бюджет | дефіцит | доходи | витрати | |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.