Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Росія зазнала дефолту за зовнішнім боргом


27.06.2022 10:16

Росія зазнала дефолту за своїм суверенним боргом в іноземній валюті вперше за століття, що стало кульмінацією дедалі жорсткіших західних санкцій, які перекрили шляхи платежів закордонним кредиторам.

Про це повідомляє FinClub з посиланням на агентство Bloomberg.

Там зазначають, що протягом декількох місяців Росії вдавалося обходити санкції, запроваджені за розв'язану в Україні війну, але у неділю, 26 червня, закінчився пільговий період для виплати відсотків у розмірі $100 млн. Пропуск виплати вважається дефолтом.

«Це означає швидку трансформацію країни в політичного, фінансового та економічного вигнанця. З початку березня національні єврооблігації торгуються на проблемних рівнях, валютні резерви центрального банку залишаються замороженими, а найбільші банки відірвані від світової фінансової системи», — пише Bloomberg.

Але враховуючи шкоду, яку вже завдано економіці та ринкам, дефолт на даний момент також є переважно символічним і має мало значення для росіян, які мають справу з двозначною інфляцією та найгіршим економічним скороченням за останні роки, йдеться у матеріалі.

Росія при цьому заперечує дефолт, заявивши, що у неї є кошти, щоб покрити будь-які рахунки, однак її змусили не платити санкціями. Раніше влада країни заявляла, що держава перейде на обслуговування свого непогашеного суверенного боргу в розмірі $40 млрд у рублях, критикуючи «форс-мажорну» ситуацію, яку, за її словами, штучно створив Захід.

Зазначимо, останній раз Росія зазнавала дефолту по відношенню до своїх іноземних кредиторів більше століття тому, коли більшовики під керівництвом Володимира Леніна відмовилися від приголомшливого боргового навантаження царської епохи в 1918 році.

Нагадаємо, в середині червня Мінфін Росії здійснив виплату купонного доходу за єврооблігаціями з термінами погашення у 2027 і 2047 роках. Загалом сума виплат становила 12,51 млрд рублів (еквівалент $234,85 млн).

Відомство перевело кошти в рублях на рахунки платіжного агента НКО АТ «Національний розрахунковий депозитарій», відповідно до запровадженої напередодні президентом Путіним нової схеми.

 

Джерело: FinClub


Теги: | Росія | санкції | борг | дефолт |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.