Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

У держбюджеті бракує $3 млрд до кінця року, – міністр фінансів


27.11.2020 16:39

Через недоотримання запланованих у бюджеті запозичень фіскальний розрив в цьому році складе більше $3 млрд.

Про це розповів міністр фінансів Сергій Марченко в інтерв'ю ВВС Україна.

«Так склалося, що значна сума коштів до цього часу нам не надійшла. Мова про більш як $3 млрд, які були закладені у нас в бюджеті», — заявив він.

Міністр уточнив, що називає суму в доларах, бо йдеться про «ті зовнішні запозичення, які наразі не надійшли на наші рахунки».

Водночас, за його словами, уряд має «план на випадок подій А, Б і В — як ми діємо, як завершити цей рік так, щоб ми профінансували всі видатки, передбачені в бюджеті, по максимуму».

Марченко назвав ситуацію непростою, але контрольованою.

«Я не сиджу в рожевих окулярах і не вішаю, як то кажуть (локшину), не хочу вас обманювати. Не все в нас так просто. Є затримки, складнощі… І ми думаємо, як закрити цей місяць, як фінансувати наступний. Ситуація непроста, абсолютно непроста», — заявив він.

Марченко також назвав причини недоотримання й половини запланованих запозичень від міжнародних фінансових організацій.

«Бюджет, який приймався в квітні передбачав надходження коштів від міжнародних фінансових організацій обсягом понад $6 млрд. Зараз реально ми не отримали понад $3 млрд. З різних причин. Зокрема через неприйняття законів вчасно, і через рішення суддів», - пояснив він.

Україна планувала до кінця 2020 року отримати ще два транші від МВФ по $700 млн. Однак цього не сталося. Наразі Україна сподівається узгодити всі питання з МВФ до кінця року, а транші отримати вже наступного року.

Вчора Мінфін заявив про успішне завершення перемовин із МВФ стосовно основних показників держбюджету на 2021 рік.

Після цього Кабмін затвердив проєкт бюджету-2021 до другого читання. Дефіцит бюджету було зменшено з 6% до 5,47% ВВП або з 270 млрд грн до 246,4 млрд грн.

Доходи проєкту бюджету передбачено на рівні 1,092 трлн грн, видатки 1,328 трлн грн. Таким чином доходи збільшено на 21 млрд грн, а видатки скорочено на 12,8 млрд грн.

Скорочення видатків відбулося завдяки відтермінуванню підвищення мінімальної зарплати до 6,5 тис. грн до грудня 2021 року. 

Дефіцит держбюджету в жовтні склав майже 30,5 млрд грн, а за січень-жовтень 2020 року - 112 млрд грн.

Держборг України в жовтні зріс на 22,5 млрд грн і склав 2,37 трлн грн, а в іноземній валюті - майже на $380 млн до $83,27 млрд.

У листопаді Держказначейство зупинило фінансування всіх державних видатків, крім захищених, через проблеми з фінансуванням дефіциту бюджету.

24 листопада Мінфін залучив від продажу ОВДП 16,7 млрд грн, підвищивши ставки майже за всіма цінними паперами.

Джерело: ВВС Україна, ТСН, FinClub


Теги: | бюджет | дефіцит | доходи | витрати |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.