Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Україна випустить 10-річні облігації в євро


23.01.2020 11:28

Україна оголосила про випуск облігацій зовнішніх державних позик з десятирічним строком обігу, деномінованих в євро, за положенням S/правилом 144А.

«Міністерство фінансів України залучило BNP Paribas, JP Morgan and Raiffeisen Bank International як спільних лід-менеджерів для організації глобального конференц-дзвінка з інвесторами сьогодні, 22 січня», - йдеться в повідомленні Мінфіна.

Також застосовуються положення FCA/ICMA щодо стабілізації.

Bloomberg очікує, що ставка буде на рівні 5%.

«Якщо дивитись на інші країни, то це звичайна дохідність для країн з рейтингом В. Єгипет (рейтинг В) з погашенням у 2030-2031 роках торгується 5-5,3%. Кот-д'Івуар (В+) з погашенням у 2030-2031 роках - 4,6-4,9%. Чорногорія (В+) з погашенням у 2029-му - 2,6%. Але на відміну від Єгипту, в Україні борг до ВВП біля 50%, а не біля 90%. Це дуже близько до Кот-д'Івуару, де борг до ВВП біля 52%. Тобто я очікую, що з урахуванням, що євробонд у євро з погашенням у 2026 році торгується біля 3,8%, а попит на облігації розвиткових ринків зберігається, доходність може бути близькою до Кот-д'Івуару при випуску на 1 млрд євро. Більший випуск може мати трошки вищу ставку», - написав старший фінансовий аналітик групи ICU Тарас Котович.

На думку старшого аналітика Альфа-Банку Олексія Блінова, 10-річні єврооблігації «дуже комфортно ляжуть в прогалину в кінці графіка».

Нагадаємо, що Україна в червні 2019 року розмістила на зовнішньому ринку випуск 7-річних євробондів на 1 млрд євро під 6,75% річних.

Це був перший за останні 14 років суверенний випуск українських державних облігацій в євро. Попит на нього перевищив пропозицію в шість разів.

Фінансисти зазначали, що запозичення в євро дешевше, ніж доларові, але навіть з урахуванням низького рейтингу України вона могла б отримати ресурси трохи дешевше. Інвестори перестраховуються: вони купили бонди лише тому, що повірили обіцянкам влади продовжувати працювати з МВФ.

Після цього держборг України зріс на $1,87 млрд (до $70,02 млрд) у доларовому еквіваленті.

 

Джерело: Фінансовий клуб


Теги: | бюджет | борг | державний борг | єврооблігації |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.