Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

В Україні створять Боргове агентство


14.11.2019 15:17

14 листопада Верховна Рада в другому читанні та в цілому схвалила проєкт закону «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України» (реєстраційний №2144), яким в тому числі передбачається створення Боргового агентства України. За відповідне рішення проголосували 282 народних депутати.

На даний момент повноваження з формування та реалізації управління державним боргом та гарантованим державою боргом повністю відносяться до компетенції Міністерства фінансів, яке виконує свої функції в рамках діючого законодавства та затвердженої Урядом Стратегії управління державним боргом.

«Така модель є дієвою, проте її ефективність стримується необхідністю тривалого погодження управлінських рішень, від оперативності прийняття яких залежить ефективна реалізація боргової політики», - зазначають в Мінфіні.

Перехід до принципово нового для України формату управління державним боргом дозволить досягти відразу трьох цілей, переконують у головному фінансовому відомстві країни.

По-перше, працюючи як окремий центральний орган виконавчої влади, Боргове агентство не буде залежати від політичних чинників, що важливо для підвищення довіри інвесторів та прогнозованості процесів управління державним боргом в довгостроковій перспективі.

По-друге, інституційна спроможність, якою буде наділено Боргове агентство, дасть змогу більш комплексно та ефективно застосовувати інструменти по управлінню державним боргом. Завдяки цьому потреби Уряду в фінансових ресурсах будуть забезпечуватись на найбільш вигідніших для країни умовах та з урахуванням довгострокових ризиків.

По-третє, Боргове агентство зможе використовувати вдосконалені механізми управління ліквідністю застосовуючи найсучасніші ринкові інструменти. Це в свою чергу дозволить уникнути криз ліквідності та платоспроможності на початку бюджетних періодів, забезпечивши ефективне використання тимчасово вільних коштів з формуванням додаткових доходів бюджету, переконані в Мінфіні.

З прийняттям закону в цілому Міністерство фінансів в рамках здійснення управління державним боргом буде визначати лише стратегічні цілі для Боргового агентства через розробку та затвердження відповідної стратегії.

«Парламент прийняв одне з ключових рішень у сфері управління державним боргом. Створення Боргового агентства – відповідь на вимоги часу та наслідок виваженого аналізу поточної ситуації, що відповідає найкращим міжнародним практикам. Запровадження агентської моделі управління, як найбільш ефективної, сприятиме покращенню якості й розширенню можливих інструментів боргової політики», – зазначив заступник міністра фінансів Василь Шкураков.

Підтримана сьогодні Верховною Радою модель управління державним боргом десятиліттями успішно функціонує в таких розвинених країнах Європейського союзу як Австрія, Бельгія, Нідерланди, Німеччина, Швеція, інформує прес-служба відомства.

Джерело: веб-сайт Міністерства фінансів України


Теги: | бюджет | борг | Мінфін | державний борг |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.