Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Які успіхи інвестиційних компаній у впровадженні штучного інтелекту?


04.05.2020 11:07

Вже багато років експерти обговорюють це питання, але роботи досі не замістили людей у ​​сфері фінансів та інвестицій. Більшість фінансистів все ще покладаються на програму Excel у своїй щоденній праці і лише 10% інвестиційних компаній у всьому світі впровадили і використовують штучний інтелект (AI). Про це свідчить звіт CFA Institute, який має символічну назву «Піонери штучного інтелекту».

Чому ж штучний інтелект для більшості компаній залишається недосяжним? Чи є сенс впроваджувати цю технологію в компанії?

Щоб відповісти на ці питання Асоціація інвестиційних професіоналів CFA Society Ukraine і Проект USAID «Трансформація фінансового сектора» провели відкритий вебінар, де були розглянуті кейси використання технологій AI та великих даних на прикладі таких компаній як Schroders, Goldman Sachs, Bloomberg.

Виклики компаній на шляху впровадження технологій AI:

●       Вартість. Організації фінансової галузі складно здивувати величезними IT бюджетами, але запуск  AI і технологій великих даних передбачають значні початкові витрати, а потім — витрати на поточне технічне обслуговування.

●       Таланти. На ринку складно знайти фахівців з великих даних, розробників додатків AI і комп'ютерних інженерів. Значні досягнення в AI відбуваються в високотехнологічних компаніях. Їх співробітники мають доступ до знань, яким ще не вчать в університетах. Вони високо мотивовані і переманити їх на роботу в фінансові компанії значно складніше, ніж знайти гроші на впровадження технології.

●       Технологія. Ми знаходимося на початку революції AI і технології швидко еволюціонують. Для тих, хто інвестує в рішення зі  AI зараз, існує ризик бути обігнаними послідовниками, які скористаються кращою технологією. Достатнє фінансування і команда — визначальні чинники в цій конкуренції.

●       Лідерство. Впровадження AI вимагає певної сміливості від керівництва. Потрібно розуміти можливості технології і бути готовим до того, що результат може виявитися зовсім іншим. У керівників компаній поки немає знань і досвіду, необхідних для стратегічного планування організаційних змін для впровадження AI, а діяти потрібно вже сьогодні.

●       Час. Навіть на розвинених ринках і в компаніях, де роками впроваджуються новітні технології, більшість проектів по використанню великих даних все ще вимагають багато часу і зусиль на підготовку і обробку цих даних. Потрібні терпіння і наполегливість, але навіть тоді багато проектів зазнають невдачі. Час залишається найскладнішим викликом для команд, які впроваджують AI.

Додатковим викликом для деяких компаній може стати безпека їх розробок. Мало які компанії здатні утримувати інхаус команду, що впроваджує AI. Більшість же будуть змушені аутсорсити таку команду і в такому випадку вони ризикують тим, що їх напрацювання можуть бути продані конкурентам. Цей ризик серйозний тим, що отримуючи готову розробку, конкуренти виграють час в цій технологічній еволюції.

Як виграти в перегонах за AI?

В першу чергу потрібно усвідомити, що компаніям потрібно конкурувати не з машинами, а з командами людей, що володіють технологіями. Саме синергія «штучний інтелект + людський інтелект» є найефективнішою. AI може успішно здійснювати рутинні операції, такі як пошук даних в текстах, зображеннях, складання звітів. У таких процесах AI має перевагу над людиною завдяки швидкості обробки інформації і меншій кількості помилок. Люди ефективніше, ніж AI роблять роботу, де потрібен аналіз зібраної інформації та прийняття рішення.

Успіху домагатимуться компанії, які будуть стратегічно планувати інтеграцію технологій AI і великих даних в свої бізнес-процеси. При цьому бенчмарком результативності використання AI повинні виступати показники бізнесу до впровадження AI. Не можна впроваджувати AI просто тому, що інші так роблять. Потрібно мати чітке бачення як AI поліпшить поточні результати компанії, підвищить задоволеність клієнтів, збільшить продуктивність команди.

Щоб успішно здійснити впровадження AI технологій, компаніям потрібні «Т-образні команди». Вони об'єднують фахівців в сфері фінансів, технологій та інновацій, причому наявність останніх — критично важлива. Фахівці з інновацій, можуть мати різні назви посад (аналітики, стратеги, продуктові менеджери), але вони є сполучною ланкою між бізнесом і технологіями.

Прочитати ключові висновки дослідження "Піонери штучного інтелекту в інвестиційному менеджменті" українською можна тут.


Теги: | штучний інтелект | AI | CFA Institute | USAID |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.