Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Зеленський підписав нову редакцію закону про фінансовий лізинг


09.03.2021 16:31

Президент України Володимир Зеленський підписав нову редакцію закону "Про фінансовий лізинг", яка визначає загальні принципи фінансового лізингу в Україні відповідно до міжнародного права.

Як повідомляє прес-служба президента у вівторок, 9 березня, зазначений закон дасть змогу захистити права лізингоодержувачів, лізингодавців, створити конкурентне середовище у цій сфері та гармонізує законодавство України з правом Європейського Союзу.

Згідно з документом, державне регулювання та нагляд на ринку фінансового лізингу здійснює Національний банк України, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Закон також визначає ознаки фінансового лізингу та його об’єкти. Це, зокрема, може бути майно, не заборонене законом до вільного обігу на ринку й не заборонене до передання в лізинг. Не можуть бути об’єктами фінансового лізингу земельні ділянки та інші природні об'єкти, а також об’єкти, визначені частиною другою статті 3 закону України "Про оренду державного та комунального майна".

У прес-службі зазначають, що фінансовий лізинг є одним із чинників зростання конкурентоспроможності вітчизняних підприємств, покращення якості їхніх послуг, підвищення ефективності виробництва, як наслідок – зміцнення позицій на вітчизняному ринку та підвищення шансів для виходу на міжнародний. Адже у розвинених країнах через лізинг здійснюється майже третина інвестицій в основні засоби, тоді як в Україні цей показник останніми роками коливається в межах 3-4%.

Підписаний закон удосконалить інструмент фінансового лізингу, що розширить можливості підприємств для оновлення виробничих потужностей, придбання транспорту, обладнання, техніки, нерухомості. Все це сприятиме збільшенню виробництва валового продукту, а отже – зростанню надходження податків до державного бюджету.

Закон "Про фінансовий лізинг" №1201-IX, який Верховна Рада ухвалила 4 лютого 2021 року, набуде чинності через три місяці з дня його опублікування і застосовуватиметься до відносин, які виникли після дня набуття ним чинності.

 

Джерело: «Інтерфакс-Україна»


Теги: | Володимир Зеленський | лізинг |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.