Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Фінансовий тижневик (станом на 28 березня 2022 року)


28.03.2022 16:31

Тижневий огляд ринків від компанії ICU станом на 28.03.2022

 

ФокусУкраїна
Сегментивнутрішня ліквідність, державні облігації, валютний ринок, макроекономіка
Аналітики: Віталій Ваврищук, Олександр Мартиненко, Тарас Котович

 

 

Ринок єврооблігацій оцінив спротив агресії

Стислий виклад коментарів

 

Огляд міжнародних ринків

Ринки поки змішано реагують на можливе прискорене підвищення ставок ФРС

Жорсткі коментарі представників ФРС спонукали спостерігачів знову підвищити свої прогнози зростання ставок ФРС у 2022 р. Наразі це вдарило тільки по вартості облігацій, тоді як ринки акцій зберегли обережний оптимізм.

Ринки державних облігацій

Громадяни придбали військових ОВДП на 0.6 млрд грн

З початку російської агресії українські громадяни все активніше долучаються до придбання військових облігацій і наразі купили таких інструментів приблизно на 0.6 мільярда гривень.

Ринок єврооблігацій оцінив спротив агресії

Інвестори в українські єврооблігації високо оцінили рівень спротиву України російській агресії, але закладають у ціни ризики тривалого протистояння та падіння спроможності країни виконувати свої зобов'язання.

 

                      

 

                         

 

Огляд міжнародних ринків

Ринки поки змішано реагують на можливе прискорене підвищення ставок ФРС

Жорсткі коментарі представників ФРС спонукали спостерігачів знову підвищити свої прогнози зростання ставок ФРС у 2022 р. Наразі це вдарило тільки по вартості облігацій, тоді як ринки акцій зберегли обережний оптимізм.

Минулого тижня фондові ринки кидало то вгору, то вниз в міру того, як інвестори намагались оцінити ризики від війни росії проти України і від жорсткішої політики провідних центробанків світу. Значно схилилася в «яструбиний» бік риторика ФРС, ціла низка представників якої, включно з головою Джеромом Пауеллом, натякнула на більш рішуче підвищення ключових ставок цього року. У більшості коментарів мова йшла про можливе подвоєння розміру підвищень до 50 б.п. за результатами наступних засідань у травні та червні. Як наслідок усіх цих заяв наприкінці тижня ринкові котирування передбачали 77% ймовірність підвищення ставок ФРС на 50 б.п. на травневому засіданні порівняно з 50% на його початок.

Найзначніший ефект ці заяви мали на ринки облігацій, де спостерігалися падіння вартості інструментів і зростання дохідностей. Зокрема, дохідності десятирічних казначейських облігацій США стрибнули на 32 б.п. до 2.47%, що стало їхнім майже трирічним максимумом. Очікувано зазнав втрат індекс єврооблігацій країн, що розвиваються, EMBIV: його вартість впала на 1.5% до 95.75.

Водночас ринки акцій виявилися в тижневому підсумку набагато стійкішими до жорстких заяв ФРС. Американські S&P 500 і Nasdaq Composite додали у вартості другий тиждень підряд, піднявшись на 1.8% і 2% відповідно. Глобальний All-World FTSE зріс на 1.1%, а європейський індекс Euro Stoxx знизився незначно - на 0.2%. Індекс долара США DXY укріпився на 0.6% до 98.79.

Динаміка цін на сировинні товари минулого тижня знову була вкрай нерівномірною і волатильною, підриваючи ринкову ліквідність. Знову стрибнули ціни на нафту на тлі побоювань можливого введення ембарго ЄС на російську нафту. Загроза скорочення російських постачань також сприяла зльоту цін на енергетичне вугілля. Найбільше падіння сталося для цін на природний газ у Європі і світових індикативних цін на енергетичне вугілля. Вимога російської сторони про перехід розрахунків на рублі значно додала волатильності цінам на природний газ у Європі, хоча цього виявилося недостатньо для їхнього тижневого зростання.

Погляд ICU: Слабка негативна реакція ринків акцій на можливе прискорене підвищення ставок ФРС була спричинена низкою чинників. Серед них варто відзначити ринкову консолідацію після довгого та стрімкого падіння, ознаки доволі непоганого стану економіки і ринку праці США, а також поновлені надії на деескалацію війни росії проти України. Якщо ці надії виявляться передчасними, доволі важко знайти умови, за яких подальше зростання фондових індексів у найближчий час буде можливим. Війна, введення нових санкцій проти рф, розвиток ситуації навколо російських газових постачань Європі будуть у фокусі інвесторів цього тижня.

Олександр Мартиненко, м.Київ, (044) 377-7040 дод.726

 

 

Ринки державних облігацій

Громадяни придбали військових ОВДП на 0.6 млрд грн

З початку російської агресії українські громадяни все активніше долучаються до придбання військових облігацій і наразі купили таких інструментів приблизно на 0.6 мільярда гривень.

З початку розміщення військових облігацій 1 березня 2022 р. умови придбання ОВДП українськими інвесторами було значно спрощено. Українські банки та торговці цінними паперами спростили свої умови та скасували комісії за всі чи частину своїх послуг для фізичних осіб. Це значно розширило потенційну базу інвесторів, зокрема за рахунок дрібних клієнтів.

Так, за даними НБУ, із початку місяця за три тижні українці придбали облігацій на 0.6 млрд грн та $0.7 млн. При цьому частину цих облігацій – на первинному ринку. Всього військові ОВДП придбали більше 2 тис фізичних осіб.

Минулого тижня угоди на вторинному ринку укладалися активно, хоча обсяги були відносно невеликими, оскільки частина клієнтів купувала облігації на первинному ринку. Так, за минулий тиждень було укладено 1300 угод всього на 406 млн грн, тоді як за тиждень до цього було укладено 1200 угод на майже 1 млрд грн.

Погляд ICU: Подібна динаміка угод із військовими ОВДП свідчить про збільшення кількості роздрібних клієнтів, що бажають придбати облігації на невеликі суми. Водночас, обсяги залучених коштів на первинних аукціонах залишаються великими завдяки вкладенням банків та юридичних осіб, які разом уже придбали військових ОВДП на 21.5 млрд грн.

Тарас Котович, м.Київ, (044) 377-7040 дод.724

 

 

 

Ринок єврооблігацій оцінив спротив агресії

Інвестори в українські єврооблігації високо оцінили рівень спротиву України російській агресії, але закладають у ціни ризики тривалого протистояння та падіння спроможності країни виконувати свої зобов'язання.

Після появи новин про реальну загрозу російського вторгнення в Україну ціни українських єврооблігацій були дуже волатильними, але після 24 лютого 2022 р., коли почалося вторгнення російських військ, різко впали. Найнижчих значень вони сягнули 7 березня на рівні 21-34 центів на долар, що відповідало дохідностям 37-427% в залежності від терміну погашення. Але вже наступного дня ціни почали поступово зростати та минулого тижня коливалися на рівні 35-50 центів на долар, що відповідало дохідностям 24-250%.

Таку динаміку спричинив потужний спротив України російській агресії, що дозволило наразі не тільки зупинити вторгнення, але й поступово повертати під контроль окремі території. Підтримали таку динаміку цін на єврооблігації і великі обсяги фінансової допомоги (в першу чергу дешевих кредитів), яку почали перераховувати уряду міжнародні фінансові організації.

Погляд ICU: Наразі ціни єврооблігацій імовірно досягнули свого тимчасового максимуму, і не варто очікувати особливих змін найближчим часом. Агресор застосовує важку зброю проти мирних українських міст та мирного населення, знищує інфраструктуру та промисловість, заблокував морські порти. Тому наразі експортні можливості України дуже обмежені і приплив валюти в країну відбувається майже виключно через отримані від МФО кредитні кошти. Великі інституційні інвестори будуть очікувати більшої ясності про перспективи завершення війни перед тим, як змінити власну оцінку справедливої вартості українських єврооблігацій.

Тарас Котович, м.Київ, (044) 377-7040 дод.724

 

 

 

------------------------------------------------------------------

АНАЛІТИЧНІ ДОСЛІДЖЕННЯ

 

Віталій Ваврищук – керівник підрозділу макроекономічних досліджень - vitaliy.vavryshchuk@icu.ua

Тарас Котович - старший фінансовий аналітик (державний борг)  -  taras.kotovych@icu.ua
Олександр Мартиненко - керівник підрозділу аналізу корпорацій (небанківський сектор)  -  alexander.martynenko@icu.ua
Михайло Демків - фінансовий аналітик (банківський сектор)  -  mykhaylo.demkiv@icu.ua
Дмитро Дяченко - молодший аналітик  -  dmitriy.dyachenko@icu.ua

-----------------------------------------------------------------------

бізнес центр "Леонардо", 11-й пов., 
вул. Богдана Хмельницького, 19-21, Київ, 01030 Україна,
тел: +38 044 3777040       WEB   www.icu.ua


 
ТОВ «ІНВЕСТИЦІЙНИЙ КАПІТАЛ УКРАЇНА» Ліцензії НКЦПФР на здійснення професійної діяльності на фондовому ринку: дилерська діяльність – AE 263019, брокерська діяльність – AE 263018, депозитарна діяльність депозитарної установи – АЕ 286555, діяльність андерайтера – АЕ 263020.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ЗАСТЕРЕЖЕННЯ / РОЗКРИТТЯ ДОДАТКОВОЇ ІНФОРМАЦІЇ
Цю аналітичну публікацію підготовлено в ТОВ «Інвестиційний капітал Україна» суто для інформаційних цілей для своїх клієнтів. Вона не є інвестиційною порадою або пропозицією продати чи купити будь-який фінансовий інструмент. Тоді як було вжито відповідних заходів, щоб опублікована інформація не була неправдивою чи вводила в оману, ТОВ «Інвестиційний капітал Україна» не робить заяв, що вона є повною і точною. Інформація, що міститься в цій публікації, може бути змінена без жодних попереджень. Захист авторських прав та права на базу даних присутні в цій публікації, і її не може відтворити, поширити або опублікувати будь-яка особа для будь-яких цілей без попередньої згоди ТОВ «Інвестиційний капітал Україна». Усі права захищено.
Будь-які інвестиції, згадані тут, можуть включати значний ризик, не обов’язково у всіх юрисдикціях, можуть бути неліквідними й не можуть бути прийнятними для всіх інвесторів. Вартість або дохід згаданих тут інвестицій можуть змінюватися або залежати від обмінного курсу. Історичні дані не можуть бути підставою для майбутніх результатів. Інвестори мають робити власні дослідження та приймати рішення, не покладаючися на цю публікацію. Лише інвестори зі значними знаннями й досвідом у фінансових питаннях, які спроможні оцінити переваги та ризики, мають розглядати інвестиції в будь-якого емітента або ринок, а інші особи не повинні робити жодних дій на підставі цієї публікації.
Будь ласка, надсилайте запит про додаткову інформацію із цього звіту на research@icu.ua.       
--------
УВАГА!  АРІФРУ може не розділяти оціночних суджень авторів оглядів і прогнозів, не надає жодних гарантій реалізації прогнозів та рекомендацій, викладених у цьому документі, і не бере на себе відповідальності за будь-які можливі наслідки використання цієї інформації, включаючи фінансові втрати, але не обмежуючись ними. Наведену інформацію в жодному разі не можна розглядати як рекомендацію на купівлю чи продаж цінних паперів.


Теги: | Галузеві огляди |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.